標題: 電槍用鋰電 [打印本頁]

作者: 亞龍    時間: 18-1-2007 03:34     標題: 電槍用鋰電

槍用鋰電

雖然話過唔貼相,但好多師兄話cgf  o個邊太慢,睇唔到...........
所以只好又貼la,係到唔中意睇的師兄們講聲唔好意C先

先黎睇下舊電同充電機先
電磁係 Thunder power 1320mah 11.1v ($370)
小弟試過用兩面力,最多可以打5-6千飛,
重要係一場45分鐘的game內打哂,中途唔發覺有跌V,
電磁也不太熱.....  
充電器我用有平行充電的KWT ($330)
INPUT 9-15V直流電,可充 7.4v 11.1v同14.8v的鋰電
out put由0.5-2A

作者: 亞龍    時間: 18-1-2007 03:36

當然........舊電今細,就一定要放o係槍la
到現在我用左三種方法
第一種係裝落ARMS #23
張# 23前手柄當電Box,合大部份有骨及前出線的槍用
但請留意,個# 23係需要用鑼床改位先裝到電架!

圖片附件: DSC05717.jpg (18-1-2007 03:36, 110.33 KB) / 該附件被下載次數 459

圖片附件: DSC05727.jpg (18-1-2007 03:36, 77.68 KB) / 該附件被下載次數 459

圖片附件: DSC05730.jpg (18-1-2007 03:36, 104.19 KB) / 該附件被下載次數 410

作者: 亞龍    時間: 18-1-2007 03:38

第二種係裝落格仔尾柄到
先要用鑼床在尾柄鑼出合電磁大小的空位
再改短條尾(通)便ok....

圖片附件: DSC05739.jpg (18-1-2007 03:38, 44.55 KB) / 該附件被下載次數 451

圖片附件: DSC05741.jpg (18-1-2007 03:38, 56.05 KB) / 該附件被下載次數 427

圖片附件: DSC05743.jpg (18-1-2007 03:38, 60.12 KB) / 該附件被下載次數 491

圖片附件: DSC05744.jpg (18-1-2007 03:38, 35.61 KB) / 該附件被下載次數 508

作者: 亞龍    時間: 18-1-2007 03:41

第三種係copy VLTOR 尾柄
只要在尾柄cut出一定的空間放電,
再cut短尾(通)便可以

圖片附件: DSC05731.jpg (18-1-2007 03:41, 62.98 KB) / 該附件被下載次數 435

圖片附件: DSC05733.jpg (18-1-2007 03:41, 61.64 KB) / 該附件被下載次數 437

圖片附件: DSC05736.jpg (18-1-2007 03:41, 48.94 KB) / 該附件被下載次數 487

圖片附件: DSC05748.jpg (18-1-2007 03:41, 74.11 KB) / 該附件被下載次數 452

圖片附件: DSC05771.jpg (18-1-2007 03:41, 34.66 KB) / 該附件被下載次數 461

作者: Maverick    時間: 18-1-2007 20:12

just want to know
充電器 have buildin balancer? or use external balancer?
作者: 怪物    時間: 19-1-2007 00:19

不過最衰7.4又唔夠用
11.1v既又會好易掃[]
作者: 亞龍    時間: 19-1-2007 18:32

引用:
原帖由 怪物 於 19-1-2007 00:19 發表
不過最衰7.4又唔夠用
11.1v既又會好易掃
睇你點改姐
作者: felixcat    時間: 19-1-2007 23:54

引用:
原帖由 Maverick 於 18-1-2007 20:12 發表
just want to know
充電器 have buildin balancer? or use external balancer?
龍哥果種係build in balancer
相中係外置balancer

圖片附件: 100_1270.JPG (19-1-2007 23:55, 128.11 KB) / 該附件被下載次數 439

作者: felixcat    時間: 19-1-2007 23:56

加CTR & M93B 裝電方法

CTR
只要將CTR裹面位加闊(要好小心整d位只係剛剛够闊)
及cut去部分尾通便可

M93B
只須在尾通開位

圖片附件: 100_1262.JPG (19-1-2007 23:56, 128.15 KB) / 該附件被下載次數 405

圖片附件: 100_1271.JPG (19-1-2007 23:57, 73.66 KB) / 該附件被下載次數 367

圖片附件: 100_1266.JPG (19-1-2007 23:58, 91.68 KB) / 該附件被下載次數 397

圖片附件: 100_1263.JPG (19-1-2007 23:59, 109.43 KB) / 該附件被下載次數 375

圖片附件: 100_1269.JPG (19-1-2007 23:59, 112.71 KB) / 該附件被下載次數 432

圖片附件: 100_1271.JPG (20-1-2007 00:16, 83.26 KB) / 該附件被下載次數 429

圖片附件: 100_1279.JPG (20-1-2007 02:14, 93.06 KB) / 該附件被下載次數 423

圖片附件: 100_1277.JPG (20-1-2007 02:14, 123.39 KB) / 該附件被下載次數 383

圖片附件: 100_1280.JPG (20-1-2007 02:14, 100.88 KB) / 該附件被下載次數 461

作者: 亞龍    時間: 20-1-2007 02:44

勁!
成千蚊過尾都攞黎改..............................[]
作者: felixcat    時間: 20-1-2007 02:48

引用:
原帖由 亞龍 於 20-1-2007 02:44 發表
勁!
成千蚊過尾都攞黎改..............................
唔好玩啦.....龍哥你d槍多過我d匣喎[]
作者: 亞龍    時間: 20-1-2007 02:49

你回post有冇咁快呀[] ...........................................
作者: 14692    時間: 20-1-2007 05:33

大開眼界[a5]
作者: 路比    時間: 21-1-2007 09:34

想問問,可唔可以講埋如果用鋰電o既話,個波箱點改?[a5]
11.1v快等很耶...[]
作者: Zaku    時間: 21-1-2007 21:07

引用:
原帖由 felixcat 於 19-1-2007 23:54 發表

龍哥果種係build in balancer
相中係外置balancer
Thx Feliscat
so is the 平行充電的KWT better or the RC-power 601 better?
just thinking which one to buy.......
作者: felixcat    時間: 21-1-2007 21:56

引用:
原帖由 路比 於 21-1-2007 09:34 發表
想問問,可唔可以講埋如果用鋰電o既話,個波箱點改?
11.1v快等很耶...
最好改用扭力齒,令速度減慢
唔會咁易掃天梯
作者: felixcat    時間: 21-1-2007 21:59

引用:
原帖由 Zaku 於 21-1-2007 21:07 發表

Thx Feliscat
so is the 平行充電的KWT better or the RC-power 601 better?
just thinking which one to buy.......
601功能多d
作者: Zaku    時間: 21-1-2007 22:34

引用:
原帖由 felixcat 於 21-1-2007 21:59 發表

601功能多d
多d what function?
作者: 亞龍    時間: 21-1-2007 23:40

引用:
原帖由 路比 於 21-1-2007 09:34 發表
想問問,可唔可以講埋如果用鋰電o既話,個波箱點改?
11.1v快等很耶...
用Torque Up齒+700摩打咪慢D囉!
作者: hei-c    時間: 22-1-2007 12:09

[] [] []
勁呀~
作者: angrybang    時間: 22-1-2007 14:01

Hi, is 7.4v 20c enough for 1 face power? What kind of gear and motor settings should I pay attention to with 7.4? Thanks alot
作者: WeDs    時間: 23-1-2007 01:28

引用:
原帖由 angrybang 於 22-1-2007 14:01 發表
Hi, is 7.4v 20c enough for 1 face power? What kind of gear and motor settings should I pay attention to with 7.4? Thanks alot
7.4V 20c 打一面力一定得 , 7.4v 差滿有 8.4-8.6v .
ROF 唔夠就再換 motor or gear 去就返 , 但我要預兩粒一日.
一趺底過 8.0v 就會 feel 到好笠.
另外 20c 可能會高左 d , 要加 delayer 唔係就 single shot 變 double shot.
作者: angrybang    時間: 23-1-2007 01:41

Thanks, I tried using 10c battery and it's way too slow... makes a huge difference.
作者: 亞龍    時間: 23-1-2007 02:36

引用:
原帖由 WeDs 於 23-1-2007 01:28 發表

7.4V 20c 打一面力一定得 , 7.4v 差滿有 8.4-8.6v .
ROF 唔夠就再換 motor or gear 去就返 , 但我要預兩粒一日.
一趺底過 8.0v 就會 feel 到好笠.
另外 20c 可能會高左 d , 要加 delayer 唔係就 single  ...
靚電係唔會因為差滿電令V數變高架![]
作者: WeDs    時間: 23-1-2007 05:10

引用:
原帖由 亞龍 於 23-1-2007 02:36 發表

靚電係唔會因為差滿電令V數變高?
我本來都以為係 , 原來係個他表唔準.
就算 thunderpower 都係冇穩壓只有 protect. ( 我拆開過泥睇 )
7.4v 差完有 8.4-8.6v
11.1v 差完有 12.4-12.8
peak 就要視乎個 charger cut 電 volt 數.

圖片附件: Lipo.JPG (23-1-2007 05:17, 93.26 KB) / 該附件被下載次數 323

作者: -=亮=-    時間: 23-1-2007 06:07

係唔係買返黎只需要將個插頭轉返槍用就可以?
鋰電..係唔係同電話電差唔多用法?
作者: OnOn    時間: 23-1-2007 19:31

引用:
原帖由 亞龍 於 18-1-2007 03:34 發表
槍用鋰電

電磁係 Thunder power 1320mah 11.1v ($370)
小弟試過用兩面力,最多可以打5-6千飛,
重要係一場45分鐘的game內打哂,中途唔發覺有跌V,
電磁也不太熱.....  
充電器我用有平行充電的KWT ($330)
INPUT 9-15V直流電,可充 7.4v 11.1v同14.8v的鋰電
out put由0.5-2A

唔知大家有無用過一種圓柱形鋰電, 1250mah 11.1v (15c),
如果打底中力(上彈好快), 我地試過打左一日, 打左3000飛以上,
電池重有電, 相信可打4000飛以上, 今個星期日再打,
試下4000飛重有無電, 因為舊電有15c, 所以連full 300飛,
都無跌volt, 依然好暢順, 舊電亦無發熱發漲. 但係價錢就相差好遠,
只賣$160.
作者: OnOn    時間: 23-1-2007 19:38     標題: 圓柱形鋰電尺寸

圓柱形鋰電尺寸 18MM直徑 195MM長度, 可以用平衡差或兩條電線差電.
另外, 我見平衡差機都有好多款, 最平只係$80, 好似亞龍果款,
都唔使$200.
作者: WeDs    時間: 23-1-2007 19:48

好似好長 wor.
會o向邊到買到呢 ?

作者: OnOn    時間: 23-1-2007 20:17     標題: 乜野好長?

AKS 唔使改位都可以放到.
作者: spec.ops.    時間: 24-1-2007 00:45

請問邊度有 thunderpower 鋰電買,最好多D SIZE, 我想睇
作者: angrybang    時間: 24-1-2007 01:49

引用:
原帖由 OnOn 於 23-1-2007 19:31 發表

唔知大家有無用過一種圓柱形鋰電, 1250mah 11.1v (15c),
如果打底中力(上彈好快), 我地試過打左一日, 打左3000飛以上,
試下4000飛重有無電, 因為舊 ...
Thats great news, any pictures if possible? (what brand and where to buy?)

thx
作者: Zaku    時間: 24-1-2007 04:09

引用:
原帖由 亞龍 於 18-1-2007 03:36 發表
當然........舊電今細,就一定要放o係槍la
到現在我用左三種方法
第一種係裝落ARMS #23
張# 23前手柄當電Box,合大部份有骨及前出線的槍用
但請留意,個# 23係需要用鑼床改位先裝到電架!
is there any space to pul in this battery in Magpul PRS?
作者: Raymomd2003    時間: 24-1-2007 23:10

引用:
原帖由 OnOn 於 23-1-2007 20:17 發表
AKS 唔使改位都可以放到.
波箱頂!!![heart]
作者: OnOn    時間: 25-1-2007 10:13     標題: 波箱頂

唔係重有邊度?
作者: OnOn    時間: 27-1-2007 08:47     標題: sorry

條電係1300mah.
作者: SiuPO1983    時間: 30-1-2007 19:14

其實都想8一下
如果呢.......11.1v......1200mah......但係得12c..........
會唔會好快玩完....or好快feel到慢呢??
因為小弟係未識前就去學人買左...
so唔識想問問
作者: spec.ops.    時間: 31-1-2007 00:55     標題: 回覆 #31 spec.ops. 的帖子

anybody help me?
作者: felixcat    時間: 31-1-2007 01:05

引用:
原帖由 spec.ops. 於 31-1-2007 00:55 發表
anybody help me?
油麻地 偉'羔'模型
作者: cover    時間: 31-1-2007 01:56

引用:

係香港仔見過, size 係 8.4 mini 電咁上下, 但就係10.8v, (冇錯, 係每舊3.6V,X3).
作者: Raymomd2003    時間: 1-2-2007 19:34

引用:
原帖由 OnOn 於 25-1-2007 10:13 發表
唔係重有邊度?
牌子係唔係scar?
作者: 14692    時間: 1-2-2007 22:40

引用:

有冇相look look?
作者: spec.ops.    時間: 1-2-2007 23:44

引用:
原帖由 felixcat 於 31-1-2007 01:05 發表

油麻地 偉'羔'模型
THX,星期六出去睇
作者: felixcat    時間: 2-2-2007 01:37

[quote]原帖由 spec.ops. 於 1-2-2007 23:44 發表

THX,星期六出去睇
作者: gunnerx    時間: 2-2-2007 13:07

請問電除左thunder power外,.仲有邊隻用得過??我想用11.1v,最好$250以下,想放得入p90內....
另外差機邊度多選擇同較平呢?
thanks!
作者: 亞龍    時間: 2-2-2007 13:36

引用:
原帖由 gunnerx 於 2-2-2007 13:07 發表
請問電除左thunder power外,.仲有邊隻用得過??我想用11.1v,最好$250以下,想放得入p90內....
另外差機邊度多選擇同較平呢?
thanks!
大陸電太易死,未用過!
作者: gunnerx    時間: 2-2-2007 19:13

亞龍兄,你支槍打緊咩力呢??
作者: 亞龍    時間: 2-2-2007 23:06

引用:
原帖由 gunnerx 於 2-2-2007 19:13 發表
亞龍兄,你支槍打緊咩力呢??
由2面至底邊有多都有,
但1320mah o個舊我只用作2面至底中
底邊o個D會用舊勁D架!
作者: gunnerx    時間: 3-2-2007 02:38

今日行d車仔舖,見到有隻Preminum power,唔知呢隻又得唔得呢??
另外10c,20c 既"c"係咩意思呢?我只識v 同mah....咁用鋰電,mah同c,那個重要d呢?
thanks!
作者: WeDs    時間: 3-2-2007 02:54

Preminum power lee 隻唔 ok , 都係大陸電但賣得咁貴同埋我見佢 d size 唔太o岩用.
Thunderpower 係暫時最足料o既電.
"C" 係放電率,電上面有寫明 Continous discharge(持續放電) , Burst(最大) C 值
"mah" 係容量 , 1000mah 正常都打到兩三包彈
我打兩面或樓下 10c continous discharge都夠用. ( 以 thunderpower 電計 , 其他就預多 3-5c la. )

作者: gunnerx    時間: 4-2-2007 12:11

""1000mah 正常都打到兩三包彈""
wa...咁耐用!?計番條數咪仲抵過用車仔電(ni-cd)好多喎......
如果20c果d電咪好爆!!!!
作者: Maverick    時間: 4-2-2007 21:51

引用:
原帖由 WeDs 於 3-2-2007 02:54 發表
Preminum power lee 隻唔 ok , 都係大陸電但賣得咁貴同埋我見佢 d size 唔太o岩用.
Thunderpower 係暫時最足料o既電.
"C" 係放電率,電上面有寫明 Continous discharge(持續放電) , Burst(最大) C 值 ...
try 3e
i use a 20c 2200mAh 11.1v and can fire 10k round (M130 with eg1000)
作者: spec.ops.    時間: 5-2-2007 01:00

引用:
原帖由 Maverick 於 4-2-2007 21:51 發表

try 3e
i use a 20c 2200mAh 11.1v and can fire 10k round (M130 with eg1000)
3e係牌子嗎?可否post相呢?
作者: 熊仔爸爸    時間: 5-2-2007 01:46

引用:
原帖由 gunnerx 於 2007/2/4 12:11 發表
""1000mah 正常都打到兩三包彈""
wa...咁耐用!?計番條數咪仲抵過用車仔電(ni-cd)好多喎......
如果20c果d電咪好爆!!!!
但係師兄佢 0地 話如果太爆 0既 話反而要裝 Delay 如果唔係會打唔到單發會孖發
不過如果按師兄所講 用 Thunder Power 0既 10c 都頂到 咁又真係唔錯喎
作者: Zaku    時間: 5-2-2007 01:56

引用:
原帖由 spec.ops. 於 5-2-2007 01:00 發表

3e係牌子嗎?可否post相呢?
i think he is meaning this one

圖片附件: 3e.jpg (5-2-2007 01:56, 60.13 KB) / 該附件被下載次數 407

作者: spec.ops.    時間: 5-2-2007 02:13

thx!原來係呢款,我見d車仔舖都有買,$$都好平,不過唔知係咪祖國貨,驚佢唔足料
作者: WeDs    時間: 5-2-2007 16:20

引用:
原帖由 spec.ops. 於 5-2-2007 02:13 發表
thx!原來係呢款,我見d車仔舖都有買,$$都好平,不過唔知係咪祖國貨,驚佢唔足料
lee 隻個 packing 咁靚好吸引 wor.
但亦都係大陸野.
我地玩槍用鋰電都係一兩粒 , 買粒好小小 thunderpower la.
起碼 size 都細 d 方便 d la.
作者: Zaku    時間: 5-2-2007 16:34

引用:
原帖由 WeDs 於 5-2-2007 16:20 發表

lee 隻個 packing 咁靚好吸引 wor.
但亦都係大陸野.
我地玩槍用鋰電都係一兩粒 , 買粒好小小 thunderpower la.
起碼 size 都細 d 方便 d la.
coz i asked some friedn who play RC heli
they said this one is good as well as the thunder power so i try this one ^^
作者: WeDs    時間: 5-2-2007 23:36

引用:
原帖由 Zaku 於 5-2-2007 16:34 發表

coz i asked some friedn who play RC heli
they said this one is good as well as the thunder power so i try this one ^^
除非裡面都係 OEM thunderpower 電 , 否則好難會 as well as.
我考慮o既係價錢問題 , 都有用過大陸或香港制造o既電.
11.1v 1300mah 有 protect 都係 $170 左右,要我用接近 thunderpower o既價錢買大陸電
(3E)我唔會諗 law.
另外用落明顯地 thunderpower 1320mah o既電量係比其他廠o既 1500mah 差唔多甚至更大.

作者: konzyda    時間: 2-4-2007 02:14

引用:
原帖由 亞龍 於 18-1-2007 03:34 發表
槍用鋰電

雖然話過唔貼相,但好多師兄話cgf  o個邊太慢,睇唔到...........
所以只好又貼la,係到唔中意睇的師兄們講聲唔好意C先

先黎睇下舊電同充電機先
...
胆粗粗 自家制 未測試 係鴨記買來焊接

圖片附件: [1] PICT0657.JPG (2-4-2007 02:14, 25.64 KB) / 該附件被下載次數 330

圖片附件: [2] PICT0658.JPG (2-4-2007 02:14, 27.29 KB) / 該附件被下載次數 338

圖片附件: [3] PICT0659.JPG (2-4-2007 02:14, 39.99 KB) / 該附件被下載次數 305

作者: konzyda    時間: 2-4-2007 21:41

引用:
原帖由 konzyda 於 2-4-2007 02:14 發表

胆粗粗 自家制 未測試 係鴨記買來焊接
大家點睇
作者: WeDs    時間: 4-4-2007 13:22

鋰電自己焊都幾危險.
你試左睇睇夠唔夠力推再研究.
作者: konzyda    時間: 9-4-2007 02:24

原來係3.7v X 2
1j ok  110吉打彈弓拉唔到
作者: Johnny_ho    時間: 13-4-2007 19:29

作者: 14692    時間: 14-4-2007 05:50     標題: 回覆 #64 Johnny_ho 的帖子

車仔舖有冇呀
作者: 7coolook    時間: 15-4-2007 03:33

師兄:
想問下我打AUG M100兩面力用11.1v會唔會好易掃天梯?
唔該晒
作者: ek9    時間: 16-4-2007 01:31     標題: 回覆 #60 konzyda 的帖子

c hing 我想問下你用咩叉電架??
用咩焊架?
作者: konzyda    時間: 17-4-2007 02:03

引用:
原帖由 ek9 於 16-4-2007 01:31 發表
c hing 我想問下你用咩叉電架??
用咩焊架?
用speed ex15pro叉電機
鋰電買返黎已經有焊片 用焊槍就掂

圖片附件: 20070402_b506845382394c3fe794EvKho5DfTrCG.jpg (17-4-2007 02:03, 58.31 KB) / 該附件被下載次數 311

作者: ek9    時間: 17-4-2007 15:17     標題: 回覆 #68 konzyda 的帖子

咁係唔係叉完會自已停架??
作者: konzyda    時間: 18-4-2007 02:54

引用:
原帖由 ek9 於 17-4-2007 15:17 發表
咁係唔係叉完會自已停架??
冇錯
作者: maurice    時間: 27-4-2007 09:48

引用:
原帖由 7coolook 於 15-4-2007 03:33 發表
師兄:
想問下我打AUG M100兩面力用11.1v會唔會好易掃天梯?
唔該晒
我用 7.4V 2100mAh 15C/24C 推 M120 都無問題,射頻比 9.6V 1700mAh NiCd 電還快 DD,
所以你用 7.4V 已經夠,11.1V 掃天梯機會..................
我舊電是 Thunder Power。
作者: B.C    時間: 27-4-2007 10:18

引用:
原帖由 maurice 於 27-4-2007 09:48 發表

我用 7.4V 2100mAh 15C/24C 推 M120 都無問題,射頻比 9.6V 1700mAh NiCd 電還快 DD,
所以你用 7.4V 已經夠,11.1V 掃天梯機會..................
我舊電是 Thunder Power。
咁講法7.4v推原裝都無問題啦?
作者: maurice    時間: 27-4-2007 10:21

引用:
原帖由 B.C 於 27-4-2007 10:18 發表

咁講法7.4v推原裝都無問題啦?
Absolutely! 10C is OK for original power.
作者: B.C    時間: 27-4-2007 10:25

其實10C同15C有咩分別呢?
果次去巷仔問條友佢話電槍幾多C都無分別~
係直升機用先會有分別
作者: maurice    時間: 27-4-2007 10:31

C 數越大,放電能力越高,即係電流A數越高,15C 比 10C 爆發力更強,可以推更硬的彈弓!
作者: B.C    時間: 27-4-2007 10:36

引用:
原帖由 maurice 於 27-4-2007 10:31 發表
C 數越大,放電能力越高,即係電流A數越高,15C 比 10C 爆發力更強,可以推更硬的彈弓!
但係15C原裝齒頂唔頂得順呀??
作者: maurice    時間: 27-4-2007 10:48

其實你問過的那間飛機鋪的講法都無錯,一般來講,10C & 15C 用在電槍上分別不大,除非用很強的彈弓就要高 C數,否則真係可能推唔到,因為 15C (31.5A) 只不過是這排電能夠發出的持續最大電流,如果你條彈弓不是很強的話,根本用唔盡排電的 C數,所以我話原裝槍用 10C 就 OK了,因為排電比較平!

原裝齒頂唔頂得順就係睇你用幾強的彈弓,跟排電的 C數無勿關系。

作者: B.C    時間: 27-4-2007 10:51

引用:
原帖由 maurice 於 27-4-2007 10:48 發表
其實你問過的那間飛機鋪的講法都無錯,一般來講,10C & 15C 用在電槍上分別不大,除非用很強的彈弓就要高 C數,否則真係可能推唔到,因為 15C (31.5A) 只不過是這排電能夠發出的持續最大電流,如果你條彈弓 ...
咁即係10C同15C原裝齒都頂得順??
THX
作者: maurice    時間: 27-4-2007 10:56

無錯,只不過 15C較貴,無必要啦
作者: B.C    時間: 27-4-2007 10:57

引用:
原帖由 maurice 於 27-4-2007 10:48 發表
其實你問過的那間飛機鋪的講法都無錯,一般來講,10C & 15C 用在電槍上分別不大,除非用很強的彈弓就要高 C數,否則真係可能推唔到,因為 15C (31.5A) 只不過是這排電能夠發出的持續最大電流,如果你條彈弓 ...
唔該晒師兄~好詳盡既解釋!
咁我支EBR就可以瘦身啦
不過我都諗住買大C數既電,萬一第時打大力D都用得著麻
但係有邊隻靚差機介紹呀?
THANK YOU~
作者: maurice    時間: 27-4-2007 11:04

我支 MK14都可能轉用 Li-Po,但之前已經買了 2排 9.6V 4200mAh Intellect,成 HK$400 舊

差機可以參考前面幾位師兄,我現在用緊 Bantam BC5,但另外訂了一部 Thunder Power 原廠差機+Balancer,應該下星期到,因為 BC5 的內置 Balancer 配合唔到 Thunder Power D 電。
作者: B.C    時間: 27-4-2007 11:08

引用:
原帖由 maurice 於 27-4-2007 11:04 發表
我支 MK14都可能轉用 Li-Po,但之前已經買了 2排 9.6V 4200mAh Intellect,成 HK$400 舊

差機可以參考前面幾位師兄,我現在用緊 Bantam BC5,但另外訂了一部 Thunder Power 原廠差機+Balancer,應該下星 ...
咁你訂呢部THUNDER POWER 原廠差機幾錢呢??

題外話:4200 重要2排,你都幾FULL得嫁啵

作者: maurice    時間: 27-4-2007 11:16

引用:
原帖由 B.C 於 27-4-2007 11:08 發表

咁你訂呢部THUNDER POWER 原廠差機幾錢呢??   

題外話:4200 重要2排,你都幾FULL得嫁啵
Thunder Power TP535C charger = US$58
Wrong! 4200 is way more than I need in one day, a second one is for spare only, in case something goes wrong.
作者: B.C    時間: 27-4-2007 11:19

引用:
原帖由 maurice 於 27-4-2007 11:16 發表

Thunder Power TP535C charger = US$58
Wrong! 4200 is way more than I need in one day, a second one is for spare only, in case something goes wrong.
但係點解唔係槍街買要訂呢???唔通槍街無??
作者: maurice    時間: 27-4-2007 11:23

引用:
原帖由 B.C 於 27-4-2007 11:19 發表

但係點解唔係槍街買要訂呢???唔通槍街無??
偉go 只有 Thunder Power 的 Balancer,我是上網訂的。

這是 Thunder Power 7.4V 2100mAh 裝入 SIR #58 MOD 的樣子。

圖片附件: Li-Po in 58ModJPG.JPG (27-4-2007 11:23, 58.51 KB) / 該附件被下載次數 375

作者: B.C    時間: 27-4-2007 11:57

m4系我就唔諗住用鋰電囉~
因為用大電伸縮柄可以BALANCE前後重量~
返而其他槍就會有用好多
作者: SiuPO1983    時間: 27-4-2007 12:06

想問問呢...
其實...係kws...
有邊間有11.1v既thumber power賣呢........
因為我都睇過幾間都好似冇
其他 brand....一大d個c數就好厚...
有冇方法呢?!
作者: lun_jimmy    時間: 28-5-2007 15:02

大家好, 我想問下我有支STAR HK G36, 想問下可以放咩model既鋰電, 咩size?係唔係斬係放11.1V 好點?
作者: 大武士69    時間: 28-5-2007 15:34

咦...咁講法416放唔放得落呢...?
作者: TakLon_1220    時間: 10-8-2007 06:50

我想問一問,打11.1鋰電有d咩野要注意(我指波箱)
但我又想打快

我落 Systema Full Tune Up Kit 99 for M4A1 ( Super High Speed ) 落個8mm波箱度
但因為我唔熟砌槍
唔知有冇問題

但比較易掃呢個問題
有冇d補救辦法?
作者: TakLon_1220    時間: 13-8-2007 14:33

有冇人可以救救我
唔該各位師兄
作者: RC00078    時間: 13-8-2007 15:08

引用:
原帖由 TakLon_1220 於 10-8-2007 06:50 發表
我想問一問,打11.1鋰電有d咩野要注意(我指波箱)
但我又想打快

我落 Systema Full Tune Up Kit 99 for M4A1 ( Super High Speed ) 落個8mm波箱度
但因為我唔熟砌槍
唔知有冇問題

但比較易掃呢個問題
有 ...
睇住套齒行得快過個天梯....
作者: TakLon_1220    時間: 13-8-2007 17:26

咁即係要點set?
唔該師兄可以教教我ma

我真係唔熟槍
作者: 傑克上將    時間: 13-8-2007 20:11

用700MOTOR
作者: 亞龍    時間: 22-2-2008 20:58

回leungleung
mah 係 電流量/小時 ma係電流量 h係小時
1800mah = 1.8 Ah(1000ma=1A) 姐係一個小時要用哂舊電,電流量係 1.8A
25c係輸出比,1.8Ah x 25c =45
姐係持續輸出係 45A

M100彈弓 + 馬老二700摩打 ,用電量係14-15A左右
買電時用mah數 x c數,就知舊電合唔合用la
作者: 亞龍    時間: 22-2-2008 21:03

回101653

1600mah 12c
合AK用

作者: 101653    時間: 22-2-2008 21:06

引用:
原帖由 亞龍 於 22-2-2008 21:03 發表
回101653

1600mah 12c
合AK用
仲有冇一個大a數的電??
我for快頻用

唔該你先

作者: 亞龍    時間: 22-2-2008 21:11     標題: 回覆 #97 101653 的帖子

未有廠出
但我用隻大陸麼打,比GP M120快
用M100彈弓都只係16-17A
舊電1.6A x 12c = 19.2A
夠用囉
作者: 101653    時間: 22-2-2008 21:16

引用:
原帖由 亞龍 於 22-2-2008 21:11 發表
未有廠出
但我用隻大陸麼打,比GP M120快
用M100彈弓都只係16-17A
舊電1.6A x 12c = 19.2A
夠用囉
但係我個波箱既做法同你個快頻post的做法接近..
都係systema藍摩配150%
跟你一樣都去2格齒

只怕....唔夠用^^
作者: 亞龍    時間: 22-2-2008 21:43

引用:
原帖由 101653 於 22-2-2008 21:16 發表

但係我個波箱既做法同你個快頻post的做法接近..
都係systema藍摩配150%
跟你一樣都去2格齒

只怕....唔夠用^^
systema藍摩行成30A架..................
咁冇法囉

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0