標題: 有冇搞錯... [打印本頁]

作者: crazyjustin1117    時間: 17-8-2009 14:40     標題: 有冇搞錯...

尋日同我爺爺飲茶
食完之後
爺爺佢俾左3000我
(我去英國讀書, 成年都見唔到佢)
咁俾孫仔pocket money都好閒啫
我咪收左佢lor....
返到屋企
無意提起爺爺俾左3000我
佢就突然話
"俾返2000蚊我!"
我覺得奇怪, 就問點解
佢居然話係俾返D機票錢...
我好無奈.
老人家俾佢孫仔嘅零用錢你都搶!
我唔係話個2000蚊嘅問題
而係, 係人都睇得出你拎左我三分二
剩返1000蚊
成晚嬲到訓唔着
而家我連我放英鎊嘅信封都揾唔到
唉.....
作者: 亞爾多    時間: 17-8-2009 14:43

邊個話比返2000蚊
作者: crazyjustin1117    時間: 17-8-2009 14:45

sorry miss左, 我阿媽
作者: Vindicator    時間: 17-8-2009 14:49

點解師兄收$唔會問你爺爺清楚筆$$咩用途

作者: crazyjustin1117    時間: 17-8-2009 14:51     標題: 回覆 4# 的帖子

for my pocket money
作者: 里安    時間: 17-8-2009 14:56

有錢收無啦啦又無梗三分二真係好難受既...

但不過其實如果個reason係真既話......我個人睇法我會接受既
作者: Vindicator    時間: 17-8-2009 14:57

引用:
原帖由 crazyjustin1117 於 17-8-2009 14:51 發表
for my pocket money
禁得意
不過我提議問清楚兩方面人物+向爺爺交代清楚件事+問你爺爺拿$2000得唔得
作者: crazyjustin1117    時間: 17-8-2009 15:04

等我交帶下D資料
我+細佬+父母→中產
爺爺比較慳, 平時唔多買野
我阿媽平時都會喺我到抽下水
e.g. 08奥運, 中銀紀念鈔, 我賺左10000, 請大家食飯,用左3000幾, 都算(果時同朋友去泰國, 忍下)
今次真係唔忍
如果你中六合彩, 俾人抽三分二, 你會點??
作者: 里安    時間: 17-8-2009 15:23

引用:
原帖由 crazyjustin1117 於 17-8-2009 15:04 發表
等我交帶下D資料
我+細佬+父母→中產
爺爺比較慳, 平時唔多買野
我阿媽平時都會喺我到抽下水
e.g. 08奥運, 中銀紀念鈔, 我賺左10000, 請大家食飯,用左3000幾, 都算(果時同朋友去泰國, 忍下)
今次真 ...
可能大家價值觀唔同,我同家人無計咁多,尢其講到錢
作者: crazyjustin1117    時間: 17-8-2009 15:34

我唔係話貪果2000蚊
但係爺爺平時慳飲慳食
先得到嘅3000蚊
一下子俾人搶左66%...
唉...
作者: 餅    時間: 17-8-2009 15:59

你去英國每個月食住學費邊個科水 ?

你咪當預繳俾你娘親 , 讀幾年書回贈俾你 , 你都有賺啦
作者: L    時間: 17-8-2009 16:11

作者: gtoray    時間: 17-8-2009 16:14

留返 1000 比你都算好好了~
作者: crazyjustin1117    時間: 17-8-2009 16:15

其實佢攞錢都算, 一路以黎, 我都唔多like佢, 有時我同細佬唔想睇韓劇, 叫佢上樓上偏廳睇(果到得張一人sofa), 俾我地喺地下廳睇, 佢唔肯走, 跟住要我兩個迫住睇, 都算,…..成日話democratic family, 唔關你事就民主, 影響佢利益ge, 咪我地民, 佢係主lor…
作者: 里安    時間: 17-8-2009 16:18

引用:
原帖由 crazyjustin1117 於 17-8-2009 15:34 發表
我唔係話貪果2000蚊
但係爺爺平時慳飲慳食
先得到嘅3000蚊
一下子俾人搶左66%...
唉...
用"搶"黎形容咁嚴重?

當年我再讀書前既人工得幾千蚊,我一千比我爸,一千比我媽都無左一半咁咪叫打劫

再講,錢都係用你度姐?
作者: L    時間: 17-8-2009 16:19

作者: FNP90xvhk    時間: 17-8-2009 16:19

請恕小弟問一句,你第時搵到錢,而你老豆老母老喇,退休喇
你會唔會養佢地??
作者: gtoray    時間: 17-8-2009 16:23

引用:
原帖由 crazyjustin1117 於 17-8-2009 16:15 發表
其實佢攞錢都算, 一路以黎, 我都唔多like佢, 有時我同細佬唔想睇韓劇, 叫佢上樓上偏廳睇(果到得張一人sofa), 俾我地喺地下廳睇, 佢唔肯走, 跟住要我兩個迫住睇, 都算,…..成日話democratic family, 唔關 ...
佢攞錢都算 ?!
你唔計下你出世到依家攞左佢幾多錢?
democratic family ?
你都夠同膽wor...要呀媽就你地上偏廳睇?
依家你地兩個迫埋一間房, 遲d會唔會唔夠地方訓要佢訓騎樓?
作者: 里安    時間: 17-8-2009 16:32

引用:
原帖由 gtoray 於 17-8-2009 16:23 發表

佢攞錢都算 ?!
你唔計下你出世到依家攞左佢幾多錢?
democratic family ?
你都夠同膽wor...要呀媽就你地上偏廳睇?
依家你地兩個迫埋一間房, 遲d會唔會唔夠地方訓要佢訓騎樓?
democratic呢個字累死人...............
作者: louisli    時間: 17-8-2009 16:34

你又諗下喎,如果你爺爺唔比,你連呢1000蚊都無喎
呢3000蚊只係bonus,有... 同埋無呢個bonus,你睇下邊個情況著數d?
作者: louisli    時間: 17-8-2009 16:35

引用:
原帖由 里安 於 17-8-2009 16:32 發表

democratic呢個字累死人...............
"中國人是要管的"
作者: TOM仔    時間: 17-8-2009 16:44

c 兄你不如問下自已,佢對你付出左幾多???
本來無一物,何處惹塵埃???
你一出世咩都冇,咩都係你老豆老母比你o加
c 兄2000都計..........
唔通佢煮左餐飯,洗左機3 又同你計???佢冇義務幫你做o加
c 兄珍惜眼前人呀!!!!!唔好失去左先識珍惜呀!!!!
作者: chunchun92    時間: 17-8-2009 17:18

我睇你成身裝備都係靠你屋企人支持?
如果係……你更加要俾………
你呀媽真係要同你計……你就死喇…
生你出黎……唔痛架…
養你…唔洗人工呀…
教好你…唔洗心機呀…
餵飽你…唔洗錢架…
有地方你住…唔洗租架…
如果全部同你計…你一世都還唔清…
其實你都係未睇得開姐…你睇開左就明架喇…
作者: kimkileo    時間: 17-8-2009 17:30

嘩.....你咁都計呀............
老闆.....20蚊叉燒呀唔該....
作者: jn_jona    時間: 20-8-2009 03:05

引用:
原帖由 chunchun92 於 17-8-2009 17:18 發表
我睇你成身裝備都係靠你屋企人支持?
如果係……你更加要俾………
你呀媽真係要同你計……你就死喇…
生你出黎……唔痛架…
養你…唔洗人工呀…
教好你…唔洗心機呀…
餵飽你…唔洗錢架…
有地方你住…唔洗租 ...
不過我ar媽要同我計呢 ..
佢同我講如果大個果時發達要比番五百萬比wo...(我d廿既人點會達ar?!)
作者: adrianyahk    時間: 20-8-2009 03:12

引用:
原帖由 jn_jona 於 20-8-2009 03:05 發表

佢同我講如果大個果時發達要比番五百萬比wo...(我d廿既人點會達ar?!)
呀師兄你都識講,你都話自己唔會發達...咁都叫同你計? 唔洗講到出面呀大哥?
發左達都係收你五百萬.....唉~
作者: adrianyahk    時間: 20-8-2009 03:25

最初睇樓主個post 都以為你阿媽好專制好野蠻...點知睇睇下,真係啤一聲wor!
你唔like阿媽,因為佢要睇泡菜劇阻住你同你細佬睇電視.... 咁都係理由!?
嘩你阿媽得閒坐低同你兩隻野睇電視係佢陪你地ja! 你估佢陪到你地好耐呀? 揀下台都得掛?
佢唔洗做呀? 佢好得閒呀? 佢做家庭主婦又係做,番工又係做..
你阿爺俾三千蚊你,你估佢本心真係俾你吃喝玩樂呀? 你阿媽拎去真係咁難為你咩? 佢拎走哂都唔過份啦!
Democratic? 呢個世界有鬼民主! 你又唔係賺錢養全家,用既屋企食既屋企,你阿媽點都係主啦,
俾你係主佢地重旨意有人養? 睇電視兩老去偏廳呀? 你食半島酒店佢食龍島d麵包皮呀?
重要供你去外國讀書...哂米飯不特止重哂埋書簿錢....

唉...又搞網上教仔......樓上我搭單俾多一斤叉燒, 半肥瘦唔該...
作者: 里安    時間: 20-8-2009 10:47

引用:
原帖由 jn_jona 於 20-8-2009 03:05 發表

有時候口講既野唔好咁認真真計較

咁如果第日你養你父母既錢夾埋多過五百萬你係咪多一蚊都唔比?

再講,我自己價值觀係義老豆老母係天經地義

同埋我父母絕對值得我養佢地過世!
作者: 里安    時間: 20-8-2009 10:48

引用:
原帖由 adrianyahk 於 20-8-2009 03:25 發表
最初睇樓主個post 都以為你阿媽好專制好野蠻...點知睇睇下,真係啤一聲wor!
你唔like阿媽,因為佢要睇泡菜劇阻住你同你細佬睇電視.... 咁都係理由!?
嘩你阿媽得閒坐低同你兩隻野睇電視係佢陪你地ja! 你估佢 ...
再講又唔係2000蚊去打牌,係用返落機票度喎
作者: WESTER    時間: 20-8-2009 11:03

通常説親人是非都會......
作者: Hkpolice-Psu    時間: 20-8-2009 19:06

咁洗橫手拎錢又真係會火滾既.....
但你若果掉返轉諗,如果佢叫你俾返去外國讀書所洗既錢,你依家先至係俾兩千咁大把,條氣可能會順D......
作者: Gabriel2342    時間: 20-8-2009 19:10

佢果個理由就真係火滾啲既

呀媽攞得呀仔啲錢係有理由既...如果佢個理由可以講得好聽啲既話...
作者: ea4101    時間: 20-8-2009 19:18

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 20-8-2009 19:06 發表
咁洗橫手拎錢又真係會火滾既.....
但你若果掉返轉諗,如果佢叫你俾返去外國讀書所洗既錢,你依家先至係俾兩千咁大把,條氣可能會順D......
其實我覺得樓主唔like 的係洗橫手
其實如果有個好的理由的話應該會好D
作者: ++朗++    時間: 23-8-2009 04:47

都唔明D人點解咁鍾意同屋企人講錢
講錢傷感情呀
我同屋企人最講錢時
就係我還錢比阿媽
我阿媽係咁叫我唔洗急囉
有個咁GA仔
精虫都蝕埋
作者: 里安    時間: 23-8-2009 19:15

引用:
原帖由 ea4101 於 20-8-2009 19:18 發表

其實我覺得樓主唔like 的係洗橫手
其實如果有個好的理由的話應該會好D
其實用返係自己身上呢個原因都無咩唔妥......

不過唔係用係樓主想要既野度
作者: basket_lam    時間: 23-8-2009 21:05     標題: 回覆 1# 的帖子

dude, i have a couple of questions for you:

1) who paid for your living before u came to uk
2) who is paying for your living (most of it if not all of it) while you are in uk

may i give you a piece of advice, you will never get a chance to pick your family even in your next life, but i can almost guarantee one thing tho, your family is always willing to step up and help you out if you ever stucked into any problem no matter how big the problem, so why don't you grow up a bit and just stop thinking about yourself, otherwise the next thing you know, your family may not be around any more and you will regret it
作者: 衰人    時間: 23-8-2009 22:17

$2000由得佢啦.........噤多年師兄你賺咗嫁啦
作者: mujiadam    時間: 24-8-2009 00:53

引用:
原帖由 ++朗++ 於 23-8-2009 04:47 發表
都唔明D人點解咁鍾意同屋企人講錢
講錢傷感情呀
我同屋企人最講錢時
就係我還錢比阿媽
我阿媽係咁叫我唔洗急囉
有個咁GA仔
精虫都蝕埋
家家環境唔同
作者: 4jai    時間: 24-8-2009 01:01

個個人屋企環境,唔係三言兩語講得晒
有人好鐘意呀爸呀媽
都有人一世恨呀爸呀媽

如果樓主真係為左電視問題咁樣去憎個呀媽既....我只可以講句,你仲未夠格
但都係第一句啦,唔係三言兩語交代得晒你對呀媽既"感情",睇戲咩

不過我反而覺得個呀爺蝕底,家陣係呀爺錫個孫先比錢個孫
就唔係比錢佢呀媽洗(更加上,咁多位真係知道佢呀爺同呀媽關係好?家陣佢拎D錢係呀爺比個孫,係比個孫去用,就唔係比呀媽,如果呀媽聽到呀爺比錢佢個仔先收佢既...我唔會教樓主不孝既)

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0