標題: 寫稿佬害人,一竹干打一船人 [打印本頁]

作者: 亞延    時間: 9-6-2009 17:56     標題: 寫稿佬害人,一竹干打一船人

我自己本身都識幾本GAME書既總編同小記..我都明有時寫下行內事會吸引到讀者了解下行程..
但而家啲PCX呀,臉子果啲垃圾寫手學人寫埋一份講真同行唔係唔俾你寫
但係谷人氣還谷人氣寫野唔好愈來愈離譜啦,
臉子都仲可以,果個電雞兒真係放蛇去查之後督出黎叫人唔好買又點樣點樣
PCX果個PC馬我就真係期期睇到想撕左果頁佢,成日搵同一個師父吹水,吹黎吹去兩條友對白加埋就一個故仔
今期講之前臉子講過既山寨機,又話啲機點點點,
問心講SSP一向係奸人之地.買果班何常又唔係貪平之過?
再講底板又話咩起飛線係商業秘聞,葵花寶典咩,十個師父識整機起碼六個識飛線啦,
再講佢咁做咪又係危險.SHORT線部機咪又再見囉,呃讀者就得啫
期期都接到維修講到天花龍鳳咪又係想引你去睇佢真面目,維修啲料又亂咁吹.期期都幫你賣廣告你唔悶我都悶啦
寫手仲寫到串過嘜,真係不知所謂
作者: Vindicator    時間: 9-6-2009 18:12

我係行外人
我覺得唔錯
雖然我覺得有時誇大左
但人地唔幫wilson哥,豬-World的LO哥谷人氣點有$$

作者: 亞延    時間: 9-6-2009 18:27

引用:
原帖由 Flanker 於 9-6-2009 18:12 發表
我係行外人
我覺得唔錯
雖然我覺得有時誇大左
佐人地唔幫wilson哥,豬-World的LO哥谷人氣點有$$
岩,重點係而家啲香港人鐘意八卦,知左後再化大件黎睇,之後咪去第二間用十倍嚴重性黎迫你平俾佢囉
睇過幾本我係唔認同PCX,人又唔轉,次次問果個師父嘜都吹出黎,你講出黎一定有人會信,雖然唔係錯晒,
但做維修呢行既人都知,多數出名既就唔露名,大部份露名既通常都係得個死樣.你講到天花龍鳳俾人知晒你點做真係壞多過好
同埋個個師父既做法都唔同,寫手寫到佢好似神咁.神咁就一定岩,咁你呃殺晒同行既做法,其他人做既時間俾人指指點點咪谷鬼氣囉
雖然我試過一兩次俾人拎著本書黎同我講點整,但真係好火屎滾,
師傅有兩種,好似佢講做得飛線既即係塊版吹得吹唔返咁仲整黎真係博命,係我就同佢講唔收返埋荷包啦,整好仲要睇彩數
佢立心知咁飛法一定唔穩定你仲賺人錢,心知肚明啦.咁唔好話係專題,不如叫廣告啦
作者: seals    時間: 9-6-2009 18:39

記者述語!

聽三乘,估三乘,三乘睇表情!

咁就九乘啦!
作者: Vindicator    時間: 9-6-2009 18:43

嚴格上兩頁都係廣告
有時wilson哥"飛線"就寫一頁半
真係只是滿足行外人好奇心
作者: 亞延    時間: 9-6-2009 18:57

引用:
原帖由 Flanker 於 9-6-2009 18:43 發表
嚴格上兩頁都係廣告
有時wilson哥"飛線"就寫一頁半
真係只是滿足行外人好奇心
我都明,可能知情同埋自己係呢行,知既野多心始終覺得真係好無聊
行外人睇就幾風趣既 ,唉...係有時覺得寫手寫得衰啫
作者: Vindicator    時間: 9-6-2009 19:09

引用:
原帖由 亞延 於 9-6-2009 18:57 發表

我都明,可能知情同埋自己係呢行,知既野多心始終覺得真係好無聊
行外人睇就幾風趣既 ,唉...係有時覺得寫手寫得衰啫
佢用口語寫都唔好得去邊
作者: 亞延    時間: 9-6-2009 19:16

引用:
原帖由 Flanker 於 9-6-2009 19:09 發表

佢用口語寫都唔好得去邊
所以咪話佢地寫得衰,佢地有時真係慨是敵又是友
又唔見佢講大戶點抽我地水,一味話細舖奸商,
大作要2跟1死GAME呢啲俾人話既居然係GAME舖而唔係批發代理
代理壓我地利潤時加價又俾人話我地食水深
整機用不裝料又話你費,將價就貨就俾人話你呃錢
香港人講晒 ,不過都慣左,唔係第一日
作者: sunny2014    時間: 9-6-2009 21:14

其實我一向都唔睇香港game雜誌
原因係當我學識睇日文之後
我就發現唔少香港game雜誌編輯同記者原來係連英文都唔識睇
更加唔好話日文
而且亦唔會過濾得到既資料
D攻略又唔清唔楚
所謂online game建議配點法多數教壞新仔
一隻新online game要3XX~4XX一個月…事實上佢見到既係台幣
某大作新怪物設定圖大量流出…原來係有人將舊怪物早期概念圖以為係新野
期期個專欄追蹤著一個公會,話人地係外掛黨…我個老友就係成員,根本無外掛黨呢回事

作者: Vindicator    時間: 9-6-2009 21:23

引用:
原帖由 sunny2014 於 9-6-2009 21:14 發表
其實我一向都唔睇香港game雜誌
原因係當我學識睇日文之後
我就發現唔少香港game雜誌編輯同記者原來係連英文都唔識睇
更加唔好話日文
而且亦唔會過濾得到既資料
D攻略又唔清唔楚
所謂online game建議配點法多數 ...
但heat project點計
作者: sunny2014    時間: 9-6-2009 21:25

引用:
原帖由 Flanker 於 9-6-2009 21:23 發表

但heat project點計
你意思係邊個point先
外掛黨?建議配點法?佢地唔識字?
作者: Vindicator    時間: 9-6-2009 21:36

引用:
原帖由 sunny2014 於 9-6-2009 21:25 發表

你意思係邊個point先
外掛黨?建議配點法?佢地唔識字?
當然外掛黨
作者: sunny2014    時間: 9-6-2009 21:44

引用:
原帖由 Flanker 於 9-6-2009 21:36 發表

當然外掛黨
HP點只有外掛黨,根本就係全民外掛
但係果時我個老友玩另一隻game,佢地個公會有唔少係我識
佢地真係唔係外掛黨

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0