標題: CANON G10 [打印本頁]

作者: L    時間: 27-7-2009 15:15     標題: CANON G10

作者: adrianyahk    時間: 27-7-2009 15:19

而家買部g10都要三千尾, 想玩dslr既,當然係俾多千幾蚊,或者係果個價位搵二手,選擇都有好多

但係如果要隨身機,又有微距又有range, g10不失為個好選擇呀~
要揀既都係gx200/lx3/g10 咁上下ga je....
作者: L    時間: 27-7-2009 15:32

作者: HunterX    時間: 27-7-2009 17:37

其實G10比GX200同LX3 大部好多, 你不如問下佢對體積有咩要求先~~
作者: L    時間: 27-7-2009 17:44

作者: mike-mike    時間: 27-7-2009 17:58

如果要畫質, 又畀得起5,6千的話, 相信可以等埋GDR III, 終於有消息了~
http://www.ricoh.co.jp/dc/gr/digital3/index.html
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 27-7-2009 18:08

引用:
原帖由 於 27-7-2009 17:44 發表

冇咩要求的其實..最緊要係好用唔易壞...大唔大部都應該冇咩問題..但係我見有D人突登等G10出..買返G9..乜解究呢
因為g9其實好過g10
作者: L    時間: 27-7-2009 19:08

作者: L    時間: 27-7-2009 19:09

作者: Andy    時間: 27-7-2009 19:13

不如買部SIGMA DP-2
作者: L    時間: 27-7-2009 19:44

作者: 0050100    時間: 27-7-2009 19:51

雖然係DC唔算半專業機,但我推Fujifilm F200,除攝錄外.

作者: L    時間: 27-7-2009 20:04

作者: 莊家-犯罪無間    時間: 27-7-2009 20:08

引用:
原帖由 於 27-7-2009 19:09 發表

如果半專業機都係揀返g9好?
個人傾向呢d 級數的用C記or pan記多

G9而家都係2K多d d,呢d 機死的機會都好細,可以用到3年幾
作者: 0050100    時間: 27-7-2009 20:14     標題: 回覆 13# 的帖子

死撐,Olympus E-P1
作者: L    時間: 27-7-2009 20:14

作者: mike-mike    時間: 27-7-2009 20:38

引用:
原帖由 於 27-7-2009 19:08 發表

其實我唔係幾識揀相機..要比較都唔知點樣好..但係麗確比較冷門d...佢都可以拍得住兩個大牌子?
RICOH的GDR系列係發燒友之間係相當有名的, 不過佢係用定焦鏡(呢次GDR III係用相等於28MM的), 都真係好MINOR下, 唔係人人都覺得好LOR.

另外, 樓上師兄所講的富士F200, 我有借過朋友部用, 係影相方面真係好唔錯, 而8月又會出多一部可以ZOOM得更遠但又好輕便的F70, 師兄大可以諗諗.

至於OM部新野EP-1, 我都有幸摸過下, 太細部了, 男人就真係唔多就手, 但拍片同畫質都好好, 唔嫌佢貴的話真係諗得過架.
作者: adrianyahk    時間: 27-7-2009 20:39

引用:
原帖由 於 27-7-2009 20:14 發表

g9 同g10 個分別響邊..點解舊仲好過新既..
即係莊家兄你都比較推介g9? 笨力喪力 有咩好介紹?lx3??

多謝解答
講番先...G10我有,我其實是拒絕的..(成龍調)
因為佢個mon 好靚,出來d相呢....就...........比較怪囉
因為一直都係用 powershot系列(之前係S80), G10俾我個感覺係差左既...(因為我最憎冇細節,但係佢真係冇細節orz,影raw都冇用)
G9我未用過,但係我睇番d相,其實我會鍾意G9既quality多d...(始終DC像素越高=越粗粒加要抹)
但係 G10既優勢係 28mm鏡頭...G9既35mm冇左個廣角,其實都好煩..

如果想要廣角呢...我會揀LX3,因為夠wide..
如果想要型仔,我一定會買GR-III
如果想要部出街又得,做咩都得既,我會揀G9/G10

dslr呢...我覺得可免則免啦..特別係for女王...
d女仔初初買一定好興奮....之後越講光圈快門...佢地就會唔想玩....
作者: adrianyahk    時間: 27-7-2009 20:41

引用:
原帖由 mike-mike 於 27-7-2009 20:38 發表

RICOH的GDR系列係發燒友之間係相當有名的, 不過佢係用定焦鏡(呢次GDR III係用相等於28MM的), 都真係好MINOR下, 唔係人人都覺得好LOR.

另外, 樓上師兄所講的富士F200, 我有借過朋友部用, 係影相方面真係好唔錯 ...
如果EP-1去到4千至5千我先會諗....佢既畫質始終係DC quality...
F200冇左M mode,唔多算prosumer呢..不過真係幾好...F70一日未出一日都唔敢講...
GR-III既定焦係賣點...不過我會買部 GR-1v影菲林...除非有閒錢先會買GR-D lor
作者: mike-mike    時間: 27-7-2009 20:59

引用:
原帖由 adrianyahk 於 27-7-2009 20:41 發表

如果EP-1去到4千至5千我先會諗....佢既畫質始終係DC quality...
F200冇左M mode,唔多算prosumer呢..不過真係幾好...F70一日未出一日都唔敢講...
GR-III既定焦係賣點...不過我會買部 GR-1v影菲林...除非有閒錢先會 ...
F200名義上係有m mode的, 不過光圈只有兩段, 3.3同9..所以係, 好過冇

GR-1v,早排係鴨記見到部, 要成三千三....

作者: L    時間: 27-7-2009 21:04

作者: adrianyahk    時間: 27-7-2009 21:13

引用:
原帖由 於 27-7-2009 21:04 發表

有幾個問題想問
乜唔係越高像素越好?
多謝師兄解答
g9唔夠wide的話..可唔可以換第二個鏡落去?
師兄你講既細節即係咩野?如果g10冇..即係g9都冇啦
像素高係代表佢放得越大,理論想係越高越好...
但係因為呢...同樣大細既感光元件,塞得越高像素,會越熱,即係....產生更多Noise...
加上DC仔...哂相都係3R/4R...唔會放A3咁大既,咁像素高都唔係有咩好處..

細節呢...就係佢d相既detail位既detail...即係detail...
我覺得G10因為noise高,要抹noise就要software搞,搞完佢部機影張相出來已經....冇G9咁好掛

G9係可以掛鏡,但係...貴囉,原裝果支冇得換,只有加上去
作者: adrianyahk    時間: 27-7-2009 21:17

整兩三張G10直出 jpg upload上flick既相睇下...

影果時部機壞左....冇得入menu,冇得用微距,開機支鏡又神神地,一zoom左冇得wide番..
作者: L    時間: 27-7-2009 21:28

作者: adrianyahk    時間: 27-7-2009 21:32

引用:
原帖由 於 27-7-2009 21:28 發表

乜唔係預左買左部相機返黎就要買埋鏡的  我以為相機係咁玩的-0-.....
noise即係雜訊?其實多同少會點的?多係會蒙d?定係個相個size會大又影響唔同既野?
um...呢d機仔佢係有出鏡for佢地加上去...但一般都因為原廠太貴,實用度好低,普通人都會唔買或者買副廠...
noise係即係雜訊呀....
http://zh.wikipedia.org/wiki/%E9%9B%9C%E8%A8%8A
http://digital.xy.hk/news/?postid=1548
希望你睇完呢兩個明啦~
作者: L    時間: 27-7-2009 22:03

作者: adrianyahk    時間: 27-7-2009 22:06

引用:
原帖由 於 27-7-2009 22:03 發表

明白多少少了 即係簡單d講就會失真d 唔係果隻色..?
咁其實入門的半專業家 師兄你會推介邊一部  
如果可以比得起貴少少的價錢
真係冇得講呀....其實我覺得果d入門呀咩準專業半專業根本分來都哂氣既..
你睇下你需要既係一部單鏡,一部隨身既DC,定係一部大少少,功能上似單鏡既DC?
作者: L    時間: 27-7-2009 22:12

作者: adrianyahk    時間: 27-7-2009 22:13

引用:
原帖由 於 27-7-2009 22:12 發表

功能上似單鏡既dc  
果部野...因住冇貨,佢算係呀,唔錯ga!
之前去問,得番中原有貨...
作者: L    時間: 27-7-2009 22:17

作者: adrianyahk    時間: 27-7-2009 22:18

引用:
原帖由 於 27-7-2009 22:17 發表

師兄你講緊邊部  樓上講左好多部機
G1 ma...
作者: L    時間: 27-7-2009 22:20

作者: adrianyahk    時間: 27-7-2009 22:23

引用:
原帖由 於 27-7-2009 22:20 發表

一陣同女皇申請撥款...要經財政核算..分分鐘呢部野過唔到核數師..雖然係我心水
我諗師兄你了解多d 會好d...一來易說服d...
作者: L    時間: 27-7-2009 22:31

作者: adrianyahk    時間: 27-7-2009 22:33

引用:
原帖由 於 27-7-2009 22:31 發表

好多術語我睇唔明....所以好多時爬文唔係幾了解....我會盡我人事的...anyway多謝你答左我咁多問題
如果有朋友想放機 我唔介意接收二手
買得G-1的朋友...都唔會放機ga la..
作者: L    時間: 27-7-2009 22:39

作者: adrianyahk    時間: 27-7-2009 22:41

引用:
原帖由 於 27-7-2009 22:39 發表

點解呢?
呢部野都應該出左幾年我睇d資料好似係咁講..但笨力喪力冇show個發布日
一年都好似未有...

買得既...通常都係d 玩開舊鏡既前輩,玩下M-mount,FD....所以除非買EP-1/GH-1唔係都唔會放..
作者: mike-mike    時間: 27-7-2009 22:42

引用:
原帖由 於 27-7-2009 22:17 發表

師兄你講緊邊部  樓上講左好多部機
應該係講緊PANA的G1~
作者: L    時間: 27-7-2009 22:53

作者: L    時間: 27-7-2009 22:54

作者: adrianyahk    時間: 27-7-2009 22:59

引用:
原帖由 於 27-7-2009 22:53 發表

ep-1 我睇其他網友的comment都好似唔係幾好咁
七千蚊...痴線囉....唔係唔好...
作者: mike-mike    時間: 27-7-2009 23:05

引用:
原帖由 L 於 27-7-2009 22:54 發表

係啊..師兄你對呢部機有咩評價?_?
笨力喪力好d 定係都係揀返d傳統500d 果d好d?
呢部機我自己冇玩過...冇評價, 但因為m4/3其中一個特點係可以通過轉接環, 玩到好多舊鏡頭, 係發燒友當中都相當有份量的.
當日係花展就見過一位老人家用佢加支老鏡去影花.
自己鍾意高iso, 有得揀的話都會買sensor大dr的, 所以500d係一個好選擇.
作者: mike-mike    時間: 27-7-2009 23:06

引用:
原帖由 adrianyahk 於 27-7-2009 22:59 發表

七千蚊...痴線囉....唔係唔好...
單講性能, ep-1好好架啦, 不過唔覺得佢值7千lor, 我認為4000 斎body就ok.
作者: adrianyahk    時間: 27-7-2009 23:12

引用:
原帖由 mike-mike 於 27-7-2009 23:05 發表

呢部機我自己冇玩過...冇評價, 但因為m4/3其中一個特點係可以通過轉接環, 玩到好多舊鏡頭, 係發燒友當中都相當有份量的.
當日係花展就見過一位老人家用佢加支老鏡去影花.
自己鍾意高iso, 有得揀的話都會買sens ...
你要高iso係因為用長鏡多嘛...
作者: adrianyahk    時間: 27-7-2009 23:12

引用:
原帖由 mike-mike 於 27-7-2009 23:06 發表

單講性能, ep-1好好架啦, 不過唔覺得佢值7千lor, 我認為4000 斎body就ok.
我試過覺得一般... G10重快d..
作者: 101653    時間: 27-7-2009 23:18

G10
又唔可以話垃圾既
但E家既Canon DC
比$500蚊買都覺得唔值囉
作者: mike-mike    時間: 27-7-2009 23:18

引用:
原帖由 adrianyahk 於 27-7-2009 23:12 發表

你要高iso係因為用長鏡多嘛...
一黎啦, 影乜都好, 高iso始終係著數d~
其實用長鏡, 4/3, m4/3有佢的好處, 尤其係4/3, 我收貨的, 只係鏡頭上的限制太多了....都係n或c記會好d~
作者: Andy    時間: 27-7-2009 23:21

引用:
原帖由 於 27-7-2009 22:53 發表

ep-1 我睇其他網友的comment都好似唔係幾好咁
買ep-1 不如買dp2
http://www.eprice.com.hk/dc/talk/?prod_id=407&tid=1696

如果唔想玩單反,買dp2 就肯定無老點你
作者: L    時間: 27-7-2009 23:22

作者: adrianyahk    時間: 27-7-2009 23:23

引用:
原帖由 AL 於 27-7-2009 23:21 發表

買ep-1 不如買dp2
http://www.eprice.com.hk/dc/talk/?prod_id=407&tid=1696

如果唔想玩單反,買dp2 就肯定無老點你
你呢句已經老點左... 如果俾部DP2女王,三秒鐘即爆粗...

師兄有冇機先...
作者: adrianyahk    時間: 27-7-2009 23:24

引用:
原帖由 於 27-7-2009 23:22 發表

照咁講 對於我呢d新入行的新仔...m4/3 好似冇咩著數..反而實實際際買部500d仲好?
你買500D,kit係平呀,但係....你要做到DC個zoom range,已經要加多一千幾百..重未計光圈...又重,實用性唔同..
作者: adrianyahk    時間: 27-7-2009 23:24

引用:
原帖由 101653 於 27-7-2009 23:18 發表
G10
又唔可以話垃圾既
但E家既Canon DC
比$500蚊買都覺得唔值囉
咁你都唔洗買DC....
作者: Andy    時間: 27-7-2009 23:25

引用:
原帖由 於 27-7-2009 23:22 發表

照咁講 對於我呢d新入行的新仔...m4/3 好似冇咩著數..反而實實際際買部500d仲好?
如果唔介意牌子,sony a380 都唔錯
作者: Andy    時間: 27-7-2009 23:29

引用:
原帖由 adrianyahk 於 27-7-2009 23:23 發表

你呢句已經老點左... 如果俾部DP2女王,三秒鐘即爆粗...

師兄有冇機先...
擺明等佢買,之後等平價2手 (講笑)

之前試過玩FD果部,又唔覺噤恐怖...3秒爆粗
作者: L    時間: 27-7-2009 23:29

作者: L    時間: 27-7-2009 23:31

作者: Andy    時間: 27-7-2009 23:35

引用:
原帖由 於 27-7-2009 23:29 發表

女皇可能話我比人搵笨...咁既價錢買個樣咁傻瓜既機..不過我睇佢篇文的介紹又好似唔係咁差wor
睇下佢出的相
就知佢好
作者: L    時間: 27-7-2009 23:43

作者: ZaMaR    時間: 27-7-2009 23:45

女仔用都ok架

圖片附件: DSC08694s.jpg (27-7-2009 23:45, 58.02 KB) / 該附件被下載次數 61

作者: 亞龍    時間: 27-7-2009 23:45

引用:
原帖由 AL 於 27-7-2009 23:35 發表

睇下佢出的相
就知佢好
唔係唔係咁差.....係非常之差...........
作者: L    時間: 27-7-2009 23:48

作者: adrianyahk    時間: 27-7-2009 23:49

引用:
原帖由 於 27-7-2009 23:31 發表

我有幾個朋友新入行都係買500d...我問佢地好唔好用..佢就答我....你會唔會拎住支m4周圍走....我諗佢地都唔係幾接受到個重量...
....又冇咁誇,不過俾女仔就差唔多
作者: adrianyahk    時間: 27-7-2009 23:50

引用:

睇下佢出的相
就知佢好
我知佢好...不過...呢度既人係唔會明ga la...
作者: 亞龍    時間: 27-7-2009 23:54

引用:
原帖由 adrianyahk 於 27-7-2009 23:50 發表

我知佢好...不過...呢度既人係唔會明ga la...
明.....我明呀......又係菲林味同數碼味的分別囉.....
我地唔係唔明,只係喜好唔同姐.....!!!
作者: match_man    時間: 27-7-2009 23:56

http://www.facebook.com/album.php?aid=121500&id=548482834&l=9883fb0f5d
http://www.facebook.com/album.php?aid=126413&id=548482834&l=d4af41f23a

Both are straight from G10
作者: adrianyahk    時間: 27-7-2009 23:57

引用:
原帖由 亞龍 於 27-7-2009 23:54 發表

明.....我明呀......又係菲林味同數碼味的分別囉.....
我地唔係唔明,只係喜好唔同姐.....!!!
唔係...係Foven同普通CMOS/CCD既分別...
作者: L    時間: 27-7-2009 23:59

作者: L    時間: 28-7-2009 00:00

作者: match_man    時間: 28-7-2009 00:00

引用:
原帖由 於 27-7-2009 23:59 發表

個日落...
日出黎架…
作者: 亞龍    時間: 28-7-2009 00:01

引用:
原帖由 adrianyahk 於 27-7-2009 23:57 發表

唔係...係Foven同普通CMOS/CCD既分別...
知la........講法唔同姐.......咁Foven係比到用家以前的菲林味道你呀嗎
作者: adrianyahk    時間: 28-7-2009 00:02

引用:
原帖由 亞龍 於 28-7-2009 00:01 發表

知la........講法唔同姐.......咁Foven係比到用家以前的菲林味道你呀嗎
唔係....係立體感同銳度... 菲林就係菲林...
作者: L    時間: 28-7-2009 00:05

作者: 亞龍    時間: 28-7-2009 00:06

引用:
原帖由 adrianyahk 於 28-7-2009 00:02 發表

唔係....係立體感同銳度... 菲林就係菲林...
得la........
我明白菲林對你地係好神聖架la... 菲林就係菲林呀嗎...............................
作者: adrianyahk    時間: 28-7-2009 00:09

引用:
原帖由 亞龍 於 28-7-2009 00:06 發表
得la........
我明白菲林對你地係好神聖架la... 菲林就係菲林呀嗎...............................
由頭到尾都冇提過菲林..... 一路都講緊DC...你又要提菲林....
講話唔明...又唔係話緊你或者邊個d咩...意思只係話少人欣賞,我同那位師兄自憐下........你想我點?
作者: 0050100    時間: 28-7-2009 00:10

引用:

睇下佢出的相
就知佢好
使唔使建議樓主揀多部dc補補wide位好D呀?隻耳仔無禁痛.

作者: mike-mike    時間: 28-7-2009 00:14

引用:
原帖由 於 28-7-2009 00:00 發表

我真係唔明你地講緊咩
簡單d講, dp1/dp2用的感光元件, 係同同廠的單反係同一樣野, 所以畫質已經高咗一籌, 再加上佢呢粒野的發色原理好特別, 亦令到好多師兄垂青.
只可惜係佢的操作介面, 好多時要按好多野先去到d好常用的setting....係操控速度上明顯唔方便, 但我只知道dp1係咁, dp2的介面我就唔知了.
作者: adrianyahk    時間: 28-7-2009 00:18

引用:
原帖由 mike-mike 於 28-7-2009 00:14 發表

簡單d講, dp1/dp2用的感光元件, 係同同廠的單反係同一樣野, 所以畫質已經高咗一籌, 再加上佢呢粒野的發色原理好特別, 亦令到好多師兄垂青.
只可惜係佢的操作介面, 好多時要按好多野先去到d好常用的settin ...
SIGMA的介面跟幾年前的300萬像素數碼相機...基本上冇咩分別...
作者: L    時間: 28-7-2009 00:22

作者: adrianyahk    時間: 28-7-2009 00:25

引用:
原帖由 於 28-7-2009 00:22 發表

又學到多d野  thx師兄
呢個牌子的相機係唔同其他廠的?係行比較似菲林的路線?
SIGMA係一間主要生產鏡頭既廠商,佢既元件係自行design,冇話行菲林路線...佢有自己生產DSLR,而DC,即係果兩部DP1/DP2,就係用佢放係自己DSLR上面既感光元件做既 DC...即係用DSLR晶片既DC...畫質就和該廠既DSLR接近...什至係更好

作者: L    時間: 28-7-2009 00:27

作者: mike-mike    時間: 28-7-2009 00:27

引用:
原帖由 於 28-7-2009 00:22 發表

又學到多d野  thx師兄
呢個牌子的相機係唔同其他廠的?係行比較似菲林的路線?
...點解一定要關菲林事.
呢間廠的產品係比較特殊, 如我頭先所講, 佢基本上係將單反個粒比較大的SENSOR放落DC度用, 令到佢影出黎同單反的質素好接近.
再黎係佢個粒野的感光過程有別於其他廠的, 係發色方面份有其獨到之處.
但鏡頭一黎係定焦, 又加上唔多易用的介面, 再係個價錢, 令到佢成為一個好[玄]的CHOICE, 唔係太多人會揀佢.

作者: adrianyahk    時間: 28-7-2009 00:29

引用:
原帖由 於 28-7-2009 00:27 發表

即使係咁講.....但係咁價錢真係..好"浪"....
即使佢既價錢咁狼,但係都好多人買,就證明左佢有佢既價值...
http://www.mobile01.com/topicdetail.php?f=253&t=578016&last=13625397
去睇下人地既相,之後比對一般DC/DSLR出來既相...你會見到分別的...

不過真係唔suggest你買呢部...
作者: L    時間: 28-7-2009 00:31

作者: mike-mike    時間: 28-7-2009 00:32

老實講, 如果都未知自己係米鍾意影相, 或者係心大心細時, 不妨買部細細地平平地, 畫質都好的DC仔, 個人都會推介F200, 咁影多咗, 覺得有需要上單反時, 米再買LOR, 到時部200可以當BACKUP亦好好有.
以前我有DC時(而家冇咗, 都好喜歡一手長鏡單反,腰前就排著部DC仔黎影景, 相當方便的.
作者: adrianyahk    時間: 28-7-2009 00:33

引用:
原帖由 於 28-7-2009 00:31 發表

定焦.....我覺得會係好高深的技巧.. .......
其實只係習慣問題....正如有攝影師用iphone都影得相..
作者: mike-mike    時間: 28-7-2009 00:36

引用:
原帖由 於 28-7-2009 00:31 發表

定焦.....我覺得會係好高深的技巧.. .......
唔關事, 用慣咗就得, 定焦的意思, 就係用對腳去變焦, 如果係單反機, 換返黎的就係畫質, 光圈同價錢, 其實成日用死一支定焦的話, 會對個焦距容易D把握, 個人黎講重方便添.
作者: L    時間: 28-7-2009 00:38

作者: L    時間: 28-7-2009 00:40

作者: adrianyahk    時間: 28-7-2009 00:52

引用:
原帖由 於 28-7-2009 00:38 發表

其實我打game好多時候都有機會用到相機....女皇開始響軍費方面多番爭拗...相信距離退出wargame的日子不遠矣.....
但我好鐘意呢個活動...所以我都會想為game友影下相...留住大家美好開心的時間....
我相信我 ...
其實如果想影game友,你需要既係一部500D加支55-250...kit加呢支埋單平過 EP-1...
作者: L    時間: 28-7-2009 01:03

作者: mike-mike    時間: 28-7-2009 01:04

引用:
原帖由 於 28-7-2009 00:40 發表

師兄你指的一支定焦..係話用同一個焦點同一個鏡頭去影相?
唔係焦點...經常假設定一個固定的焦點去影相, 係另一種技術.
我指的係焦距, 如果經常都用同一個焦距的鏡頭去影的話, 會容易把握到個構圖, 即係你未舉機, 已經估到有大慨會D乜野入到鏡. 跟著只要對準焦點便可.
作者: CrazyBoy    時間: 28-7-2009 01:06

dc機我推LX3
作者: L    時間: 28-7-2009 01:07

作者: HunterX    時間: 28-7-2009 01:16

作為入門既話, 我都係推薦LX-3~~
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 28-7-2009 02:48

引用:
原帖由 adrianyahk 於 27-7-2009 23:23 發表

師兄有冇機先...
o個部野個速度呢
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 28-7-2009 02:50

引用:
原帖由 於 27-7-2009 23:31 發表

我有幾個朋友新入行都係買500d...我問佢地好唔好用..佢就答我....你會唔會拎住支m4周圍走....我諗佢地都唔係幾接受到個重量...
如果唔係要求好大的,基本上就唔應該入單反,以一部好過dc仔又輕過一般單反,我都係建議g10 or pan 記lx3
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 28-7-2009 03:00

引用:
原帖由 mike-mike 於 28-7-2009 00:14 發表

只可惜係佢的操作介面, 好多時要按好多野先去到d好常用的settin ...
補充一d資料
Foven的感光元系統將紅藍綠三種顏色分成三塊唔同的感光層,原理上令一個pixel的感光效果同菲林上的一粒感光物料可以接收三種顏色的情況近似

而在ccd or cmos的技術上主要是靠一個r/g/b感光元和周邊的r/g/b的感光點演算而成一種顏色,相對而言,顏色會有少少偏差
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 28-7-2009 03:03

引用:
原帖由 adrianyahk 於 28-7-2009 00:52 發表

其實如果想影game友,你需要既係一部500D加支55-250...kit加呢支埋單平過 EP-1...
55-250係影唔到野
作者: adrianyahk    時間: 28-7-2009 03:07

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 28-7-2009 03:03 發表

55-250係影唔到野
咁用咩...
作者: match_man    時間: 28-7-2009 03:11

引用:
原帖由 於 28-7-2009 00:05 發表

日出....日落.........
我等在成晚的

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0