標題: 論英國會不會採用歐羅呢! [打印本頁]

作者: MS    時間: 6-6-2009 20:33     標題: 論英國會不會採用歐羅呢!

從前去歐洲旅行.......各國有不同之銀紙.......煩到嘔!外幣找換又食水深,現在大多數國家用歐羅.....英國會不會採用歐羅呢?
作者: kimkileo    時間: 6-6-2009 20:37

相信短時間內都唔會.....
作者: Gabriel2342    時間: 6-6-2009 20:52

其實我一直都諗緊, 點解英國唔統一用歐羅呢?

p.s. 岩岩收到貨啦 9mm! Thank you! 唔知點解有咗依粒之後就想儲埋其他子彈...
作者: MF    時間: 6-6-2009 21:02

用歐羅既話, 咩都比歐洲央行控制, 冇晒對自己金融政策既控制, 包括定立利率, 印銀紙既數量, 就連財政收支平衡都會有制衡

同香港唔改用人民幣一樣道理
作者: 0608    時間: 6-6-2009 21:03     標題: 回復 3# 的帖子

經濟問題
之前讀過下但唔記得左lo
作者: Gabriel2342    時間: 6-6-2009 21:07

原來係咁 但係其他國家又會肯?
作者: MF    時間: 6-6-2009 21:08

英國既經濟並冇其他歐洲國家咁連體, 經濟既焦點亦唔同

作者: MF    時間: 6-6-2009 21:11

當然亦有國家主義既原因
作者: kimkileo    時間: 6-6-2009 21:21

引用:
原帖由 MF 於 6-6-2009 21:08 發表
英國既經濟並冇其他歐洲國家咁連體, 經濟既焦點亦唔同
倫敦既各類交易係歐洲其他地做唔到.....
作者: Gabriel2342    時間: 6-6-2009 21:26

o ic 明白哂啦
作者: MS    時間: 6-6-2009 21:43

以ms愚見.........重有好多國家睇住英國頭.......好似澳洲,新西蘭,講起都有幾+個國家的貨幣用英女皇個貓樣!話改就改唔通用毛x東咩
作者: MS    時間: 6-6-2009 21:53

引用:
原帖由 surefire0828 於 6-6-2009 20:52 發表
其實我一直都諗緊, 點解英國唔統一用歐羅呢?

p.s. 岩岩收到貨啦 9mm! Thank you! 唔知點解有咗依粒之後就想儲埋其他子彈...
lee d 叫做拋磚引玉.......唔係你估ms咁好人咩.........記住ms個e貓呀!ms應承大佬G.....永不借cgf做生意 抵死恭喜......買個相架有糸统地.display
作者: 朗仔    時間: 6-6-2009 21:56

如果用左歐羅我地咪有著數囉...
歐羅對hkd大約10:1
英鎊對hkd大約12:1
作者: MF    時間: 6-6-2009 22:14

引用:
原帖由 朗仔 於 6-6-2009 21:56 發表
如果用左歐羅我地咪有著數囉...
歐羅對hkd大約10:1
英鎊對hkd大約12:1
如果個世界有兄台所稔得咁簡單就好啦
作者: 七梨護風    時間: 7-6-2009 11:36

一句到尾貨幣係國家購買力的展現

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0