標題: 美軍將裝備機械外骨骼 負重可達90千克 [打印本頁]

作者: nok200456    時間: 29-7-2009 00:20     標題: 美軍將裝備機械外骨骼 負重可達90千克

洛克希德馬丁公司近日推出一種可大幅度增加士兵負重能力的金屬骨架。這種新型裝備的全稱為“人類負重外骨骼”(簡稱HULC),是一種能夠通過提供外力來滿足士兵對機動性和支撐性需要的機器人技術裝備。

環球時報7月27日報道洛克希德馬丁公司近日推出一種可大幅度增加士兵負重能力的金屬骨架。這種新型裝備的全稱為“人類負重外骨骼”(簡稱 HULC),是一種能夠通過提供外力來滿足士兵對機動性和支撐性需要的機器人技術裝備。洛馬公司介紹稱,HULC系統的最大負重量可以達到90.7千克。

美國士兵經常負載過重的戰鬥載荷,這就增加了對身體的壓力,使得士兵們精疲力竭。而HULC可以把這種重量通過電池驅動的金屬骨骼轉移到地面上。先進的攜帶型微型電腦可以使得這種外骨骼與士兵們的運動保持協調一致。HULC的這種完全非捆綁式、液壓驅動的人形外骨骼使得士兵們的行動坐臥毫不費力。

據介紹,HULC是一種模倣人體結構特點設計的外穿型機械骨骼,內部配備有液壓傳動裝置和可像關節一樣彎曲的結構設計,不但能夠直立行進,還可完成下蹲和匍匐等多種相對複雜的動作。不過,HULC的控制並不複雜,無需通過操縱桿或其他機械裝置進行控制。而且,HULC穿戴起來也非常方便,完全脫下只需30秒的時間。

試驗顯示,穿上HULC後能夠明顯降低人體對氧氣的消耗量。據統計,在試驗人員穿戴上HULC並背負36.7千克重的物資以每小時3.2公里的速度行進時,其對氧氣的消耗量量可比不穿HULC時減少大約15%。而對氧氣的消耗量增大,會比較容易導致疲勞。

HULC動力源為兩塊總重量3.6千克的鋰聚合物電池。在一次充滿電後,HULC可保證穿著者以4.8公里/小時的速度背負90千克重物持續行進一個小時。而穿著HULC的衝刺速度則可達到16公里/小時。

洛馬公司目前還在不斷地改進這種HULC系統,以使美國士兵起碼可以負載約100千克的重物,提高他們有效完成任務的能力。

洛馬公司介紹稱,HULC系統的最大負重量可以達到90.7千克

作者: F22    時間: 29-7-2009 01:27

在一次充滿電後,HULC可保證穿著者以4.8公里/小時的速度背負90千克重物持續行進一個小時。
咁冇電咪要自己揹番仲要連埋套骨同電池?
作者: T-800    時間: 29-7-2009 03:00

引用:
原帖由 F22 於 29-7-2009 01:27 發表
在一次充滿電後,HULC可保證穿著者以4.8公里/小時的速度背負90千克重物持續行進一個小時。
咁冇電咪要自己揹番仲要連埋套骨同電池?
難道我的曾、曾、曾、曾祖父 T-100 终於面世了........?

HAPPY SHOOTING
I"ll be back............
作者: yiuyiusiu    時間: 29-7-2009 06:08

行到一半冇電咪屙吉
作者: 阿堅    時間: 29-7-2009 08:32

有電就好開心,冇電仲開心.....
作者: yiuyiusiu    時間: 29-7-2009 10:10     標題: 回覆 5# 的帖子

到時真係企係到你眼望我眼 除又除唔到 搬又搬唔郁
作者: XDD12348    時間: 29-7-2009 12:08

咁OICW咪正式上台
作者: sunny2014    時間: 29-7-2009 12:09

機械外骨骼?
無電點算?
作者: yiuyiusiu    時間: 29-7-2009 21:48     標題: 回覆 8# 的帖子

自己拎番90kg慢慢行囉
作者: nok200456    時間: 29-7-2009 22:46

release in 30's
i don't think run out of battery would be a problem
作者: 阿堅    時間: 29-7-2009 22:52

引用:
原帖由 yiuyiusiu 於 29-7-2009 10:10 發表
到時真係企係到你眼望我眼 除又除唔到 搬又搬唔郁
我又唔信冇得除,不過除底左返到去有冇事就好難講.....
作者: 衰人    時間: 29-7-2009 22:55

引用:
原帖由 yiuyiusiu 於 29-7-2009 21:48 發表
自己拎番90kg慢慢行囉
仲有果套野呢 點只90kg
作者: sunny2014    時間: 30-7-2009 00:40

引用:
原帖由 一等兵 於 29-7-2009 22:55 發表

仲有果套野呢 點只90kg
無電之後要行番落山
行完番到去…個兵四肢都分別粗左兩吋
作者: 失蹤人口    時間: 30-7-2009 00:46

ms好快出現
作者: seal    時間: 30-7-2009 00:59

作者: yiuyiusiu    時間: 30-7-2009 07:32     標題: 回覆 13# 的帖子

有令外個方法就係碌落去
個骨骼有保護就冇問題啦
作者: allen.W    時間: 30-7-2009 07:38

http://www.youtube.com/watch?v=y1CeBOWm67A
武裝士兵的野地測試

http://www.youtube.com/watch?v=EdK2y3lphmE
完整性能測試影片

我等佢幾時搞到咁...

圖片附件: fallout3_narrowweb__300x395,0.jpg (30-7-2009 07:40, 33.43 KB) / 該附件被下載次數 89

作者: 0o0p    時間: 30-7-2009 08:38

佢地既設計可能係打算1小時後任務完成飛機載走或黑車載走
就好似一個士兵唔會帶1萬發子彈上身 係你未射完都死左
作者: pixy    時間: 30-7-2009 08:42

I'll say they should improve the power source first, 1 hr's definitely too short
作者: auhokan    時間: 30-7-2009 09:22

電池方面...
隨身帶多幾塊不就好了嗎= =
不過前提是更換電池要方便,以及解決電池供應問題。
作者: yiuyiusiu    時間: 30-7-2009 09:50

睇完片之後仲多問題
佢負唔負重己經不再話
係個人平唔平衡到先好笑
個個都要向前dup低身先平衡到
作者: sunny2014    時間: 30-7-2009 14:28

引用:
原帖由 yiuyiusiu 於 30-7-2009 09:50 發表
睇完片之後仲多問題
佢負唔負重己經不再話
係個人平唔平衡到先好笑
個個都要向前dup低身先平衡到
睇到佢咁…
我都係覺得驢仔好D…
作者: keane    時間: 30-7-2009 23:17

當遇到敵人, 都係街坊裝, 兩梭蕉, 一槍一匣,

佢都幾頭痕
作者: 0608    時間: 31-7-2009 01:36

游唔游到水呢
作者: seal    時間: 31-7-2009 01:50

作者: 亞mac    時間: 31-7-2009 01:57

我覺得其實佢最好系可以幫好人行唔到/老人家行反
作者: zachary    時間: 31-7-2009 03:56

好快出hulc mini.......同 hulc nano.........
作者: 118048    時間: 2-8-2009 13:27

揹住一百磅黎行軍無問題啫,但萬一途中遇到敵人開火,一個飛身撲落地咪責死?
作者: stony9219    時間: 5-8-2009 19:29

打仗又要換夾又要換點都幾麻煩=v=
呢套嘢防唔防水?

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0