標題: SONY a850 [打印本頁]

作者: 路比    時間: 2-8-2009 19:47     標題: SONY a850

http://www.dyxum.com/dforum/a850 ... pic50084_page1.html
作者: ATM    時間: 2-8-2009 22:16

lets wait and see
作者: 路比    時間: 5-8-2009 10:41

有路邊消息指呢部會係平價ff,矛頭直指50d同d300

9 月 22 日,Sony 會在世界各地連續舉辦 7 場「暮光足球賽」,總決賽會在 2010 世界盃主辦國南非舉行。

球賽主題是炫耀 Exmor R 背照 CMOS 的威力,所以是在低光源下進行,不會像一般的比賽一樣開大型 LED 燈板。

Sony 已經廣邀世界各國的知名攝影家出席了,球賽過程中,全部只能用 Sony 的相機來拍照片。

http://www.sony.co.uk/hub/twilight-football

作者: 麥加ken    時間: 5-8-2009 11:31

引用:
原帖由 路比 於 5-8-2009 10:41 發表
有路邊消息指呢部會係平價ff,矛頭直指50d同d300

9 月 22 日,Sony 會在世界各地連續舉辦 7 場「暮光足球賽」,總決賽會在 2010 世界盃主辦國南非舉行。

球賽主題是炫耀 Exmor R 背照 CMOS 的威力,所以是 ...
師兄係sony人???
作者: 路比    時間: 5-8-2009 12:04

前minolta人是也,現已轉會olympus
作者: 麥加ken    時間: 5-8-2009 12:20

引用:
原帖由 路比 於 5-8-2009 12:04 發表
前minolta人是也,現已轉會olympus
哈哈.....icic
小弟係初階sony人
作者: 路比    時間: 18-8-2009 09:13

有圖了,仲會出多枝28-75 f2.8
作者: louisli    時間: 18-8-2009 11:16

引用:
原帖由 路比 於 18-8-2009 09:13 發表

有圖了,仲會出多枝28-75 f2.8
個look ok喎,但中指位果粒係咩野?
作者: adrianyahk    時間: 18-8-2009 11:24

整支膠膠28-75出來...? 龍仔幫手ga..?
如果Canon出7D打佢就可以睇下~
作者: adrianyahk    時間: 18-8-2009 11:58

引用:
原帖由 louisli 於 18-8-2009 11:16 發表

個look ok喎,但中指位果粒係咩野?

感應器...
作者: 路比    時間: 18-8-2009 13:44

引用:
原帖由 adrianyahk 於 18-8-2009 11:24 發表
整支膠膠28-75出來...? 龍仔幫手ga..?
如果Canon出7D打佢就可以睇下~
28-75....,我買枝色盲24-70好過啦
作者: 101653    時間: 18-8-2009 14:03

引用:
原帖由 路比 於 18-8-2009 13:44 發表

28-75....,我買枝色盲24-70好過啦
唔係架
28-75我都望左好耐(km果支)
e家sony出
我諗都唔諗即刻立決心買sigma

btw
呢支野
中央sharp過sigma
邊位全炒
作者: louisli    時間: 18-8-2009 14:27

引用:
原帖由 101653 於 18-8-2009 14:03 發表

唔係架
e家sony出

btw
呢支野
邊位全炒
咁咪岩晒用來扮散焦囉
作者: 路比    時間: 18-8-2009 16:51

引用:
原帖由 101653 於 18-8-2009 14:03 發表

唔係架
e家sony出

btw
呢支野
邊位全炒
sony枝鏡出左拿?
定係你講緊km果枝?

作者: 101653    時間: 18-8-2009 19:33

引用:
原帖由 路比 於 18-8-2009 16:51 發表

sony枝鏡出左拿?
定係你講緊km果枝?
我指:

我一直望緊km果支
e家你講sony出
我會買sigma
作者: m4devastator    時間: 18-8-2009 20:02

枝2875好
作者: 路比    時間: 19-8-2009 14:59

引用:
原帖由 101653 於 18-8-2009 19:33 發表

我指:

我一直望緊km果支
e家你講sony出
我會買sigma
色盲24-70都好似有3枝
Sigma 24-70mm F2.8 EX DG ASPHERICAL DF
Sigma 24-70mm F2.8 EX DG MACRO
Sigma 24-70mm F2.8 EX DG HSM
作者: 101653    時間: 19-8-2009 22:08

引用:
原帖由 路比 於 19-8-2009 14:59 發表

色盲24-70都好似有3枝
Sigma 24-70mm F2.8 EX DG ASPHERICAL DF
Sigma 24-70mm F2.8 EX DG MACRO
Sigma 24-70mm F2.8 EX DG HSM
我講MARCO
最抵玩係佢喇
不過zoom到70
2.8都幾鬆下

sony呢支掉番轉
zoom到75
開2.8中央仲sharp過canon
but咩range都好,邊位唔收到8-11光圈都唔係幾見得人
作者: 路比    時間: 19-8-2009 23:26

引用:
原帖由 101653 於 19-8-2009 22:08 發表

我講MARCO
最抵玩係佢喇
不過zoom到70
2.8都幾鬆下

sony呢支掉番轉
zoom到75
開2.8中央仲sharp過canon
but咩range都好,邊位唔收到8-11光圈都唔係幾見得人
如果係MARCO,不如A09
作者: 101653    時間: 20-8-2009 02:33

引用:
原帖由 路比 於 19-8-2009 23:26 發表

如果係MARCO,不如A09
錢問題

另外 A09 = KM2875 = SONY2875
同一個光學設計同一組鏡片
唔同既只係光圈葉&塗層

我諗過KM
因為佢塗層&圓型光圈葉

BTW
2875同SIGMA2470比
2470既24-35比較SHARP
2875既50-75比較SHARP
但2470既邊位比較好
2875....唔好提喇....
2470既景深靚好多
2875就一達達
但總計
2875個中央位係SHARP D既
作者: 路比    時間: 27-8-2009 10:27

機仔都做到咁,呢個技術用係dslr上面仲得了o既
sony wx1 (1/2.4" 1060萬像Exmor R CMOS)

ISO 1600

連環快拍 6 合 1

作者: 101653    時間: 27-8-2009 10:33

引用:
原帖由 路比 於 27-8-2009 10:27 發表
機仔都做到咁,呢個技術用係dslr上面介得了o既
sony wx1 (1/2.4" 1060萬像Exmor R CMOS)

ISO 1600

連環快拍 6 合 1
http ...
不得了喇
A700
我差唔多要同你講拜拜

作者: 路比    時間: 27-8-2009 11:24

引用:
原帖由 101653 於 27-8-2009 10:33 發表

不得了喇
A700
我差唔多要同你講拜拜
咁快又換機

你有冇用枝長鏡呀?有冇靚相睇下??

出返2張我當年用枝鏡影o既相先
x1.5變左做450mm,真係幾正,
依家枝50-200 x2都只係400mm,搞到我好想買多個x1.4

作者: 101653    時間: 27-8-2009 14:36

引用:
原帖由 路比 於 27-8-2009 11:24 發表

咁快又換機

你有冇用枝長鏡呀?有冇靚相睇下??

出返2張我當年用枝鏡影o既相先
x1.5變左做450mm,真係幾正,
依家枝50-200 x2都只係400mm,搞到我好想買多個x1.4

http://photos-h.ak.fbcdn.net/hphot ...
支鏡既300(450)有少少散散地
紫邊都好現眼 (未買番塊filter
我好少ZOOM到最盡影

你支鏡好用阿
又輕又zoom得遠又唔怕整爛 (人地送既,自己整爛,心靈上冇咁傷丫ma)

近排冇影相阿
唔得閒

囉番之前果D船河相 (你支鏡影的)

呢張相左邊 (300)

呢張冇咁覺眼 (300)

zoom番落D,即刻Sharp左 (135)

(120)

(100)

圖片附件: DSC02360.JPG (27-8-2009 14:36, 151.23 KB) / 該附件被下載次數 73

圖片附件: DSC02372.JPG (27-8-2009 14:36, 106.25 KB) / 該附件被下載次數 67

圖片附件: DSC02394.JPG (27-8-2009 14:36, 74.84 KB) / 該附件被下載次數 72

圖片附件: DSC02500.JPG (27-8-2009 14:36, 180.73 KB) / 該附件被下載次數 75

圖片附件: DSC02232.JPG (27-8-2009 14:36, 195.22 KB) / 該附件被下載次數 80

作者: 101653    時間: 27-8-2009 14:38

D相用photoimpact縮左之後
多左noise

作者: 路比    時間: 27-8-2009 14:43

你對小妹妹有興趣!?

d相都ok丫,咁平枝鏡黎講叫交足貨架啦,收細d光圈lor~(再收就真係好細)
sony好似比km味精重
作者: 101653    時間: 27-8-2009 14:43

引用:
原帖由 路比 於 27-8-2009 11:24 發表

咁快又換機
吹下水姐

BTW
SONY仲會唔會出A7XX
我真係唔敢估

與其買APSC
我不如等SONY出部賤價FF?

我唔會E家賣機既
等部賤FF出第2代
我咪一兩千賣部A700出去然後收部A850玩囉
作者: 101653    時間: 27-8-2009 14:49

引用:
原帖由 路比 於 27-8-2009 14:43 發表
你對小妹妹有興趣!?

d相都ok丫,咁平枝鏡黎講叫交足貨架啦,收細d光圈lor~(再收就真係好細)
sony好似比km味精重
咩姐
鬼叫果度D大姐姐咁鬼恐怖

BTW
真係交足哂功課

其實唔係味精重GA
咁岩我SET到部機個飽和度+3姐 (3最高)
我自己幾鍾意第3張架

作者: 路比    時間: 27-8-2009 14:53

如果sony要吸引我用返ma mount,
一定要有:
1), Exmor R CMOS
2), 6合一夜景mode
3), 連拍6fps以上
4), 一掃全景模式
5), 12k以下ff body

到時我即刻放棄4/3轉會

作者: 101653    時間: 27-8-2009 15:00

引用:
原帖由 路比 於 27-8-2009 14:53 發表
如果sony要吸引我用返ma mount,
一定要有:
1), Exmor R CMOS
2), 6合一夜景mode
3), 連拍6fps以上
4), 一掃全景模式
5), 12k以下ff body

到時我即刻放棄4/3轉會
12K以下FF....

我覺得冇咩可能
作者: 路比    時間: 27-8-2009 15:21

引用:
原帖由 101653 於 27-8-2009 15:00 發表

12K以下FF....

我覺得冇咩可能
總會有呢一日o既

有消息話聽日(28/8)sony會發報新機了,不過就冇講係咩,而路邊消息話a850官價大約係15k以下
作者: 101653    時間: 27-8-2009 15:24

引用:
原帖由 路比 於 27-8-2009 15:21 發表

總會有呢一日o既
果一日既來臨
可能645數碼屎忽已經賣緊E家1Ds3既價
作者: 路比    時間: 27-8-2009 15:24

sony記招邀請信內容

Sony最新數碼單鏡反光相機系列將於2009年8月28日隆重登場。市場熱切期待的數碼單鏡反光相機,具備多項先進數碼影像技術及強化功能,以拍攝逼真動人的高質素影像。
特別為攝影愛好者而設的全新相機,加入優越的數碼單鏡反光相機功能,包括Sony新研發的Exmor CMOS影像感測器、強化Quick AF Live View即時檢視功能及高速連拍功能等。新系列相機讓用戶輕易捕捉燦爛笑容,並提供簡易功能以便用戶分享每張美麗相片。配合最新鏡頭,全新數碼單鏡反光相機將會帶來令人興奮的攝影體驗。
作者: 路比    時間: 28-8-2009 14:46

出來了
http://www.dpreview.com/news/0908/09082705sonya850.asp

Full-frame 24.6 effective megapixel Exmor™ CMOS sensor and dual BIONZ processors for detail-packed, low-noise images with high sensitivity up to ISO 6400 (with expanded ISO range)
Bright optical glass pentaprism viewfinder with 98% coverage
SteadyShot INSIDE™ offers up to 4.0 steps anti-shake performance with all lenses
Photo quality (921k dot) 3.0-inch Xtra Fine LCD
Fast, high-accuracy 9-point AF with 10 focus assist points

http://www.dpreview.com/news/0908/09082704sonya550a500.asp

New 12.3/14.2 effective megapixel (A500/A550) CMOS sensor and new enhanced BIONZ processor for detail-packed, low-noise images with high sensitivity up to ISO 12800
High-speed continuous shooting up to 5fps (with optical viewfinder) and 7fps in Speed Priority mode (A550 only)
Enhanced Quick AF Live View captures fast-moving action, with Face Detection for beautiful portraits
180º tilt-angle 3” Xtra Fine LCD (A550) and intuitive new interface for clear, simple shooting
Manual Focus Check Live View mode for precise, convenient adjustment of focus and composition
Auto HDR mode for high dynamic range exposures
Class-leading shooting stamina (1,000 shots - A500)
HDMI™ output and BRAVIA™ Sync for control from TV remote

作者: louisli    時間: 28-8-2009 17:21

行貨呢?
作者: 路比    時間: 30-8-2009 02:32

引用:
原帖由 louisli 於 28-8-2009 17:21 發表
行貨呢?
9月頭賣街
$14990
作者: mike-mike    時間: 30-8-2009 10:30

部A550加埋支500mm的AF反射鏡分分鐘都係一萬前後, 又有機身防震又有1秒7, 重係千四萬象素, 確係一個平價的影雀入門選擇~
換著係N記...加埋都係緊緊夠買部D300 BODY~不過唔可以咁比嘅
作者: louisli    時間: 30-8-2009 17:00

引用:
原帖由 路比 於 30-8-2009 02:32 發表

9月頭賣街
$14990

幫... 幫我托返個下巴...
作者: CrazyBoy    時間: 30-8-2009 21:17

引用:
原帖由 路比 於 30-8-2009 02:32 發表

9月頭賣街
$14990
個價去到咁低

不過始終唔鍾意sony~
作者: adrianyahk    時間: 31-8-2009 21:06

引用:
原帖由 CrazyBoy 於 30-8-2009 21:17 發表

個價去到咁低

不過始終唔鍾意sony~
拎貼紙痴個Minolta上去..
作者: louisli    時間: 31-8-2009 22:25

引用:
原帖由 adrianyahk 於 31-8-2009 21:06 發表

拎貼紙痴個Minolta上去..
發夢中...

圖片附件: DSLR-A850_1635Z_front2_001.jpg (31-8-2009 22:25, 35.04 KB) / 該附件被下載次數 70

作者: 路比    時間: 31-8-2009 23:56

引用:
原帖由 louisli 於 31-8-2009 22:25 發表

發夢中...

圖片附件: min850.jpg (31-8-2009 23:56, 33.84 KB) / 該附件被下載次數 71

圖片附件: km850.jpg (31-8-2009 23:56, 33.96 KB) / 該附件被下載次數 57

圖片附件: m850.jpg (31-8-2009 23:56, 34.39 KB) / 該附件被下載次數 74

圖片附件: m850 copy.jpg (1-9-2009 00:05, 35.42 KB) / 該附件被下載次數 62

作者: HunterX    時間: 1-9-2009 00:02

引用:
原帖由 路比 於 31-8-2009 23:56 發表

如果咁樣, SONY一定少好多仇家......
作者: 路比    時間: 1-9-2009 00:07

引用:
原帖由 HunterX 於 1-9-2009 00:02 發表

如果咁樣, SONY一定少好多仇家......
仲會多左好多生意
作者: 路比    時間: 5-9-2009 00:12

見街了
問過價最平係兇宅$14240
作者: louisli    時間: 5-9-2009 01:21

引用:
原帖由 路比 於 5-9-2009 00:12 發表
見街了
問過價最平係兇宅$14240
琴日去 sony shop 拿上手玩
感覺係支zeiss鏡好膠... 仲好實...
試快門,竟然1/2000s 同1/80s係一樣聲的... 嚇親 (demo機可能我無set好野啦)
而且快門鏡震動都好大力下

又摸過下a500,覺得個快門無a850咁大力,而且快門聲又好聽,又ok好渣手,可惜唔係ff機...
作者: vincent199    時間: 13-9-2009 09:20

嘩...我覺得d色好唔得...

唔夠pentax咁自然美....

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0