標題: 黑仔延遇上交通小意外 [打印本頁]

作者: 亞延    時間: 14-6-2009 01:18     標題: 黑仔延遇上交通小意外

我個人就無咩事,係無奈啫....
岩岩今晚九點半搭73X返大埔時去到四海對出個燈位,
架73X以我估計大約30-40KM/HR既車速去到燈位線前一個箭咀公仔遇到綠轉黃燈
我見到轉燈時加埋車速同位置唸著司機大叔會沖埋佢啦,點知大叔佢突然急BREAK.
我仲以為佢心臟病發 ....
大家都估到一架10M巨龍咁既車速要完全停低佢要幾長距離啦=-=
架車衝左幾乎10M先停定,之後已經聽日樓梯口有個女人響道YAYA聲,爆晒缸....
隔離個男人打緊電話,一定打999啦,成車人落晒車,響果短短5分鐘聽到有人話個女人阻著晒,又話要快啲返屋企睇電視
之後有個大陸佬同一個肥仔就真係把幾火,呀SIR未到之前係咁小個司機呢樣果樣,又話自己俾左錢而家要企響街.又話架車超晒速呢樣果樣
唔夠5分鐘黎左4,5架鐵馬.呀SIR一路問咩事佢一路話個司機點點點,呀SIR一問邊個可以做証人,佢兩個龜宿到最後一排.我挑
之後報警果個男人舉手話做証人....之後下一班車黎我就上車,行過見個女人都已經止晒血
希望個女人無咩事,而個巴士司機就唔洗俾人炒啦....睇佢都差唔多拎長糧.唉,真係唔小心
作者: samsamyu    時間: 14-6-2009 01:30

唔知樓主有冇野呢
30-40KM/HR急剎....坐個d冇咩野...企個d大獲...
作者: 衰人    時間: 14-6-2009 01:33

師兄無事咪好囉~~~~~~~
作者: Boniface    時間: 14-6-2009 01:34

個司機錯wor
學車都有教啦
當你覺得停唔到個陣就應該去埋佢,急停可能仲危險
私家車己經咁教,何況巴士
作者: 亞延    時間: 14-6-2009 01:51

引用:
原帖由 samsamyu 於 14-6-2009 01:30 發表
唔知樓主有冇野呢
30-40KM/HR急剎....坐個d冇咩野...企個d大獲...
好彩既係架車真係少有地人少...企就係正正應該係得果個女人,
我響樓上佢響樓下,我都唔知佢到底點仆出黎,不過佢訓響樓梯口所以我估計佢係企
我無咩事...係無奈囉,73X已經唔係第一次有啲咁既情況,啲10M巨龍差唔多同我咁大
出站埋站西到你企唔到.....司機又真係舞龍咁舞
作者: 亞延    時間: 14-6-2009 01:54

引用:
原帖由 Boniface 於 14-6-2009 01:34 發表
個司機錯wor
學車都有教啦
當你覺得停唔到個陣就應該去埋佢,急停可能仲危險
私家車己經咁教,何況巴士
我果時學車師父教我就香港燈位線兩個箭咀公仔前見綠轉黃就收油停車,
如果得一個公仔距離就唔好減油過埋佢
大車應該雙倍距離,我相信司機渣慣條路佢咁收法可能有原因掛...不過佢都唔好彩架喇
咁既情況我唸告不小心駕駛掛
作者: kimkileo    時間: 14-6-2009 02:35

引用:
原帖由 亞延 於 14-6-2009 01:54 發表

我果時學車師父教我就香港燈位線兩個箭咀公仔前見綠轉黃就收油停車,
如果得一個公仔距離就唔好減油過埋佢
大車應該雙倍距離,我相信司機渣慣條路佢咁收法可能有原因掛...不過佢都唔好彩架喇
咁既情況我唸告不小心 ...
係咪有白鴿籠呀....
作者: 亞延    時間: 14-6-2009 02:42

引用:
原帖由 kimkileo 於 14-6-2009 02:35 發表

係咪有白鴿籠呀....
果個位好似響學校對出係有一個。。。可能呢個就係主因啦,希望佢都係收警告信了事啦
佢上上層叫人落車果時都口震震,企響馬路邊一直都咬手指,睇得出佢好緊張,臨拎長糧咁既相,希望佢下次渣車小心啲啦
作者: HugoLaLaLa    時間: 14-6-2009 11:09

嚇得我吖...
原來仲有個小字
無事就好
作者: 飛哥仔    時間: 14-6-2009 11:39

引用:
原帖由 亞延 於 14-6-2009 01:18 發表
希望個女人無咩事,而個巴士司機就唔洗俾人炒啦....睇佢都差唔多拎長糧.唉,真係唔小心
唔好咁肯定, 巴士如非必要(好似避免意外), 否則係唔可以粗暴地駕駛架....之前有單意外係因為剎車太急, 上層有乘客整親頸骨....再加上前一排接二連三既阿伯轆落樓梯意外, 巴士公司好怕類似既意外架....而且一個抯開車既人應該知道個燈幾時會轉架, 如果係就快黃燈一係就沖一係就早收架啦 (都有好多巴士沖紅燈都唔收車), 會唔會係哥個燈口有相機他唔沖得
作者: 阿芝    時間: 14-6-2009 12:13

哎 冇事就好=)
d衰野好快過!
作者: kimkileo    時間: 14-6-2009 12:36

引用:
原帖由 HugoLaLaLa 於 14-6-2009 11:09 發表
嚇得我吖...
原來仲有個小字
無事就好
唔好咁黑心要人同我報到先得架....
作者: 亞延    時間: 14-6-2009 12:53

其實我都唔識驚....收到咁重break都衝著洗出去路中心,如果隔離轉燈衝架48呎拖架出黎下層都係咁先
我唸如果果時係坐十六座我真係會叫出黎
作者: 亞延    時間: 14-6-2009 12:56

引用:
原帖由 飛哥仔 於 14-6-2009 11:39 發表

唔好咁肯定, 巴士如非必要(好似避免意外), 否則係唔可以粗暴地駕駛架....之前有單意外係因為剎車太急, 上層有乘客整親頸骨....再加上前一排接二連三既阿伯轆落樓梯意外, 巴士公司好怕類似既意外架....而且一個抯 ...
我唸係有快相啦....出奇地可能73x司機受尋晚單野影響啦,我今朝坐果架又好定
作者: samsamyu    時間: 14-6-2009 15:27

引用:
原帖由 亞延 於 14-6-2009 12:53 發表
其實我都唔識驚....收到咁重break都衝著洗出去路中心,如果隔離轉燈衝架48呎拖架出黎下層都係咁先
我唸如果果時係坐十六座我真係會叫出黎
唔會既...黃燈轉紅燈後,格泥線會過幾秒先轉黃,綠...
作者: seals    時間: 14-6-2009 15:33

引用:
原帖由 亞延 於 14-6-2009 01:18 發表
我個人就無咩事,係無奈啫....
岩岩今晚九點半搭73X返大埔時去到四海對出個燈位,
架73X以我估計大約30-40KM/HR既車速去到燈位線前一個箭咀公仔遇到綠轉黃燈
我見到轉燈時加埋車速同位置唸著司機大叔會沖埋佢 ...
人無事就得啦,有驚無險,唔算好黑!
作者: 亞延    時間: 14-6-2009 17:46

引用:
原帖由 seals 於 14-6-2009 15:33 發表

人無事就得啦,有驚無險,唔算好黑!
呢排都係運程麻麻
作者: 飛哥仔    時間: 14-6-2009 18:22

引用:
原帖由 亞延 於 14-6-2009 12:56 發表

我唸係有快相啦....出奇地可能73x司機受尋晚單野影響啦,我今朝坐果架又好定
應該架啦, 因為我抯車時都試過同樣情況, 剎車剎到冼到對面線... (不過哥日係落緊雨個地勁濕)
作者: seals    時間: 14-6-2009 18:29

引用:
原帖由 亞延 於 14-6-2009 17:46 發表

呢排都係運程麻麻
使唔使俾「陳震沖」,作個福呀!
作者: 亞延    時間: 14-6-2009 19:01

引用:
原帖由 seals 於 14-6-2009 18:29 發表

使唔使俾「陳震沖」,作個福呀!
我無孖邊妹咁有錢
作者: 4jai    時間: 14-6-2009 19:33

個女人咩事yaya聲爆晒缸先
有得乘客,應該就乖乖地坐係個位,一係緊握扶手
除非個司機超速,話就話速埋去可能會安全d
但有冇諗過,比人映到相個司機仲大獲?
一比人映到,個司機必死(我老豆做巴士,經驗分享)
但如果唔係司機超速,就算佢咁樣急停法,我唔會覺得佢有錯
如果打橫有架車衝緊埋黎,你會唔會因為唔想急停照衝埋去??
作者: 亞延    時間: 14-6-2009 20:27

引用:
原帖由 wonglk 於 14-6-2009 19:33 發表
個女人咩事yaya聲爆晒缸先
有得乘客,應該就乖乖地坐係個位,一係緊握扶手
除非個司機超速,話就話速埋去可能會安全d
但有冇諗過,比人映到相個司機仲大獲?
一比人映到,個司機必死(我老豆做巴士,經驗分享)
但如果唔 ...
我廿歲仔叫有氣有力有時都要雙手先可以算係企穩響73x上
...條線啲車好似架架都係rally咁樣,啲避震好似啫哩咁,
坐上層架車過駁你有無見過可以成車人一致地彈起身
車速我相信司機無超,但肯定一樣就係佢地個個都唔熟習車性
我搭咁多條新界線73x算係最失敗果條...佢地唔興埋站印break係一腳了檔
俾油一啖過,搭慣左都已經無晒火
作者: 4jai    時間: 14-6-2009 20:42

引用:
原帖由 亞延 於 14-6-2009 20:27 發表

...條線啲車好似架架都係rally咁樣,啲避震好似啫哩咁,
車速我相信司機無超, ...
唉,借問師兄比幾多車錢?
$8.8既收費,係咁上下
$88蚊我相信會好d
$888就一定好理想啦
廢話講完

個司機咁樣渣法可能有唔岩
但佢冇犯法,坐唔坐好既責任應該係乘客身上
坐係到都受傷,緊握扶手都受傷
個司機唔犯法...怪得邊個?個司機又唔係私人司機,忍下啦師兄
如果認為有危險,大可以唔答
架車唔係個司機既,我唔係渣車我唔了解路面情況
架車又唔係話新,避震一定會冇咁好,你媽叉個司機都冇用...個司機都要係指定時間完成任務,渣得你認為舒服,中途站既乘客米企直??
家陣坐最高條友換左,好多野都係差左,包括司機脾氣,容忍下啦師兄
司機專業極都係一個司機,一日行幾廿轉,點都係用最快既方法
一腳印break,一野踩恨油,我都體驗過
我只可以講句我唔係比$888車費,咁既收費咁既服務,冇多冇少

但咁岩睇返話個大陸人同個肥仔既行為,我只可以講句
人窮品味高,好人有限

作者: 亞延    時間: 14-6-2009 21:27

引用:
原帖由 wonglk 於 14-6-2009 20:42 發表

唉,借問師兄比幾多車錢?
$8.8既收費,係咁上下
$88蚊我相信會好d
$888就一定好理想啦
廢話講完

個司機咁樣渣法可能有唔岩
但佢冇犯法,坐唔坐好既責任應該係乘客身上
坐係到都受傷,緊握扶手都受傷
個司機唔 ...
我明你講8.8既道理,咁但係俾8.8既唔係個個都廿歲仔,我唸你都熟巴士
10m巨龍你都估到條走廊有幾闊,我俾8.8企響道唔代表我要花多過坐響道既力氣去就個司機既駕駛手法,
車齡大我覺得都之只係其一因素,我都坐過金巴俾佢break到撞埋玻璃
我某程度上唔認同要將價就貨,司機都要熟習車性.我都坐過同款車但定到不得之了既技術
同一條線都有好同唔好既司機,我唔會一竹桿打一站人...我試過50m距離司機都等我上車,
有又試過響3步距離司機以為我唔係上佢車關門我拍門佢都唔開返俾我,唉..
香港地做巴士司機我都明唔係好做....但我自問真係未有見到有其他線差過佢,有起息都只係上星期沙廠換房有幾抽新金巴先叫做舒服
我都望個司機無咩事,咁樣衰真係佢唔好彩
作者: 飛哥仔    時間: 14-6-2009 21:48

引用:
原帖由 亞延 於 14-6-2009 20:27 發表

車速我相信司機無超, ...
我坐258D由觀糖返屯門, 行呈翔道見過有人由坐位上單左落走廊.....
作者: 4jai    時間: 14-6-2009 22:03

引用:
原帖由 亞延 於 14-6-2009 21:27 發表

我明你講8.8既道理,咁但係俾8.8既唔係個個都廿歲仔,我唸你都熟巴士
10m巨龍你都估到條走廊有幾闊,我俾8.8企響道唔代表我要花多過坐響道既力氣去就個司機既駕駛手法,
車齡大我覺得都之只係其一因素,我都坐過金巴俾 ...
同款車是否同條路線?
同埋相差幾耐時間(好司機同所謂壞司機)??
作者: 4jai    時間: 14-6-2009 22:14

其實近幾年司機質素變差,唔係因為司機想
係因為總公司既制度問題
以前司機點渣,上頭唔會去理去管,都唔敢去理去管
所以大可以係離站時停車,架車都可以渣慢D,唔洗太急,搖到媽乘客媽媽聲
但可惜,近年來香港興投訴,係又投唔係又投
就好似巴士離站有客想上車,可以有乘客去投訴點解離開左個站仲開門比人上
家陣仲要換左個懶係要玩突破既太子爺上位
巴士太早返站又插,太慢返站又插
收到投訴合唔合理乜都插
有時又話司機無禮(整鬼你,一句說話都唔講可以點無禮?)
家陣就連巴士慢慢埋站,燈位轉開得慢都比人投訴(正正是師兄以上講既一腳踩BREAK,一下踩恨油既相反),
乜野不該投訴都隊落個司機到,客仔,渣巴士姐,你估渣穿梭機咩
人地糧又少,食個好D既午餐都難(做巴士食午餐真係好睇係邊度做,有D站真係有D不該上頭忽然出現...唔鬼比你出街食飯)
我年齡比師兄細,我只可以講句,忍下啦...
比唔起88以上...係要受下苦架啦
鬼叫政府唔貼下錢比人咩
作者: 亞延    時間: 14-6-2009 23:23

引用:
原帖由 wonglk 於 14-6-2009 22:03 發表

同款車是否同條路線?
同埋相差幾耐時間(好司機同所謂壞司機)??
同款車同線,唔同司機
好壞司機,好同壞果個我一星期都至少撞一次,渣開果條線我又搭開好難唔撞到
73X係一條好特別既路線唔知點解班次可以好唔穩定,可能係客數唔夠俾人冷落啦,車又舊
又等得耐又唔定時,車長就個別事件啫我覺得,九巴係好大責任都係事實
係呢個月有議員嘈要加班次,夜間車次先叫密左,如果唔係閒閒地可以等半個鐘都唔見車
作者: 4jai    時間: 14-6-2009 23:25

引用:
原帖由 亞延 於 14-6-2009 23:23 發表

同款車同線,唔同司機
好壞司機,好同壞果個我一星期都至少撞一次,渣開果條線我又搭開好難唔撞到
73X係一條好特別既路線唔知點解班次可以好唔穩定,可能係客數唔夠俾人冷落啦,車又舊
又等得耐又唔定時,車長就個別事 ...
班次加得越多越大獲...
加班次唔加司機同車
d巴士同司機只會更快死....呢d就係九巴政策....
想提升呢一邊既服務
就降低另一邊服務...咁樣黎"平衡"

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0