標題: 穴居16年以水果果腹 葡萄牙逃犯被捕 [打印本頁]

作者: 仔仔    時間: 31-7-2009 00:52     標題: 穴居16年以水果果腹 葡萄牙逃犯被捕

穴居16年以水果果腹 葡萄牙逃犯被捕
(法新社)2009年7月30日 星期四 15:05
(法新社里斯本29日電) 葡萄牙    警方說,一名逃亡16年期間都是躲在洞穴和主要以水果果腹的逃犯,今天終於在北部被捕。

警方發言人說,雖然這名滿臉鬍子、長髮的男子在警方於破曉圍捕他時曾試圖拒捕,但他並沒有使用帶在身邊的手槍。

這名男子今年54歲,1993年他脫逃時,因謀殺罪被判10年正在服刑,他躲在出生的維埃拉杜米尼奧(Vieira do Minho)地區。

葡萄牙北部布拉加(Braga)管區警方督察長葛梅斯(Carlos Gomes)說:「自從他逃亡後,他就躲藏起來,並且在這個地區3或4個洞穴中生活,他對這個地區很熟悉。」

葛梅斯說:「他以水果果腹,而且從來沒有看醫生,但據我們看起來,他健康情形良好。」(譯者:中央社簡長盛)

咁不如坐10年 訓山洞16年.....係入面仲有得食...唔洗餓.....
作者: adrianyahk    時間: 31-7-2009 00:55

其實應該可以食埋蝙蝠!
作者: 路比    時間: 31-7-2009 01:01

引用:
原帖由 仔仔 於 31-7-2009 00:52 發表
穴居16年以水果果腹 葡萄牙逃犯被捕
(法新社)2009年7月30日 星期四 15:05
(法新社里斯本29日電) 葡萄牙    警方說,一名逃亡16年期間都是躲在洞穴和主要以水果果腹的逃犯,今天終於在北部被捕。

警方發言人 ...
佢本來只係晒10年,依家變左26年
作者: CrazyBoy    時間: 31-7-2009 01:09

謀殺罪判10年
作者: Lolanto    時間: 31-7-2009 01:26

條數唔化算喎
作者: kimkileo    時間: 31-7-2009 02:12

引用:
原帖由 路比 於 31-7-2009 01:01 發表

佢本來只係晒10年,依家變左26年
坐足10年依家都係自由人啦.....真係唔知條友諗乜....
作者: mujiadam    時間: 31-7-2009 02:15

MAYBE 佢本身打算走一兩年就冇野,點知一兩年後又淆...又再等....三年又三年又三年又三年..........
作者: b.jam    時間: 31-7-2009 03:06

呢個人數口唔精!唔識計數,所以話,做賊一定要識計數,唔係好笨!
作者: kimkileo    時間: 31-7-2009 09:19

引用:
原帖由 b.jam 於 31-7-2009 03:06 發表
呢個人數口唔精!唔識計數,所以話,做賊一定要識計數,唔係好笨!
佢呢16年叫自由咩..........
依家返去又會加監......正一笨賊.....
作者: killme    時間: 31-7-2009 09:47

可能獄中過ge係非人生活lei
正所謂渡日如年, 10年感覺上變左3650年, 16年算得d乜
作者: Mr_O    時間: 31-7-2009 12:01

但是之前香港有少女被判入介導所, 佢寧願入獄~~就是佢識計數俾人話喎
作者: WESTER    時間: 31-7-2009 12:04

引用:
原帖由 killme 於 31-7-2009 09:47 AM 發表
可能獄中過ge係非人生活lei
正所謂渡日如年, 10年感覺上變左3650年, 16年算得d乜
哈哈!我等一日都
作者: dondon24    時間: 31-7-2009 13:52

作者: Gabriel2342    時間: 31-7-2009 16:26

話唔定佢好enjoy擺離文明既生活呢~
作者: yiuyiusiu    時間: 31-7-2009 17:21

真係十年受盡風吹雨打
作者: blockhead    時間: 1-8-2009 06:23

大隻佬??

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0