標題: 假如香港下大雪! [打印本頁]

作者: MS    時間: 31-7-2009 16:14     標題: 假如香港下大雪!

近年地球天氣反常,如果香港下大雪將會........
作者: adrianyahk    時間: 31-7-2009 16:16

好污糟
作者: Hkpolice-Psu    時間: 31-7-2009 16:17

冰河時期
作者: 101653    時間: 31-7-2009 16:18

我覺得D雪唔係白色
而係深灰色囉
作者: Zap    時間: 31-7-2009 16:19

交通大亂

如果香港真係下大雪就正

作者: Hkpolice-Psu    時間: 31-7-2009 16:20

引用:
原帖由 Zap 於 31-7-2009 16:19 發表
交通大亂
4WD needed
作者: 小雲雲    時間: 31-7-2009 16:26

有得玩室外雪戰
作者: HKVC    時間: 31-7-2009 16:26

唔駛用gas槍....
作者: Zap    時間: 31-7-2009 16:27

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 31-7-2009 16:20 發表

4WD needed
...I dont think most local people has experince of driving on icey road.

including me..
作者: 101653    時間: 31-7-2009 16:29

引用:
原帖由 HKVC 於 31-7-2009 16:26 發表
唔駛用gas槍....
成班Game友係度BBQ
叉住隻匣燒

作者: Gabriel2342    時間: 31-7-2009 16:31

香港會落大雪咁上海北京咪冰封?
作者: Hkpolice-Psu    時間: 31-7-2009 16:31

引用:
原帖由 Zap 於 31-7-2009 16:27 發表

...I dont think most local people has experince of driving on icey road.
including me..
but i tried to drive on dirt road already, that's great

after that, the hardest work is wash the car
作者: 資源回收筒=人=    時間: 31-7-2009 16:34

我會買套雪地迷彩著
作者: Zap    時間: 31-7-2009 16:36

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 31-7-2009 16:31 發表

but i tried to drive on dirt road already, that's great

after that, the hardest work is wash the car
Driving on sand and snow is different.
I find it fun to do the car wash on Sunday afternoon.

OT: you know any workshop reliable for volvo S80?
作者: Hkpolice-Psu    時間: 31-7-2009 16:38

引用:
原帖由 Zap 於 31-7-2009 16:36 發表

Driving on sand and snow is different.
I find it fun to do the car wash on Sunday afternoon.

OT: you know any workshop reliable for volvo S80?
ha! i have no idea man, i just know evo shop
作者: L    時間: 31-7-2009 16:39

作者: Zap    時間: 31-7-2009 16:40

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 31-7-2009 16:38 發表

ha! i have no idea man, i just know evo shop
EVO freak ... drive safty mate.
作者: m4devastator    時間: 31-7-2009 16:40

那時候, 世界未日..不遠了
作者: Gabriel2342    時間: 31-7-2009 16:40

引用:
原帖由 資源回收筒=人= 於 31-7-2009 16:34 發表
我會買套雪地迷彩著
snow camo car

圖片附件: snowevo2.jpg (31-7-2009 16:40, 104.21 KB) / 該附件被下載次數 59

圖片附件: snowevo1.jpg (31-7-2009 16:40, 66.96 KB) / 該附件被下載次數 52

作者: Hkpolice-Psu    時間: 31-7-2009 16:41

引用:
原帖由 Zap 於 31-7-2009 16:40 發表

EVO freak ... drive safty mate.
freak?
i dun think so man
actuclly evo is the most safe car on hk road ever

just troble when meet "block"
作者: 小雲雲    時間: 31-7-2009 16:45

cgf既神,我想係香港打雪戰,幫我實現依個願望啦
作者: pixy    時間: 31-7-2009 16:47

Time for White Camo!!!
作者: 呀敏    時間: 31-7-2009 16:48

引用:
原帖由 小雲雲 於 31-7-2009 16:45 發表
cgf既神,我想係香港打雪戰,幫我實現依個願望啦
我想整雪人
作者: Zap    時間: 31-7-2009 16:50

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 31-7-2009 16:41 發表

freak?
i dun think so man
actuclly evo is the most safe car on hk road ever

just troble when meet "block"
I just so afraid to see an evo behide my back....expecially those youngster with girl sitting beside ....they like tailgate very much... dun know why?
作者: Zap    時間: 31-7-2009 16:56

引用:
原帖由 呀敏 於 31-7-2009 16:48 發表

我想整雪人
係大嶼山起滑雪場
作者: Hkpolice-Psu    時間: 31-7-2009 17:01

引用:
原帖由 Zap 於 31-7-2009 16:50 發表

I just so afraid to see an evo behide my back....expecially those youngster with girl sitting beside ....they like tailgate very much... dun know why?
actuclly, i do always, but beside me is little o

actuclly i'm not always push, but sometime i met some C9 driving benz or bmw on fast lane , but slower than a track, wth?!
作者: L    時間: 31-7-2009 17:02

作者: Zap    時間: 31-7-2009 17:03

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 31-7-2009 17:01 發表

actuclly, i do always, but beside me is little o

actuclly i'm not always push, but sometime i met some C9 driving benz or bmw on fast lane , but slower than a track, wth?!
.. always the case @ TM highway. this one must push for sure. i would.
作者: Zap    時間: 31-7-2009 17:06

引用:
原帖由 於 31-7-2009 17:02 發表

昂平360 就係為左呢等呢一日而起
昂平360就係等呢一日而可以轉行
作者: denniscty    時間: 31-7-2009 17:07

just want to ask "Secretary of the State"
is 4G63 an engine that's hard to handle?
also, is that reali difficult to get a E6 that's 直版
作者: yiuyiusiu    時間: 31-7-2009 17:09     標題: 回覆 18# 的帖子

到左全救密蜂突然全部神秘消失地球都仲有兩年命
所以未咁快玩完住既
作者: MS    時間: 31-7-2009 17:21

香港下大雪!會80%室外水喉爆裂,唔爆水喉結冰.......香港人乜你地唔知英國水喉行室內.....就是花園水喉都包到實!否則分分鐘出唔到水
作者: Hkpolice-Psu    時間: 31-7-2009 17:37

引用:
原帖由 denniscty 於 31-7-2009 17:07 發表
just want to ask "Secretary of the State"
is 4G63 an engine that's hard to handle?
also, is that reali difficult to get a E6 that's 直版
i think that don't difficult to find one and 4G63 is really very easy to handle for me

4wd is the easiest system to handling on/off road for me so far

of cx u have to spend time on it to learn how to handle, but after u try it, u must loving it
作者: icecoke    時間: 31-7-2009 18:04

雪地迷彩must la ~~~
不過灰色ga 雪 ... 好唔開胃 ...
作者: icecoke    時間: 31-7-2009 18:05

引用:
原帖由 yiuyiusiu 於 31-7-2009 17:09 發表
到左全救密蜂突然全部神秘消失地球都仲有兩年命
所以未咁快玩完住既
好似聽過 ...
但係點解會係咁泥 ~~ ???
作者: 阿堅    時間: 31-7-2009 18:05

可能會冧樓,屋頂水箱可能會結冰.....
作者: 資源回收筒=人=    時間: 31-7-2009 19:55

引用:
原帖由 surefire0828 於 31-7-2009 16:40 發表

snow camo car
我買唔起
作者: Darkey    時間: 31-7-2009 20:52

http://www.youtube.com/watch?v=gLMDN3ioNN8
香港落雪會係咁?
作者: inl    時間: 31-7-2009 21:00

Don't like snow.  Once lived in a place for couple of years that snow very much in winter.  5 miles took you 2 hours ride... Wheels spin and don't go...Slippery icey roads..dirty black snow on ground...    "Greatest Snow On Earth"  it says on state license plate..
作者: 6呎4    時間: 31-7-2009 21:06

引用:
原帖由 inl 於 31-7-2009 21:00 發表
Don't like snow.  Once lived in a place for couple of years that snow very much in winter.  5 miles took you 2 hours ride... Wheels spin and don't go...Slippery icey roads..dirty black snow on ground. ...
agree man. Have been lived in a place which has snow over 9 months a year...really hate the snow.
I don't mind one or two weeks has snow in a year.
作者: yiuyiusiu    時間: 31-7-2009 21:15     標題: 回覆 35# 的帖子

好多野解釋唔到   消失論by 愛恩斯坦
作者: dondon24    時間: 31-7-2009 21:33

作者: kimkileo    時間: 31-7-2009 22:17

科學的諗都唔係冇可能架.....早兩年中國雪災,廣東北部都係零度以下....再早的香港歷史都紀錄過落雪.....

1893年

1893年既1月18日,天文台都有紀錄
當日市區氣溫得0度,而因當時天文台係郊區沒有設儀器,所以郊區既氣溫係冇紀錄
而當日落雪主要係山頂區同郊區,
根據當日英文「中國郵報」刊載,山頂若干樓宇門前被雪封,山頂纜車更一度停開
不過落雪只係得一日,所以香港其實係落過雪的
作者: Boniface    時間: 1-8-2009 01:30

可謂大先?
10cm厚,定50cm??
10cm死唔唔去的,車仲行到,同埋香港鐵路系統應付到,不過好似路軌無溶雪
作者: ++朗++    時間: 1-8-2009 02:57

引用:
原帖由 阿堅 於 31-7-2009 18:05 發表
可能會冧樓,屋頂水箱可能會結冰.....
一定會
香港GA樓都冇計到雪GA重量
所以如果落雪
好多樓會頂唔住
新界會好嚴重
作者: hermanht    時間: 1-8-2009 11:39

引用:
原帖由 MS 於 31-7-2009 16:14 發表
近年地球天氣反常,如果香港下大雪將會........
大大獲.

香港水管, 電網設計根本受唔起, 首先冇水冇電, 連地鐵都冇得你塔. 之後到地面交通, 所有MTR ge人都上曬地面, 而且大部份係香港D車都冇預你落雪, 又死一堆.

冇水冇電冇交通, 住宅, 寫字樓ge屋頂(30幾層果隻)應該頂到D雪, 反而好似又一城果D商場同機場就可能頂唔住, 因為屋頂面積太大. 冇飛機, 冇車, 冇地鐵, 分分鐘得D船行到.

仲未計隨之而來的傷亡數字同可能發生的動亂.

如果香港落雪會點? 文明倒退70年以上.

作者: Zap    時間: 1-8-2009 12:05     標題: 回覆 46# 的帖子

嚇死人咩?!冇飛機冇車,,,,,咁點解d人可以去北海度滑雪
作者: sunny2014    時間: 1-8-2009 12:54

引用:
原帖由 資源回收筒=人= 於 31-7-2009 16:34 發表
我會買套雪地迷彩著
德佬雪迷得果件外套…
我都係著二戰算…
作者: hermanht    時間: 1-8-2009 13:31

引用:
原帖由 Zap 於 1-8-2009 12:05 發表
嚇死人咩?!冇飛機冇車,,,,,咁點解d人可以去北海度滑雪
人地北海道 day one已經知道當地會落雪, 所以全部設計都預左寒冷環境, 同雪的負擔

人地機場落雪都有應急設施. 你自己諗下北海道同香港ge分別.

香港ge基建根本受唔住, 就好似香港冇地震, 為左減低成本, D大廈都冇防震, 因為冇必要. 如果香港來個7.幾級地震, 一定慘過四川.

作者: 龍先生    時間: 1-8-2009 14:13

引用:
原帖由 hermanht 於 1-8-2009 13:31 發表

人地北海道 day one已經知道當地會落雪, 所以全部設計都預左寒冷環境, 同雪的負擔

人地機場落雪都有應急設施. 你自己諗下北海道同香港ge分別.

香港ge基建根本受唔住, 就好似香港冇地震, 為左減低成本, D大 ...
ching 想請問下你知唔知一般香港嘅大型樓廠design時take個factor of safety係幾多? 點解咁肯定受唔住?你知唔知一個metre cube嘅雪又有幾重???
作者: crazy_herman    時間: 1-8-2009 14:15

一於學電影"shooter"咁
齊齊換套雪地迷彩係雪山度玩狙擊
考眼力
作者: hermanht    時間: 1-8-2009 15:56

引用:
原帖由 龍先生 於 1-8-2009 14:13 發表

ching 想請問下你知唔知一般香港嘅大型樓廠design時take個factor of safety係幾多? 點解咁肯定受唔住?你知唔知一個metre cube嘅雪又有幾重???
我唔知wow~ 咁你又知唔知呀? 就當佢頂得住, 咁其他野呢?
作者: Boniface    時間: 1-8-2009 16:12     標題: 回覆 46# 的帖子

電網okay,香港多數行地低,唔會有事
落雪停電最大主因係斷樹
但香港高壓電纜比一般樹木為高,所以都無問題
不過水真係大問題,外牆水管全都無包實,肯定會結冰
作者: Boniface    時間: 1-8-2009 16:14     標題: 回覆 49# 的帖子

你錯了,香港樓宇既防風設計,5級地震都頂得住
作者: Boniface    時間: 1-8-2009 16:17     標題: 回覆 45# 的帖子

一家頂到囉,外國大多樓木屋黎咋除左6層以上係石屎外
香港石屎樓實頂到
作者: Boniface    時間: 1-8-2009 16:22     標題: 回覆 46# 的帖子

道路,機場,因為香港係鏟雪車,實死硬
但你話又一城,機場個頂會有事,我就唔同意
強化玻璃頂到,加拿大好多呢d大面積玻璃頂既屋,照你咁講,咁我地d屋頂咪年年都爆幾鑊
作者: Boniface    時間: 1-8-2009 16:28     標題: 回覆 49# 的帖子

其實鏟雪車既野,可以同大陸借既ja
不過根據歷史,香港都係一日雪,借得黎都落完
呢d一日雪,唔會stay,好快就溶,上面所講既水管結冰,路面積雪,基本上都唔會發生,因為落呢種雪氣溫低極有限
係加拿大咁多年,見得多啦,最多揸車慢少少囉
作者: yiuyiusiu    時間: 1-8-2009 18:56     標題: 回覆 57# 的帖子

最緊要上4波慢慢行
傷車都好過走唔到
作者: ++朗++    時間: 1-8-2009 19:31

引用:
原帖由 yiuyiusiu 於 1-8-2009 18:56 發表
最緊要上4波慢慢行
傷車都好過走唔到
點解要4波?
作者: ++朗++    時間: 1-8-2009 19:32

引用:
原帖由 hermanht 於 1-8-2009 11:39 發表

大大獲.

香港水管, 電網設計根本受唔起, 首先冇水冇電, 連地鐵都冇得你塔. 之後到地面交通, 所有MTR ge人都上曬地面, 而且大部份係香港D車都冇預你落雪, 又死一堆.

冇水冇電冇交通, 住宅, 寫字樓ge屋頂(30 ...
車唔會有事
因為車係入口
其他國家GA問題都會考慮
作者: hermanht    時間: 1-8-2009 20:02

引用:
原帖由 ++朗++ 於 1-8-2009 19:31 發表

點解要4波?
想車頭熱D?
作者: kimkileo    時間: 1-8-2009 20:56

引用:
原帖由 Boniface 於 1-8-2009 16:28 發表
其實鏟雪車既野,可以同大陸借既ja
不過根據歷史,香港都係一日雪,借得黎都落完
呢d一日雪,唔會stay,好快就溶,上面所講既水管結冰,路面積雪,基本上都唔會發生,因為落呢種雪氣溫低極有限
係加拿大咁多年,見 ...
就算一兩日既低溫都應該冇問題....流動既水係冇咁易結冰既....
作者: kimkileo    時間: 1-8-2009 20:58

引用:
原帖由 Boniface 於 1-8-2009 16:14 發表
你錯了,香港樓宇既防風設計,5級地震都頂得住
橋既設計7級都頂到....英國佬當年設計時更要求所有行車橋能夠承載坦克運動既重量
作者: tinchauy    時間: 1-8-2009 20:59

引用:
原帖由 dondon24 於 31-7-2009 21:33 發表
打雪中game
突出部之役??
作者: kimkileo    時間: 1-8-2009 20:59

引用:
原帖由 Boniface 於 1-8-2009 16:22 發表
強化玻璃頂到,加拿大好多呢d大面積玻璃頂既屋,照你咁講,咁我地d屋頂咪年年都爆幾鑊
大家咁熟....下次凍咪開聲羅....30分鐘內包你有夏天既感覺.....
作者: Boniface    時間: 1-8-2009 21:04     標題: 回覆 58# 的帖子

其實10cm度,高低波無咩分別,唔好行太快就得,因為真係停唔切,同堆會冼軚
我試過一次搶燈,跟住停第二盞燈個陣冼,架車冼埋隔離線,好彩手快救得番架車,如果唔係賠死......
作者: Boniface    時間: 1-8-2009 21:08     標題: 回覆 60# 的帖子

唔關車事,其係車胎先最重要,冼胎與否同條胎好有關系
同堆去到好凍,例如內陸既地方,油都有分別,因為會結冰
作者: louis265    時間: 1-8-2009 21:12

係赤臘角機場扮玩MW2
作者: inl    時間: 1-8-2009 22:18

引用:
原帖由 MS 於 31-7-2009 17:21 發表
香港下大雪!會80%室外水喉爆裂,唔爆水喉結冰.......香港人乜你地唔知英國水喉行室內.....就是花園水喉都包到實!否則分分鐘出唔到水
I lived in apartment.  My neigbor forgot to let tap water running overnight.  Water pipes broke in the next morning.  The whole block had no water then...
作者: 龍先生    時間: 2-8-2009 07:37

引用:
原帖由 Boniface 於 1-8-2009 16:22 發表
正解!!! 好多唔了解建築嘅人都以為「玻璃」好弱,連factor of safety都未知係咩~

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0