標題: 無意見睇到篇野 [打印本頁]

作者: Boniface    時間: 24-7-2009 02:01     標題: 無意見睇到篇野

歡樂天地 VS 冒險樂園
love7lavender @ Guest

[歡樂天地 VS 冒險樂園 ]

歡樂天地與冒險樂園這兩個熟悉的名詞,對於一些土生土長的香港人最為親切,它們都代表著快樂的童年.然而,此快樂不同彼快樂,兩者實在相差太遠.

從他們的名字上看,歡樂相對冒險,前者是一種感覺,後者是一種性格;天地是實在的,每天都見著藍的天,綠的地,而樂園就只不過是童話故事中虛構出來的地方,樂園是什麼?樂園是無憂愁的角度,是拍拉圖的理想國,還是烏托邦?

像我生於80年代的所謂新一代的年輕人,見證著我們喜愛的"歡樂天地"被"冒險樂園"取締.看著"歡樂天地"成為歷史,心不其然的感到辛酸,因我們又小了一個給我們回憶童年的地方."冒險樂園"卻成為下一代的副屬品.

我心中的那個歡樂天地伴隨著我過了不少童年歲月,有最好玩碰碰車,凡女孩子都坐過的小型的回旋木馬,大板牙射擊,小型火車,小型的咖啡柸,又有典型的攤位遊戲,當中的拋樽更是我的至愛,還記得彩虹圈更是必玩的遊戲,每次都要和很多小朋友排隊,或是擠擁才能玩.它們是我的童年的一個回憶,是帶著童真的心去玩, 沒有目的,我們那時只為了一刻的滿足,沒有要求別的.我猶記得令我滿頭大汗的繽紛"波波池",我可以乃在場內久久也不肯出來.

現在的冒險樂園呢?成為了一眾師奶們出沒的地方.現在的孩子到冒險樂園,沒有了波波池`回旋木馬`大板牙射擊......就連以往最受歡迎的彩虹圈也只埋藏於冒險樂園一處不顯眼的角落.沒有這,沒有那,人潮擠擁的經典攤位遊戲卻換成了一部又一部的"推銀機",沒有刺擊感嗎?給你加個有jackpot功能的,總吸引到一大班大人與小朋友日以繼夜不停地"投資",直到他們認為"回本"為止.現在的小朋友會說:"只有波波的波波池,我沒有興趣,多無聊,我的興趣在於如何用最小的'銀幣'贏倒最多的票,去換取心目中的禮品."

現在的小朋友重於物質多於任何東西.是環境造就這一代的小朋友成為一隻隻勢利的小魔鬼,是冒險樂園取代了歡樂天地的錯.生於90年代後的一代,去"樂園"的目的是滿足那心中的虛榮感.虛榮感埋葬了他們的童真,好讓他們有一些戰利品在一班同學面前炫耀.而不是去了"天地"後的我們,面帶笑容與同學分享在過去的週末我們是如何快樂地和家人一起渡過,爸爸在我被波波給淹沒的一剎那把我拉起來,媽媽又是如何運用她一雙靈巧的手給我擲了一個超級大熊仔給我,我又是如何狠狠地用車子與弟弟碰過你死我活.哈!回想,的確很爽!

突然,我慶幸生於80年代,若遲些年的話,我便沒有了"天地"的回憶.只有"樂園"的虛榮.
作者: peter195    時間: 24-7-2009 02:04

講得好!!!!!!!
作者: 呀敏    時間: 24-7-2009 02:04

我今日..都去左樂園射籃球
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 24-7-2009 02:07

大板牙射擊係我o係歡樂天地唯一鍾意玩的野
作者: 衰人    時間: 24-7-2009 02:08

歡樂天地~~~~~~真係好懷念果時成日同屋企人去玩...............收穫就係毛公仔仲要有佢既公司logo
作者: Paul    時間: 24-7-2009 02:12

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 24-7-2009 02:07 發表
  me too
作者: Boniface    時間: 24-7-2009 02:13     標題: 回覆 5# 的帖子

我屋企仲有隻杯!
作者: 阿堅    時間: 24-7-2009 02:13

講得好
作者: Boniface    時間: 24-7-2009 02:14     標題: 回覆 6# 的帖子

X3
仲有碰碰車,小時候的最愛波波池
作者: 衰人    時間: 24-7-2009 02:20

各位師兄
http://www.youtube.com/watch?v=qgJy-CxBS2Y

仲記得段片好似係紅磡石船地庫拍嫁

作者: CrazyBoy    時間: 24-7-2009 02:21

歡樂天地好玩好多囉

我鍾意屯門果間
作者: CrazyBoy    時間: 24-7-2009 02:28

"被波波給淹沒的一剎"

想當年真係起唔返身=_=
作者: 衰人    時間: 24-7-2009 02:29

引用:
原帖由 CrazyBoy 於 24-7-2009 02:21 發表
歡樂天地好玩好多囉

我鍾意屯門果間
成日去官塘同荃灣綠陽果2間.......
作者: CrazyBoy    時間: 24-7-2009 02:31

引用:
原帖由 一等兵 於 24-7-2009 02:29 發表

成日去官塘同荃灣綠陽果2間.......
細個好少出九龍
作者: Roni_9    時間: 24-7-2009 02:35

歡樂天地果種感覺真係好親切...會因為玩得開心而去..
感覺冒險樂園真係勢利得多...入得去..只會為左要多d 票換野...
每次入去見d師奶不斷入銀...似證券交易所, 多過似帶比小朋友開心既樂園
作者: 衰人    時間: 24-7-2009 02:38

引用:
原帖由 Roni_9 於 24-7-2009 02:35 發表
歡樂天地果種感覺真係好親切...會因為玩得開心而去..
感覺冒險樂園真係勢利得多...入得去..只會為左要多d 票換野...
每次入去見d師奶不斷入銀...似證券交易所, 多過似帶比小朋友開心既樂園
點止仲有d人大力拍部機
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 24-7-2009 02:48

引用:
原帖由 CrazyBoy 於 24-7-2009 02:28 發表
"被波波給淹沒的一剎"

想當年真係起唔返身=_=
o個時個波波池可以咁ga咩
作者: Lolanto    時間: 24-7-2009 02:58

當年係觀樂天地好易就囉到大大隻公仔返屋企

家陣冒險樂園下下要夠票先可以換
作者: 衰人    時間: 24-7-2009 03:03

我細路試過掟彩虹果度攞藍色大獎
作者: 餅    時間: 24-7-2009 03:52

我記得尖沙咀果間有部救火機 , 我同老爹一齊用水射低 d 鐵板

呢段係我小朋友個陣最開心既回憶
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 24-7-2009 03:54

引用:
原帖由 於 24-7-2009 03:52 發表
我記得尖沙咀果間有部救火機 , 我同老爹一齊用水射低 d 鐵板

呢個你唔提直情係唔記得左tim
作者: 餅    時間: 24-7-2009 03:56

成20年前 , 唔記得都好正常

我仲記得個次係我咁大個仔第一次去尖東睇煙花

起我頭頂爆到七彩 , 自此之後我年年都去睇

作者: kimkileo    時間: 24-7-2009 08:47

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 24-7-2009 02:07 發表
基本上8x世代冇乜邊個冇玩大板牙......真係有的想玩添.....
作者: kimkileo    時間: 24-7-2009 08:49

引用:
原帖由 於 24-7-2009 03:56 發表
成20年前 , 唔記得都好正常

我仲記得個次係我咁大個仔第一次去尖東睇煙花

起我頭頂爆到七彩 , 自此之後我年年都去睇
我其實想睇隻煙花船爆到七彩多的.....
作者: boni    時間: 24-7-2009 08:49

太古o個間仲有"過山車".!!!!!!!!!!!!!!
我仲記得o個陣味...
i miss it.
作者: CrazyBoy    時間: 24-7-2009 08:51

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 24-7-2009 02:48 發表

o個時個波波池可以咁ga咩
細個果陣喎...一訓低左好難起返身.........
作者: kimkileo    時間: 24-7-2009 08:52

引用:
原帖由 boni 於 24-7-2009 08:49 發表
我仲記得o個陣味...
i miss it.
果陣應該係棉花糖既味.....
作者: CrazyBoy    時間: 24-7-2009 08:52

引用:
原帖由 於 24-7-2009 03:52 發表

宜家我諗得返海洋公園個兒童王國先有.....
作者: boni    時間: 24-7-2009 09:16

引用:
原帖由 kimkileo 於 24-7-2009 08:52 發表

果陣應該係棉花糖既味.....
唔係呀, o係架過山車附近先有ga...
i miss 棉花糖 toooooooooooooo
作者: 路比    時間: 24-7-2009 10:06

引用:
原帖由 boni 於 24-7-2009 08:49 發表
我仲記得o個陣味...
i miss it.
太古歡樂天地同尖咀玩具反斗城係我o既童年最多開心o既地方
作者: Boniface    時間: 24-7-2009 10:43

我想玩大板牙........
作者: Boniface    時間: 24-7-2009 10:43     標題: 回覆 28# 的帖子

係,仲要貴到痴哂線,十蚊局
作者: kimkileo    時間: 24-7-2009 10:55

引用:
原帖由 boni 於 24-7-2009 09:16 發表

唔係呀, o係架過山車附近先有ga...
i miss 棉花糖 toooooooooooooo
太古城果陣除我仲記得.......
作者: L    時間: 24-7-2009 10:58

作者: L    時間: 24-7-2009 10:59

作者: kimkileo    時間: 24-7-2009 10:59

引用:
原帖由 Boniface 於 24-7-2009 10:43 發表
我想玩大板牙........
我果次同同事係上海玩大板牙玩左成舊水人仔....
作者: boni    時間: 24-7-2009 11:13

引用:
原帖由 kimkileo 於 24-7-2009 10:55 發表

太古城果陣除我仲記得.......
冇錯... 佢陣味太特別啦~~
作者: hermanht    時間: 24-7-2009 11:20

尖咀的搖控船, 救火機. 太古的過山車. 樂富的超高長頸鹿...

圖片附件: DSCN2755.jpg (24-7-2009 11:25, 98.17 KB) / 該附件被下載次數 50

圖片附件: DSCN2756.jpg (24-7-2009 11:25, 100.61 KB) / 該附件被下載次數 54

作者: WESTER    時間: 24-7-2009 11:25

全部未玩過
作者: kimkileo    時間: 24-7-2009 11:29

引用:
原帖由 Mr.X 於 24-7-2009 11:25 發表
全部未玩過
証明左你係小朋友..........
作者: boni    時間: 24-7-2009 11:41

引用:
原帖由 hermanht 於 24-7-2009 11:20 發表
尖咀的搖控船, 救火機. 太古的過山車. 樂富的超高長頸鹿...
我淨係去過太古咋... 尖沙咀都好似有.
其實以前有幾多間呢?
作者: ea4101    時間: 24-7-2009 11:44

屯門的遙控車(有軚的)+埋電力車   兒時最佳玩意
自從幼稚園參觀過一次之後我就愛上左那處  我90年代人來的
我屋企都應該有一大袋金幣
之後去過冒險樂園完全係兩回事
作者: 路比    時間: 24-7-2009 11:44

當年中學都日日係淘大果間,睇d校隊玩足球pk
作者: 小雲雲    時間: 24-7-2009 12:02

引用:
原帖由 路比 於 2009-7-24 11:44 AM 發表
當年中學都日日係淘大果間,睇d校隊玩足球pk
點只丫,仲有玩保齡球丫
作者: derek_lok    時間: 24-7-2009 12:03

冒險樂園好有賭場feel囉~

歡樂天地真係似遊樂場多d~
作者: sunny2014    時間: 24-7-2009 12:05

引用:
原帖由 derek_lok 於 24-7-2009 12:03 發表

其實根本就係賭場
作者: derek_lok    時間: 24-7-2009 12:05

引用:
原帖由 hermanht 於 24-7-2009 11:20 發表
搖控船太古都有
救火機荃灣都有

過山車.......有一次玩玩下半空停左驚都喊 (而家睇返其實唔係太高 )
作者: kimkileo    時間: 24-7-2009 12:50

引用:
原帖由 derek_lok 於 24-7-2009 12:03 發表

以前就父母睇子女玩.....依家就子女望住父母玩....
作者: lhmbnvqb    時間: 24-7-2009 12:59

賓fun樂園做咩會汁佐??
作者: 阿芝    時間: 24-7-2009 19:38

唔開心... =(
越睇越唔開心...

小時候我咩都冇玩過...
波波池冇玩過..
荔園冇去過...
棉花糖機D棉花糖冇食過...
咩太古樂富尖沙咀D樂園冇去過...
屋企人全部都不准...... /_\
作者: 蕉皮    時間: 24-7-2009 19:45

你地講既有d我都玩過
作者: Gabriel2342    時間: 24-7-2009 19:57

諗起以前住九龍城 成日去九龍城廣場果間玩碰碰車...真係好開心...
作者: Boniface    時間: 24-7-2009 19:59     標題: 回覆 50# 的帖子

荔園過山車,當年第一次坐驚到喊,還有擲香口膠
同埋佢果d好臭既動物
作者: ea4101    時間: 24-7-2009 20:11

引用:
原帖由 surefire0828 於 24-7-2009 19:57 發表
諗起以前住九龍城 成日去九龍城廣場果間玩碰碰車...真係好開心...
我以前都係住九龍城真係好開心
碰碰車正
作者: 118048    時間: 24-7-2009 20:42

細個窮,一樣都無玩過,所以無感覺
作者: FaiFaiHK    時間: 25-7-2009 00:19

其實香港仲有冇碰碰車同大板牙玩?
作者: 4jai    時間: 25-7-2009 00:30

引用:
原帖由 FaiFaiHK 於 25-7-2009 00:19 發表
其實香港仲有冇碰碰車同大板牙玩?
我上次行過何李活果間,仲有碰碰車
但係家陣d波波池,要搵真係難到出汁
搵到都貴到飛起
作者: Boniface    時間: 25-7-2009 02:58     標題: 回覆 57# 的帖子

荷里活有碰碰車??????
作者: kimkileo    時間: 25-7-2009 04:27

引用:
原帖由 Boniface 於 25-7-2009 02:58 發表
荷里活有碰碰車??????
唔好意思....你超齡啦... .......
作者: 吃貓的魚    時間: 25-7-2009 04:47

引用:
原帖由 kimkileo 於 25-7-2009 04:27 發表

唔好意思....你超齡啦... .......
哈哈
細過玩過大板牙~
射水果部機..係大陸中山玩過..但果部機有問題..
射水位可以拎出泥= =...我仲記得..我噴到人地一地都係水..
之後逃去無蹤
作者: allen.W    時間: 25-7-2009 07:01

引用:
原帖由 Mr.X 於 24-7-2009 11:25 發表
全部未玩過
歡樂天地最遲既90年代尾既細路仲有得玩,你呢個歲數佢早就褶埋換左冒險樂園…真系完全無feel...

大板牙最愛+1
作者: hermanht    時間: 25-7-2009 08:51

引用:
原帖由 ea4101 於 24-7-2009 20:11 發表

我以前都係住九龍城真係好開心
碰碰車正
九龍城果間都唔錯, 好懷念碰碰車果陣味

荔園, 最好玩都係碰碰船
作者: Boniface    時間: 25-7-2009 12:10     標題: 回覆 59# 的帖子

竟然....
作者: Boniface    時間: 25-7-2009 12:10     標題: 回覆 62# 的帖子

碰碰船呀
作者: 4jai    時間: 25-7-2009 12:16

我上次都係比家姐捉去睇戲先見到
詳細冇去睇清楚
歡樂天地真係好玩好多

可能家陣d人鐘意打機多於出街啦
作者: 里安    時間: 25-7-2009 12:24

我去開以前皇室堡果間
作者: Boniface    時間: 25-7-2009 13:35     標題: 回覆 65# 的帖子

而家既細路太物質主意吧
我地個陣,好少野而經可以開心成日
作者: adrianyahk    時間: 25-7-2009 13:54

引用:
原帖由 里安 於 25-7-2009 12:24 發表
我去開以前皇室堡果間
friend底....果時去玩波波池,3歲,諗緊個池有冇底,我會唔會浸親...
作者: 4jai    時間: 25-7-2009 14:09

引用:
原帖由 Boniface 於 25-7-2009 13:35 發表
而家既細路太物質主意吧
我地個陣,好少野而經可以開心成日
可能啦....(查實我同家陣d細路差唔得幾多)
家陣見到d細路,部部遊戲機都過千(psp,nds)
我玩手提遊戲機最貴果部都只係5舊水

老老實實,我到家陣都覺得波波池好好玩
作者: hkpdswat    時間: 25-7-2009 14:10

我去太古城個間...有小型過山車玩
作者: kimkileo    時間: 25-7-2009 14:22

引用:
原帖由 Boniface 於 25-7-2009 12:10 發表
竟然....
我有講錯咩.....
作者: allen.W    時間: 25-7-2009 15:24

引用:
原帖由 wonglk 於 25-7-2009 14:09 發表

可能啦....(查實我同家陣d細路差唔得幾多)
家陣見到d細路,部部遊戲機都過千(psp,nds)
我玩手提遊戲機最貴果部都只係5舊水

老老實實,我到家陣都覺得波波池好好玩
只系
當年我手一部個種雜牌嘜遊戲機仔已經同阿哥玩得很爽....
作者: Gabriel2342    時間: 25-7-2009 15:29

引用:
原帖由 alien 於 25-7-2009 15:24 發表

只系
當年我手一部個種雜牌嘜遊戲機仔已經同阿哥玩得很爽....
講起遊戲機就諗起果部要用4粒AA仲打得2個鐘既gameboy 真係重死人...
作者: 4jai    時間: 25-7-2009 15:37

引用:
原帖由 surefire0828 於 25-7-2009 15:29 發表

講起遊戲機就諗起果部要用4粒AA仲打得2個鐘既gameboy 真係重死人...
我最盡玩到GBA,之後就同手提遊戲機正式揮手
家陣見到個小學生,雙手PSP,褲袋仲有部NDS
有錢了..

所以家陣D人話自己冇錢我真係唔多相信...
作者: hermanht    時間: 25-7-2009 17:08

引用:
原帖由 surefire0828 於 25-7-2009 15:29 發表

仲有得左右閃野, 用計數機電果D手提機
作者: 餅    時間: 25-7-2009 17:27

引用:
原帖由 wonglk 於 25-7-2009 15:37 發表

我最盡玩到GBA,之後就同手提遊戲機正式揮手
家陣見到個小學生,雙手PSP,褲袋仲有部NDS
有錢了..

所以家陣D人話自己冇錢我真係唔多相信...
你都算潮人

我由頭到尾都仲停留起牛龜GameBoy 度

ps : 所以放野要企硬價 , 由其係學生 !! 免得佢慳返個幾百拎去take 野 !!
作者: 4jai    時間: 25-7-2009 17:58

引用:
原帖由 於 25-7-2009 17:27 發表

你都算潮人

我由頭到尾都仲停留起牛龜GameBoy 度

ps : 所以放野要企硬價 , 由其係學生 !! 免得佢慳返個幾百拎去take 野 !!
讚成
人窮吾好品味高
無錢就吾好買(雖則吾多信)
吾好話學生就要平
作者: hermanht    時間: 25-7-2009 18:57

引用:
原帖由 wonglk 於 25-7-2009 17:58 發表

讚成
人窮吾好品味高
無錢就吾好買(雖則吾多信)
吾好話學生就要平
學生大曬?
窮人大曬?
發窮惡大曬?

作者: 4jai    時間: 25-7-2009 21:44

引用:
原帖由 hermanht 於 25-7-2009 18:57 發表

學生大曬?
窮人大曬?
發窮惡大曬?

可能香港家陣D“學生”吾係冇錢,(先標明吾係全部,有吾少寧可儲錢都吾求人減價)
係人窮品味高,無咁多錢又要多種享受
乜都要玩下

最後附上一句
人窮品味高,好人有限
作者: kennard    時間: 25-7-2009 22:04

歡樂天地真係令人覺得係個歡樂ge天地
但係冒險樂園係一個唔覺得有冒險成份ge樂園
作者: hermanht    時間: 25-7-2009 22:06

引用:
原帖由 wonglk 於 25-7-2009 21:44 發表

可能香港家陣D“學生”吾係冇錢,(先標明吾係全部,有吾少寧可儲錢都吾求人減價)
係人窮品味高,無咁多錢又要多種享受
乜都要玩下

最後附上一句
人窮品味高,好人有限
我覺得求人減價or講價真係好cheap. 價錢唔岩我唔買, 佢減係佢ge事, 但係我一定唔會講價.
人地買野, 明碼實價, 有什麼好講. 2手更加唔洗講.
作者: GHST    時間: 25-7-2009 22:55

幸好...我都仲有d童年回憶..
無曬動物同就接既荔園
要自己落手既棉花糖機
好多時同家人大袋大袋金幣咁去沙田間歡樂x地(e+都仲有d )同未縮水既玩具99城
賓x樂園既超音鼠爆谷機

呀仲有Wendy's(個時太細..冇機會食過)同哈迪屍tim呀...不過無得回味囉

其實我長大時可以見證到日本手提遊戲機係香港慢慢"無"起..
暴龍機,他媽個仔,
磚機,螢光GB,GBC,GBA,GBASP
等等

作者: 4jai    時間: 26-7-2009 00:08

數碼暴龍既話,D細路都出公園隻抽
家陣多數都係屋企自閉

以前大埔間歡樂天地,有個超大超高(我果陣算大算高架啦個池)
可惜離開左我好耐
好Q憎D推銀機
作者: 4jai    時間: 26-7-2009 00:12     標題: 回覆 82# 的帖子

我以前吾識食熱狗
拎主就渣到一手都係
所以好少食哈迪屍

到家陣中意食
都成為過去
作者: GHST    時間: 26-7-2009 00:32

引用:
原帖由 wonglk 於 26-7-2009 00:12 發表
我以前吾識食熱狗
拎主就渣到一手都係
所以好少食哈迪屍

到家陣中意食
都成為過去
我反而中意佢D飯同炸雞...特別係個蘑菇飯...好食過E+ KFC既蘑菇飯多多聲
當然唔少得薯圈啦
諗起都想食 ....不過今時唔同昔日囉....
作者: hermanht    時間: 26-7-2009 02:43

引用:
原帖由 wonglk 於 26-7-2009 00:08 發表
數碼暴龍既話,D細路都出公園隻抽
家陣多數都係屋企自閉

以前大埔間歡樂天地,有個超大超高(我果陣算大算高架啦個池)
可惜離開左我好耐
好Q憎D推銀機
數碼暴龍? 果時一抽拎出街...

我都係為左數碼暴龍去買PS 同Wonder Swan...

數碼暴龍點分代, 係跟『數碼暴龍機』的ma... 有個18歲左冇耐的小朋友同我講係跟『電視』分...

數碼暴龍出左1,2代果時呀媽唔比玩, 去到第3代果時終於肯買比我, 之後就keep住玩到『超』數碼暴龍第4代.

PS數碼暴龍card 1,2都有玩, PS數碼暴龍1,2,3更加走唔甩. PS數碼暴龍1果時我整埋個網頁, 每一件道具有乜用同金手指碼都post曬出來. D獸點養有咩條件, 找D獸要咩野日子, 要幾多點全部有齊.

數碼暴龍電視1 果時F2定F3, 放左學死趕爛趕都要趕番屋企睇. 去到數碼暴龍3都有睇, 第4套居然變左數碼戰隊

日本數碼暴龍官網最初仲有icon比人download, 近來仲好似有暴龍機複刻版.

最記得果時小學, 偷偷地帶數碼暴龍番學(超數碼暴龍3)同同學合體, 約左係留堂室玩, 明明唔洗留堂都呃班主任話要留堂, 自己走左去. 仲要同個同學撞到訓導主任係道小緊人, 個同學驚就唔想合, 我就話最危險就係最安全ge地方... 之後就係訓導主任後面玩數碼暴龍... 合體合左隻獸人加魯魯出來...

可惜果時冇錢, 買唔到數碼暴龍公仔. E+都仲有幾部暴龍機係道, 真係好懷念. 十大歡樂時刻一定有數碼暴龍份.

話時話, 大家幾多歲?   我23

作者: 4jai    時間: 26-7-2009 11:10

引用:
原帖由 hermanht 於 26-7-2009 02:43 發表

數碼暴龍? 果時一抽拎出街...

我都係為左數碼暴龍去買PS 同Wonder Swan...

數碼暴龍點分代, 係跟『數碼暴龍機』的ma... 有個18歲左冇耐的小朋友同我講係跟『電視』分...

數碼暴龍出 ...
小的17
以前玩數碼最龍機,養育系列只係得第3代冇買(遲左步.....)
其他既都買齊晒,直到去電話果款之後果D冇買

以前成日去公園,商場同人合體
部暴龍機幾乎貼身到好似底褲咁濟
都多個理由叫屋企人帶我出街玩(理由:我要同人"合體"呀~)

直到去到數碼暴龍04,果陣係我玩到最痴線既時候
直到攞埋獎....

之後佢出親既動畫我都有追
家陣05都有睇(電視出之前睇晒架啦,不過我最不滿係05呢套....)

師兄你都算好啦....
佢出果陣我讀小學
佢5點半做完...我5點7放學....
片尾曲都唔Q比你聽

作者: hermanht    時間: 26-7-2009 12:49

引用:
原帖由 wonglk 於 26-7-2009 11:10 發表

小的17
以前玩數碼最龍機,養育系列只係得第3代冇買(遲左步.....)

都多個理由叫屋企人帶我出街玩(理 ...
我番到屋企果時岩岩好唱緊片頭
作者: GHST    時間: 26-7-2009 14:01

引用:
原帖由 wonglk 於 26-7-2009 11:10 發表

小的17

都多個理由叫屋企人帶我出街玩(理 ...
小弟都係17...過埋11月就18啦~
我個時小學讀上午校~下午d節目可以睇曬
要數經典,一定係第1代(好次係)既鉛筆大法
作者: hkpdswat    時間: 26-7-2009 14:18

我第一部手提機係逃學威龍周星星部SEGA機
作者: hkpdswat    時間: 26-7-2009 14:19

最記得係玩超音鼠
作者: louisli    時間: 26-7-2009 15:05

引用:
原帖由 kimkileo 於 24-7-2009 08:47 發表

基本上8x世代冇乜邊個冇玩大板牙......真係有的想玩添.....
玩大板牙要睇時機,左右隔離都有人玩果陣唔好玩,支槍會唔夠氣壓,射極都唔中
作者: louisli    時間: 26-7-2009 15:08

引用:
原帖由 吃貓的魚 於 25-7-2009 04:47 發表

哈哈
細過玩過大板牙~
射水果部機..係大陸中山玩過..但果部機有問題..
射水位可以拎出泥= =...我仲記得..我噴到人地一地都係水..
之後逃去無蹤
我睇緊你個post 時差d 比可樂濁死
作者: hermanht    時間: 26-7-2009 17:07

引用:
原帖由 louisli 於 26-7-2009 15:05 發表

玩大板牙要睇時機,左右隔離都有人玩果陣唔好玩,支槍會唔夠氣壓,射極都唔中
我試過打個鼻... 一野掉左幾隻牙...
作者: Boniface    時間: 27-7-2009 03:26

我第一部都係大牛龜gameboy,果陣好破例,因為屋企唔俾玩
所以之後一路都無
仲有第一代既數碼暴龍,fing到手都抽哂筯
作者: kimkileo    時間: 27-7-2009 09:03

引用:
原帖由 louisli 於 26-7-2009 15:05 發表

我仲記得果時專登唔射中的牙,射走晒的波....
作者: Zielfernrohr    時間: 27-7-2009 09:07

歡樂天地
細細過就去玩
冒險樂園比我既Feel硬係差D
5知點解
作者: Zielfernrohr    時間: 27-7-2009 09:08

引用:
原帖由 kimkileo 於 27-7-2009 09:03 發表

我仲記得果時專登唔射中的牙,射走晒的波....
我試過
One shot,3 kill
作者: Hkpolice-Psu    時間: 27-7-2009 22:10

引用:
原帖由 hermanht 於 26-7-2009 02:43 發表

數碼暴龍出 ...
睇唔出你咁後生WOR
作者: howardcyh    時間: 27-7-2009 22:23

其實我覺得作者有一種"以前d水好飲d"既心態,邊個話冒險樂園冇波波池?冇大板牙玩?作為一個童年玩盡歡樂天地,冒險樂園仲有繽紛天地既現役中學生,其實三者都冇太大既分別.
"現在的小朋友重於物質多於任何東西.是環境造就這一代的小朋友成為一隻隻勢利的小魔鬼,是冒險樂園取代了歡樂天地的錯.生於90年代後的一代,去"樂園"的目的是滿足那心中的虛榮感.虛榮感埋葬了他們的童真,好讓他們有一些戰利品在一班同學面前炫耀."
而作者呢一段我個人認為係對於90後既一種侮辱,你憑乜野可以話90後既小朋友係"勢利的小魔鬼"!?憑d乜野話佢地失去童真!?我覺得真正失去童真既係作者本人,佢係長大既過程中睇到社會黑暗既一面,再張佢對社會唯利是圖既不滿轉嫁到冒險樂園同埋90後身上.
而對於小朋友,歡樂天地同冒險樂園其實一樣都係俾到佢地歡樂既地方,一樣係同雙親遊樂既好去處.無錯係有師奶會係裡面玩推銀機玩足一日,但係關d小朋友咩野事?唔通有小朋友會玩足一日推銀機?唔通歡樂天地無推銀機?以前細個去玩我地睇到但係冇留係心上,e家長大左會認為d師奶係到賭博,係因為我地已經對社會有意見,但係d小朋友絕對冇變成所謂既"勢利的小魔鬼".
我地唔可以張社會唯利是圖既現象歸咎於週遭既變遷,更加唔可以係懷念自己童年既時候否認同侮辱其他人既童年.

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0