標題: 穩定最重要..... [打印本頁]

作者: kimkileo    時間: 17-7-2009 23:44     標題: 穩定最重要.....

作者: ricky12hk    時間: 18-7-2009 00:18

.....先唔理佢支槍鎖左未...
但佢地條手指咁擺即係....
預左隨時開槍還拖嘛....
作者: 亞爾多    時間: 18-7-2009 00:24

引用:
原帖由 ricky12hk 於 18-7-2009 00:18 發表
.....先唔理佢支槍鎖左未...
但佢地條手指咁擺即係....
預左隨時開槍還拖嘛....
但係個鏡又無打開......
作者: 蕉皮    時間: 18-7-2009 01:01

引用:
原帖由 亞爾多 於 18-7-2009 00:24 發表

但係個鏡又無打開......
個個係美國進口野黎嫁,之前"布薯"都用過
作者: auhokan    時間: 18-7-2009 09:11

國內未作戰時是不可以上膛的,所以把手指放進trigger也沒什麼所謂吧。
作者: yfw2000    時間: 18-7-2009 10:56

引用:
原帖由 auhokan 於 18-7-2009 09:11 發表
國內未作戰時是不可以上膛的,所以把手指放進trigger也沒什麼所謂吧。
師兄一定係搞緊氣氛。
所謂的肌肉記憶,即人係緊急情況之下,會作出自我意識中最舒服/習慣的行為。假設而家無上瞠,呢個士兵放食指入板機護環內,當呢種行為成為習慣後,以後接戰時槍械上瞠後,好可能自然地伸隻食指入板機護環內,就咁就走火喇。

小弟認為,當時個士兵並非做緊匿跡狙擊任務,預先除開瞄準鏡蓋係無問題的。但係唔應該除便伸隻食指入板機護環內。(接戰時,伸隻手指入去要幾耐姐。)

作者: vincent199    時間: 18-7-2009 11:53

引用:
原帖由 yfw2000 於 18-7-2009 10:56 發表

師兄一定係搞緊氣氛。
所謂的肌肉記憶,即人係緊急情況之下,會作出自我意識中最舒服/習慣的行為。假設而家無上瞠,呢個士兵放食指入板機護環內,當呢種行為成為習慣後,以後接戰時槍械上瞠後,好可能自然地伸隻 ...
聽講pla未接到上膛命令係唔可以上膛,
入面冇彈,有咩問題.

反而西方唔係一上匣就上膛?
作者: sunny2014    時間: 18-7-2009 12:00

引用:
原帖由 yfw2000 於 18-7-2009 10:56 發表 小弟認為,當時個士兵並非做緊匿跡狙擊任務,預先除開瞄準鏡蓋係無問題的。
裡面條金屬線太幼
長時間有陽光入去可能會熔
By GO!GO!GO!狙擊戰術技巧手冊
作者: TOROYIU    時間: 18-7-2009 13:18

引用:
原帖由 vincent199 於 18-7-2009 11:53 發表

入面冇彈,有咩問題.

唔係
美帝落載具之前果十幾秒先會拉雞
作者: 冥亞帝.劍    時間: 18-7-2009 13:32

引用:
原帖由 vincent199 於 18-7-2009 11:53 發表

入面冇彈,有咩問題.
師兄,玩槍金科玉律NSP你都唔識??你真係好有問題喎 "入面冇彈,有咩問題"呢D敢既態度咪最大既問題law
NSP第一及第三點
1.所有槍械均當作已上彈處理
3.未進行射擊時,扣板機手指必須離開板機

作者: vincent199    時間: 18-7-2009 13:51

引用:
原帖由 冥亞帝.劍 於 18-7-2009 13:32 發表

師兄,玩槍金科玉律NSP你都唔識??你真係好有問題喎
你講緊咩丫.
作者: 冥亞帝.劍    時間: 18-7-2009 13:52

引用:
原帖由 vincent199 於 18-7-2009 13:51 發表

你講緊咩丫.
自己睇la
http://www.civiliangunner.com/cg ... o=lastpost#lastpost
作者: vincent199    時間: 18-7-2009 13:57

引用:
原帖由 冥亞帝.劍 於 18-7-2009 13:52 發表

自己睇la
http://www.civiliangunner.com/cg ... o=lastpost#lastpost
我咁講唔=我唔識.
點解我咁講,我都係war game友睇番來.

請不要將美軍英軍個規則生搬硬套到解放軍身上, 美英軍並不規定只有接敵後獲得子彈上膛命令之後先可以上膛,實際上人地多數係上彈夾后就即刻上膛然後再關閉保險,這樣非戰鬥狀態下亦會膛内有彈,自然要限制手指。

而解放軍嘅槍械安全其實比美軍保守許多,解放軍認爲槍膛内無子彈先係最安全, 因此按照解放軍嘅操作規範, 上彈夾與上膛係完全獨立嘅2個動作,需要接受完全獨立的兩個命令,未到接戰時唔允許子彈上膛,行軍時亦唔允許膛内有彈,同埋任何時候接手槍支首先都要首先清槍, 接敵時指揮員先會下令子彈上膛,行動后統一清槍。槍管内無子彈無論如何都無可能走火,因此根本無須拘泥于手指放邊度!
作者: 冥亞帝.劍    時間: 18-7-2009 14:01

引用:
原帖由 vincent199 於 18-7-2009 13:57 發表

我咁講唔=我唔識.
點解我咁講,我都係war game友睇番來.

請不要將美軍英軍個規則生搬硬套到解放軍身上, 美英軍並不規定只有接敵後獲得子彈上膛命令之後先可以上膛,實際上人地多數係上彈夾后就即刻上膛然 ...
NSP唔係美軍英軍既規則,係呢個世界所有會接觸到槍既人都必須要守既規舉!
作者: vincent199    時間: 18-7-2009 14:07

引用:
原帖由 冥亞帝.劍 於 18-7-2009 14:01 發表

NSP唔係美軍英軍既規則,係呢個世界所有會接觸到槍既人都必須要守既規舉!
你見唔到我講緊解放軍?

仲有,我覺得你好搞笑.

我只係引用番人地所講的野,你就講到好似係我講緊.
作者: 冥亞帝.劍    時間: 18-7-2009 14:10

引用:
原帖由 vincent199 於 18-7-2009 14:07 發表

你見唔到我講緊解放軍?

仲有,我覺得你好搞笑.

我只係引用番人地所講的野,你就講到好似係我講緊.
解放軍冇槍乎??
作者: vincent199    時間: 18-7-2009 14:12

引用:
原帖由 冥亞帝.劍 於 18-7-2009 14:10 發表

解放軍冇槍乎??
咁等如係用一同個條例?
作者: 052260260    時間: 18-7-2009 14:13

武器安全守則第一條:永遠假設武器裝了彈藥
作者: vincent199    時間: 18-7-2009 14:21

這唔係都係西方的說法?

我e加唔係唔認同條例,
我只係覺得中國同西方的條例未必一樣.

加上,我所引用的野未必正確,但可能係正確.

世界上係唔係一定要跟西方呀,
中國有中國的一套.

如果槍係冇上膛,入面冇子彈,手指放係邊根本唔重要.

你地所講,咩武器係手就一定要當上左膛,手指放係出邊.
係岩,如果中國的確係有自己一套,咁就唔好只話人錯
作者: 052260260    時間: 18-7-2009 14:27

唔關中國同西方事!
係安全守則既問題!
世界通用ga...

如果你咁講:
點解"香港警察學院"都係教"未進行射擊時,扣板機手指必須離開板機"
作者: vincent199    時間: 18-7-2009 14:29

引用:
原帖由 052260260 於 18-7-2009 14:27 發表
唔關中國同西方事!
係安全守則既問題!
世界通用ga...

如果你咁講:
點解"香港警察學院"都係教"未進行射擊時,扣板機手指必須離開板機"
其實我講左好多次.
我只係想講西方未必同中國一樣.

唔好唔記得香港係跟西方.
作者: 衰人    時間: 18-7-2009 14:33

各位師兄算啦~~~~
作者: 冥亞帝.劍    時間: 18-7-2009 14:33

引用:
原帖由 vincent199 於 18-7-2009 14:29 發表

其實我講左好多次.
我只係想講西方未必同中國一樣.

唔好唔記得香港係跟西方.
NSP背後既意義,係用槍既態度,唔止安全禁簡單!更加唔係D咩中西方既問題
作者: Rager    時間: 18-7-2009 14:41

引用:
原帖由 冥亞帝.劍 於 18-7-2009 14:33 發表

NSP背後既意義,係用槍既態度,唔止安全禁簡單!更加唔係D咩中西方既問題
NSP係西方國家制定
內地亦有另一套Safety Precaution System
兩者風馬牛不相及
而師兄你就監生將佢地扯埋一齊
話老解都要跟NSP個套
咁搞法師兄你係咪硬膠左少少呢?
作者: 4jai    時間: 18-7-2009 14:45

引用:
原帖由 Rager 於 18-7-2009 14:41 發表

NSP係西方國家制定
內地亦有另一套Safety Precaution System
兩者風馬牛不相及
話老解都要跟NSP個套
講得好!
各個地方都有唔同既安全準則啦
雖則我係比較鐘意西方果一套"假設槍械已上彈"
但唔代表佢一出全世界都要通用
因為小小事特登開多個post出黎講nsp
講nsp個post正確,但係動機非常有問題\
作者: vincent199    時間: 18-7-2009 14:45

引用:
原帖由 冥亞帝.劍 於 18-7-2009 14:33 發表

咁唔係姐係用左西方的套落中國到?

例如,西方的習慣上膛跟住手指向外.中國就唔準上膛無限制手指,因為佢限制左上膛.

咁唔係2隻制度?? 你說安全,如果限制左上膛,唔係一樣安全?

都係果句,世界一樣的野,中國未必一樣.

這個話題,好無聊,唔想再講.

不過,如中國真係有咁的條例, 佢都佢的道理
作者: tinyau1134    時間: 18-7-2009 14:45

安全才是用槍的最正確方法
作者: vincent199    時間: 18-7-2009 14:47

引用:
原帖由 Rager 於 18-7-2009 14:41 發表

NSP係西方國家制定
兩者風馬牛不相及
話老解都要跟NSP個套
完來真係有,姐係我講的都岩吧.
作者: Rager    時間: 18-7-2009 14:49

引用:
原帖由 vincent199 於 18-7-2009 14:47 發表

完來真係有,姐係我講的都岩吧.
即使無都唔代表老解要跟NSP啦
我覺得呀冥兄將NSP視為世界通用真係井底蛙左
作者: FPKHG    時間: 18-7-2009 16:01

我覺得最佳既安全守則就係唔load彈

圖片附件: serial10.jpg (18-7-2009 16:01, 68.45 KB) / 該附件被下載次數 80

圖片附件: serial1.jpg (18-7-2009 16:01, 114.45 KB) / 該附件被下載次數 75

圖片附件: serial12.jpg (18-7-2009 16:01, 58.77 KB) / 該附件被下載次數 78

圖片附件: serial15.jpg (18-7-2009 16:01, 88.27 KB) / 該附件被下載次數 76

作者: auhokan    時間: 18-7-2009 17:11

其實師兄要說安全...
上彈夾後上膛還是很不安全的。
如果槍支掉在地上,是可能會走火的。
如果沒上膛,沒拉上擊錘,反而比較安全。

回主題:國內現在還沒全面換裝07作訓服和95式嗎?
作者: yfw2000    時間: 18-7-2009 18:21

引用:
原帖由 vincent199 於 18-7-2009 14:21 發表
這唔係都係西方的說法?

我e加唔係唔認同條例,
我只係覺得中國同西方的條例未必一樣.

加上,我所引用的野未必正確,但可能係正確.

世界上係唔係一定要跟西方呀,
中國有中國的一套.

如果槍係冇上膛,入面冇 ...
師兄強調西方箇套標準未必岩中國用,呢點我覺得無問題。
但係即使無入匣無上膛,手指都唔應該伸入板機護環。儘管當時當刻係無危險,只係因為你好精神,知道支槍有無上膛。但係你可唔可以保證永遠都咁清醒先?
問題在於,當你步巡左一段時間,或接戰左,你既精神可能已經無初時咁清醒,你無咁多精神注意身體每一個細微動作,你集中尋找目標,其他動作只有靠自我意識(或即習慣)來控制。(題外話,睇踢波時,開頭箇陣,每個球員有氣力,有速度,動作細膩。但踢到尾段時,多數球員仲有得衝,但係d動作已經無咁細膩。)

平時無上膛時習慣放隻手指入板機護環,呢刻雖然已上膛,你因為慣左咁樣做,你亦會放隻手指入板機護環。咁就危險喇。

師兄千其唔好比國家民俗意識溝亂槍械安全習慣。每個國家都有自己獨特既安全防禦標準,但係身心理都係大同小異。所以我覺得歐美先進國既安全防禦法係岩大陸用既。

都係箇句,要開鎗時,將隻手指伸入去板機護環,要幾耐姐?
作者: yfw2000    時間: 18-7-2009 18:28

引用:
原帖由 FPKHG 於 18-7-2009 16:01 發表
我覺得最佳既安全守則就係唔load彈
取消。

作者: 4jai    時間: 18-7-2009 18:53

引用:
原帖由 yfw2000 於 18-7-2009 18:21 發表

但係即使無入匣無上膛,手指都唔應該伸入板機護環。儘管當時當刻係無危險,只係因為你好精神,知道支槍有無上膛。但係你可唔可以保證永遠都咁清醒先?
問 ...
係岩大陸用唔代表一定要用
唔好係到講就兇恨做就碌x
自己衝上大陸同解放軍提議下,睇下佢地點理

唔好意為自己達個idea出黎,就個個以為你係大師兄,好安全
你咁樣迫人地用你果一套,人地只會認為你係野蠻

同埋小心你既言詞,你果句野明顯地帶有性別歧視
再者,你夠薑去打仗,就唔會同我地係到出post啦下化?

講就兇恨,做就碌x

老老實實,我玩美佬
我都係跟美佬玩槍果一套
係見到某D人咁樣強加自己果一套落去人地到....只會比人認為跟開西方NSP既人野蠻

作者: yfw2000    時間: 18-7-2009 19:16

引用:
原帖由 wonglk 於 18-7-2009 18:53 發表

同埋 ...
兄台認為性別歧視箇攔已經取消。
不過,我都要回應你,每個國家既軍隊都係會望住周圍改進自己,所以會有情報員或間諜呢回事。(民兵網係香港知名既網,你估大陸既有關部門會唔會mon住拿?)

另外兄台話我硬要講出自己既idea,就係迫人地認同,話係大師兄。咁公開論壇就係用黎表達自己既idea。照兄台話齋,個個出post既都係迫緊人啦,都係大師兄喇。
兄台不如逐點講出我有乜講錯喇。我都想學下野。(除左話人碌粉)。
作者: 4jai    時間: 18-7-2009 19:22

唔好對號入座,我話迫人地認同果個唔係你
我只係想比某位會員知道"唔係因為佢有支槍,就一定要聽你果套NSP,就一定係世界大同"

都係一句啦,唔係你認為岩,人地一定要用

不過,你係呢一段"平時無上膛時習慣放隻手指入板機護環,呢刻雖然已上膛,你因為慣左咁樣做,你亦會放隻手指入板機護環。咁就危險喇。

師兄千其唔好比國家民俗意識溝亂槍械安全習慣。每個國家都有自己獨特既安全防禦標準,但係身心理都係大同小異。所以我覺得歐美先進國既安全防禦法係岩大陸用既。"

你都假設左對方會衰硬先

至於我話邊個,大家心知肚明啦,米就係達全世界都要用NSP,大大隻字話人果個囉
我冇指名道姓呀
作者: yfw2000    時間: 18-7-2009 19:26

引用:
原帖由 wonglk 於 18-7-2009 18:53 發表

老老實實,我玩美佬
我都係跟美佬玩槍果一套
係見到某D人咁樣強加自己果一套落去人地到....只會比人認為跟開西方NSP既人野蠻

同埋 ...
你話玩美佬,你係唔係當過兵架,可唔可以講下美軍NSP箇套既原理同埋大陸既安全標準既差異呀?以及兩者出現既原因呀?
我之前簡單講左"肌肉記憶'既小小原理,同埋從呢個原理講左相中大陸軍人有乜野唔好。可能有錯,兄台有無高見呀。
作者: 4jai    時間: 18-7-2009 19:28

引用:
原帖由 yfw2000 於 18-7-2009 19:26 發表

你話玩美佬,你係唔係當過兵架,可唔可以講下美軍NSP箇套既原理同埋大陸既安全標準既差異呀?以及兩者出現既原因呀?
我之前簡單講左"肌肉記憶'既小小原理,同埋從呢個原理講左相中大陸軍人有乜野唔好。可能有錯 ...
我玩美佬唔係代表我當過兵

不過既然都變左單純既POST WAR,由老解飛到去美佬,我費時姦POST
我收檔

兄台我受唔起,你加油
作者: yfw2000    時間: 18-7-2009 19:39

引用:
原帖由 wonglk 於 18-7-2009 19:22 發表
唔好對號入座,我話迫人地認同果個唔係你
Quote:
"係岩大陸用唔代表一定要用

你咁樣迫人地用你果一套,人地只會認為你係野蠻"

你quote我段野出黎,打左以上段出黎,你仲唔係話我。
仲有你話我性別歧視,仲話我碌x,小心你d用詞。

作者: vincent199    時間: 18-7-2009 19:58

引用:
原帖由 yfw2000 於 18-7-2009 18:21 發表

問 ...
你所講的係習慣, 上膛後要放隻手指出來.

如果照咁講,中國都一樣可以有自己習慣,就正如未有命令唔可以上膛.
作者: 4jai    時間: 18-7-2009 20:00

引用:
原帖由 vincent199 於 18-7-2009 19:58 發表

如果照咁講,中國都一樣可以有自己習慣,就正如未有命令唔可以上膛.
師兄,算吧啦
人定係要死雞橕飯蓋既,都橕左成頁,你解釋都冇用

由得人地世界大同啦
作者: yfw2000    時間: 18-7-2009 20:06

引用:
原帖由 wonglk 於 18-7-2009 19:28 發表

我玩美佬唔係代表我當過兵

不過既然都變左單純既POST WAR,由老解飛到去美佬,我費時姦POST
我收檔

兄台我受唔起,你加油
話完人碌x, 你咁樣就走拿。我打左唔算小野,你可以逐點擊破既話,點解唔賜教呀?我都要學野架。
我黎呢個軍事討論區,主要目的係交流同埋學下行軍時接戰時既知識,包括心理及身理狀態。我亦都係從呢種角度以及'肌肉記憶',講左我對大陸軍人放隻手指入護環既不認同之處。兄台點解你唔逐點反駁。

話完我碌x,又話費事姦post,跟住叫我加油。師兄你好x清高。
作者: yfw2000    時間: 18-7-2009 20:43

引用:
原帖由 vincent199 於 18-7-2009 19:58 發表

首先,我從來無話上膛與否,岩定唔岩。我對相中軍人唔上膛,無俾過意見。 我只係講過毋論上膛與否,手指唔好防入護環內,直至準備即將或要開槍。原因係,唔好習慣隨便放手指入去。亦都可以咁講,呢一個守則係加強左對槍械既安全意識。
開真槍既感覺同開氣槍好唔同,其爆晌以及預計倒既殺傷力,(枉論敵人射緊你),會令一個人緊張起來,當時你重有意識控制身體既大動作(例如起身,痞低,跪低,舉槍瞄準),但係對於身體既各種微細動作失去一大半既注意力或控制力。當刻你既手指放邊個位極有可能由你既自我意識(即係習慣)控制左大半。
所以平時就算無上匣,都要放翻出黎,以令呢個動作成為你既習慣。

師兄有無睇過人訓練詠春,同一個動作不斷不斷不斷不斷咁做呀?佢地既目的係,當有人打你,你無需經大腦,直接由脊椎神經反射出箇個動作出黎保護自己跟住還擊,呢個過程比起用腦諗快好多。呢個就係西人所講既'肌肉記憶' ,中國人所講既'習慣成自然'。如果下下都要諗過度過至做箇個動作出黎,一早變左豬頭叻。

作者: yfw2000    時間: 18-7-2009 20:56

引用:
原帖由 wonglk 於 18-7-2009 20:00 發表

師兄,算吧啦
人定係要死雞橕飯蓋既,都橕左成頁,你解釋都冇用

由得人地世界大同啦
我出post係針對每個師兄既每個post內容講出意見,或者反駁。而你既post,除左西方唔岩中國外
,都見唔到有乜野論點。而家你仲扯埋人地既post,話我死雞橕飯蓋。你唔單只侮辱我,你仲強姦埋人地出post要表達意見既目的。你條糞青,我唔知你開槍既體會係來至真槍定係氣槍,又或者係神槍手定係花灑皇,你出post既目的只係要黎搞破壞。

你條網上粉人皇,

講又碌粉,做又含粉
作者: kimkileo    時間: 18-7-2009 22:44

2.請各版友客觀及冷靜討論
3.過度主觀及過激言論將會刪除
4.基於觀點與角度問題,請各版友尊重他人言論

作者: liubake    時間: 19-7-2009 03:29

专门注册了讲几句:

1,美军规定离开载具多少多少时间内不得"拉鸡"(是上膛的意思吧?) 那其他非战斗时候呢? 是否也要求接敌前统一口令上膛? 战斗完毕立即下命令退膛清枪?英军呢? 我见过些英军操典的录象,他们是上弹夹后上膛再关保险的,现在是否还是这样就不清楚了.

2.有兄弟说美军要求始终假设枪内有弹, 解放军要求拿到枪支后第一时间退弹夹清弹,清枪的时候自然不许把手指放在扳机上,也不许枪口对人.

3.楼上许多兄弟争论战斗中非射击时手指是否进入扳机护圈的问题, 至少行军纵队中的排头兵是必须保险打开,子弹上膛,手指放于扳机上行军的, 因为遭遇敌人的时候要求他们凭条件反射开火以掩护纵队战斗展开, 至于其他时候, 非瞄准状态下无论任何情况枪口都不得对人(当然敌人除外), 剧烈动作前手指不得进入扳机护圈也是解放军所要求的, 如果某个士兵连这2点都做不到的话,要求他任何非射击时手指不得进入扳机护圈的西式教范他也做不到. 在战斗中,也是要求士兵手指虚扣扳机以便快速反应的,解放军普遍采用三道火式扳机,扳机力较大,三道火分别明显,和玩具枪或者民用竞技枪的完全是两回事,虚扣扳机时无意识误扣击发的概率是不大的, 而容易引发误扣的战术动作则是要求士兵手指离开扳机甚至整只手离开握把的.

4.解放军特种部队,公安特警由于对外交流和本身任务特点的需要, 也是像国外一样要求任何非射击时手指不得进入扳机护圈的, 但至今普通部队并没有推行的意思,主要原因不光是对条件反射射击的要求, 也因为实践发现即使是一开始就以西式操枪规范训练的士兵,实战中当他紧张的时候也还是会不由自主的把手指放上扳机的,因为潜意识上这样他才相对安全, 而西式操枪规范和中式操枪规范相比,实际安全性上各有千秋. 并没有哪个是完美的. 解放军的操枪规范是在抗战至今数十年积累发展起来并不断完善的, 也是符合军队实战需求的.

对解放军来说战斗中非射击时手指放于扳机上有重要的战术意义,为此牺牲一部分看似重要实则聊胜于无的安全性是必要的, 比如按照解放军条例, 理论上在战斗中,持枪索敌时确实有可能出现士兵过度紧张误扣扳机的情况,但是按照条例他此时枪口并不对人, 允许上膛又已经是交火开始后, 暴露行动也谈不上,那他此时走火又有多大危害呢? 如果假设他同时还违反了其他条例而造成已方人员伤亡,那即使按照西式安全条令训练,又如何保证这样一个士兵不会触犯其他条例而走火伤人呢? 既然一个人能因紧张而违反一条条令,那他也可能违反所有条令.而不管是在国内转训实验,还是以往实战中, 按西式安全守则训练的人在紧张外加低能见度的情况下把扳机护圈当成扳机扣个不停,然后越搞越慌乱的例子倒是很常见的, 因为当一个人极度紧张的时候是很容易忘记自己手指正放在扳机护弓上而只凭本能去扣动手指的. 而解放军相对保守的安全规范也经常造成遭到突袭时来不及反应, 对越自卫反击战中就经常出现忘记上膛直接扣扳机的情况, 不过这时许多人第一反映是枪卡壳了,会本能的去拉枪栓重新上膛,因而问题还不算太严重.

作者: derek_lok    時間: 19-7-2009 06:29

引用:
原帖由 liubake 於 19-7-2009 03:29 發表
专门注册了讲几句:

1,美军规定离开载具多少多少时间内不得"拉鸡"(是上膛的意思吧?) 那其他非战斗时候呢? 是否也要求接 ...
你好嗎??閣下是國內打生存的朋友嘛
還是部隊人員嗎??
作者: liubake    時間: 19-7-2009 11:41

跟部队有关系的人吧,呵呵.

作者: seals    時間: 19-7-2009 12:06

好耐無係CGF回Post,但真係唔講又忍唔住!

NSP係最基本理論,無論那個國家都合用!

如非發射,手指放在板機護環外!是最基本的控槍原則!

無理你控槍能力有幾高,你也勝不了「人體自然反應」,

當人受到突然如來之驚嚇,如聲音、强光及影像等,肌肉自然收縮,手指就會自動拉緊起來,如果你習慣放手指在板機就好易會走火,打傷打死同袍及無辜嘅人!

另外行軍時,你見到你同袍放隻手指在板機上,你會感到安全嗎?

真正高手,手指在板機護環外同時開埋保險制都唔使半秒啦!

你去玩IPSC 你放手指在板機!Range Officer 一定DQ你啦!

作者: auhokan    時間: 19-7-2009 15:08

引用:
原帖由 seals 於 19-7-2009 12:06 發表

當人受到 ...
這可未必...擊錘放下了,扣板機也沒反應的...
而且不上膛不就比較安全嗎?
作者: WESTER    時間: 19-7-2009 15:34

引用:
原帖由 liubake 於 19-7-2009 03:29 AM 發表
专门注册了讲几句:

1,美军规定离开载具多少多少时间内不得"拉鸡"(是上膛的意思吧?) 那其他非战斗时候呢? 是否也要求接 ...
關鍵人物紅了關鍵字句! 好!
師兄做得好!
我爆同意(可惜不能評分)
其實最安全不是最好不過嗎?
另外,你卻合了某某的嘴巴!

作者: liubake    時間: 19-7-2009 15:35

引用:
原帖由 seals 於 19-7-2009 12:06 發表

當人受到 ...
我该说什么呢? 你所谓的NSP, 解放军完全清楚是怎么回事, 你如果摆出一副“众人皆醉唯你独醒”的架势认为只有你知道NSP而几百万解放军没人知道NSP为何物, 那这讨论就没必要继续下去了。我们自己有自己的一套安全措施, 无论哪个国家都合用? 苏联/俄罗斯军队就不用NSP, 中国军队也不用NSP, 大家都有自己的一套, 哪个国家都合用? 请问谁规定的? 又有谁有这个权力去规定全世界军队都用同一种安全守则?

胜不了人体自然反应?我们没要求胜过自己的自然反应啊! 相反我们要求士兵顺应自己的人体自然反应直接开枪, 战场上短兵相接, 全队人的生死往往也就在那零点几秒之间,这是对越自卫反击战中几百个中国士兵用自己的性命换回来的血淋淋的教训!宁可误扣扳机造成一些无关紧要的走火,也好过突然遭遇的时候手慢半拍或者忙中出错而枉送自己和战友的性命。并且各位细心的朋友可以注意下照片中武警哥们手指实际放的位置,他们大多数按照要求,只是把手指搭在扳机侧面而已,这种情况下要想误扣扳机, 难度和你把手指搭在扳机护圈上是差不多的。

至于你说的行军中的情况, 首先我要提醒你的是, 行军中大家的子弹都是不允许上膛的, 并且枪口也不得指向人, 能有什么不安呢?恐怕也脑子里只有NSP的人才会感到不安吧?

“真正高手,手指在板機護環外同時開埋保險制都唔使半秒啦!“

我不是很明白你的意思啊, 你是指接敌的时候的情况么? 按照您的描述,此时枪支应该是待击并关闭保险的情况下吧?这种情况下,枪支如果受到意外撞击,或者保养不良都会意外击发的哦!而国内的54式手枪, 由于设计问题,许多保养不好或者机件状态不佳的枪支在待击状态关闭手动保险是会直接导致走火的哦(没错,是国产追加的手动保险,不是苏联原设计上的击锤保险)这个问题其实已经发现很久了,但是一直没什么改进,50多年来也极少出现走火事件,为什么呢? 因为根据解放军条令, 膛内有弹即是不安全,所以把枪支恢复安全状态的做法通常都是直接清膛,用不着那个保险。

如果您的意思是熟练射手可以短时间完成复杂操作的话,那我只好说, 您如何保证几百万士兵都是您说的那种”真正高手“?您又如何保证战场上巨大的心理压力下(平时很正常的人在战场上突然发疯都是很常见的事情)士兵不会犯错? 一个成熟的军队条令是以消灭敌人保存自己为基本准则, 必须考虑到各种情况,包括一个士兵在极度紧张的情况下如何让他尽可能少的犯错,或者说在他犯错的时候仍能保存自己的生命。 即使训练有素的特种部队人员和特警在实战中都出现过把扳机护圈当成扳机而不知所措,甚至丢了性命的事情, 您又如何保证普通士兵不会?

至于IPSC的规定如何如何, 关解放军什么事?打仗的时候又不是打IPSC,又没有什么Range Officer来DQ你。

NSP中每一条规则的背后都是以生命为代价换来的, 解放军枪械安全条例的每一条规则背后也是用我们,友军或者敌人士兵的生命换回来的,部队和民间对用枪的要求本来就是天壤之别,各取所需之下规则有所不同再正常不过了。 当然之前国内警察也套用解放军枪械安全条例确实有失妥当, 目前也在慢慢改变之中, 而如果贸然以NSP为标准去否定解放军枪械安全条例,就未免显得太自以为是了。

图中出现的军人,大部分正是小弟有许多熟人供职的驻苏南武警某师(87XX部队),由解放军轻步兵师改编而来,这次他们的5X2, 5X3等几个团连同师部都被紧急空运到新疆,希望他们不会长期留驻当地吧!

作者: yiuyiusiu    時間: 19-7-2009 15:42

引用:
原帖由 auhokan 於 19-7-2009 15:08 發表

這可未必...擊錘放下了,扣板機也沒反應的...
而且不上膛不就比較安全嗎?
雙動式扳機系統係咩黎 ? m9己經係一個列子
作者: peterbee    時間: 19-7-2009 18:29

唉....憤青就係憤青 , 盲目崇拜 ! 解放軍係人 , 美軍又係人 , 在人的世界裡係有三個字好常出現 "唔記得" , 就在你們爭論那一刻 , 已經 "唔記得" 自己阿爹姓甚 , 接戰後係可以 "唔記得" 槍枝是上了鏜 , 接戰前後大量腎上腺素沖積在身體 , 在這一刻你可以100%保證槍枝是否上了鏜或已退鏜?? 就在這一刻手指放到板機上 , 什麼事情也能發生! 沒人可100%保證手指不會誤扣 , 以上均為本人之假設情況 , 但以上假設已在一戰二戰發生過很多次 ,別人的實戰經驗累積出這套守則 , 反觀我國現代化後的軍隊可以說是全無 "實戰經驗" 可言, 但本著 "人多" 好辦事和 "槍杆子裡出政權" 的精神 , 我國這套用槍守則絕對符合我國國情 , 不在我國軍隊裡服役或不在相關發生動亂地方生活的我絕對同意我國軍隊使用這套用槍守則 , 並強烈反對 "外國勢力" 干預及強加西方的用槍守則於我國的軍隊上!!
作者: seals    時間: 19-7-2009 19:11     標題: 回覆 52# 的帖子

你說:「宁可误扣扳机造成一些无关紧要的走火,也好过突然遭遇的时候手慢半拍或者忙中出错而枉送自己和战友的性命。」

我真是無話可說,唔怪得戰爭中有20-30%係自己人所傷啦!
作者: MS    時間: 19-7-2009 19:19

NSP Normal Safety Precautions ms在軍隊教......以叫雞做比喻.....無論白,黑,紅,黄........假定佢係帶菌者.....一定要做NSP.......黄種人有例外咩
作者: seals    時間: 19-7-2009 19:24     標題: 回覆 52# 的帖子

解放軍及公安部隊,我都有接觸過唔小,都係好正面!

大家都有交流下,當然有所不同,一國兩制上兩種方式都能並存!

在CGF 內有打真槍,打wargame,也有打 IPSC的朋友,交流下不用咁認真!

我做Training見唔少「误扣扳机造成一些无关紧要的走火」,打在同袍背部,後腦都有幾次!(好彩打 FX)

有一次G4就無咁好彩,9mm打咗落小腿!

作者: 冥亞帝.劍    時間: 19-7-2009 19:25

引用:
原帖由 MS 於 19-7-2009 19:19 發表
NSP Normal Safety Precautions ms在軍隊教......以叫雞做比喻.....無論白,黑,紅,黄........假定佢係帶菌者.....一定要做NSP.......黄種人有例外咩
終於有前前輩出手了
呢個比喻雖然 左小小,但又岩喎xD

作者: seals    時間: 19-7-2009 19:29

引用:
BYOB !!Bring Your Own Bag!

MS兄!叫人記得帶袋!

作者: MS    時間: 19-7-2009 22:30

除了NSP外......重要養成Safety handling的習慣
作者: seals    時間: 19-7-2009 22:38

引用:
原帖由 MS 於 19-7-2009 22:30 發表

除了NSP外......重要養成Safety handling的習慣
呢張好似咁新嘅,幾時影架!?

枝槍Training用架?望遠鏡!

作者: MS    時間: 19-7-2009 22:42

班工友個個都係熟練技工.....睇下隻食指
作者: seals    時間: 19-7-2009 22:59

嘩!長壽香呀!
作者: MS    時間: 19-7-2009 23:26

話需說回來!不能憑一張相片.....批評!揸槍有alert/rest!在軍事行動.....每每將食指放入trigger 睇環境需要喇
作者: seals    時間: 20-7-2009 00:21

引用:
原帖由 MS 於 19-7-2009 23:26 發表

話需說回來!不能憑一張相片.....批評!揸槍有alert/rest!在軍事行動.....每每將食指放入trigger 睇環境需要喇
絕對同意,做人不要墨守城規!
但我就承受唔到走火!
好似打Burst咁,一打三粒, 一走火就三槍!

作者: seals    時間: 20-7-2009 00:45

http://www.civiliangunner.com/cg ... page%3D1&page=1

佢哋個個NSP都做得好好!
見到中國軍隊,如此威風勇猛!
中國一定可超越英美,成為第一大軍事強國!

作者: 冥亞帝.劍    時間: 20-7-2009 01:15

引用:
原帖由 seals 於 20-7-2009 00:45 發表
http://www.civiliangunner.com/cg ... page%3D1&page=1

http://i197.photobu ...
真係冇得彈!!直情要比個 佢~
作者: liubake    時間: 20-7-2009 01:38

引用:
你这就有点有意思了, 难道世界上只能有一种安全守则? 就算制定NSP的人说这是全世界通用的枪械安全规则, 俄军或者解放军就一定要照搬么? 制定这个规则的人有什么权力要要求别人必须执行它的规则?就不能自主选择的权力了么? 这种想法未免也太霸道了吧?
作者: liubake    時間: 20-7-2009 01:41

引用:
原帖由 冥亞帝.劍 於 20-7-2009 01:15 發表

真係冇得彈!!直情要比個 佢~
我不是说了么,特警中已经逐渐开始普及非射击时手指不得进入扳机,因为特警的工作环境决定了他们没有一丁点"无害走火"的空间, 他们实行的枪械安全其实是解放军枪械安全条例和NSP的综合, 安全措施严格到迂腐的程度, 而军队是不会需要这种规范的.
作者: MS    時間: 20-7-2009 02:01

引用:
原帖由 liubake 於 20-7-2009 01:38 發表

你这就有点有意思了, 难道世界上只能有一种安全守则? 就算制定NSP的人说这是全世界通用的枪械安全规则, 俄军或者解放军就一定要照搬么? 制 ...
NSP就是一般安全措施 無人强迫全世界照做.......ms唔識槍........用召妓比喻.....一句講晒,所做的措施是防止性病......話知你戴袋或用保鮮紙....用膠布乜方法都好人人不同........但同一個理由......確保使用槍械安全 朋友NSP中文解釋是安全措施!

作者: liubake    時間: 20-7-2009 02:16

引用:
原帖由 MS 於 20-7-2009 02:01 發表

NSP就是一般安全措施 無人强迫全世界照做.......ms唔識槍........用召妓比喻.....一句講野所做的措施作用是防止性病......話知你戴袋或用保鮮紙....用膠布
既然无人强迫全世界照做,那您后面的话又有什么意思呢? 打枪和性交完全是风马牛不相及的两回事好不好?这种类比都无法成立,自然也没什么实际意义, 我想我之前的帖子里解释的很清楚了, 我军并非不了解NSP,也有不少单位采用NSP, 但大部分战斗部队不采用NSP而采用我军自己的枪械安全守则,是在结合实战经验的基础上比较了两者的特点后自主选择的结果, 又有什么问题呢? 就好比香港现行的,美国和英国实施的英美法系又叫普通法, 而大陆现行的是大陆法系, 两者不少内容,甚至基本原则上都有严重冲突,但大陆法系除内地之外亦有许多国家采用, 如果依所谓的"普通法"法系而认为大陆法系不公平不文明,岂不荒唐可笑?

如果您一定要坚持NSP优于我军的枪械安全条例, OK这是您的思想自由,我表示有异意但我尊重您的想法 但您如果以NSP来否定我军枪械安全条例的合理性以及有效性, 或者认为我军士兵按照我军安全条令而非NSP操作枪支是不文明之举, 那我想既然我前面已经将我军枪械安全条例解释的很清楚了, 我就只能认为您这是不顾我军实际的妄加批评的言论, 是一种毫无实际依据的否定我军多年实战经验总结成果,不顾事实而狂妄否定解放军研究人员的劳动成果的无知粗鄙行经, 言辞或许不大好听,但这是我个人的看法, 亦请您尊重我独立思考的权力以及所得出的结论,谢谢  我想香港朋友们既然不停的要求双普选,要求民主自由,应该多少对他人的言论自由和思想独立性有些许尊重吧?

作者: MS    時間: 20-7-2009 02:17

引用:
原帖由 seals 於 19-7-2009 22:38 發表

呢張好似咁新嘅,幾時影架!?

枝槍Training用架?望遠鏡!
ms離開軍隊五年.....六七年前喇
作者: Paul    時間: 20-7-2009 02:23

引用:
原帖由 seals 於 19-7-2009 19:24 發表
解放軍及公安部隊,我都有接觸過唔小,都係好正面!

大家都有交流下,當然有所不同,一國兩制上兩種方式都能並存!

在CGF 內有打真槍,打wargame,也有打 IPSC的朋友,交流下不用咁認真!

我做Training見唔 ...
SEAL 兄是否講上次師姐練GLOCK走火果單,
但小弟記得的版本好似係保護證人組, 而不是G4
有錯請插

作者: 0608    時間: 20-7-2009 02:34

我覺得用召妓作比喻幾好呀
容易明
講返正題
我覺得兩位前輩都有道理
但我比較支持ms ge講方wo
你之前話接戰後係可以 "唔記得" 槍枝是上了鏜
咁又會唔會有可能"唔記得"退鏜呢~~
所以我覺得係邊到都好
手指唔放係板機
就算nsp又好
解放軍個套都好
都係最安全ge

--------------
睇到兩位前輩ge討論真係學到好多野~~~~
作者: liubake    時間: 20-7-2009 02:41

引用:
原帖由 0608 於 20-7-2009 02:34 發表
我覺得用召妓作比喻幾好呀
容易明
講返正題
我覺得兩位前輩都有道理
但我比較支持ms ge講方wo
你之前話接戰後係可以 "唔記得" 槍枝是上了鏜
咁又會唔會有可能"唔記得"退鏜呢~~
所以我覺得係邊到都好
...
不存在"不记得"退膛或者不记得枪支上膛的可能, 通常只有遭到突然袭击后失去统一指挥而来不及上膛的情况, 因为上膛以及退膛是一个由战地指挥员下达的,独立的命令,当他认为战斗开始后/结束后方可下达此命令,当然如果已经同敌军交火,自然不需要命令士兵都会自己上膛,而如果战斗明显结束后指挥员忘记了下达此命令,任何一个军人都有义务提醒他,所以这并不构成什么问题. 而在非战斗情况下自行上膛则是严重违纪行为.

由始至终,我都没否定NSP的实用性,只不过解释了NSP如何不符合解放军的实际情况而已. 解放军的战术动作,步兵战术都与美军英军有很大分别,也许NSP很适合美军英军或者其他军队,但NSP和解放军的许多战术是明显冲突的.

作者: MS    時間: 20-7-2009 02:47

引用:
原帖由 liubake 於 20-7-2009 01:41 發表

我不是说了么,特警中已经逐渐开始普及非射击时手指不得进入扳机,因为特警的工作环境决定了他们没有一丁点"无害走火"的 ...
與君一席話勝玩十年槍......佩服佩服
作者: Paul    時間: 20-7-2009 02:57

由2009年3月的新聞片中看, 我國軍隊一直有向西方學習“食指“。

http://www.youtube.com/watch?v=dHzbdLNOC6E

http://www.youtube.com/watch?v=m5MTG2Ax4Bw&NR=1

http://www.youtube.com/watch?v=-JIhdG45Dto&feature=related
作者: liubake    時間: 20-7-2009 03:04

引用:
原帖由 Paul 於 20-7-2009 02:57 發表
由2009年3月的新聞片中看, 我國軍隊一直有向西方學習“食指“。

http://www.youtube.com/watch?v=dHzbdLNOC6E

http://www.youtube.com/watch?v=m5MTG2Ax4Bw&NR=1

http://www.youtube.com/watch?v=-JIhd ...
因为他们都是需要经常担负对外交流任务的特种部队人员么, 他们实行的正是NSP+解放军枪械安全条例,最早教授他们这些的据说是以色列.
作者: MS    時間: 20-7-2009 03:10

兩隻腳架.....夠穩定性.....包無.........
作者: peterbee    時間: 20-7-2009 08:41

[quote]原帖由 liubake 於 20-7-2009 02:41 發表

不存在"不记得"退膛或者不记得枪支上膛的可能, 通常只有遭到突然袭击后失去
作者: liubake    時間: 20-7-2009 09:38

引用:
原帖由 peterbee 於 20-7-2009 08:41 發表

不是很矛盾嗎? 要有指揮官下達命令才可 "上鏜" 或 "退鏜" 不是就一定要等候指揮官下達命?, 但敵軍來犯時就自行 "上鏜" , 這不就是違反軍紀嗎? 不要忘記 "指揮官" 都是人 , 都有 "忘記" 下達"退鏜"命令的一刻 , 若 ...
敌人子弹已经飞到头上来了的时候就算没等到上膛命令, 脑子正常的人也会自行上膛射击,这属于紧急情况,不算违纪, 忘记下达退膛命令? 我前面早就回答过了.

至于其它的,既然你非要这么"文革式"的先把一个简单的枪械安全条例问题上纲上线到政治高度,再把完全不搭界的石首事件扯出来并带着政治偏见来故意曲解问题,那就没什么好谈的了.

作者: hermanht    時間: 20-7-2009 09:56

引用:
原帖由 liubake 於 20-7-2009 03:04 發表

因为他们都是需要经常担负对外交流任务的特种部队人员么, 他们实行的正是NSP+解放军枪械安全条例,最早教授他们& ...
因為他們都知道自己那套不見得人吧... 不然大大方方的說『解放軍就是這樣~!』或者是『我們中國人有自己一套~!』有何不可?

風扇沒有插電, 我放你的頭入扇頁也不打緊嗎?

微波爐沒插電, 我放金屬物品入去也不打緊嗎?

煤氣喉沒煤氣, 我不關制就可以隨便地點火嗎?

不過我也明白你說無關痛癢的走火. 人命的價值在於你覺得他值多小, 在中國, 不用說吧? 明白的... 明白的...

作者: peterbee    時間: 20-7-2009 10:39

[quote]原帖由 hermanht 於 20-7-2009 09:56 發表

因為他們都知道自己那套不見得人吧... 不然大大方方的說『解放軍就是這樣~!』或者是『我們中國人有自己一套~!』有何不可?

微波爐沒插電, 我放金屬物品入去也不 ...
不過我也明白你說無關痛癢的走火. 人命的價值在於你覺得他值多小, 在中國, 不用說吧? 明白的... 明白的...[/quote]

這編post爭論的主旨就是這個!
作者: liubake    時間: 20-7-2009 10:44

引用:
原帖由 hermanht 於 20-7-2009 09:56 發表

微波爐沒插電, 我放金屬物品入去也不 ...
您在开玩笑吗?你去西方国家比赛,自然要用西方国家的规则, 这是对其他选手起码的尊重,请问你能在一个英美法系地方的法庭上使用大陆法系的有罪推定么?

请不要再打不着边际的比喻,也请不要扯到政治问题上去, 这也是对辩论对手起码的尊重。如果连起码的尊重他人都做不到,那这个人还有什么资格奢谈自由民主人权?

我前面已经解释的很清楚了, 所谓无关痛痒的走火,是战斗中枪口不对人的情况下发生走火, 而且以解放军实际的操作要求,这种走火发生的概率是很低的,只是理论上允许存在而已,您要是还能上纲上线到什么人命的价值上, 那我只能对您的中文阅读水平表示失望了。

作者: seals    時間: 20-7-2009 11:21

其實大家無謂爭辯吖!

據liubake 兄所說,我軍是了解NSP的,但在戰爭中開槍是電光火石之間!用不用NSP就是個人的決定!

就好像我做Training時要學生跟NSP,他們都會照跟,但 Passing Out 咗,佢哋唔跟NSP走了火,咪自己承擔後果囉!
作者: Paul    時間: 20-7-2009 11:33

大家不用為左一兩個“新兵”, 而傷CGF軍版和氣
作者: sunny2014    時間: 20-7-2009 11:39

好地地幾張相變左戰爭
放鬆D啦大家
作者: liubake    時間: 20-7-2009 11:49

引用:
原帖由 seals 於 20-7-2009 11:21 發表
其實大家無謂爭辯吖!

據liubake 兄所說,我軍是了解NSP的,但在戰爭中開槍是電光火石之間!用不用NSP就是個人的決定!

就好像我做Training時要學生跟NSP,他們都會照跟,但 Passing Out 咗,佢&# ...
战斗部队不用NSP不是某个士兵的决定,而是军队管理层基于实战需要考量,慎重考虑取舍后的决定。

当然我认为民用枪支,趣味软性气枪,竞技射击,警察等必须推行NSP,甚至应当综合执行解放军枪支安全条例和NSP的规定。

解放军枪支安全条例是和解放军基本战术动作,步兵战术,射击训练大纲,枪支特点等一系列因素相配套才能保证枪械安全的, 而这些配套因素在上述非军队场合是完全不具备的。
解放军枪支安全条例理论上所允许出现的, 在战斗中枪口不对人走火,实际上跟在战斗中射失没多少分别,据统计现代军队在战斗中平均每消灭一个敌人,所耗费的子弹是以万发计算的, 而在民用和警用领域,一颗子弹射失就可能造成严重后果,所以由不得半点闪失。

作者: Paul    時間: 20-7-2009 11:59

liubake 同 peterbee 今有緣在18-7-2009 及 19-7-2009 只差一日的時間加入CGF大家庭,
大家今有緣就不如放下一時之氣吧,
我國現在不是穩定最重要嗎?
我們國民應團結, 今時今時團結先有出路呀

作者: thomas08    時間: 20-7-2009 12:10

引用:
原帖由 sunny2014 於 20-7-2009 11:39 發表
好地地幾張相變左戰爭
放鬆D啦大家
內戰是也
作者: Paul    時間: 20-7-2009 12:19

引用:
原帖由 thomas08 於 20-7-2009 12:10 發表

內戰是也
冇眼看, 我知道左一個“絕望的真相"

其實大家可能一直在同一觀點,角度及看法上“內戰"

作者: peterbee    時間: 20-7-2009 12:32

引用:
原帖由 liubake 於 20-7-2009 11:49 發表

战斗部队不用NSP不是某个士兵的决定,而是军队管理层基于实战需要考量,慎重考虑取舍后的决定。

当然我认为民用ĉ ...一颗子弹射失就可能造成严重后果,所以由不得半点闪失
問題就在這裡 , 現在我國政府喜用 "軍隊" 平息動亂!

作者: sunny2014    時間: 20-7-2009 12:42

引用:
原帖由 peterbee 於 20-7-2009 12:32 發表

唔係想要加入戰團
但有邊個國家唔係咁樣?
暴動喎而家講緊
美佬何嘗唔係用軍隊平亂?
只係佢平人地中東既「亂」,上面就平國內既亂
衰D講句,美佬根本係侵略

作者: liubake    時間: 20-7-2009 12:55

引用:
原帖由 peterbee 於 20-7-2009 12:32 發表

无论是去年西藏还是前几天乌鲁木齐,战斗部队在街上都只将枪支作为震慑用途而已, 真正负责追歼暴徒的是特警队. 即使去年某师有几个营在一些西藏偏远地区搜查藏有武器的寺庙的时候(听说里面的情况另人毛骨悚然,如果官方公开的话,估计会引发种族清洗),也没有使用过武器. 对于仅有冷兵器的歹徒而言,成建制出现的武装军队已经有极大的威慑力,至于领头那些曾在境外受训的恐怖分子, 在城市中也不方面用战斗部队去解决他们, 不仅因为战斗部队的训练并非针对这种目标,也因为要抓活的, 而战斗部队的人往往习惯性下死手.

作者: liubake    時間: 20-7-2009 12:56

引用:
原帖由 sunny2014 於 20-7-2009 12:42 發表

唔係想要加入戰團
但有邊個國家唔係咁樣?
暴動喎而家講緊
美佬何嘗唔係用軍隊平亂?
只係佢平人地中東既「亂」,上面就平國內既亂
衰D講句,美佬根本係侵略
香港如果有动乱,警力不够的时候也可以要求驻港部队出动平乱的么
作者: thomas08    時間: 20-7-2009 12:58

引用:
原帖由 Paul 於 20-7-2009 12:19 發表

冇眼看, 我知道左一個“絕望的真相"

其實大家可能一直在同一觀點,角度及看法上“內戰"
o係香港資訊自由 , 依道好多人都係 "知道" 份子 , 唔同係大陸政府進行左好多資訊封鎖 , 係..美佬都有資訊封鎖 , 但中國係"超級"嚴格封鎖! 你冇得拗!!
作者: Paul    時間: 20-7-2009 13:06

引用:
原帖由 thomas08 於 20-7-2009 12:58 發表

o係香港資訊自由 , 依道好多人都係 "知道" 份子 , 唔同係大陸政府進行左好多資訊封鎖 , 係..美佬都有資訊封鎖 , 但中國係"超級"嚴格封鎖! 你冇得拗!!
師兄

我指真相係....原來我同那位新會員是一早識得的朋友

所以   冇眼看
作者: thomas08    時間: 20-7-2009 13:06

引用:
原帖由 liubake 於 20-7-2009 12:56 發表

香港如果有动乱,警力不够的时候也可以要求驻港部队出动平乱的么
可能兄台連 64 係乜都唔知!!
作者: liubake    時間: 20-7-2009 13:08

引用:
原帖由 thomas08 於 20-7-2009 12:58 發表

我很不赞同这种看法, 内地政府的信息管制,其实非常容易突破, 如果说关键字屏蔽,屏蔽网站这些小儿科伎俩也能有用的话,未免也太小看3亿网民的智慧了. 政府的封锁最多只是让那些无心了解这些事情的人免于被打搅而已, 你真要有心想了解什么事情,总是了解得到的.
作者: auhokan    時間: 20-7-2009 13:09

呵呵,離題了。

解放軍有自己的條例,nsp有自己的...這不行嗎?

liubake大大的話我十分認同。
各有各的設想情況,不能一概而論。

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0