標題: [認真] 如果大家有捐開錢比愛護動物協會, 呢個POST都值得大家一睇 [打印本頁]

作者: Hkpolice-Psu    時間: 14-6-2009 15:35     標題: 如果大家有捐開錢比愛護動物協會, 呢個POST都值得大家一睇

http://www.uwants.com/viewthread.php?tid=2091664

真係幾過份...
作者: 0608    時間: 14-6-2009 15:50

咁姐係捐錢俾佢地殺動物..............
作者: seals    時間: 14-6-2009 15:56

殺!呢個係事實,

但唔殺,又有無資源養佢哋一世!

呢d又係另一個事實!
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 14-6-2009 15:57

條友無x野ar,愛護動物協會唔係可以無限量咁收留d 流浪的貓狗,空間係有限

咁有愛心的,不如自己養佢地
作者: seals    時間: 14-6-2009 16:05

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 14-6-2009 15:57 發表
條友無x野ar,愛護動物協會唔係可以無限量咁收留d 流浪的貓狗,空間係有限

咁有愛心的,不如自己養佢地
香港人好多都好善心,

好鐘意俾錢D街頭丐衣,

但「街頭丐衣」定「街頭騙子」

佢哋又唔識分!
作者: joey    時間: 14-6-2009 16:06

but咁睇丫!

大家捐開錢比愛護動物協會,是想救動物,

但D收入60%去左人工,咁又是有D過份

唔好同我講"人都是動物己一種"
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 14-6-2009 16:07

引用:
原帖由 seals 於 14-6-2009 16:05 發表

香港人好多都好善心,

好鐘意俾錢D街頭丐衣,

但「街頭丐衣」定「街頭騙子」

佢哋又唔識分!
諗野諗得太直
作者: Kane    時間: 14-6-2009 16:07

spca 一年洗左超過70% 的錢係班鬼佬到
得30% 落係動物同工具上
晚上得一部救護車一個沙展走全港
不知所謂
嚴重資源錯佩

作者: seals    時間: 14-6-2009 16:09

引用:
原帖由 joey 於 14-6-2009 16:06 發表
but咁睇丫!

佢用被棄的貓,比喻剛出世而被棄的嬰兒!

我就非常唔同意了
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 14-6-2009 16:14

引用:
原帖由 joey 於 14-6-2009 16:06 發表
but咁睇丫!

spca的人都係全職去做,佢地唔係義工,d 捐款做左人工有何不妥??你要養屋企,人地唔洗養屋企

當d 資源唔夠分比所有動物,到最終連d 動物基本的資源都唔夠的,又係害左d 動物
作者: Kane    時間: 14-6-2009 16:14

重有
SAA 唔見得光明磊落
佢地私地下同漁記交換功課
叫漁記去邊到有狗捉
要捐錢
請捐比無人受薪的機構
例如HKALLEY CAT ,南丫島,群貓會......
作者: Kane    時間: 14-6-2009 16:18

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 14-6-2009 16:14 發表

spca的人都係全職去做,佢地唔係義工,d 捐款做左人工有何不妥??你要養屋企,人地唔洗養屋企

當d 資源唔夠分比所有動物,到最終連d 動物基本的資源都唔夠的,又係害左d 動物
請問你知幾多?
佢地高層受薪但做既野同薪水係反比例 你又知唔知?
作者: seals    時間: 14-6-2009 16:20

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 14-6-2009 16:14 發表

同意!

捐錢自己都有責任睇清楚!

無記錯,「公益金」都有20-30%行改費,

你捐十蚊,可能得七蚊落到受助機構!
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 14-6-2009 16:36

引用:
原帖由 Kane 於 14-6-2009 16:18 發表

請問你知幾多?
佢地高層受薪但做既野同薪水係反比例 你又知唔知?
有邊個機構的高層做野係比d 前線員工多??

警務處長人工都高ga,唔通除左admin之外,都要做埋巡邏??
作者: seals    時間: 14-6-2009 16:41

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 14-6-2009 16:36 發表

有邊個機構的高層做野係比d 前線員工多??

警務處長人工都高ga,唔通除左admin之外,都要做埋巡邏??
開講都有話:「CEO人工高,做嘢?No!No!No!」

作者: 里安    時間: 14-6-2009 18:21

睇完

point 1濫殺動物:我覺得呢個係處理方法姐,好多時D被困貓狗都可能要人道毀滅(唔知係咪等如"動物安樂死"),我覺得一件半件事就話人濫殺動物未免太過武斷

point 2財政開支:6成去左人工?會唔會過分左d呀,資源分配都幾大問題!
作者: 4jai    時間: 14-6-2009 19:24

spca的確有野係唔光彩
但如果連spca都冇埋,香港只會周街都係貓貓狗狗既死屍...
果陣時...麻煩咁多位幫幫手,一齊收屍啦....我拍心口保證愚濃處收唔晒!

雖則我的確好唔讚成spca殺初生既貓貓狗狗
但係當人抱起佢地果一秒開始,個貓媽狗媽想要返佢地都幾難!
話就話拎比spca可能會好d,但係spca邊有咁多資源照顧晒全香港人咁多貨?
你又7隻,我又5隻....加加埋埋百幾隻拎比spca...
無可能會養晒得晒....
有好多貓義工都會拎佢地既屋收流流浪貓B
但係始終都有個限度,真係爆滿左,剩低既只有死路一條

*有好多香港人都以為spca係幫佢地照顧唔要既動物....跟本就係推個責任比人做....
無收你錢架大哥,捐唔捐錢都係大哥自行決定,冇迫大哥出一分一毫

但講深一層,spca既資源都錯配得好勁...
得架咁既急救車....jesus...
作者: Kane    時間: 14-6-2009 19:32

急救hotline都係笑話
每次我call back up or 有急救cares
係打10次,10次都打唔入
作者: 4jai    時間: 14-6-2009 19:34

引用:
原帖由 Kane 於 14-6-2009 19:32 發表
急救hotline都係笑話
每次我call back up or 有急救cares
係打10次,10次都打唔入
我好你少少
打1次,通,冇人聽,收線等一陣,有人call返我...
之前都有試過唔通,但冇10次咁多...
作者: Kane    時間: 14-6-2009 19:42

引用:
原帖由 wonglk 於 14-6-2009 19:34 發表

我好你少少
打1次,通,冇人聽,收線等一陣,有人call返我...
之前都有試過唔通,但冇10次咁多...
晚上10:00 -12:00 你試下打下
曾係火都尼
得1個接線生
請1個無乜用幾雞野的鬼佬
不如請多幾個接線生,救護員
重有動物上領養部有特別通道
識人即刻上,唔識人就慢慢等
一流
作者: HKVC    時間: 14-6-2009 19:50

早前已有傳媒提出損錢俾d機構前要先check清楚個機構的開資表,好多出名的"慈善機構"的"行政開資"、"必要開資"比例都好高.....
作者: alexl    時間: 14-6-2009 20:04

香港人工高, 政府、資肋機構尤甚, 60%人工支出唔係好跨張, 你睇政府支出幾多成係人工, 外判錢大都係比外判商請工人.   
越高層越無野做, 亦唔係乜奇怪, 大公司、政府係表表者
遺棄動物何奇多, 全部收養或養終老根本無可能.  
遺棄貓同遺棄嬰比較, 因前者比數多, 香港又富裕, 遺棄嬰一定有政府照顧, 你睇睇第三世界既遺棄嬰係乜收場...

怪就怪D無責任心人遺棄動物, 無良商人亂繁殖.
作者: 4jai    時間: 14-6-2009 20:47

引用:
原帖由 Kane 於 14-6-2009 19:42 發表

晚上10:00 -12:00 你試下打下
曾係火都尼
得1個接線生
請1個無乜用幾雞野的鬼佬
不如請多幾個接線生,救護員
重有動物上領養部有特別通道
識人即刻上,唔識人就慢慢等
一流
領養部呢個真係一流
我唔識人,上極都係收屍部....
有d貓義工識,先上到領養部
作者: WESTER    時間: 14-6-2009 21:06

引用:
原帖由 alexl 於 14-6-2009 08:04 PM 發表
香港人工高, 政府、資肋機構尤甚, 60%人工支出唔係好跨張, 你睇政府支出幾多成係人工, 外判錢大都係比外判商請工人.   
越高層越無野做, 亦唔係乜奇怪, 大公司、政府係表表者
遺棄動物何奇多, 全部收養或養終老根本 ...
可能吧
但係其實他們很可愛
唔殺得唔得
作者: 嘉誠    時間: 14-6-2009 21:43

~唔好嚇我~!! 明天打去問吓阿三情況........
作者: Kane    時間: 14-6-2009 21:49

[quote]原帖由 嘉誠 於 14-6-2009 21:43 發表
~唔好嚇我~!! 明天打去問

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0