標題: 英兵自傳 [打印本頁]

作者: Hkpolice-Psu    時間: 22-7-2009 13:19     標題: 英兵自傳

the first link have been deleted by myself,thx

另外呢位能夠繪聲繪影, 唔知ms大佬識唔識佢呢?

http://www.hkreporter.com/talks/thread-240542-1-2.html
作者: marcooo    時間: 22-7-2009 13:42     標題: 回覆 1# 的帖子

前英軍
作者: Mr_O    時間: 22-7-2009 13:46

thank you for sharing and that's a great story
作者: steveyue    時間: 22-7-2009 14:56

引用:
原帖由 marcooo 於 22-7-2009 13:42 發表
http://tw.myblog.yahoo.com/jw!E. ... =1&sc=1#yartcmt

前英軍
我想知前英軍是點定意! 認真的
thanks

作者: derek_lok    時間: 22-7-2009 15:15

唔知大哥佢會唔會親自回應呢
作者: Hkpolice-Psu    時間: 22-7-2009 15:17

引用:
原帖由 marcooo 於 22-7-2009 13:42 發表
http://tw.myblog.yahoo.com/jw!E.xcavKfEQWjvjf0UDCIx_xEYHkg_.w-/article?mid=369&prev=458&next=324&page=1&sc=1#yartcmt

前英軍
are u sure marco大哥?我都係有點好奇所以問下, 因為有人fwd e-mail俾我睇, 咁我覺得佢有d似英軍, 但係我又見有人對佢有d異議, 我又唔多熟英軍, 如有得罪, 請多多包涵!
作者: MS    時間: 22-7-2009 16:29

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 22-7-2009 13:19 發表
http://tw.myblog.yahoo.com/jw!E. ... =1&sc=1#yartcmt

我好似o係軍展會見過佢, 佢係玩家定前英軍?

另外呢位能夠繪聲繪影, 唔知ms大佬識唔 ...
好好睇,好好笑!自創 pace stick 揸法
以此公年少得志......應該好多户外相片........

作者: Hkpolice-Psu    時間: 22-7-2009 16:35

引用:
原帖由 MS 於 22-7-2009 16:29 發表

好好睇,好好笑!自創 pace stick 揸法
咁憑MS大佬你ge睇法, 呢位師兄係玩家定係真英軍?
作者: MS    時間: 22-7-2009 16:44

引用:
原帖由 steveyue 於 22-7-2009 14:56 發表

我想知前英軍是點定意! 認真的
thanks
有軍隊冧把,話之你當三日兵!例如水雷炮HK1826/1827..........
英國2506............等等
軍隊不同警察頂冧把!個冧把跟一世!
軍隊離開有紅簿.....証明!
奇怪無人懷疑 ms 喎
作者: Hkpolice-Psu    時間: 22-7-2009 16:50

引用:
原帖由 derek_lok 於 22-7-2009 15:15 發表
唔知大哥佢會唔會親自回應呢
你都識佢本人嘛?我應該都同佢見過幾次面呢~
作者: MS    時間: 22-7-2009 16:51     標題: 回覆 8# 的帖子

映摟軍人.....扮皇帝都得喇 ........督爆人做乜吖
作者: derek_lok    時間: 22-7-2009 16:51

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 22-7-2009 16:50 發表

你都識佢本人嘛?我應該都同佢見過幾次面呢~
唔知佢有無上CGF呢
作者: steveyue    時間: 22-7-2009 16:52

引用:
原帖由 MS 於 22-7-2009 16:44 發表

有軍隊冧把,話之你當三日兵!例如水雷炮HK1826/1827..........
奇怪無人懷疑 ms 喎
就係唔係一定有冧把先可以叫做係?
咁97 前附屬係軍隊下的uniform group member 可唔可以話自己又係呢
作者: B20_hk    時間: 22-7-2009 16:54

引用:

前英軍
Ex-Royal Navy
作者: Rager    時間: 22-7-2009 16:59

[quote]原帖由 steveyue 於 22-7-2009 16:52 發表

就係唔係一定有
作者: Hkpolice-Psu    時間: 22-7-2009 17:00

引用:
http://tw.myblog.yahoo.com/jw!E.xcavKfEQWjvjf0UDCIx_xEYHkg_.w-/article?mid=369&prev=458&next=324&page=1&sc=1#yartcmt

前英軍
引用:
原帖由 B20_hk 於 22-7-2009 16:54 發表

Ex-Royal Navy
引用:
原帖由 MS 於 22-7-2009 16:51 發表
映摟軍人.....扮皇帝都得喇 ........督爆人做乜吖
MS大佬, 有兩個都話佢係前英軍bor....搞到我都一頭煙
作者: derek_lok    時間: 22-7-2009 17:02

引用:
原帖由 Rager 於 22-7-2009 16:59 發表

例如J-Corps?
請問係唔係J-Corps都有No.跟身??
如果J-Corps考上正規, No.會唔會一樣架??
作者: MS    時間: 22-7-2009 17:06

當軍三日已有冧把,滿四年離開有紅簿

作者: steveyue    時間: 22-7-2009 17:07

引用:
原帖由 MS 於 22-7-2009 17:06 發表

當軍三日以有冧把,滿四年離開有紅簿
清楚, 明白晒
作者: MS    時間: 22-7-2009 17:08

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 22-7-2009 17:00 發表

MS大佬, 有兩個都話佢係前英軍bor....搞到我都一頭煙
虛心d請教人地囉
作者: MS    時間: 22-7-2009 17:10

引用:
原帖由 steveyue 於 22-7-2009 17:07 發表

清楚, 明白晒
有一點,人地無必要俾你睇喎
作者: steveyue    時間: 22-7-2009 17:10

引用:
原帖由 derek_lok 於 22-7-2009 17:02 發表

你講J仔??
作者: Hkpolice-Psu    時間: 22-7-2009 17:13

引用:
原帖由 MS 於 22-7-2009 17:08 發表

虛心d請教人地囉
我同果位mario兄不太識, 無得比我虛心請教
引用:
原帖由 MS 於 22-7-2009 17:10 發表

咁唔係呀, 如果我係佢, 我一定講清楚嘛, 係就係, 唔係就唔係...
作者: steveyue    時間: 22-7-2009 17:15

引用:
原帖由 MS 於 22-7-2009 17:10 發表

MS我無話人地唔係
我只是對英軍有點好奇, 現在再知多了一點知識吧
作者: MS    時間: 22-7-2009 17:24

當年同paras Ex. par仔ms識唔少........識晒就無可能!圖中ms同傘兵佬都將食指放在trigger guard外.........未夠班

作者: MS    時間: 22-7-2009 17:36

從前軍隊很難拍戶外相
1.相機雞乸咁大放在那!
2.相機貴無人ling 去較飛!
3.你ling咗相機......映唔到自已!
4.就算有人映咗你相但.........永唔會晒張相送禆你!
作者: 衰人    時間: 22-7-2009 17:47

引用:
原帖由 MS 於 22-7-2009 17:24 發表

當年同paras Ex. par仔ms識唔少........識晒就無可能!圖中ms同傘兵佬都將食指放在trigger guard外.........未夠班
MS爺爺噤大隻既
作者: MS    時間: 22-7-2009 17:48

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 22-7-2009 17:13 發表

我同果位mario兄不太識, 無得比我虛心請教

咁唔係呀, 如果我係佢, 我一定講清楚嘛, 係就係, 唔係就唔係...
如果作大........點認呀
作者: MS    時間: 22-7-2009 17:55

引用:
原帖由 一等兵 於 22-7-2009 17:47 發表

MS爺爺噤大隻既
谷到爆
作者: foxs0074    時間: 22-7-2009 18:45

作者: 衰人    時間: 22-7-2009 18:53

係HKG噤高調無咩好結果(個人意見)
作者: B20_hk    時間: 22-7-2009 18:55

引用:
原帖由 MS 於 22-7-2009 17:48 發表

如果作大........點認呀
MS你啱

作者: tango10    時間: 22-7-2009 19:15

引用:
原帖由 MS 於 22-7-2009 16:51 發表
當日憲兵在BMH招呼過這位人兄.
作者: steveyue    時間: 22-7-2009 19:26

引用:
原帖由 tango10 於 22-7-2009 19:15 發表

下...招呼過
作者: MS    時間: 22-7-2009 19:31

引用:
原帖由 tango10 於 22-7-2009 19:15 發表

請問何時,何地,佢身受何職?
作者: Rager    時間: 22-7-2009 19:35

引用:
原帖由 derek_lok 於 22-7-2009 17:02 發表

唔好話J-Corps
少年團都有Corps No.
不過J-Corps同英軍無直接關係
Number會唔同
作者: tango10    時間: 22-7-2009 19:42

引用:
原帖由 MS 於 22-7-2009 19:31 發表

請問何時,何地,佢身受何職?
BMH大閘
作者: MS    時間: 22-7-2009 20:11

引用:
原帖由 tango10 於 22-7-2009 19:42 發表

BMH大閘
閘差
作者: coldstreamer    時間: 22-7-2009 20:17

呢位仁兄當年認識一位龍隊伙記, 趁呢位伙記喺BMH當更嘅時候就著哂成套軍裝企喺大閘口一齊扮當更......結果有個BMH伙記行過認得佢唔係兵, 所以報 MP 拉咗佢.......
作者: gtoray    時間: 22-7-2009 20:25

引用:
原帖由 coldstreamer 於 22-7-2009 20:17 發表
呢位仁兄當年認識一位龍隊伙記, 趁呢位伙記喺BMH當更嘅時候就著哂成套軍裝企喺大閘口一齊扮當更......結果有個BMH伙記行過認得佢唔係兵, 所以報 MP 拉咗佢.......
哎喲.....
冒兵?

作者: 衰人    時間: 22-7-2009 20:30

引用:
原帖由 coldstreamer 於 22-7-2009 20:17 發表
佢噤都得
作者: vincent199    時間: 22-7-2009 20:32

果個網有d人真係軍人來...

http://tw.myblog.yahoo.com/jw!E. ... &l=f&fid=22

果個女仔
作者: coldstreamer    時間: 22-7-2009 20:48

我第一次見佢係1986年英女皇訪港, 喺皇后碼頭落船. 駐港部隊幾百人喺碼頭迎接.....呢條友(果時仲係 o靚仔)著哂成套花衫褲帶頂童軍綠帽加個 Royal Marine 帽章企正喺大會堂門口扮兵......
作者: steveyue    時間: 22-7-2009 21:35

引用:
之後點
作者: auxair    時間: 22-7-2009 23:52

MS兄,小弟當年所屬部隊老冧為 1810xxxx
作者: yau88hse    時間: 22-7-2009 23:54

此人很可能是97前既 SEA CADET OR RN,係添馬艦度操。我想知 GI,  gunnery instructor  一詞陛軍會唔會用,海軍野,我只知其中一樣工作就係教操。

作者: Paul    時間: 23-7-2009 00:06

引用:
原帖由 vincent199 於 22-7-2009 20:32 發表
果個網有d人真係軍人來...

http://tw.myblog.yahoo.com/jw!E. ... &l=f&fid=22

果個女仔

我杯茶
作者: queen    時間: 23-7-2009 00:59

引用:
原帖由 Paul 於 23-7-2009 00:06 發表

我杯茶
呢個.....土生土長香港女仔, 曾於伊拉克及阿富汗服役.......

無記錯...就返美國啦
作者: vincent199    時間: 23-7-2009 01:08

姐係話, 這個人會扮軍人?
令我諗起心理變態
作者: bg12_2    時間: 23-7-2009 01:21

引用:
原帖由 yau88hse 於 22-7-2009 23:54 發表
此人很可能是97前既 SEA CADET OR RN,係添馬艦度操。我想知 GI,  gunnery instructor  一詞陛軍會唔會用,海軍野,我只知其中一樣工作就係教操。
係SEA CADET OR RN至好喎~ 唔好 "扮" SEA CADET OR RN

SEA CADET 同 RN,都好大分別

SEA CADET就唔係兵
RN就係華兵

著到成個PO咁去Tamar影cosplay~ 都唔代表佢真係華兵RN PO架

作者: bg12_2    時間: 23-7-2009 01:24

VERY COOL!

http://tw.myblog.yahoo.com/jw!E. ... =2150&next=2037
作者: marcooo    時間: 23-7-2009 01:41     標題: 回覆 6# 的帖子

我同佢都唔係好熟....見過幾次都係...我都係睇佢以前D相...
作者: hkmsc109    時間: 23-7-2009 16:36

真假五緊要
he happy is ok
作者: Rager    時間: 23-7-2009 17:07

引用:
原帖由 bg12_2 於 23-7-2009 01:21 發表

係SEA CADET OR RN至好喎~ 唔好 "扮" SEA CADET OR RN

SEA CADET 同 RN,都好大分別

SEA CADET就唔係兵
RN就係華兵

著到成個PO咁去Tamar影cosplay~ 都唔代表佢真係華兵RN PO架
Sea Cadet入咪得囉洗鬼扮咩
連Cadet Force都扮就真係戥佢可悲
作者: tango10    時間: 23-7-2009 17:36

引用:
佢老友唔通係31???
作者: hkmsc109    時間: 23-7-2009 17:49

榮哥∼what is 31
作者: bg12_2    時間: 23-7-2009 17:57

引用:
原帖由 Rager 於 23-7-2009 17:07 發表

Sea Cadet入咪得囉洗鬼扮咩
連Cadet Force都扮就真係戥佢可悲
你估入就一定收咩!佢乜都扮一餐,點比d細路佢教呀

正常人都唔會比MP招呼啦
作者: hkmsc109    時間: 23-7-2009 18:31

師傅  佢玩cosplay 沒有得罪人
作者: Rager    時間: 23-7-2009 18:41

佢個香港軍迷會
招左班大人學步操喎
真係

作者: topsoldierC11    時間: 23-7-2009 18:54

此君從冇加入過英軍或義勇軍及少年團!
作者: topsoldierC11    時間: 23-7-2009 18:56

引用:

BMH= 英軍醫院
作者: tango10    時間: 23-7-2009 18:59

引用:
原帖由 hkmsc109 於 23-7-2009 18:31 發表
師傅  佢玩cosplay 沒有得罪人
係囉! 我都係咁話!
唔通有人戴頂紅星帽, 著件綠色衫, 好鍾意砌高達, 話自己係K隆星人咁又得罪人咩!
佢都係太鍾意青蛙軍曹姐! KERO, KERO, KERO.......!
作者: season19972000    時間: 23-7-2009 19:11

請問WHERE CAN SEE"著到成個PO咁去Tamar影cosplay''
作者: hkmsc109    時間: 23-7-2009 19:12

榮哥∼what is 31
作者: bg12_2    時間: 23-7-2009 19:24

Cosplay一定冇問題,只係一種興趣

但本人在某場合聼過佢話自己97前與英軍工作,又冇講淸楚係咪大兵

引人誤會,咁就有問題

作者: hkmsc109    時間: 23-7-2009 20:41

What is SIB ? is MP ?
作者: jwlchan    時間: 23-7-2009 20:52

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 22-7-2009 05:19 發表
the first link have been deleted by myself,thx

http://www.hkreporter.com/talks/thread-240542-1-2.html
This man Paul Li was a Training NCO in the Depot HKMSC, Stonecutters……many years ago. His final rank was Staff Sergeant. He discharged from the Army due to a major Road Traffic Accident and become disabled. Now he lives in Australia.
This man hosts a website for all our Ex HKMSC members.
Very strong mind man and I respect his willing power!

p.s. Sorry not be able to write Chinese with my laptop. I am away from home for the time being.

作者: bg12_2    時間: 23-7-2009 20:55

Salute to Mr./ Staff LI !   
作者: B20_hk    時間: 23-7-2009 21:05

引用:
原帖由 hkmsc109 於 23-7-2009 20:41 發表
What is SIB ? is MP ?
SIB is one department of MP
調查組(似CID)
作者: B20_hk    時間: 23-7-2009 21:06

引用:
原帖由 jwlchan 於 23-7-2009 20:52 發表

This man Paul Li was a Training NCO in the Depot HKMSC, Stonecutters……many years ago. His final rank was Staff Sergeant. He discharged from the Army due to a major Road Traffic Accident and beco ...
Hello, 阿陳

No time no see
作者: B20_hk    時間: 23-7-2009 21:10

引用:
原帖由 Rager 於 23-7-2009 18:41 發表
佢個香港軍迷會
招左班大人學步操喎
真係
據知香港軍迷會唔係佢架...
果班大人一早識步操
那只是一次Wargame以外嘅交流活動
作者: jwlchan    時間: 23-7-2009 21:11

引用:
原帖由 B20_hk 於 23-7-2009 13:06 發表

Hello, 阿陳

No time no see
Hello......because I really worry about causing trouble again......also, do not want to be arrested......if I do come back to HK........
作者: B20_hk    時間: 23-7-2009 21:14

引用:
原帖由 jwlchan 於 23-7-2009 21:11 發表

Hello......because I really worry about causing trouble again......also, do not want to be arrested......if I do come back to HK........
點會???
你除了火爆外,冇咩間問題
作者: jwlchan    時間: 23-7-2009 21:17

引用:
原帖由 B20_hk 於 23-7-2009 13:05 發表

SIB is one department of MP
調查組(似CID)
Special Investigation Branch, Royal Military Police.
作者: jwlchan    時間: 23-7-2009 21:20

引用:
原帖由 B20_hk 於 23-7-2009 13:14 發表

點會???
你除了火爆外,冇咩間問題
火爆 due to my sickness and getting better now. ( still not 100%) so please be aware!
作者: B20_hk    時間: 23-7-2009 21:22

引用:
原帖由 jwlchan 於 23-7-2009 21:20 發表

火爆 due to my sickness and getting better now. ( still not 100%) so please be aware!
我都係...

但越來越衰
作者: jwlchan    時間: 23-7-2009 21:29

引用:
原帖由 B20_hk 於 23-7-2009 13:22 發表

我都係...

但越來越衰
What is that? What happen to you? ..........all my thyiod gland was removed last year so I have problem with my Thyroid Hormone (T4)......still not get it to the right level so far..........
作者: auxair    時間: 23-7-2009 22:23

Brother jwlchan take care
作者: jwlchan    時間: 23-7-2009 22:37

引用:
原帖由 auxair 於 23-7-2009 14:23 發表
Brother jwlchan take care
No problem my Big Brother!

Old solider never die........only..............
作者: auxair    時間: 23-7-2009 22:57

引用:
原帖由 jwlchan 於 23-7-2009 22:37 發表

No problem my Big Brother!

Old solider never die........only..............
They just keep going!
作者: jwlchan    時間: 23-7-2009 23:14

引用:
原帖由 auxair 於 23-7-2009 14:57 發表

They just keep going!
Good word!!!!!!

No wonder who you are!

Still look forward to seeing you in HK or the UK! Make sure you call me if you do come. Be my guest!
作者: auxair    時間: 23-7-2009 23:21

The CVQO / City and Guild / UK Air Cadet Organization Accreditation Team will be in HK next week - wish me luck, brother!
作者: jwlchan    時間: 23-7-2009 23:29

引用:
原帖由 auxair 於 23-7-2009 15:21 發表 The CVQO / City and Guild / UK Air Cadet Organization Accreditation Team will be in HK next week - wish me luck, brother!
Good of you to look after your team!

I hope people do aware what you are doing for them!

This should be no problem for you and your team. If there should be any question or anything I could help just let me know.

I am please to have a chance to help if I may!
作者: jwlchan    時間: 23-7-2009 23:50

引用:
原帖由 auxair 於 23-7-2009 15:21 發表
The CVQO / City and Guild / UK Air Cadet Organization Accreditation Team will be in HK next week - wish me luck, brother!
By the way, Big Brother.

I am now only LCGI after my name. No more MInstLM anymore!
作者: queen    時間: 23-7-2009 23:52

http://tw.myblog.yahoo.com/jw!E.xcavKfEQWjvjf0UDCIx_xEYHkg_.w-/article?mid=369&prev=458&next=324&l=f&fid=29

Why delete the link la.......no need la....
作者: B20_hk    時間: 24-7-2009 00:08

引用:
原帖由 jwlchan 於 23-7-2009 21:29 發表

What is that? What happen to you? ..........all my thyiod gland was removed last year so I have problem with my Thyroid Hormone (T4)......still not get it to the right level so far..........
我無事
重肥肥白白

你保重...
...有人話你當年好兒FIT...
...咁FIT,就頂住...
作者: B20_hk    時間: 24-7-2009 00:09

引用:
原帖由 queen 於 23-7-2009 23:52 發表
http://tw.myblog.yahoo.com/jw!E. ... &l=f&fid=29

Why delete the link la.......no need la....
Queen
算吧!
作者: hkmsc109    時間: 24-7-2009 00:20

queen you want kill him
作者: queen    時間: 24-7-2009 00:24

引用:
原帖由 hkmsc109 於 24-7-2009 00:20 發表
queen you want kill him
No...I do not want to kill him
作者: B20_hk    時間: 24-7-2009 00:29

引用:
原帖由 jwlchan 於 23-7-2009 20:52 發表

This man Paul Li was a Training NCO in the Depot HKMSC, Stonecutters……many years ago. His final rank was Staff Sergeant. He discharged from the Army due to a major Road Traffic Accident and beco ...
1973年秋季的一天,炎炎夏日之下加上嚴厲的體能訓練和頻頻受到仕官的懲罰,很多學兵包括自己在內都常常在工餘時候走到街上欺負路人,由筲箕灣至銅鑼灣的沿途,特別針對一些「古惑仔」及毒品小販或一些「長毛飛」。但是不知何解,學兵們的惡劣行為從未遭受街道上巡警的干預及拘捕,我想當期時巡警們都只在乎於上街「收片」而對於「軍部伙記」此等罪行都以「隻眼開隻眼閉」之態度處理,免除麻煩,(事因每多涉及軍人拘捕案後,涉案軍人都會被遣返軍部自行處紛,並且毆鬥這罪行於軍隊中只屬小事一椿,罰洗廁所一天了事)。於此,一批光頭而腳穿軍部涼鞋之學兵當時亦成為了社區上的一股惡勢力。只是,他們決不會欺凌女性、年邁長者及小童。誰不知我等滋事份子實際上已被警察部嚴密地監視著,同時一支專門控制暴力事件的快速應變機動部隊「PTU」亦剛成立,其首項任務似乎就是針對著這班學兵惡棍。

同年九月間一宗軍警間之大型衝突終於由一次拘捕學兵行動引發,我清楚記得整件事因為涉及案發經過。當日是星期三晚,我等10名學兵一起去到筲箕灣的「嘉頓餐廳」晚膳閒聊,正當離開時遇到另有兩名同期學兵走進餐廳,於是我們有三人留下與剛進餐廳二人一起再坐一會兒,其他七名學兵便先行離坐回營。

晚上大約九時三十分,我們五人離開餐廳乘坐的士回營,當車轉向軍營小路與道路之交界處,一群「藍帽子」封鎖了路口及截停了我們所乘的士,落車後,發覺有三名學兵被手銬反鎖扒在地上,頭顱還被人踩著,我認出他們就是餐廳先行離去者之其中三人。我們五人嘗試衝前救援但全被踢走離開現場,馬上跑回軍營將所見的報告更樓。

一小時後,大約八十名學兵與其他軍人齊集一起走去將整個筲箕灣警署圍堵,一些激憤分子甚至拾起警署門前的廣告招牌作武器,嘗試衝入報案室,卻被三名英裔寭兵用警棍痛擊趕退。經過數次衝擊都失敗了,其他人亦同時拾起石塊硬物擲擊警署二樓窗戶。大家極度憤怒地嘶喊著:「夠胆就行出嚟!
無胆鬼」

數以百計之市民聚集於街道上圍觀,大批記者也出現了,情況越來越嚴峻。很幸運地忽然有位英籍軍官從警署裡走出來向群眾呼籲,囑咐大家冷靜,宣佈三名被捕學兵已被釋放,那三位學兵亦同時間由寭兵摻扶下緩慢地步出警署,他們臉露著痛苦的表情。

最後多輪軍部卡車抵達現場將所有軍人接返軍營,結果所有包圍警署的滋事者都被處罰留營七日清理樹木。期間我們頻頻聽到新消息,外間有很多警員於巡邏時遭受不名來歷的大漢襲擊。可能這並非事實之全部卻是我親身的經歷。

阿陳阿黄有無去圍???
作者: 衰人    時間: 24-7-2009 00:33

好熟............好似係邊度見過 係咪ms爺爺post過呢
作者: Paul    時間: 24-7-2009 00:55

1973「PTU」亦剛成立

so, what is this?!?!
http://www.youtube.com/watch?v=j7Iy9wQev8Q

作者: jwlchan    時間: 24-7-2009 00:56

引用:
原帖由 B20_hk 於 23-7-2009 16:29 發表

1973年秋季的一天,炎炎夏日之下加上嚴厲的體能訓練和頻頻受到仕官的懲罰,很多學兵包括自己在內都常常在工餘時候走到街上欺負路人,由筲箕灣至銅鑼灣的沿途,特別針對一些「古惑仔」及毒品小販或一些「長毛飛 ...
I am a good solider. I never do anything above the law.

Law and order is what I beleive.
作者: jwlchan    時間: 24-7-2009 00:59

引用:
原帖由 B20_hk 於 23-7-2009 16:08 發表

我無事
重肥肥白白

你保重...
...有人話你當年好兒FIT...
...咁FIT,就頂住...
Yes.....as you say.......當年. But still not bad now a day. Some one tried to test me few days ago in a Pub.........not a problem........

Old Solider never died.............
作者: Rager    時間: 24-7-2009 11:02

引用:
原帖由 Paul 於 24-7-2009 00:55 發表
1973「PTU」亦剛成立

so, what is this?!?!
http://www.youtube.com/watch?v=j7Iy9wQev8Q
計埋防暴營五十年(防暴營雙十暴動後成立)
作者: B20_hk    時間: 24-7-2009 12:23

引用:
原帖由 Rager 於 24-7-2009 11:02 發表

計埋防暴營五十年(防暴營雙十暴動後成立)
藍帽子,,正式名稱為警察機動部隊 ( Police Tactical Unit,簡稱PTU ),早於1967年正式成立。每年為警隊訓練過千名擁有豐富防暴知識的機動部隊人員,分派於五個警區總區內,為市民提供最高安全保障。
1956年,香港經歷了一場因雙十節而引起的暴動,令警隊上了難忘的一課,意識到嚴重動亂對社會可造成很大的動盪,遂成立警察訓練分遺隊( Police Training Contingent,簡稱PTC ),以備不時之需。1967年暴動後,PTC正式命名為警察機動部隊

http://www.mungchacha.com/discuz/viewthread.php?tid=261619
作者: 肥兵    時間: 30-7-2009 17:15

搭句訕呀! read完7頁紙,都攪唔清這位16ABB大兄係唔係真正前英兵!!!
作者: jwlchan    時間: 30-7-2009 18:53

引用:
原帖由 肥兵 於 30-7-2009 09:15 發表
搭句訕呀! read完7頁紙,都攪唔清這位16ABB大兄係唔係真正前英兵!!!
軍痴! 唔會係真兵!
作者: MS    時間: 30-7-2009 20:03

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 22-7-2009 13:19 發表

你講paul li,佢曾與ms一起教深造班!佢受傷後回昂船洲.......ms與他和新兵一齊合照.....他是ms之好友....可惜天o英材!

作者: coldstreamer    時間: 30-7-2009 21:00

引用:
原帖由 肥兵 於 30-7-2009 17:15 發表
16ABB那位仁兄只是一位 Cosplayer, 只適宜在動漫節出現......

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0