標題: 倫敦地鐵48小時罷工! [打印本頁]

作者: MS    時間: 10-6-2009 16:01     標題: 倫敦地鐵48小時罷工!

英國工人大晒.......工會強....又罷工..... 嘻嘻與ms無關.......因ms不在英國!
作者: Boniface    時間: 11-6-2009 03:11

加拿大都強
而家BC白車罷緊工,早排就圖書館,上年就教師
好彩我遲左一年黎,因為五年前translink罷工,全世界都要搭的士
作者: adrianyahk    時間: 11-6-2009 03:26

香港如果都有呢d工會就好...商人政府,窮人真係含哂...有d反對聲音個社會都好玩d....
(前題係搞到大家番唔到工/學...多謝哂!)

其實如果有咁既思想係咪有d問題呢..?
作者: 亞延    時間: 11-6-2009 03:31

引用:
原帖由 adrianyahk 於 11-6-2009 03:26 發表
香港如果都有呢d工會就好...商人政府,窮人真係含哂...有d反對聲音個社會都好玩d....

我覺得香港唔同....香港人既習慣係得吋進丈,有一次勝利就唔洗本咁鋸唔睇形勢黎插,同埋有工會多少都會影響大企業既發展
作者: kimkileo    時間: 11-6-2009 08:49

引用:
原帖由 adrianyahk 於 11-6-2009 03:26 發表

一陣拉晒去坐監呀....
作者: Boniface    時間: 11-6-2009 12:08

早幾十年前工會運動有發生
當年我阿爸都搞過教師工運
唔知係咪時代既退步,香港而家越黎越少
可能係個個都諗住飯碗緊要,多一事不如少一事
有咩就吞左佢算
作者: adrianyahk    時間: 11-6-2009 12:24

引用:
原帖由 kimkileo 於 11-6-2009 08:49 發表

一陣拉晒去坐監呀....
革命係需要有人犧牲....
作者: kimkileo    時間: 11-6-2009 14:39

引用:
原帖由 adrianyahk 於 11-6-2009 12:24 發表

革命係需要有人犧牲....
孫生毛生都要唔少白骨先上到位乍....

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0