標題: 英國佬又有新嘢 [打印本頁]

作者: RMP    時間: 27-6-2009 12:17     標題: 英國佬又有新嘢

英國佬又有新嘢,Mk7頭盔and Osprey Assault body armour

圖片附件: DES20091800727.jpg (27-6-2009 12:17, 55.49 KB) / 該附件被下載次數 205

作者: MK~    時間: 27-6-2009 12:23

始終鐘意MICH2000個樣多D@@
其它盔都睇唔入眼=3="
作者: lincoln    時間: 27-6-2009 12:28

look much better than MK6 , but the body armour
作者: jackytkh    時間: 27-6-2009 13:40

件vest好似d漁夫背心咁....想點...
mk7就幾令仔,好過mk6不過我諗有排都玩唔到
作者: RMP    時間: 27-6-2009 15:07

啲Mk6A要跌價囉
作者: yeungm    時間: 27-6-2009 22:41

only sand DPM colour?
作者: mozcardking    時間: 28-6-2009 03:36

我set 英沙gear 早幾日先終於買齊..
好彩淨係差個mk6未買..
作者: cha    時間: 28-6-2009 04:38

件 vest 好 深水埗 feel...

作者: SL1991    時間: 28-6-2009 07:53

包埋盔布應該再型啲!!
作者: kimkileo    時間: 28-6-2009 10:12

俾埋後邊 大家睇.....

作者: adrianyahk    時間: 28-6-2009 12:21

引用:
原帖由 kimkileo 於 28-6-2009 10:12 發表
俾埋後邊 大家睇.....
祖國代工wor應該係
作者: marcooo    時間: 28-6-2009 13:07     標題: 回覆 11# 的帖子

唔出奇
作者: sas190    時間: 28-6-2009 23:18

不過呢件唔似出自PECOC 
作者: 里安    時間: 29-6-2009 00:40

前睇似V1/MOLLE FLC

後睇似CIRAS
作者: sas190    時間: 29-6-2009 10:58

呢件BA都唔知係咪真係出自PECOC,突然彈出黎 

同之前PECOC睇開個件完全唔同 

頂MK7盔根本就係AC900轉四點盔帶就算,d3o去咗邊 

不過件BA塊防彈板薄咗,好似加入side plate設計同簡單化既膊頭方便底肩射擊呢d終算回應咗d兵既訴求 

作者: 29Commando    時間: 29-6-2009 13:06

PECOC 是什麼來?

有相睇嗎?
作者: Panzer    時間: 29-6-2009 22:50

轉貼自:http://sas22nd.pixnet.net/blog/post/25920347
英軍這款新型(MK 7)頭盔與改良的Osprey戰術背心,用以取代目前的MK6A頭盔與現役戰背,提供重量更輕且更舒適但同等的防護能力。

英國國防部已根據最初的合約,下訂超過1萬套新頭盔和戰甲,總價值1600萬英鎊;承包商包括NP Aerospace、 Morgan Armour Ltd、Aegis Engineering Ltd、Seyntex和Solo International Ltd。這1萬套新裝備將配發於步兵、工兵及醫護兵團等一般戰鬥單位。

此款MK7頭盔並非全新研發的裝備,而是將英國SAS的反恐組(SAS CRW Team)所用的AC900/600頭盔做小改款;加強裝載夜視鏡後的穩定性,以及將頭盔前緣略為提高,用以增加在戰鬥時臥姿的視野角度。

然而,根據多位軍事觀察家在過去所收集到的英軍新裝備訊息,專家們並不認為這是一個未來戰士之PECOC計畫的一部分(請參考前篇PECOC), 而是一種臨時的替代性計畫用來應付近期較為急迫的行動需求。並且根據PECOC計畫的內容,也應該是大規模的換發而不是目前這種1萬套的小規模採購。
作者: sas190    時間: 29-6-2009 22:59

咁睇黎大家都係繼續觀望態度好∼

作者: sas190    時間: 3-7-2009 12:33

引用:
原帖由 29Commando 於 29-6-2009 13:06 發表
PECOC 是什麼來?

有相睇嗎?
請善用google等搜尋功能~

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0