標題: 日本最近流行一個新詞「草食男」 [打印本頁]

作者: kimkileo    時間: 9-6-2009 09:30     標題: 日本最近流行一個新詞「草食男」

愛靚沒性慾日興草食男
2009年06月09日
瀏覽人次:0 回應:0 轉寄朋友 文章回應
繼「宅男」之後,日本最近流行一個新詞「草食男」。「草食男」不像日本舊社會的大男人,更注重外表保養打扮,求愛態度被動,沒性慾,完全顛覆日男形象。
「草食男」,顧名思義就是沿襲草食性動物的特徵,個性被動,但外形打扮絕不馬虎,擁有白嫩無瑕肌膚,穿剪裁合身西裝,挑染中長髮,注重打扮卻非為了追女仔。
因個性被動,「草食男」欠缺激情,對戀愛和性愛不太熱衷,而且害怕責任。
有「草食男」,也有「肉食男」,求愛態度較積極。婚姻顧問公司 Onet調查了 1,135名 20至 30歲未婚日男,結果發現 70%受訪者目前無交往對象, 60%希望有異性自動「送上門」不用追求, 51%覺得自己在求愛態度上屬於「草食性」, 40%想妻子全職工作,不像以往那般要她們在家主內。
日本新興「草食男」,反映日男在經濟上對女性的依賴程度增大了,但日女不愛「草食男」:「他們好古怪又軟弱,我們喜歡陽剛一點的男人。」
中央社

有冇一個係大家左近呢.....
作者: loki    時間: 9-6-2009 09:44

我除左擁有白嫩無瑕肌膚,穿剪裁合身西裝,挑染中長髮
其他都係TIM
覺得追女仔好麻煩
作者: Gabriel2342    時間: 9-6-2009 09:53

點解要整咁多名詞去規範一個人...
作者: gf13vergil    時間: 9-6-2009 11:20

引用:
原帖由 surefire0828 於 9-6-2009 09:53 發表
點解要整咁多名詞去規範一個人...
呢d就系日本既風氣
作者: jelly鞭    時間: 9-6-2009 12:04

草食男報到!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
作者: 萬寶路    時間: 9-6-2009 12:19

作者: hypermax    時間: 9-6-2009 12:46

引用:
原帖由 gf13vergil 於 9-6-2009 11:20 發表

呢d就系日本既風氣
er.......

只要係日本風氣,香港就要跟??
作者: Mathew    時間: 9-6-2009 13:03

引用:
原帖由 萬寶路 於 9-6-2009 12:19 發表
世界變了,男性象徵原本應該係身材健碩,擁有古銅膚色,依家變成樣貌男不男女不女咁,皮膚倉白,身材孬挑鬼命
非常認同!身邊有朋友會話咁樣係斯文d
不過我認為斯文唔等於
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 9-6-2009 13:15

我以為係專"食"o靚妹o個d tim
作者: Castlevania    時間: 9-6-2009 13:29

緊多名嫁.....................
草食男.........草食性動物.
我以係......食齊......
作者: Gabriel2342    時間: 9-6-2009 13:41

引用:
原帖由 hypermax 於 9-6-2009 12:46 發表

er.......

只要係日本風氣,香港就要跟??
只係呢...香港人熱愛日本文化囉
作者: kimkileo    時間: 9-6-2009 15:27

引用:
原帖由 萬寶路 於 9-6-2009 12:19 發表
世界變了,男性象徵原本應該係身材健碩,擁有古銅膚色,依家變成樣貌男不男女不女咁,皮膚倉白,身材孬挑鬼命
不男女不女咁,皮膚倉白.....我諗起的太監.....
作者: kimkileo    時間: 9-6-2009 15:28

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 9-6-2009 13:15 發表
我以為係專"食"o靚妹o個d tim
一話係專供靚妹食用男....
作者: 里安    時間: 9-6-2009 15:55

引用:
原帖由 gf13vergil 於 9-6-2009 11:20 發表

呢d就系日本既風氣
唔通香港唔係?
作者: 衰人    時間: 9-6-2009 17:50

引用:
原帖由 kimkileo 於 9-6-2009 15:28 發表

一話係專供靚妹食用男....
如果靚女又無病我又唔介意做>>>>>>>>>>>>>>>>>>
作者: 亞爾多    時間: 9-6-2009 19:24

擁有白嫩無瑕肌膚......
我皮膚好白
作者: 媽屎    時間: 9-6-2009 19:38

食草男就唔知喇
隊草男同隊草女香港就有唔少
作者: kimkileo    時間: 9-6-2009 19:56

引用:
原帖由 一等兵 於 9-6-2009 17:50 發表
如果靚女又無病我又唔介意做>>>>>>>>>>>>>>>>>>
黎啦....黎啦.......

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0