標題: 情緒病真係可怕 [打印本頁]

作者: 匿名    時間: 12-8-2009 21:10     標題: 情緒病真係可怕

兩年幾前, 瞓覺時突然心跳加速, 成個人好不安, 要係客廳行黎行去, 搞左幾個鐘先瞓得, 第二日返工, 心跳仍快, 搭火車時覺得好細好侷促, 想落車, 坐低同同事飲茶食飯仍不安, 最危險係覺得生命好長, 時間好難過, 一切都無趣, 死左重好.....一個星期後, 一切平伏.........

三個星期前, 又有感覺, 好驚又黎料, 五日前真係黎料, 三更半夜要落街行個圈去平伏, 又有想死念頭, 今次去睇精神科啦.  情緒病原來咁辛苦.
作者: m4devastator    時間: 12-8-2009 21:13

我唔知點解有時訓果時都心跳加速....

我驚心臟病多過情緒病

我都係一個好易緊張既人

樓主你呢?
作者: tinchauy    時間: 12-8-2009 21:29

神經緊張...
做D運動或看書,聽歌就OK啦
作者: POCMarco    時間: 12-8-2009 22:55

引用:
原帖由 Anonymous 於 12-8-2009 21:10 發表
兩年幾前, 瞓覺時突然心跳加速, 成個人好不安, 要係客廳行黎行去, 搞左幾個鐘先瞓得, 第二日返工, 心跳仍快, 搭火車時覺得好細好侷促, 想落車, 坐低同同事飲茶食飯仍不安, 最危險係覺得生命好長, 時間好 ...
你是甚麼病 ar? 我係 Social Anxiety.........同你差唔多......
作者: 阿芝    時間: 12-8-2009 23:04

哦? 有冇睇醫生呀? 醫生有咩建議?
作者: 里安    時間: 14-8-2009 00:01

引用:
原帖由 tinchauy 於 12-8-2009 21:29 發表
神經緊張...
做D運動或看書,聽歌就OK啦
情緒病唔係單單"神經緊張"

有情緒病既人無咁容易放鬆到自己

佢地唔係唔想、而係唔得,下下叫佢地放鬆無意思

作者: 里安    時間: 14-8-2009 00:04

引用:
原帖由 Anonymous 於 12-8-2009 21:10 發表
兩年幾前, 瞓覺時突然心跳加速, 成個人好不安, 要係客廳行黎行去, 搞左幾個鐘先瞓得, 第二日返工, 心跳仍快, 搭火車時覺得好細好侷促, 想落車, 坐低同同事飲茶食飯仍不安, 最危險係覺得生命好長, 時間好 ...
師兄/姐,其實你肯去求助已經好好,好值得鼓勵

好多人有問題都唔肯去求助,結果越踩越深
作者: kennard    時間: 14-8-2009 00:25

我有個同學仔都有lee個病
唔可以輕視佢呀
要睇e生呀
作者: louisli    時間: 14-8-2009 00:46

引用:
原帖由 里安 於 14-8-2009 00:04 發表

師兄/姐,其實你肯去求助已經好好,好值得鼓勵

好多人有問題都唔肯去求助,結果越踩越深
係腦裡面的化學物失調,一定要食藥架,靠放鬆無咩作用
作者: 里安    時間: 14-8-2009 01:07

引用:
原帖由 louisli 於 14-8-2009 00:46 發表

係腦裡面的化學物失調,一定要食藥架,靠放鬆無咩作用
所以一定要去求助
作者: 路比    時間: 14-8-2009 11:59

可以做下呢個test
http://www.depression.edu.hk/b5/content/p3_1.php
作者: kimkileo    時間: 14-8-2009 16:21

情緒病真係好可怕.......香港人就係咁樣冇左哥哥......
作者: yiuyiusiu    時間: 15-8-2009 02:06

都市壓力大
得閒打多兩場game
作者: 里安    時間: 15-8-2009 02:07

引用:
原帖由 kimkileo 於 14-8-2009 16:21 發表
情緒病真係好可怕.......香港人就係咁樣冇左哥哥......
因為好多人都唔認識呢種病
作者: hermanht    時間: 17-8-2009 01:41

引用:
原帖由 路比 於 14-8-2009 11:59 發表
可以做下呢個test
http://www.depression.edu.hk/b5/content/p3_1.php
一見到有咁多題我就好火啦!!!!!

我係咪有病啊? 醫生?

得5分... 好低... 我個病一定好嚴重...

作者: skynet1983    時間: 17-8-2009 01:49

.....我....有成46分....
甘我今個月要打多2場game 啦...
作者: hermanht    時間: 17-8-2009 01:55

引用:
原帖由 skynet1983 於 17-8-2009 01:49 發表
.....我....有成46分....
甘我今個月要打多2場game 啦...
你唔合格
作者: d@2007    時間: 17-8-2009 18:22

29分...
作者: jn_jona    時間: 20-8-2009 02:55

30分

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0