標題: 唔小心...... [打印本頁]

作者: L    時間: 22-8-2009 22:54     標題: 唔小心......

作者: mike-mike    時間: 22-8-2009 23:02

恭喜你呀, 泥坑又多一位師兄了~
d90好機黎, 買咗乜鏡呀?
作者: m4devastator    時間: 22-8-2009 23:02

唉...咁唔小心呀

歡迎進入...毒海無崖
作者: L    時間: 22-8-2009 23:03

作者: L    時間: 22-8-2009 23:04

作者: mike-mike    時間: 22-8-2009 23:13

引用:
原帖由 於 22-8-2009 23:03 發表

冇啊..都係kit鏡....聽人講好似已經唔錯..所以玩住先..而家刮緊本說明書
d90呢支kit鏡好好架喇, 遲d可以再買多支大光圈定焦鏡, 如50 f1.8或35 f1.8, 到時係室內唔用閃都影到下~ 影人都好靚~
作者: 1233    時間: 22-8-2009 23:14

歡迎進入....深坑
作者: 阿堅    時間: 22-8-2009 23:18

引用:
原帖由 於 22-8-2009 23:03 發表

冇啊..都係kit鏡....聽人講好似已經唔錯..所以玩住先..而家刮緊本說明書
洗咩睇說明書,直接用,用佢一頭半個鐘咩都得....
再唔得就比我用
作者: L    時間: 22-8-2009 23:41

作者: LCW    時間: 22-8-2009 23:47

Welcome to the world of Nikon
作者: T-800    時間: 22-8-2009 23:49

how much of D90 BODY NOW.............??

thank you!!

happy shooting!
作者: L    時間: 22-8-2009 23:54

作者: mike-mike    時間: 22-8-2009 23:54

引用:
原帖由 於 22-8-2009 23:41 發表

其實個程序係用kit鏡 練岩自己慣常的焦距 然後去買返個定焦咁樣?
不過諗太遠了 玩掂左而家支鏡先
唔一定架wor
當你覺得支18-105係影人時散景不足, 或係室內時影得唔好(快門唔夠之類), 就係你需要一支大光圈的時候.
而一支定焦鏡對我黎講, 係又sharp又有大光圈, 又唔太重又抵買的鏡, 代價只係冇得zoom~
作者: L    時間: 22-8-2009 23:55

作者: 1233    時間: 23-8-2009 00:03

引用:
原帖由 於 22-8-2009 23:55 發表

body 聽聞仲係6xxx 因為我係連埋鏡一齊買 所以唔可以比到準確資料你  
好似係6千9百幾....不過我係豐x果d睇到
作者: 亞延    時間: 23-8-2009 00:11

我都準備升300s
作者: m4devastator    時間: 23-8-2009 00:24

引用:
原帖由 mike-mike 於 22-8-2009 23:54 發表

唔一定架wor
當你覺得支18-105係影人時散景不足, 或係室內時影得唔好(快門唔夠之類), 就係你需要一支大光圈的時候.
而一支定焦鏡對我黎講, 係又sharp又有大光圈, 又唔太重又抵買的鏡, 代價只係冇得zoom~
其實我而家都好喜歡用定焦

冇得zoom反而可以專心構圖

因為有zoom其實煩,同一個景
zoom來zoom去,
咁又好似好啲,zoom多少少又唔錯,猶豫不決...
作者: L    時間: 23-8-2009 00:29

作者: CrazyBoy    時間: 23-8-2009 01:09

引用:
原帖由 於 23-8-2009 00:29 發表
其實我想搵本可以係學影相的入門書..師兄們有冇咩好介紹?
到而家我仲未搞得清楚..光圈係控制d咩...先決果d設定等等
http://www.dchome.net/viewthread.php?fid=115&tid=235722&pid=2671616&page=1&extra=#pid2671616
作者: mike-mike    時間: 23-8-2009 08:14

引用:
原帖由 m4devastator 於 23-8-2009 00:24 發表

zoom來zoom去,
咁又好似好啲,zoom多少少又唔錯,猶豫不決...oke" />
同感, 我都唔多用zoom鏡的~ (當然器材有限, 我有d range重要靠zoom鏡啦)
作者: 路比    時間: 24-8-2009 00:43

引用:
原帖由 亞延 於 23-8-2009 00:11 發表
我都準備升300s
差3K,上D700啦
作者: CrazyBoy    時間: 24-8-2009 13:12

引用:
原帖由 路比 於 24-8-2009 00:43 發表

差3K,上D700啦
用DX鏡得返500萬像...無左用DX鏡既方便~

不過FX既散景同ISO又真係好吸引

作者: L    時間: 24-8-2009 14:01

作者: 路比    時間: 24-8-2009 14:10

引用:
原帖由 於 24-8-2009 14:01 發表
唔知點解我用M MODE..影出黎..全黑色..咩都睇唔到
用咩光圈快門?
有冇開鏡頭蓋??
作者: ++朗++    時間: 25-8-2009 00:21

引用:
原帖由 m4devastator 於 23-8-2009 00:24 發表

zoom來zoom去,
咁又好似好啲,zoom多少少又唔錯,猶豫不決...
所以我用zoom鏡係睇刻度zoom
即係話kit鏡係18-55
我只會用18,24,35,55
唔用中間
作者: 生豪    時間: 27-8-2009 06:36

引用:
原帖由 路比 於 24-8-2009 14:10 發表

用咩光圈快門?
有冇開鏡頭蓋??
haha 好答案

To: L兄...首先你要知咩係M,S,A,P
M=全手動(光圈快門係人手調節)
若果你SET得快門太快,光圈太細就會影出黎暗或黑
相反快門太長,光圈太大就會暴光過度

我建議使用A mood,因為A mood係指光圈大小/EV/ISO/WB 由人手決定,再由相機決定快門時間...對於新入門人仕較易上手,好過用auto浪費部機...
作者: L    時間: 27-8-2009 10:44

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0