標題: 最佳退休年齡! [打印本頁]

作者: MS    時間: 25-7-2009 18:22     標題: 最佳退休年齡!

ms年六十已退休三次?一生苦短.......d所謂專家話三分一時間工作.....三分一休息.......三分一娛樂.......什麼年齡退休最好呢
作者: tinchauy    時間: 25-7-2009 18:32

先計算人的壽命是多少
80~90歲命
>>所謂專家話三分一時間工作.....三分一休息.......三分一娛樂......
專家:90÷3=30年
正常人:
一天24小時
三分一時間工作=8小時 三分一休息=8小時  三分一娛樂=8小時
8×365×60=175200小時
MS大工作了175200小時
算正常的
============================================================
賺夠金錢就可以什麼年齡退休都無所謂.......
作者: Davis    時間: 25-7-2009 18:46

引用:
原帖由 tinchauy 於 25-7-2009 18:32 發表
先計算人的壽命是多少
80~90歲命
>>所謂專家話三分一時間工作.....三分一休息.......三分一娛樂......
正常人:
一天24小時
三分一時間工作=8小時 三分一休息=8小時  三分一娛樂=8小時
8×365 ...
唔係乘60 ar師兄
應該係60-18=42(假設MS大大係18歲開始正式出黎做野)
所以係8*365*42=122640(閏年就......算數啦
作者: tinchauy    時間: 25-7-2009 18:50

引用:
原帖由 Davis 於 25-7-2009 18:46 發表

唔係乘60 ar師兄
應該係60-18=42(假設MS大大係18歲開始正式出黎做野)
所以係8*365*42=122640(閏年就......算數啦
呀!對,感謝你修改
作者: hermanht    時間: 25-7-2009 18:59

前幾日睇新聞, 呢個星球有成100萬個上百歲ge人, 90歲就想死? 小心後尾果幾年...

咁長命... 真係托咩...
作者: yiuyiusiu    時間: 25-7-2009 19:07

咁MS爺爺仲有1成去左邊先
作者: tinchauy    時間: 25-7-2009 19:32

呀!改善了空氣污染就可以多一個月命
改一改先
作者: tinchauy    時間: 25-7-2009 19:35

MS大:
一天24小時
8× (365+30) ×42=132720小時
MS大工作了132720小時
多一個月命,多一個月人工
作者: Rager    時間: 25-7-2009 20:20

引用:
原帖由 tinchauy 於 25-7-2009 18:32 發表
先計算人的壽命是多少
80~90歲命
正常人:
一天24小時
8×365 ...
MS兄佢有22年時間要全日工作
作者: CrazyBoy    時間: 25-7-2009 22:12

計咁多做咩..最好25歲搵夠就退休
作者: 亞爾多    時間: 25-7-2009 22:17

唔如果搵唔夠呢......
作者: MS    時間: 25-7-2009 22:19

引用:
原帖由 CrazyBoy 於 25-7-2009 22:12 發表
計咁多做咩..最好25歲搵夠就退休
ms在90s買咗一百萬人寿....五十萬禆仔,五十萬禆女.......以為好掂 一百萬港紙......
作者: CrazyBoy    時間: 25-7-2009 22:22

引用:
原帖由 亞爾多 於 25-7-2009 22:17 發表
唔如果搵唔夠呢......
搵唔夠咪繼續捱生捱死捱騾仔
作者: CrazyBoy    時間: 25-7-2009 22:26

引用:
原帖由 MS 於 25-7-2009 22:19 發表

ms在90s買咗一百萬人寿....五十萬禆仔,五十萬禆女.......以為好掂 一百萬港紙......
宜家黎講..一百萬夠用4,5年既
作者: keane    時間: 25-7-2009 22:46

有錢剩就 幾時 / 隨時 都可以退休,

無錢就唔好學人講退休, 做到死為止,  

現實呀 ........  
作者: Gabriel2342    時間: 25-7-2009 22:52

引用:
原帖由 keane 於 25-7-2009 22:46 發表

好沉重...
作者: tinchauy    時間: 26-7-2009 11:46

引用:
原帖由 keane 於 25-7-2009 22:46 發表

香港有法定退休年齡的(好似有
作者: mujiadam    時間: 26-7-2009 12:44

引用:
原帖由 tinchauy 於 26-7-2009 11:46 發表

有架咩?
作者: MS    時間: 26-7-2009 19:27

引用:
原帖由 tinchauy 於 26-7-2009 11:46 發表

英國男65歲,女60歲......但因岐視....所以一律65歲,現在世界難撈!有人提議改70歲???
有一個好嚴重的社會問題!改咗之後...........死都要做到夠歲數......否則退休金
作者: keane    時間: 26-7-2009 22:26

引用:

就算係有, 退休 = 唔使吃飯
作者: zamche    時間: 26-7-2009 22:30

李嘉誠都未退休啦~米急啦
作者: tinchauy    時間: 26-7-2009 22:32

佢退休的話,李氏力場會失效
作者: seals    時間: 26-7-2009 23:12

52歲退休!服務了400個月,我可得120萬,每個月唔使做都有2萬!
作者: MS    時間: 27-7-2009 00:52

引用:
原帖由 seals 於 26-7-2009 23:12 發表
52歲退休!服務了400個月,我可得120萬,每個月唔使做都有2萬!
幾好吖ms94年水雷炮退休得一百四十萬=12萬8千鬼佬叫128千.....係咁先!好在水雷炮無宿舍,ms買置富花園買價是68萬左右......在94年賣出三百幾萬
94年英國屋價跌到谷底做野有時都要講命!在英國ms仔女讀大學免費 講開至講如果你d小朋友讀僅書......条數好難計喎!你識唔識水怪

作者: MS    時間: 27-7-2009 02:14

英國佬埋個計時炸彈 d大陸佬自以為精香港賣地兩份分.......重有老人,醫藥,房屋,學費,交通等等.....果個糖糖+下+下.......紅酒佢就知價錢......香港無稅天堂錢從何來.......知死未
作者: seals    時間: 27-7-2009 13:42

引用:
原帖由 MS 於 27-7-2009 00:52 發表

幾好吖ms94年水雷炮退休得一百四十萬=12萬8千鬼佬叫128千.....係咁先!好在水雷炮無宿舍,ms買置富花園買價是68萬左右......在94年賣出三百幾萬
94年英國屋價跌到谷底做野有時都要講命!在英國ms仔女讀大 ...
嘩!
作者: MS    時間: 27-7-2009 21:09

ms一到英國第一時間成立槍會....玩槍 槍會叫Hong Kong Skill at Arms Meeting,成為英國第一間也是唯一香港人玩的槍會! 兒子滿17歲.....ms迫佢考RCO...成為英國最年青的Range Conducting Officer(政府認可)佢話老豆我應o你一次....以後唔到麻煩佢 佢係咁講啫......日後水牛會開武林大會.....又叫佢睇塲....所以ms有子彈送俾會友,有d係子彈死剩種......

作者: MS    時間: 28-7-2009 16:52

金光閃閃ms省咗一晚!退伍軍人會搞節目.......ms又要送子彈喇 今次ms送7.62mmx51.....等班老鬼回憶一下?

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0