標題: COD4 MP模式之實戰分析--步槍篇 [打印本頁]

作者: tinchauy    時間: 25-7-2009 19:17     標題: COD4 MP模式之實戰分析--步槍篇

1.a)M16A4+Red Dot Sight

中~遠距離適用(橫掃
  b) ACOG

遠距離適用
2.a)Ak-47+Red Dot Sight

中~遠距離適用+掃射
  b)ACOG

遠距離適用+掃射(適合穿牆用
  c)Silencer

中距離適用+掃射 (遠的話,會減攻擊力
3.a)M4+Red Dot Sight(某師兄:M4一瞄就上下咁陏

中~遠距離適用+橫掃
  b)Silencer

近距離適用+掃射 (中同遠的話,會減攻擊力
用ACOG的話,超難瞄準.....
4.G3+Red Dot Sight(攻擊力可以取代狙擊槍

5.G36C+Red Dot Sight(射擊速度快過M4,但攻擊力就.....

6.a)M14+Red Dot Sight

中+遠距離適用(準確度同攻擊力可以取代狙擊槍
  b)ACOG

遠距離適用(準確度同攻擊力可以取代狙擊槍
7.MP44

近~遠距離適用(適合掃射同穿牆用
但不建議新手用
=========================================================================
建議Perk的使用:
1.
-------------------------------------------------------------------------
2.
=========================================================================
下回:Company of Hero:TOV
作者: Tyiji    時間: 25-7-2009 20:17

我想問...咩係MP mode
作者: louis265    時間: 25-7-2009 20:42     標題: 回覆 2# 的帖子

Multiplayer mode
其實MG都一樣好用嫁~
作者: 亞爾多    時間: 25-7-2009 20:43

引用:
原帖由 Tyiji 於 25-7-2009 20:17 發表
我想問...咩係MP mode
multiplayer
作者: 亞爾多    時間: 25-7-2009 20:46

G36C攻擊力好低?無留意添
咁下次用AK啦
作者: m82a1m40a1    時間: 25-7-2009 20:53

我習慣249加deep impact同stopping power
M16識玩近中遠全包,一下3發KO
作者: tinchauy    時間: 25-7-2009 21:21

下回:COD4 MP模式之實戰分析--Shotgun+LMG篇
作者: Tyiji    時間: 25-7-2009 21:48

其實我覺得last stand仲好用
分分鐘汁幾件
我習慣遠距離:
M16/M14/G3加
M1014
last stand
中距離:
AK/M4/G36C加
3FG/M203
快reload同
last stand
近距離:
MP5/P90/UZI加
3FG
快reload
last stand
消聲:
P90加
3FG
UNV jammer
last stand
機槍:
RPD加前握把
快RELOAD
last stand
我玩開就咁..狙擊唔玩..
一槍打唔死...
總括黎講我習慣全部用last stand同3FG
同埋我覺得用stun好過flash
作者: 飛哥仔    時間: 25-7-2009 21:58

引用:
原帖由 亞爾多 於 25-7-2009 20:46 發表
G36C攻擊力好低?無留意添
咁下次用AK啦
射速快過M4架咩? 唔多覺喎, 我反而LIKE G36C射速慢連射時間長DD又穩定, 中距離一流, 遠距離就LIKE M14+紅點多D, 自問SNIPER RIFLE我係白痴......不過最熟用既係....MP5!!!
作者: Gabriel2342    時間: 25-7-2009 22:25

引用:
原帖由 飛哥仔 於 25-7-2009 21:58 發表

射速快過M4架咩? 唔多覺喎, 我反而LIKE G36C射速慢連射時間長DD又穩定, 中距離一流, 遠距離就LIKE M14+紅點多D, 自問SNIPER RIFLE我係白痴......不過最熟用既係....MP5!!!
MP5SD + DEAD SILENCE
作者: tinchauy    時間: 25-7-2009 22:34

引用:
原帖由 飛哥仔 於 25-7-2009 21:58 發表

Lag機人士出沒注意
作者: 亞爾多    時間: 25-7-2009 22:39

感覺上M4射速較快
但實際上無計過
作者: Tyiji    時間: 25-7-2009 22:48

指數上M4好似快過G36C..
作者: 飛哥仔    時間: 26-7-2009 14:56

引用:
原帖由 tinchauy 於 25-7-2009 22:34 發表

Lag機人士出沒注意
唔明 =.=
作者: 飛哥仔    時間: 26-7-2009 14:59

引用:
原帖由 Tyiji 於 25-7-2009 21:48 發表
其實我覺得last stand仲好用
分分鐘汁幾件
我都好鐘意人地用LASTSTAND , 之後補粒STUN GRENADE比他 (我一向唔會射死人就係原地等, LAST STAND好小殺到我...
引用:
原帖由 surefire0828 於 25-7-2009 22:25 發表

MP5SD + DEAD SILENCE
同好
作者: m82a1m40a1    時間: 26-7-2009 15:35

用開249,好多時佢係LASTSTAND都唔知
一排射過去,佢LASTSTAND都係死
我打法係m249加deep impact同stopping power
打rush,一見人就prone掃上去
作者: SCAR.....    時間: 26-7-2009 16:24

用ak 玩wall bang既路過
作者: tinchauy    時間: 26-7-2009 17:11

引用:
原帖由 飛哥仔 於 26-7-2009 14:59 發表

我都好鐘意人地用LASTSTAND , 之後補粒STUN GRENADE比他 (我一向唔會射死人就係原地等, LAST STAND好小殺到我...

同好
用LASTSTAND的小心....
我大多用沙漠之鷹送你一程...
用M14送你一程?説笑吧!
作者: m82a1m40a1    時間: 26-7-2009 17:20

所以我唔係好明LASTSTAND有咩用...........
作者: tinchauy    時間: 26-7-2009 17:50

臨死前的掙扎...
作者: 飛哥仔    時間: 26-7-2009 18:03

引用:
原帖由 tinchauy 於 26-7-2009 17:11 發表

用LASTSTAND的小心....
我大多用沙漠之鷹送你一程...
用M14送你一程?説笑吧!
SORRY, 通常我都唔多用m14 , 我5個set都無一支係rifle/sniper既 (個人唔like用sniper rifle) 用de來送人一程? 個人覺得用野掉死他會死得英勇d

仲有, 咩係"lag機的人出沒注意" , 唔明你想講咩....
作者: 啊強    時間: 26-7-2009 18:08

AK 有個bug,如果加任何野都會扣dmg

default:30 per hit(所以加左野係hc mode唔可以一野殺死人)
作者: Rager    時間: 26-7-2009 18:10

引用:
原帖由 飛哥仔 於 26-7-2009 18:03 發表

SORRY, 通常我都唔多用m14 , 我5個set都無一支係rifle/sniper既 (個人唔like用sniper rifle) 用de來送人一程? 個人覺得用野掉死他會死得英勇d

仲有, 咩係"lag機的人出沒注意" , 唔明你想講咩....;do ...
tinchauy佢話你部機有Lag機情況,睇唔到G36
作者: 飛哥仔    時間: 26-7-2009 18:46

[quote]原帖由 Rager 於 26-7-2009 18:10 發表

tinchauy佢話你部機有Lag機情況,睇唔到G36
作者: NeMo    時間: 27-7-2009 11:26

我好多配置都用...
bandolier
UAVjammer
dead silence/deep impact
再加全部手槍消音..
死左都唔知咩事
作者: tinchauy    時間: 27-7-2009 13:11

引用:
原帖由 NeMo 於 27-7-2009 11:26 發表
我好多配置都用...
bandolier
UAVjammer
dead silence/deep impact
再加全部手槍消音..
死左都唔知咩事
你一射擊的時候,已暴露了你的位置...
stopping power比UAVjammer更有效...
作者: NeMo    時間: 27-7-2009 16:59

引用:
原帖由 tinchauy 於 27-7-2009 13:11 發表

stopping power比UAVjammer更有效...
其實最緊要都係殺完人要轉位同聽聲...
有幾次我殺完人換位,又手榴彈又槍打我原來個位,出到黎又再比我殺~
我e家只玩overgrown,因為我太廢啦...
作者: 飛哥仔    時間: 27-7-2009 20:32

引用:
原帖由 tinchauy 於 27-7-2009 13:11 發表

lee個係問題, 亦都係人地既問題, 人地係MAP睇到既你粒點係因為你開槍哥下, 不過粒點唔會不段TRACE住你, 如果你用HIT AND RUN既打法基本上人地來到你個點既位你已經去左另一個位, 用得SMG+SD既人多數都係行得最多跑得最快停得最小既人 (因為要拉近距離),熟手既你可以利用自己暴露既位置YUM返人. 我個人係同MP5唔同SD, D人來既仲好, 我可以快快手手殺多幾件 (用SLEIGHT OF HANG1秒多D就已經上好射盡既彈匣)

作戰除左要想點殺人, 都要想下人地會點對應你攻擊先長命

UAV JAMMER係完全唔同既野, 對於人數多既SERVER, 個UAV真係有可能係咁閃既, 咁你未可以潛近D敵人已經比人射死左...UAV JAMMER就係比LEE個優勢比你, 對鐘意潛背射人真係必點, 不過個人覺得個優惠唔直接, 所以多數唔用.....用SLEIGHT OF HAND 或 STOPPING POWER係交戰時仲有D用.

作者: NeMo    時間: 28-7-2009 11:34

引用:
原帖由 飛哥仔 於 27-7-2009 20:32 發表

lee個係問題, 亦都係人地既問題, 人地係MAP睇到既你粒點係因為你開槍哥下, 不過粒點唔會不段TRACE住你, 如果你用HIT AND RUN既打法基本上人地來到你個點既位你已經去左另一個位, 用得SMG+SD既人多數都係行得最多 ...
無錯!我既目的就係要潛入去大開殺戒,而且因為要跑黎跑去,所以我寧願dead silence代替deep impact...
作者: 廢柴    時間: 29-7-2009 11:17

引用:

咁可能係你既玩法唔係好識玩潛.........

試過用uavjammer再加支silenced g3, 去到人地spam point後面headshot人地, 人地以為係對面sniper shot,一路殺到15kill streak先俾個亂行既人搵到, 殺埋佢著草時先俾人打死
作者: 飛哥仔    時間: 29-7-2009 22:27

引用:
原帖由 廢柴 於 29-7-2009 11:17 發表

咁可能係你既玩法唔係好識玩潛.........

試過用uavjammer再加支silenced g3, 去到人地spam point後面headshot人地, 人地以為係對面sniper shot,一路殺到15kill streak先俾個亂行既人搵到, 殺埋佢著草時先俾人 ...
我都覺得應該他係唔識玩潛哥類人, UAV係咁閃既時間唔想比人發現都奇....
作者: somungdan    時間: 30-7-2009 13:00

我一出就玩 PS3 版, 一玩就快 2 年
眼見真係好似無人用 extreme conditioning wor...(不論 CGF or 其他玩家)  我就 5 個set都用
我 5 個set, 無 sniper rifle, 只有 AK, M4, 同 SMG, 以前有 shotgun, 但嫌 ROF 吾夠快, 都係用番 AK74u or MP5, 當然近距殺傷力就差 dd, 其他靠汁死人既槍, 如 M60, 249, SVD, etc...

AK47 實熟推介!!  長 中 近 都有超凡表現, 加埋 stopping power, 一絕!! 長程一發一發打, 會準d, M4 我都會.  
無乜必要, 我吾用 ACOG, 因 COD4 太多近身, 我又中意四周跑

大家會用邊枝 pistol??  本人就 desert eagle or USP

G36C - 我覺得, 殺傷力比 AK 細, 比 M4 大; ROF 比 AK 快, 比 M4 慢, 吾想用 AK or M4 就用.
G3+ red dot 單發首選

作者: 飛哥仔    時間: 30-7-2009 21:58

引用:
原帖由 somungdan 於 30-7-2009 13:00 發表
我一出就玩 PS3 版, 一玩就快 2 年
眼見真係好似無人用 extreme conditioning wor...(不論 CGF or 其他玩家)  我就 5 個set都用
我 5 個set, 無 sniper rifle, 只有 AK, M4, 同 SMG, 以前有 shotgun, 但嫌 ROF 吾夠 ...
我shotgun篇個post有講, 其實我除左m14既遠攻set之外, 其他都係有用extreme condition既...因為我係鐘意hit and run既人, 跑得快有好處

我既主class係mp5 同p90, 之後就用m1014同g36c, 最後既class係m14

手槍用DE, 因為LEE支真係正槍, 基本上一粒已經重傷一個人, 什至殺死一個人.
作者: 亞爾多    時間: 30-7-2009 22:04

引用:
原帖由 飛哥仔 於 30-7-2009 21:58 發表

我shotgun篇個post有講, 其實我除左m14既遠攻set之外, 其他都係有用extreme condition既...因為我係鐘意hit and run既人, 跑得快有好處

我既主class係mp5 同p90, 之後就用m1014同g36c, 最後既class係m14

手 ...
金銀DE有無分別
作者: 飛哥仔    時間: 30-7-2009 22:10

引用:
原帖由 亞爾多 於 30-7-2009 22:04 發表

金銀DE有無分別
比人知道完成左囉金槍既要求, 之後無分別...

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0