標題: 自衛手槍! [打印本頁]

作者: MS    時間: 10-8-2009 18:41     標題: 自衛手槍!

這個題目ms年前講過,因cgf又有好多好多新會員浦頭 ms又舊題新講!
請留意:
1.所講的槍一定要有圖片!不得齋up!無圖片者(自願過5000元入ms户口cgf錢!)
2.理由!
請尊重話題!謝絕九唔搭八倒蛋者......一經發現自願入5000元入ms户口..cgf錢)

ms對左輪情有獨鍾,左輪好處講不盡.....你又有乜高見呢!

作者: zeta    時間: 10-8-2009 18:48

呢次我選m1911
一來夠可靠, 二來單排彈匣好渣手, 三來aftermarket零件多, 唔岩都可以改到岩, 四來single action反應快
最後佢打.45acp, 話知你著唔著避彈衣, 照打到你跪低
作者: crazyjustin1117    時間: 10-8-2009 19:03

.44 magnum desert eagle
almost kill anything
作者: louis265    時間: 10-8-2009 19:14     標題: 回覆 3# 的帖子

嫌大左dd...
都係左輪
作者: MS    時間: 10-8-2009 19:16

引用:
原帖由 zeta 於 10-8-2009 18:48 發表

呢次我選m1911
一來夠可靠, 二來單排彈匣好渣手, 三來aftermarket零件多, 唔岩都可以改到岩, 四來single action反應快
最後佢打.45acp, 話知你著唔著避彈衣, ...
自衛槍,大唔大咗少少呢!.45試避彈衣包唔入 .22好過佢
作者: MS    時間: 10-8-2009 19:18

引用:
原帖由 crazyjustin1117 於 10-8-2009 19:03 發表

.44 magnum desert eagle
almost kill anything
自衛槍 你放在那
作者: zeta    時間: 10-8-2009 19:29

引用:
原帖由 MS 於 10-8-2009 19:16 發表

嫌大?
唔怕, 你有m1911變種detonics....

.45係打唔穿避彈衣, 但其他手槍彈都唔見得可以 (5.7,4.6果d係特例....), 不過.45夠大力嘛...
作者: 蕉皮    時間: 10-8-2009 19:29

引用:
原帖由 MS 於 10-8-2009 19:18 發表

自衛槍 你放在那
褲頭下面
作者: 阿堅    時間: 10-8-2009 19:30

我會選SIG P239 一來夠細,打357SIG後坐唔會太大,一匣入七發,單雙動手槍

一係就3吋管1911,夠細同.45既威力

e枝入避彈衣瓜...

作者: crazyjustin1117    時間: 10-8-2009 19:34

引用:
原帖由 MS 於 10-8-2009 19:18 發表

自衛槍 你放在那
I mean放屋企自衛, 帶出街就 Colt Python .357 2"

放邊都ok
作者: sealsman    時間: 10-8-2009 20:06

單排彈匣好渣手,.7rounds .45acp,730 g only
作者: match_man    時間: 10-8-2009 20:19

TT-33!
8飛又輕過,細過,短過DE
又穿到甲,我怕什麼?

作者: Gabriel2342    時間: 10-8-2009 20:27

引用:
原帖由 crazyjustin1117 於 10-8-2009 19:34 發表

I mean放屋企自衛, 帶出街就 Colt Python .357 2"

放邊都ok
使唔使.357...打獵咩

.自衛一支s&w m36或者m49用JHP夠啦...

不過m49生產線好似停左 都係m36...

作者: crazyjustin1117    時間: 10-8-2009 20:34

引用:
原帖由 surefire0828 於 10-8-2009 20:27 發表

使唔使.357...打獵咩

.自衛一支s&w m36或者m49用JHP夠啦...

http://2.bp.blogspot.com/_XCkTSf0swcQ/SKO_m60JsqI/AAAAAAAACuE/jIq ...
家下咁多恐怖份子, 個個唔怕死唔怕痛, 唔用.357唔夠力...
作者: XDD12348    時間: 10-8-2009 20:44

我就認為FN-57好

事關用SS190 易打穿防彈衣…

又有20飛任打
作者: Gabriel2342    時間: 10-8-2009 20:47

引用:
原帖由 crazyjustin1117 於 10-8-2009 20:34 發表

家下咁多恐怖份子, 個個唔怕死唔怕痛, 唔用.357唔夠力...
你咁講警察用9mm同.38喎 D警察咪惨囉...
自衛姐...打咩恐怖份子...
作者: Gabriel2342    時間: 10-8-2009 20:59

引用:
原帖由 MS 於 10-8-2009 19:16 發表

.22會唔會火力太小
作者: sunny2014    時間: 10-8-2009 21:01

P210

F.N.57

HK45

Px4 F

全部都係因為鐘意
作者: dondon24    時間: 10-8-2009 21:08

作者: Gabriel2342    時間: 10-8-2009 21:08

引用:
原帖由 sunny2014 於 10-8-2009 21:01 發表
P210

F.N.57

HK45

Px4 F ...
可惜平民版5.7子彈減低原本擁有既貫穿力 最重點既優點無咗
作者: zeta    時間: 10-8-2009 21:09

引用:
原帖由 XDD12348 於 10-8-2009 20:44 發表
我就認為FN-57好

事關用SS190 易打穿防彈衣…

又有20飛任打
你買到ss190先算....
作者: tinchauy    時間: 10-8-2009 21:10

魯格

盒子炮
7.65x22mm/9mm都OK
因為佢地的樣子好可靠...

倒不錯呢~~
作者: kimkileo    時間: 10-8-2009 21:44

引用:
原帖由 tinchauy 於 10-8-2009 21:10 發表
盒子 ...
你貼張打機圖出黎做乜呢..... .....呢度唔係game版喎...
作者: crazyjustin1117    時間: 10-8-2009 21:45

引用:
原帖由 surefire0828 於 10-8-2009 20:47 發表

你咁講警察用9mm同.38喎 D警察咪惨囉...
自衛姐...打咩恐怖份子...
我大口徑主義
作者: MS    時間: 10-8-2009 21:51

從velocity,與muzzle energy.......
殺傷力與穿破力不同,請上網睇下
作者: nishi    時間: 10-8-2009 22:05

我最愛的也是1911系(其實我也不太清楚有咩版...我聽連1991a1都有)
當然是喜歡那強大的火力, 以及很好的穩定性 (用了差不多一百年的槍, 實唔會係一支一日到黑又jam又壞的東西吧?)
外型也很帥, 而且握把還有安全裝置, 對"自衛"來說也是一個優點

之後的便是glock26...雖然是用9mm彈, 但外型細小而且沒有凹出物, 方便收藏作自衛用 (其實我只是單純的glock愛好者罷了 )
作者: Vindicator    時間: 10-8-2009 22:59

引用:
原帖由 nishi 於 10-8-2009 22:05 發表
我最愛的也是1911系(其實我也不太清楚有咩版...我聽連1991a1都有)
當然是喜歡那強大的火力, 以及很好的穩定性 (用了差不多一百年的槍, 實唔會係一支一日到黑又jam又壞的東西吧?)
外型也很帥, 而且握把還有安全裝置 ...
我最愛的也是1911系(其實我也不太清楚有咩版...我聽連1991a1都有)-----真實係有

之後的便是glock26...雖然是用9mm彈, 但外型細小而且沒有凹出物, 方便收藏作自衛

me 2
作者: crazy_herman    時間: 10-8-2009 23:00

雖然對M1911冇咩好感
但講到自衛都係要簡佢
佢可靠性高,人地殺到埋黎冇理由果時先黎卡彈嫁
殺傷力又夠,至少你著避彈衣俾佢打中都會痛到喊,唔願旭

作者: 阿堅    時間: 10-8-2009 23:06

引用:
原帖由 crazy_herman 於 10-8-2009 23:00 發表
雖然對M1911冇咩好感
但講到自衛都係要簡佢
佢可靠性高,人地殺到埋黎冇理由果時先黎卡彈嫁
殺傷力又夠,至少你著避彈衣俾佢打中都會痛到喊,唔願旭

http://airsoft.cz/shop/images/ma ...
打中避彈衣痛極有限....
打就打手,腳,頭....
作者: Gabriel2342    時間: 10-8-2009 23:08

引用:
原帖由 阿堅 於 10-8-2009 23:06 發表

打中避彈衣痛極有限....
打就打手,腳,頭....
不過如果緊急關頭都係打胸口同肚 面積比較大
作者: nishi    時間: 10-8-2009 23:18

引用:
原帖由 Flanker 於 10-8-2009 22:59 發表

我最愛的也是1911系(其實我也不太清楚有咩版...我聽連1991a1都有)-----真實係有

之後的便是glock26...雖然是用9mm彈, 但外型細小而且沒有凹出物, 方便收藏作自衛
http://i281.photobucket.com/albums/ ...
我都有把汽槍仔

不過唔知點解我加陣個個夾入完氣都會漏番出黎...

此外, ppk也好像是一把不錯的選擇呢...又易容易收藏...

作者: XDD12348    時間: 10-8-2009 23:38

引用:
原帖由 zeta 於 10-8-2009 21:09 發表

你買到ss190先算....
係喎…諗漏左呢part添
作者: MS    時間: 11-8-2009 00:09

ms喜歡左輪因左輪安全,可靠,不留彈殼,可用不同彈頭..........
作者: auxair    時間: 11-8-2009 00:15

Glock 19 or Colt Detective Special ....although the latter is no longer in production!
作者: khkenny2    時間: 11-8-2009 00:21

S&W Bodyguard幫到你
如果能弄到Colt Python/SVI TIKI也不錯
作者: XDD12348    時間: 11-8-2009 00:34

引用:
原帖由 MS 於 11-8-2009 00:09 發表
ms喜歡左輪因左輪安全,可靠,不留彈殼,可用不同彈頭..........
留彈殼好緊要架咩
作者: 亞爾多    時間: 11-8-2009 00:40

引用:
原帖由 XDD12348 於 11-8-2009 00:34 發表

留彈殼好緊要架咩
唔洗執返......
作者: MS    時間: 11-8-2009 02:21

引用:
原帖由 XDD12348 於 11-8-2009 00:34 發表

留彈殼好緊要架咩
不留証据,你見不到藍帽子哥哥地氈式揾咩 做垃圾虫都唔好喇!掉煙頭都拉......何況彈殼
作者: MS    時間: 11-8-2009 02:43

引用:
原帖由 auxair 於 11-8-2009 00:15 發表
Glock 19 or Colt Detective Special ....although the latter is no longer in production!

ms對Glock麻麻
作者: match_man    時間: 11-8-2009 03:04

引用:
原帖由 match_man 於 10-8-2009 20:19 發表
TT-33!
又穿到甲,我怕什麼?
我支黑星被遺忘了…
作者: Vindicator    時間: 12-8-2009 15:00

引用:
原帖由 match_man 於 10-8-2009 20:19 發表
TT-33!
又穿到甲,我怕什麼?
TT-33好唔安全
易走火
作者: Vindicator    時間: 12-8-2009 15:11

引用:
原帖由 nishi 於 10-8-2009 23:18 發表

我都有把汽槍仔

不過唔知點解我加陣個個夾入完氣都會漏番出黎...

此外, ppk也好像是一把不錯的選擇呢...又易容易收藏...
個夾o-ring有事
作者: nishi    時間: 12-8-2009 15:15

引用:
原帖由 Flanker 於 12-8-2009 15:11 發表

個夾o-ring有事
唔知呀...冇跌過, 長期放係袋...早排拎出黎玩
入左氣之後不停係個底(入氣位)聽到sisi聲咁...不過我完全唔識整呢d...
作者: Gabriel2342    時間: 12-8-2009 16:13

引用:
原帖由 Flanker 於 12-8-2009 15:00 發表

TT-33好唔安全
易走火
咁咪用中國製加番safty54式1型囉

作者: MS    時間: 12-8-2009 17:47

首先ms多謝各謝捧塲,自衛手槍本是平民百性用多!
什麼選擇自衛手槍呢?
1.在家...ms喜歡大型手槍,以高姿"太"出現有阻嚇作用!
2.長槍管準確性好過短管......"在家開火打爛家具無仇報"
3.自衛手槍可以隨意放在衭袋為合
ms在此無意討論槍械性能(網上談槍好比紙上談兵)講槍祗在靶塲為合!
開始揀槍了,
1.左輪
2.Pistols
揀定心愛的槍後,請舉出五點好處
作者: jwlchan    時間: 12-8-2009 18:31

引用:
原帖由 MS 於 12-8-2009 09:47 發表
什麼選擇自衛手槍呢?
1.在家...ms喜歡大型手槍,以高姿"太"出現有阻嚇作用!
2.長槍管準確性好過短管......"在家開火打爛家具無仇報"
3.自衛手槍可以隨意放在 ...
Pistol - Glock 17
1. Easy to maintenance.
2. Easy to handle
3. Easy to conceal in body
4. more rounds
5. reliable, less IA.
6. 用鎗柄打人容曷!
作者: MS    時間: 12-8-2009 18:36

引用:
原帖由 jwlchan 於 12-8-2009 18:31 發表

Pistol - Glock 17
1. Easy to maintenance.
2. Easy to handle
3. Easy to conceal in body
4. more rounds
5. reliable, less IA.
6. 用鎗柄打人容曷!
雞乸咁大都話易收藏.......ms只好收声
作者: crazyjustin1117    時間: 12-8-2009 18:48

引用:
原帖由 MS 於 12-8-2009 17:47 發表
什麼選擇自衛手槍呢?
3.自衛手槍可以隨意放在 ...
pistol--.50 Desert Eagle
1. d子彈超powerful
2. 足以打穿屋內空心牆, 打低後面嘅人
3. 嚇走D賊....
4. 吸引異性
5. 打唔中都傷(跳彈)
作者: Gabriel2342    時間: 12-8-2009 20:04

半自動幾喜歡加拿大廠Para Ordnance P14-45  加拿大表哥有支仲燒過...

雙排彈匣  .45acp有14發 但係燒過槍知道自己用.45係好難控制個blowback...

我都係用番左輪 雖然比較少彈 但係射唔中都冇用

可靠, 故障率低, 唔會jam彈, 子彈多種選擇, 例如.357係可以射.38...

作者: khkenny2    時間: 12-8-2009 20:43

Kimber Ultra Carry II .40S&W
1.細
2. .40有威力
3. .40recoil比.45低
4.鋁合金製
5.可用M1911槍套
6.三寸短管
作者: 118048    時間: 12-8-2009 22:29

你地自衞槍都下下要打穿避彈衣既?乜你地啲仇家個個鐵甲威龍咁找你晦氣架咩?
作者: tinchauy    時間: 12-8-2009 22:29

鐵甲威龍係無限彈
作者: Gabriel2342    時間: 12-8-2009 22:34

引用:
原帖由 118048 於 12-8-2009 22:29 發表
你地自衞槍都下下要打穿避彈衣既?乜你地啲仇家個個鐵甲威龍咁找你晦氣架咩?
我都咁話...就算有shotgun人地着避彈衣咪又防到

用大口徑又射得中咩...
作者: blockhead    時間: 12-8-2009 23:05

S&W Model 60 3"
1. 子彈唔得, 扣多下即時打第二粒
2. 3吋準D
3. Full load 時所有彈弓都係放鬆o既而且係不鏽鋼, 子彈冇事o既話擺幾十年都冇問題, pistol 夾 load 住幾廿年條彈弓隨時謝皮
4. 5 rds 輪瓜夠薄
5. 襟跌, 唔會好似曾生D保鑣咁跌落地爆夾

圖片附件: S&W 60 3 inch.jpg (12-8-2009 23:05, 19.59 KB) / 該附件被下載次數 82

作者: jwlchan    時間: 13-8-2009 01:30

引用:
原帖由 MS 於 12-8-2009 10:36 發表

雞乸咁大都話易收藏.......ms只好收声
我通常放在後腰個八月+五位之上......從冇有人見到.......可能我d肉多d掛!
對我來講係易收藏........我有6要點, 如果唔要呢點都食硬!
作者: zeta    時間: 13-8-2009 01:42

引用:
原帖由 118048 於 12-8-2009 22:29 發表
你發現了盲點了華生
鐵甲威龍黎到就攞把rifle好過啦...
作者: mouselkm    時間: 13-8-2009 02:23

我選sig  p226 Elite 9mm
1 可靠性高 測試證實p226可靠性高和極度耐用
2  藏彈量較高 13發 15發彈匣入少2發避免上彈時出現故障
3 有戰術軌可裝電筒  有甚麼事比看清楚環境重要.而且在極近距離黑暗戰鬥中.用強光照射敵人,等他視力回復正常.我想大局已定
4 零件和彈藥補充容易   p226系列和9mm中空子彈廣泛地在世界各國民間和軍警使用和裝備,我想補給不成問題

作者: MS    時間: 13-8-2009 02:40

作者: MS    時間: 13-8-2009 17:48

選擇一支自衛手槍首先要知道使用的環境.例如近海边.在小艇上工作 沙漠.沼澤.或
寒冷結冰等的地方温度極高的練鋼廠.近爐頭.當地終年下雪不能赤手接o金屬等等,都在考慮之列.
左輪手槍和自動手槍(pistols)各有利弊
自動手槍.買槍容易.買槍袋難.每一支自動手槍只可用指定適合的槍袋
左輪手槍.買槍袋容易得多.左輪手槍只有四種槍架(Frame)分為 N. L. K. J. 例如香港警察使用的S&W M10是K槍架 CID用的是 J 槍架.奇連依士活果套棘手神探果支是N 槍架有一點要補充.長短槍管有分別了.長管用長袋.短槍用短袋.不過可以買穿窿的槍袋.槍管露出槍袋.也是解决方法之一.

作者: MS    時間: 13-8-2009 17:58

兩支槍....ms曾經擁有.......賣咗

作者: Zeiss    時間: 13-8-2009 18:52

我會揀USP,因為個人認為hk啲槍械可靠程度較高,用.45ACP火力又強

作者: 阿堅    時間: 13-8-2009 19:05

A SIG P239

1 可靠性高 測試證實SIG P220系列可靠性高和極度耐用
2 夠細,打357SIG後坐唔會太大,一匣入七發,單雙動手槍
3 即使打光.357SIG只要換管就可以打9MM,換管過程只要一兩分鐘
4 9mm子彈廣泛地在世界各國民間和軍警使用,彈藥補充容易
5 零件廣泛

B 1911

1 3吋管1911,夠細
2 .45既威力
3 .45子彈廣泛地在世界各國民間和軍警使用,彈藥補充容易
4 零件廣泛

C FN FiveseveN

1 可靠性高
2 藏彈量高 20發
3 有戰術軌
4 較輕,後坐力小
5 如使用5.7x28 ss190 有很高的穿透力

作者: MS    時間: 13-8-2009 21:21

土炮!土耳其槍sarsilmaz cm9..9mm

作者: jn_jona    時間: 14-8-2009 02:45

我中以glock18c,because 佢可以full atuo,但係g18c好似無安全掣,危險危險....
作者: adrianyahk    時間: 14-8-2009 02:56

Beretta PX4 compact

1.夠細小
2.彈量足(9mmx13/.40x10)
3.模組化
4.抗酸耐高溫,咩環境都得
5.指向性高

圖片附件: 08-0123.jpg (14-8-2009 02:56, 103.93 KB) / 該附件被下載次數 104

圖片附件: subcompact2.jpg (14-8-2009 02:56, 42.99 KB) / 該附件被下載次數 101

作者: Vindicator    時間: 14-8-2009 12:47

1.細
2,Glock出名可靠,水,沙,咩環境都有很強適應能力
3.9mm子彈廣泛地在世界各國民間和軍警使用,彈藥補充容易
4.禁細枝都15粒喎
5.輕,後坐力小
作者: MS    時間: 14-8-2009 18:09

什麼叫做細 ms支自衛槍....帶去跑步都唔怕跌出喇
作者: auhokan    時間: 14-8-2009 19:34

Glock 19

1. 可靠性高
2. 9mm後座感不會太大,火力也不會太低
3. 15發,以COMPACT手槍來說很多
4. 塑料主體,不怕RUSTING,不怕熱天或是冷天傷手
5. 沒有手動保險,反祇更快
作者: gc200exe    時間: 14-8-2009 22:27

當然係PPK啦

講笑
G26都幾好,再唔係M93R....

作者: MS    時間: 15-8-2009 00:06

80s 邵氏有些部門都有用 Sig 230
作者: T-800    時間: 15-8-2009 01:24

引用:
原帖由 surefire0828 於 10-8-2009 20:59 發表

.22會唔會火力太小
用得好嘅.22都唔會火力太小嘅,50m打車門都爽穿架................ ,係外國打狐狸、野犬好多時都用.22LR(碌架10/22),中正頭獎瓜得架..............

happy shooting!
作者: T-800    時間: 15-8-2009 01:26

引用:
原帖由 MS 於 14-8-2009 18:09 發表

什麼叫做細 ms支自衛槍....帶去跑步都唔怕跌出喇
ms爺呢支係.25定.32呢............?

happy shooting!
作者: adrianyahk    時間: 15-8-2009 03:20

引用:
原帖由 MS 於 15-8-2009 00:06 發表

80s 邵氏有些部門都有用 Sig 230
P232也不錯呢!

圖片附件: sigp232-6x4.jpg (15-8-2009 03:20, 84.12 KB) / 該附件被下載次數 109

作者: Oscarpanzer    時間: 17-8-2009 23:18

引用:
原帖由 MS 於 13-8-2009 05:58 PM 發表
我都喜歡P7夠安全,準確,
其實我覺得一般平民防衛,即使開槍未必會打好耐(個人覺得5-10min)
所以應該以可靠,精確,安全為重
因為十年都未必需要去開槍防衛
我alternative choice係SP2022

作者: 4jai    時間: 18-8-2009 01:32

m1911
百年老字號,又多parts換,我人窮品味又高
更係買支野夠大力,又多野玩啦,一槍解決我多個需要
準,都唔洗講
7+1既彈量...夠唔夠用,就要睇下平時用唔用功啦
安全穩定(雖則冇乜特別既安全裝置,但咁多人用N咁多年...不容置疑)
話佢大支呀,唔大丫
話佢細支?又唔算細啵
加埋個CQC槍套就FIT晒
都係果句,平時用功用得多菜刀當神劍
平時唔用功就神劍變玩具刀
重量....可能我仲後生,唔過3KG唔好同我講重
我平時出街就實帶支肯定火既,所以冇RAIL都冇所謂

作者: MS    時間: 18-8-2009 17:48

引用:
原帖由 wonglk 於 18-8-2009 01:32 發表
m1911
百年老字號,又多parts換,我人窮品味又高
更係買支野夠大力,又多野玩啦,一槍解決我多個需要
準,都唔洗講
7+1既彈量...夠唔夠用,就要睇下平時用唔用功啦
安全穩定(雖則冇乜特別既安全裝置,但咁多人用N咁多年 ...
黃先生你所講好似..........支支槍都啱用
作者: Gabriel2342    時間: 18-8-2009 20:36

引用:
原帖由 Oscarpanzer 於 17-8-2009 23:18 發表

我都喜歡P7夠安全,準確,
其實我覺得一般平民防衛,即使開槍未必會打好耐(個人覺得5-10min)
所以應該以可靠,精確,安全為重
因為十年都未必需要去開槍防衛
我alternative choice係SP2022
...
你handle到P7個blowback?
作者: sunny    時間: 18-8-2009 20:56

I think Makarov is not bad for self defence. Since the price is cheap both gun and ammo.  I bought my at a gun show with three mags for only $90USD.  That is the weapon of choice for me when I was working as a delivery boy for a chinese restaurant, and have no trouble with it at the range and on the street.  I think Wolf 380 ACP 94 Grain Hollow Point is the best for it.

圖片附件: makarov-01.jpg (18-8-2009 20:56, 56.24 KB) / 該附件被下載次數 86

圖片附件: 380_Auto_vs_9mm_Luger.jpg (18-8-2009 20:56, 10.38 KB) / 該附件被下載次數 87

作者: proveywong    時間: 18-8-2009 21:11

SIG P229吧

比p226更優秀一點..雖然9mm 後助力溫和,不過自衛用0.40吧..有好一點stopping power!

圖片附件: btr80ss3.jpg (18-8-2009 21:11, 114.57 KB) / 該附件被下載次數 84

作者: 4jai    時間: 19-8-2009 00:21

引用:
原帖由 MS 於 18-8-2009 17:48 發表

黃先生你所講好似..........支支槍都啱用
又唔係既
我窮麻,加上我又覺得M1911岩洗岩用又岩玩
我個人覺得自槍岩心水好重要
唔岩心水...拎主都覺得周山唔自在
作者: Oscarpanzer    時間: 19-8-2009 23:59

引用:
原帖由 surefire0828 於 18-8-2009 08:36 PM 發表

你handle到P7個blowback?
I never heard anything about the blowback problem
Could you tell me in detail

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0