標題: [認真] 又係梅窩 [打印本頁]

作者: sunny2014    時間: 2-8-2009 20:52     標題: 又係梅窩

http://hk.news.yahoo.com/article/090802/4/dhxu.html
當初唔係就係你地送晒D仔女出去讀乜野名校咩?
就算開番,你地係唔係用?
駛唔駛咁樣去排斥人?
不如你地獨立算啦
作者: 蕉皮    時間: 2-8-2009 21:00

引用:
原帖由 sunny2014 於 2-8-2009 20:52 發表
http://hk.news.yahoo.com/article/090802/4/dhxu.html
當初唔係就係你地送晒D仔女出去讀乜野名校咩?
就算開番,你地係唔係用?
駛唔駛咁樣去排斥人?
不如你地獨立算啦
梅窩自治區?
作者: yiuyiusiu    時間: 2-8-2009 21:06     標題: 回覆 2# 的帖子

係梅毒
作者: 118048    時間: 2-8-2009 21:17

又响度搞事
作者: Boniface    時間: 2-8-2009 23:09

死鄉下佬,我唔信開左你班友會讀囉
作者: gtoray    時間: 2-8-2009 23:14

引用:
原帖由 蕉皮 於 2-8-2009 21:00 發表

梅窩自治區?
係梅窩共和國!
作者: kimkileo    時間: 2-8-2009 23:17

梅窩特區.....簡稱....梅區....
作者: sunny2014    時間: 2-8-2009 23:19

引用:
原帖由 gtoray 於 2-8-2009 23:14 發表

係梅窩共和國!
係People's Republic of Mui Wo?
定係Republic of Mui Wo?
抑或Mui Wo Confederation?
還是United States of Mui Wo?
作者: Reddevil    時間: 2-8-2009 23:20

引用:
原帖由 sunny2014 於 2-8-2009 23:19 發表

係People's Republic of Mui Wo?
定係Republic of Mui Wo?
抑或Mui Wo Confederation?
Mui Wo Confederation
作者: gtoray    時間: 2-8-2009 23:35

引用:
原帖由 sunny2014 於 2-8-2009 23:19 發表

USMW
作者: 亞爾多    時間: 2-8-2009 23:35

引用:
原帖由 gtoray 於 2-8-2009 23:35 發表

USMW
USMC我就聽過
作者: ACYY    時間: 2-8-2009 23:37

引用:
原帖由 Boniface 於 2-8-2009 23:09 發表
死鄉下佬,我唔信開左你班友會讀囉
比佢重開,仲要幫佢地改建!改到幼稚園、大中小學一間包晒,再規定佢地住梅窩既就一定要係梅窩讀書
作者: sunny2014    時間: 2-8-2009 23:38

引用:
原帖由 ACYY 於 2-8-2009 23:37 發表

比佢重開,仲要幫佢地改建!改到幼稚園、大中小學一間包晒,再規定佢地住梅窩既就一定要係梅窩讀書
開埋政府辦工室,警察基地同軍營丫笨
作者: 亞爾多    時間: 2-8-2009 23:40

引用:
原帖由 sunny2014 於 2-8-2009 23:38 發表

有咁多人先算
作者: gtoray    時間: 2-8-2009 23:47

支持興建梅窩大學~~~
作者: mm611    時間: 2-8-2009 23:50

自私新人類
作者: 1233    時間: 3-8-2009 00:21

太自私啦
作者: ACYY    時間: 3-8-2009 00:33

引用:
原帖由 sunny2014 於 2-8-2009 23:38 發表

梅窩自
作者: sunny2014    時間: 3-8-2009 00:36

引用:
原帖由 ACYY 於 3-8-2009 00:33 發表

梅窩自給自足區
梅窩自
作者: kimkileo    時間: 3-8-2009 00:42

引用:
原帖由 gtoray 於 2-8-2009 23:47 發表
支持興建梅窩大學~~~
你邊樹大學架.......我梅大架.....
作者: 黑田一真    時間: 3-8-2009 01:03

作者: vincent199    時間: 3-8-2009 01:07

引用:
原帖由 黑田一真 於 3-8-2009 01:03 發表
你地對入面認識幾多???
全港6百幾萬人...個個都可能1年或者幾年先入去一次 2日1夜游下水
你地就清楚人地要既係咩???唔接納就要比人話唔識包容??
有樣野叫做社區配套...學校係社區配套其中之一...但正生呢d學校段估 ...
你識講冇人用啦
咁點解唔俾人?

你又話d人出去讀書, 咁點解之前會俾人殺, 最奇怪的係, 你又話冇人用wo
作者: gtoray    時間: 3-8-2009 01:10

引用:

你地唔清楚入面生活環境唔該唔好亂咁笑人....咁樣你地同陳巧文無分一別...一樣都係咁無知
請問你對陳巧文認識又有幾多???
唔該唔好亂咁笑人, 咁樣你同我地都冇無分別.
一樣都係咁無知

你明我想表達d咩嘛?
作者: 黑田一真    時間: 3-8-2009 01:16

作者: 蕉皮    時間: 3-8-2009 01:18

引用:
全港6百幾萬人...個個都可能1年或者幾年先入去一次 2日1夜游下水
有樣野叫做社區配套...學校係社區配套其中之一...但正生呢d學校段估 ...
引用:
原帖由 黑田一真 於 3-8-2009 01:16 發表

係因為呢個政府認為間學校太少人...所以要殺校.
d人就要散晒去東涌或者大澳又或者出去出面讀書..
間學校少人用或者無人用都好..社區配套就一定要有
某區個公廁因為少人用什至無人用...係咪就可以某區唔洗有公廁 ...
唔係社區需要正生,而係正生需要社區
作者: 黑田一真    時間: 3-8-2009 01:20

作者: 黑田一真    時間: 3-8-2009 01:21

作者: 亞龍    時間: 3-8-2009 01:22

係社區需要正生............最近個個K仔當飯食,開多幾間正生都唔夠用
作者: 蕉皮    時間: 3-8-2009 01:23

引用:
原帖由 黑田一真 於 3-8-2009 01:20 發表

咁點解要定要送入黎離島????
佢地既第一步一定要係一個人少既地方開始?
出面無位咩????香港咁大...只係大嶼山有位????
無錯,佢地係由無人既荒島開始,直到現在呢一刻
作者: 蕉皮    時間: 3-8-2009 01:24

引用:
原帖由 亞龍 於 3-8-2009 01:22 發表
係社區需要正生............最近個個K仔當飯食,開多幾間正生都唔夠用
唔只正生嫁,仲有好多叫正x同正x嫁
作者: 餅    時間: 3-8-2009 01:24

引用:
原帖由 黑田一真 於 3-8-2009 01:16 發表

係因為呢個政府認為間學校太少人...所以要殺校.
d人就要散晒去東涌或者大澳又或者出去出面讀書..
間學校少人用或者無人用都好..社區配套就一定要有
某區個公廁因為少人用什至無人用...係咪就可以某區唔洗有公廁 ...
公廁你預計唔到幾多人使用 , 但學校可以

公廁只需要一個清潔工人就可以服務市民 , 學校唔可以只有一個教師一個校工一個校長

社區配套唔係話有人就要有 , 要計返該區有幾多人口

梅窩常駐人口 , 適學年齡 , 就讀南約區中學人數 , 全部都有數得計

我覺得間學校殺左 , 最可惜既係只用左唔夠兩年既天文望遠鏡
作者: 黑田一真    時間: 3-8-2009 01:31

作者: 蕉皮    時間: 3-8-2009 01:36

引用:
原帖由 黑田一真 於 3-8-2009 01:31 發表

無人入黎讀要人出去讀書?????
你知唔知一間學校既運作需要幾多資源?
作者: 餅    時間: 3-8-2009 01:41

引用:
原帖由 黑田一真 於 3-8-2009 01:31 發表

無人入黎讀要人出去讀書?????
我認同就算得一個適學年齡小朋友 , 佢都一樣有受教育既權利

呢個係基本人權/人道立場

到達適當人數 , 就有相關社區配套

你明唔明呀 ?
作者: gtoray    時間: 3-8-2009 01:42

引用:
原帖由 黑田一真 於 3-8-2009 01:21 發表

咁你明我想表達d咩嘛?

用一個自打嘴巴ge比喻去話我地無知
作者: 黑田一真    時間: 3-8-2009 01:44

作者: 黑田一真    時間: 3-8-2009 01:48

作者: 餅    時間: 3-8-2009 01:58

引用:
原帖由 黑田一真 於 3-8-2009 01:48 發表

你肯定政府所統計既數字係正確?
咁唔通我自己入去數人頭咩大佬 !!

一個社區老化左 , 年青既搬去市區

呢d 係離島區普遍現象 , 冇得避免

亦冇可能要求政府好似發展中環銅鑼灣一樣撥咁多資源掛 !?

有幾多家長為左子女讀名校 , 一樣都係咁跨區

亦都不能否定呢一個都係導致殺校既原因
作者: larrygiggs11    時間: 3-8-2009 02:02

引用:
唔知你又有冇真正行過入去正生書院…
佢只不過係一座學校……

簡單啲嚟講…佢只不過…係一種另類職業訓練學校…
明未……

唔知就唔好扮知……
作者: 蕉皮    時間: 3-8-2009 02:04

引用:
原帖由 黑田一真 於 3-8-2009 01:44 發表

你知唔知從前有幾多人讀呢間野...又因為咩事呢間野同埋筏可為咩越黎越少人讀
又知唔知點解殺左南約..而無殺筏可
你地對入面都係一知半解...不如入去住返幾個月...我相信你地會改觀
師兄,我地討論緊既係梅窩唔係大澳,請不要離題!
作者: 黑田一真    時間: 3-8-2009 02:10

作者: 黑田一真    時間: 3-8-2009 02:12

作者: 餅    時間: 3-8-2009 02:14

其實我不嬲都想搬去離島住 , 貪佢環境清優

我識既梅窩人普遍都冇乜野

如果你話對梅窩有所改變

無錯 , 的確係

如果你係梅窩人 , 好希望你係冇乜野個批
作者: 蕉皮    時間: 3-8-2009 02:15

引用:
原帖由 黑田一真 於 3-8-2009 02:10 發表

你又知唔知呢2間學校有咩關係???
你又知唔知大嶼呢一個社區係點既樣???
入黎住下先再講
咁你知唔知上葵涌同下葵涌既分別?
唔知就入黎住番個幾月
作者: 餅    時間: 3-8-2009 02:16

基於Topic 有歧視成份

特此更改 , 敬請留意
作者: larrygiggs11    時間: 3-8-2009 02:17

引用:
原帖由 黑田一真 於 3-8-2009 02:12 發表

你可唔可以答我點解要殺左一間正常學校..令到該區學生日日山長水遠出去讀書
再搬間另類職業訓練學校入去...
咁我就話你知…係原區民…放棄咗放喺自己眼前既嘢…
走咗離島…
要讀""""""名校""""""""……唔要南約﹗!!!!!!!!!!
嫌棄南約唔係名校﹗﹗

要殺…就只可以怪你地…遺棄佢…令佢被殺…
作者: 黑田一真    時間: 3-8-2009 02:19

作者: 蕉皮    時間: 3-8-2009 02:23

引用:
原帖由 黑田一真 於 3-8-2009 02:12 發表

你可唔可以答我點解要殺左一間正常學校..令到該區學生日日山長水遠出去讀書
再搬間另類職業訓練學校入去...
因為d人望子成龍去曬d名校讀,搞到間學校比政府殺校,之後正生見個到有間空置校舍想話搬入去,班梅窩人左話要攞番間校舍,其實人棄我取好正常姐
作者: 黑田一真    時間: 3-8-2009 02:24

作者: 黑田一真    時間: 3-8-2009 02:26

作者: 黑田一真    時間: 3-8-2009 02:28

作者: 餅    時間: 3-8-2009 02:29

引用:
原帖由 黑田一真 於 3-8-2009 02:24 發表

你入黎住應該會響往呢樹既生活..
我諗我會選擇長洲多D , 可以朝朝幫襯下正生樂滿堂食下早餐

用實際行動支持一班肯改過既細路仔
作者: 黑田一真    時間: 3-8-2009 02:29

作者: larrygiggs11    時間: 3-8-2009 02:34

即然你咁唔滿意…

我就俾你真正咁認識正生書院…
由於小弟認識陳校長…
若有人對以下內容有問題想問…我會澄清

正生書院屬下…店舖…
可以俾學生實習…位於長洲巿政大廈附近

綠衫者為學生及導師…

學生輪流前往實習

現址需要由長洲乘船前往…
而且…

處處有泥石流…此處只係冰山一角

往返山路都要走10幾分鐘山路…

眼見地方已經係好多女生做功課既地方…
眼見係咁大就係咁大…無用任何角度誇大誇細…

此乃沖涼用既水池…學生就係喺度沖涼…

正生書院有導師…教導學生如何修理玩具槍械…
作為謀生本能

全院最先進之房間…
用以教導學生製作/ 剪接影片…

沿路下山…

總結…正生書院要搬…
唔係用嚟取代南約…

而係佢的確需要地方擴建…要地方讓香港既戒毒工作…繼續落去…

註﹕圖中人為香港傑出青年協會成員…以及八仙嶺山火生還者…張潤衡先生…
作者: 蕉皮    時間: 3-8-2009 02:37

引用:
原帖由 黑田一真 於 3-8-2009 02:29 發表

咪係lo
大家都唔了解...又何必下下要迫人地去接受一d等洗既野.
無人想死嫁,但係死係人生中必定既,有人可以唔洗死嗎?
作者: larrygiggs11    時間: 3-8-2009 02:37

引用:
原帖由 黑田一真 於 3-8-2009 02:26 發表

遺棄佢???你知唔知有幾多人係讀佢長大???
你入去問下d原居民有邊d唔係讀南約或者筏可大
我唔知有幾多人讀佢大…

但係我淨係知…現代既原區民…唔想仔女喺原區讀…要囝囡成材…
要佢讀名校…
先至唔讀南約…

學生人數越嚟越少…被殺無可避免…
要支持南約…何不想想當初…

計歷史有多少人出…有何意思…
作者: larrygiggs11    時間: 3-8-2009 02:40

希望各位…用愛心去接納想重投社會…重行人生路既後生仔…

南約被已成事實…

何不用現有資源…讓更多社會有需要之人士受幫助?
作者: 蕉皮    時間: 3-8-2009 02:42

引用:
原帖由 larrygiggs11 於 3-8-2009 02:34 發表
即然你咁唔滿意…

我就俾你真正咁認識正生書院…
由於小弟認識陳校長…
若有人對以下內容有問題想問…我會澄清

正生書院屬 ...
正生既師兄們都去過我學做交流,佢地同我地學校既同學都好合得黎,大家都係人點解唔比個機會人呢?
作者: larrygiggs11    時間: 3-8-2009 02:47

佢地可能俾咁多位都要純良、要正直…

學校已經多次擴建…想再大都無可能…
打風時試過有成張酒樓大枱咁大既石頭look 落條山路度…

試問呢啲校舍…點可以繼續落去…
梅窩居民再拖多一日…
佢地就多一分危險
作者: larrygiggs11    時間: 3-8-2009 02:53

唉……走埋…

睇嚟真理…都係唔多啱聽…
作者: 蕉皮    時間: 3-8-2009 02:57

引用:
原帖由 larrygiggs11 於 3-8-2009 02:53 發表
唉……走埋…

睇嚟真理…都係唔多啱聽…
係真理個邊咪啱聽囉,唔係既時候真理永遠都係錯既
作者: Boniface    時間: 3-8-2009 03:08     標題: 回覆 58# 的帖子

我都見過佢地,佢地係一班平易近人,肯改過既後生仔
佢地係真係做到以生命影響生命
作者: 黑田一真    時間: 3-8-2009 03:14

作者: larrygiggs11    時間: 3-8-2009 03:16

引用:
原帖由 黑田一真 於 3-8-2009 03:14 發表
大家講到咁偉大...點解唔搬正生出去市區?
戒毒工作係要支持..當然無理由比班細路索k索到大..呢個大家明白
但都係果句...香港咁大...唔通只係呢到先有位????
你地並唔係受影響既人...講一萬次..解釋晒所有野..
你 ...
正生既戒毒理念…
其一就係要遠離社區…遠離誘惑…

何不去真切了解一下…

以偏概全的話…豈不對所有人都唔公平…
搬咗入去…又影响你啲咩呢?
作者: 蕉皮    時間: 3-8-2009 03:17

引用:
原帖由 黑田一真 於 3-8-2009 03:14 發表
大家講到咁偉大...點解唔搬正生出去市區?
戒毒工作係要支持..當然無理由比班細路索k索到大..呢個大家明白
但都係果句...香港咁大...唔通只係呢到先有位????
你地並唔係受影響既人...講一萬次..解釋晒所有野..
你 ...
影響?佢地點影響你地梅窩人呀?講黎聽聽
作者: larrygiggs11    時間: 3-8-2009 03:20

我都想知…
究竟你地有咩擔憂……

講咗出嚟…可能有人會解答到你…
作者: 黑田一真    時間: 3-8-2009 03:22

作者: larrygiggs11    時間: 3-8-2009 03:26

引用:
原帖由 黑田一真 於 3-8-2009 03:22 發表

遠離社區…遠離誘惑
真係多謝外界咁睇得起呢到
家陣搬正係個碼頭前面...搬去一個旅遊點到
自打咀巴???唔好玩我地啦
你識得陳生..你應該都知而家入面已經有一個宿舍啦
你又知唔知.自從有左之後..多左幾多事發生???
你都知道有個院舍…

你應該都知個院舍…有12 年啦喎…

唔係自打咀巴…正生本來就唔想搬…
但係搬係迫於無奈…
泥石流…加上位置又嚴重不足…
點樣發展戒毒工作…
再者…我有萬分理由相信…搞事者…每條街都有…
唔係淨係有正生院舍先有…

作者: 黑田一真    時間: 3-8-2009 03:31

作者: larrygiggs11    時間: 3-8-2009 03:31

唔知閣下係咪想講呢個舖位呢?

作者: 黑田一真    時間: 3-8-2009 03:35

作者: larrygiggs11    時間: 3-8-2009 03:37

大家可以參考以下網址﹕
http://hk.myblog.yahoo.com/jw!Sq ... -/article?mid=13822

引用一段﹕
第五個要解答及回應的問題:

「新界鄉議局南約區中學」當年殺校的原因, 其實當年是一所 band 5 (即現在的 band 3) 學校, 及是母語教學的, 所以當年很多人都寧願到其他區上學 (同區已沒有其他中學選擇), 或外國人根本不能讓子女就讀這所學校, 才變成收生不足而殺校。

當年的區校長亦有解釋, 在未殺校前, 已盡力保留學校, 如做資料搜集, 向政府申請, 聯合其他小學及幼稚園, 將學校改為一條龍式辦學, 可惜因為費用需要 4 千萬而被政府拒絕。

而殺校後, 其實並非如傳媒所說的「養老鼠」, 附近的幼稚園一直以來都需要借用這所學校來舉行畢業禮之類的節目, 因本身的校舍太少, 平時只能容納一班學生, 如果有家長一起來到參與, 便一定沒足夠地方使用。

及這兩年來, 除了正生書院, 同時也有約十間辦學團體向政府入紙申請重新開辦中學或國際學校, 只是政府看來有心把這所學校批給正生書院, 所以其他辦學團體的回覆全部為「考慮中」, 只有正生書院的回應為「政府原則上同意有關申請, 但相信當地居民反對」, 即有意無意暗示正生書院 : 「我哋冇問題架, 你哋自己搞掂班居民就得架喇!」即是我一直說的「政府早已將個波交畀正生」, 政府實在不負責任!! 而且在完全沒有咨詢「鄉議局」及居民的情況下, 便有人(我確實不太清楚是政府還是其他人) 先找裝修工人進入「新界鄉議局南約區中學」的校舍內, 觀察去水位及將部份課室改建為宿舍, 然後由工人傳到居民耳邊大家才知道這件事, 由於事出突然, 所以才令部份居民有激烈反應。
作者: larrygiggs11    時間: 3-8-2009 03:39

引用:
原帖由 黑田一真 於 3-8-2009 03:35 發表

1年比1年差...從前呢到有幾好..有幾多外人會知
從前…
香港有幾光輝…自己人…人人都知
但係你肯定淨係離島係咁?

定係話…普遍社會人均質素有變…
而全港有變…

只係你未觀察到外間變化比你大而矣…
作者: larrygiggs11    時間: 3-8-2009 03:41

引用:
原帖由 黑田一真 於 3-8-2009 03:31 發表

擔憂???
mu wo 貝澳 長沙 大澳..基本上係一條線
呢到既人由細到大...都係好親近
人大左要養家自然要出去搵食...
而家呢幾個地點上多數住係到既..只係一班養老既老人家或者一d鬼佬
自從間宿舍有左後..治安差左 ...
我希望你講緊既唔係呢幾年既事…
重申…正生有center…已經係10幾年既事…

除非有time-frame 可以話同正生有關…
作者: larrygiggs11    時間: 3-8-2009 03:45

小睡…小睡……
作者: 蕉皮    時間: 3-8-2009 03:46

引用:
原帖由 黑田一真 於 3-8-2009 03:35 發表

1年比1年差...從前呢到有幾好..有幾多外人會知
其實你知唔知正生學生係唔可以係未經老師同意就走出校舍嫁?佢地平時只有每月一次既家長日先有可能見到外人,試問下佢地點會令到你地區既治安變差呢?
作者: 黑田一真    時間: 3-8-2009 03:51

作者: 黑田一真    時間: 3-8-2009 03:53

作者: 蕉皮    時間: 3-8-2009 04:00

引用:
原帖由 黑田一真 於 3-8-2009 03:53 發表

幾隻字不能解釋...入黎住你就會明
你有無試屋企樓下有好多飛仔飛女黑社會未?未就唔好話治安差,我個頭開片都試過幾獲
作者: rYaN    時間: 3-8-2009 04:02

引用:
原帖由 黑田一真 於 3-8-2009 03:51 AM 發表

老實講...人既眼光係帶有岐視!我無姐
唔代表其他人都無....我識得專重人..唔會開口埋口乜乜燦...乜野吸毒仔吸毒女
但係最大問題係...好人好姐唔會入去正生...入得去既,我知佢未必係索果件
但係品格同思想都係有 ...
講噤多咪姐係唔比機會人
作者: 黑田一真    時間: 3-8-2009 04:03

作者: 黑田一真    時間: 3-8-2009 04:05

作者: rYaN    時間: 3-8-2009 04:10

引用:
原帖由 黑田一真 於 3-8-2009 04:05 AM 發表

你唔叫西貢,半山又或者清水灣果d有錢佬比機會佢地??
你又知果d人冇?
作者: 蕉皮    時間: 3-8-2009 04:11

引用:
原帖由 黑田一真 於 3-8-2009 04:03 發表

丫...其實你地咁多理論....
點解唔入黎同d叔伯解釋呢
佢地組團出去反對...你地組團入黎反對佢地反對lo
我入到我會入,但係我既"入"係指入手,我小小一個中學生做得D咩,我都唔知道,你問我點樣去同佢地講,係唔係我講佢地就會聽先
作者: rYaN    時間: 3-8-2009 04:18

引用:
原帖由 蕉皮 於 3-8-2009 04:11 AM 發表

我入到我會入,但係我既"入"係指入手,我小小一個中學生做得D咩,我都唔知道,你問我點樣去同佢地講,係唔係我講佢地就會聽先
同佢講噤多做咩呀..來來去去咪又係"你入黎住下咪知囉"
作者: adrianyahk    時間: 3-8-2009 04:23

妖....哂氣啦, 正生咪又係阻住班鄉親搞咩大嶼山旅遊區,
怕開間正生阻住發展,影響d 地價, 收地賣平d, 賣唔到錢落唔到袋je...
講到入面變左好多....香港邊度唔變? 你唔好問中央 "點解唔係五十年不變既'?
人雜左? 交通方便左咪多左人流囉

咁想自成一角,成班搬去東龍島囉,一日得一班船入一班船出呀~
作者: 蕉皮    時間: 3-8-2009 04:23

引用:
原帖由 rYaN 於 3-8-2009 04:18 發表

同佢講噤多做咩呀..來來去去咪又係"你入黎住下咪知囉"
佢入正生讀下都得姐,係都要人入去住,古古怪怪
作者: rYaN    時間: 3-8-2009 04:34

引用:
原帖由 蕉皮 於 3-8-2009 04:23 AM 發表

佢入正生讀下都得姐,係都要人入去住,古古怪怪
唔想正生入黎咪收買埋d船家囉...包你連人影都冇隻!
最好就成個島圍哂鐡絲網,24小時有人睇住,最好自給自足..唔洗出市區買!
(講笑姐)
不過講真,,如果正生唔係佢地本身果到有問題,,做咩要搬姐?
真係方便出入咩...

作者: 蕉皮    時間: 3-8-2009 04:41

引用:
原帖由 rYaN 於 3-8-2009 04:34 發表

唔想正生入黎咪收買埋d船家囉...包你連人影都冇隻!
最好就成個島圍哂鐡絲網,24小時有人睇住,最好自給自足..唔洗出市區買!
(講笑姐)
不過講真,,如果正生唔係佢地本身果到有問題,,做咩要搬姐?
真係方便 ...
就黎打風啦!希望佢地唔會有事啦
作者: larrygiggs11    時間: 3-8-2009 09:02

講咗咁耐…

佢都係搬一百個大義名分出嚟…話我無乜乜…我無物物…
結果最後又係反對…

一個字講晒…

close 得topic 啦
作者: L    時間: 3-8-2009 10:36

作者: dondon24    時間: 3-8-2009 10:57

作者: skydogdog    時間: 3-8-2009 11:04

就算正生搬到黎我屋企樓下都冇問題!仲多多間pizza店添!但係住梅窩既部份居民就係度鬧正生學生,歧視人地!
殺校殺左咁耐之後聽到正生話搬入黎就係度嘈生嘈死話自己幾可憐自己既仔女日日要搭幾耐交通工具出到去讀書,
如果你係一個梅窩居民既話,我會明白你既憤怒,但係你淨係話我地要係你地既角度睇件事,
咁你地又有冇係正生同埋香港其他地區既市民既角度睇呢件事?
你知唔知道點解正生要被迫遷入梅窩?你知唔知點解其他地區既市民咁樣睇梅窩既居民?
你要嘈既唔該搵負責示威遊行果條死剷!唔好係度淨係識話人唔理解你地梅窩既環境!
作者: 里安    時間: 3-8-2009 11:05

"遊行期間他們未有提反對正生學校"

佢地如果仲反對既話我諗真係無人支持佢地啦......
作者: sunny2014    時間: 3-8-2009 12:25

引用:
原帖由 里安 於 3-8-2009 11:05 發表
"遊行期間他們未有提反對正生學校"

佢地如果仲反對既話我諗真係無人支持佢地啦......
有分別咩?
佢地依家要「開得番原本果間先比正生入去」
咁果度有幾多地方起學校?
其實個意思咪又係唔比人入去
作者: sunny2014    時間: 3-8-2009 12:34     標題: For Kurota

你講到正生咁恐怖
咁又唔見屯門特別多癲佬?
照你咁講,唔通開多一間差館特別有正氣?
唔通開多一間研究院就特別有書卷味?
你都識講啦
「上面既都係養老既老人家同鬼佬」
咁邊度黎咁多學生響上面讀書讀到開得成學校呀?
仲有呀,如果正生係要黎黃大仙既
我呢個黃大仙佬一定舉腳贊成
作者: louisli    時間: 3-8-2009 13:03

引用:
原帖由 sunny2014 於 3-8-2009 12:25 發表

有分別咩?
佢地依家要「開得番原本果間先比正生入去」
咁果度有幾多地方起學校?
其實個意思咪又係唔比人入去
我記得之前有個論壇,有個外國女人發言,話佢的仔女要去到好遠先返到學,所以反對正生
咁唔通為左你百幾個外國人起間國際學校啦喎?
作者: 亞爾多    時間: 3-8-2009 13:08

引用:
原帖由 黑田一真 於 3-8-2009 03:51 發表

老實講...人既眼光係帶有岐視!我無姐
言下之意,師兄唔係人
作者: ACYY    時間: 3-8-2009 13:41

老老實實,佢搬來北角我都冇所謂,但北角冇空置學校比佢/_\
作者: larrygiggs11    時間: 3-8-2009 13:51

唉……

佢自己都話一樣米養百樣人……
偽人…始終有佢自己扯甩自己面具既一日…

講耐啲就會技窮…講耐啲就會話我地唔明…

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0