標題: [認真] 有關國籍身分及身分證問題,請各位有識之士幫忙 [打印本頁]

作者: christopher    時間: 29-7-2009 00:24     標題: 有關國籍身分及身分證問題,請各位有識之士幫忙

各位師兄好,今次有數個對本人頗為重要的問題,請各位指教

1:本人現年17歲,於外地留學中,如果到18歲時不能回港換身分證,有甚麼辦法可以辦理?
2:如不能,我會喪失港人身分嗎?
3:我可以申請成為英國居民嗎?
4:如可以,我有可能保留港人身分嗎?(雙重國籍?)

我擁有的證件:
特區護照
英國護照(oversea)
未成年之身分證

望各位賜教,萬分感謝
作者: B20_hk    時間: 29-7-2009 00:32

[quote]原帖由 christopher 於 29-7-2009 00:24 發表

1:本人現年17歲,於外地留學中,如果到18歲時不能回港換身分證,有甚麼辦法可以辦理?
2:如不能,我會喪失港人身分嗎?
3:我可以申請成為英國居民嗎?
4:如可以,我有可能保留港人身分嗎?(雙重國籍?)

我擁有的證件:
特區護照
英國護照(oversea)
未成年之身分證

望各位賜教,萬分感謝 quote

1. 能回港才領取,或向特區駐倫敦辦事處查詢。去之前詢問吓入境署。
2. 不會,大把BBC也很大過才回港才領取身分證
3. 可以,住夠9年(好似),又有份工(自給自足)。可向Home Department申請
4. 大把人都雙重國籍

多口:你去英國邊樹???
作者: 101653    時間: 29-7-2009 00:33

身份證呢家野
我遲左成年先囉
佢果度一句都冇問我
作者: 呀敏    時間: 29-7-2009 00:37

1..放假返黎HK先拎
2..一定唔會啦..我都係過左18歲先返HK拎身分證..完成冇問題
3..應該可以掛..睇下你係個邊留左幾耐..
作者: christopher    時間: 29-7-2009 00:40

引用:
原帖由 B20_hk 於 29/7/2009 00:32 發表
[quote]原帖由 christopher 於 29-7-2009 00:24 發表 http://www.civiliangunner.com/cgf/images/common/back.gif

1:本人現年17歲,於外地留學中,如果到18 ...
Thanks your help first,my school at Ireland,I have three home...one in Ireland,next one in Bristol,last one in London.
作者: christopher    時間: 29-7-2009 00:48     標題: 回覆 3# 的帖子

我仲怕會lost左個身分同罰錢....thanks^^
作者: christopher    時間: 29-7-2009 00:52     標題: 回覆 4# 的帖子

機票唔平...我做左兩個月7-11先買到張Air France經濟來回......讀書一次過...儲錢...
作者: B20_hk    時間: 29-7-2009 00:52

引用:
原帖由 christopher 於 29-7-2009 00:40 發表

Thanks your help first,my school at Ireland,I have three home...one in Ireland,next one in Bristol,last one in London.
愛爾蘭幾好住
但有濃厚口音
去PUB冇問題
但不要談其本身政治問題
記住綠色係愛爾蘭人最愛顏色
每年三月St.Patrick Day係佢?大日子
很多醫生去考試
我住過三天
作者: MF    時間: 29-7-2009 00:55

你喺外國過18, 總之你18後第一次返香港去攪就得架啦

身份証喺你就喺你既, 唔會因為遲攪而冇左
作者: christopher    時間: 29-7-2009 00:56     標題: 回覆 8# 的帖子

真係好住...係多雨同凍左d...summer都平均15度...
作者: christopher    時間: 29-7-2009 00:58     標題: 回覆 9# 的帖子

Yes sir!我會緊記!

Relax..thank you^^
作者: adrianyahk    時間: 29-7-2009 01:00

引用:
原帖由 呀敏 於 29-7-2009 00:37 發表
1..放假返黎HK先拎
2..一定唔會啦..我都係過左18歲先返HK拎身分證..完成冇問題
3..應該可以掛..睇下你係個邊留左幾耐..
敏小姐你係外國ga?
作者: 呀敏    時間: 29-7-2009 01:26

引用:
原帖由 adrianyahk 於 29-7-2009 01:00 發表

敏小姐你係外國ga?
係呀,係英國``
作者: adrianyahk    時間: 29-7-2009 01:30

引用:
原帖由 呀敏 於 29-7-2009 01:26 發表

係呀,係英國``
噢.... 我唔係....
作者: mtthk    時間: 29-7-2009 01:31

3, 居英權要另外向 Home office 或 駐港領事管 申請,

得到居英權其後需要連續在英國居留不少於7年及同時於英國citizenship test 及格才可以得到英國國籍,而且有其他Requirements, 包括繳納稅款等(如有工作)。

連續在英國居留不包括留學或工作等之行為。連續指每年不少於270天(在英國國土內),到時需要到home office或指定地點定時報到。

注意! 居英權(英國國民)不等於英國國籍(英國本土居民)

朋友你問關於成為英國居民既定義系咩?
你是否已經擁有居英權?

作者: Reddevil    時間: 29-7-2009 02:05

師兄, 英國國藉呢d問題, 你不如去britishhongkong度問啦, 果度d人長期鑽研呢d問題.................
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 29-7-2009 05:14

我識有人在香港遲左成2年先去搞成人身份證
作者: christopher    時間: 29-7-2009 05:17     標題: 回覆 15# 的帖子

我有點混亂...居英權...英國國籍...有甚麼分別?
我想在英國工作(有無可能政府工?)同居住(英國政府福利?)
其實我想當差...因兩代香港警察..如果可以去uk當差就好lu"(keep dreaming")
作者: christopher    時間: 29-7-2009 05:18     標題: 回覆 16# 的帖子

Forum?I try now,thanks your comment"
作者: christopher    時間: 29-7-2009 05:21     標題: 回覆 17# 的帖子

政府真係唔會理?如果係個無親無故嘅人...失蹤都無人知"
小弟不清楚箇中原因...無意挑戰...請指教...thx"
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 29-7-2009 05:33

引用:
原帖由 christopher 於 29-7-2009 05:21 發表
政府真係唔會理?如果係個無親無故嘅人...失蹤都無人知"
小弟不清楚箇中原因...無意挑戰...請指教...thx"
佢出境的時候都係叫佢盡快去辦證
作者: christopher    時間: 29-7-2009 05:33

時差7個鐘...sleep now~
good light"see you later^^
作者: jwlchan    時間: 29-7-2009 05:47

居英權 is the right to live in the UK with British Subject.  英國國籍=British Subject...

If you only hold a BNO passport I think you could not work in the UK all the time. You could work as part time oversea student.

其實我想當差...因兩代香港警察..如果可以去uk當差就好lu"(keep dreaming")
I do not think so......but you could confirm this with your school career advice. Or go to the Police Station to find out!
作者: mtthk    時間: 29-7-2009 14:15

引用:
原帖由 christopher 於 29-7-2009 05:17 發表
得到居英權後必須履行某些特定要求後才能得到英國本土國民身份
居英權=你擁有英國護照(英國國民),其護照與本土居民一樣
但此時你不會擁有一些本土居民擁有之福利

假如你系拿BNO到英國的話,甘就同拿特區護照沒有大分別。因為福利等的都沒有不同,而只是入境簽證的要求有不同。

你想打英國政府工我真系唔知只有居英權得唔得
作者: christopher    時間: 29-7-2009 14:58     標題: 回覆 23# 的帖子

得就最好la~不過唔得都唔緊要,番香港考IPO...都得...
下次過London問下先,thanks your help"
作者: christopher    時間: 29-7-2009 15:01     標題: 回覆 24# 的帖子

自己整好似好麻煩....咁時世...讀下書先la"thanks your cm~
作者: jwlchan    時間: 29-7-2009 16:32

引用:
原帖由 mtthk 於 29-7-2009 06:15 發表

得到居英權後必須履行某些特定要求後才能得到英國本土國民身份
居英權=你擁有英國護照(英國國民),其護照與本土居民一樣
但此時你不會擁有一些本土居民擁有之福利

假如你系拿BNO到英國的話,甘就同拿特區 ...
Please can you tell us why 得到居英權後必須履行某些特定要求後才能得到英國本土國民身份? What sort of 履行某些特定要求? Thank you in advance!
作者: MF    時間: 29-7-2009 19:39

英國d嘢又貴又慢, 又高稅
作者: mtthk    時間: 30-7-2009 00:03

睇呢度啦
注意 british citizenship (居民) 與 british national (國民) 是不同的

http://www.ukba.homeoffice.gov.uk/britishcitizenship/
作者: MF    時間: 30-7-2009 00:24

引用:
原帖由 mtthk 於 30-7-2009 00:03 發表
睇呢度啦
注意 british citizenship (居民) 與 british national (國民) 是不同的

http://www.ukba.homeoffice.gov.uk/britishcitizenship/
citizenship =/= 居民, 應該叫"公民"
英國公民喺受歐盟承認為歐洲公民, 有權投票, 亦有權自由喺歐洲通行

british national, 只喺掛名比個護照你用, 喺英國冇權長期居留/工作, 要打工要work permit (student visa 包埋一年), 喺因為英國遺留咁多前殖民地而攪出黎
當然有方法變BC
小弟正是 British Citizen, 因為我老豆喺, 所以我都喺, 就算我唔返英國住, 我將來既仔女都係, 反而我老婆就唔會喺
作者: mtthk    時間: 30-7-2009 02:56

我用錯字, 唔好意思,樓上師兄對了

不過british national work 同讀書都唔使permit/visa

因為小弟是沒有想變做british citizen 的 british national
以前在英國讀書要俾外國學費,但工作沒有問題,可以照報稅

果個要visa/permit既應該系再咋一級既 “次等公民” 例如BNO 那些
作者: MF    時間: 30-7-2009 07:33

引用:
原帖由 mtthk 於 30-7-2009 02:56 發表
我用錯字, 唔好意思,樓上師兄對了

不過british national work 同讀書都唔使permit/visa

因為小弟是沒有想變做british citizen 的 british national
以前在英國讀書要俾外國學費,但工作沒有問題,可以照報稅 ...
sorry, 非英國/歐洲居住british citizen 都未必有得俾本土學費, 呢樣就同你有冇喺英國長住同埋有冇交local council tax有關!
我喺一個好例子!
BNO 讀書/工作是要permit的, 我有好多朋友都喺要咁
作者: RMP    時間: 30-7-2009 09:21

引用:
原帖由 MF 於 30-7-2009 07:33 發表

sorry, 非英國/歐洲居住british citizen 都未必有得俾本土學費, 呢樣就同你有冇喺英國長住同埋有冇交local council tax有關!
我喺一個好例子!
BNO 讀書/工作是要permit的, 我有好多朋友都喺 ...
如攞Portugal passport到英國讀書,是交那一款等級的學費?可在英國打工及居住嗎?
作者: mtthk    時間: 30-7-2009 12:14

[q
引用:
原帖由 RMP 於 30-7-2009 09:21 發表

如攞Portugal passport到英國讀書,是交那一款等級的學費?可在英國打工及居住嗎?
睇你報邊度地址,好彩既話可以用葡萄牙地址就應該有EU rates
仲有EU 公民應該在EU有自由居住及工作權利(所以英國有好多波蘭人)
作者: christopher    時間: 30-7-2009 22:57

我...?4500一個學期...一年?9000....有無人平過我牙...
作者: RMP    時間: 30-7-2009 23:47

引用:
原帖由 mtthk 於 30-7-2009 12:14 發表
[q

睇你報邊度地址,好彩既話可以用葡萄牙地址就應該有EU rates
仲有EU 公民應該在EU有自由居住及工作權利(所以英國有好多波蘭人)
咁即是有EU地址就可以了
作者: MF    時間: 31-7-2009 00:16

引用:
原帖由 RMP 於 30-7-2009 09:21 發表

local 學費, 可以打工及居住!
作者: MF    時間: 31-7-2009 00:18

引用:
原帖由 christopher 於 30-7-2009 22:57 發表
我...?4500一個學期...一年?9000....有無人平過我牙...
我當年讀engineering, 英國local俾GBP3000一年, 我俾GBP16000....
作者: christopher    時間: 31-7-2009 00:37     標題: 回覆 38# 的帖子

好甘...你uni?我high school...
作者: mtthk    時間: 31-7-2009 01:29

EU 有EU rates
local 有local rates
international 都有

況且而家local 讀大學都要比top up fees (即系貴過幾年前)

我早幾年大學讀文科都£13000/yr 就系因為報大學時報香港地址...
不過有某些大學會比較中意收外國生(因為不需要政府資助太多可以有更多財務空間)
作者: christopher    時間: 31-7-2009 04:34     標題: 回覆 40# 的帖子

唔同科唔同收費?I have friend in Swansea university...工商管理...都好甘...

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0