標題: 今次到CANON出招了 [打印本頁]

作者: 路比    時間: 29-8-2009 02:41     標題: 今次到CANON出招了

聽講仲會出部有拍片o既2000D

作者: adrianyahk    時間: 29-8-2009 02:46

7D...........我真係唔知佢想點.....莊家你有冇興趣換機?
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 29-8-2009 02:50

似乎係1同5之間的機
作者: adrianyahk    時間: 29-8-2009 02:51

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 29-8-2009 02:50 發表
似乎係1同5之間的機
我覺得係xxD 同 1D之間囉...都唔關5Dmk2事...apsc嘛~
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 29-8-2009 02:51

引用:
原帖由 adrianyahk 於 29-8-2009 02:46 發表
7D...........我真係唔知佢想點.....莊家你有冇興趣換機?
咩都係有錢先講,況且我而家打算入支24-105先
作者: 路比    時間: 29-8-2009 02:52

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 29-8-2009 02:50 發表
似乎係1同5之間的機
圖中的鏡頭係EF-S 喎
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 29-8-2009 02:54

引用:
原帖由 adrianyahk 於 29-8-2009 02:51 發表

我覺得係xxD 同 1D之間囉...都唔關5Dmk2事...apsc嘛~
用雙digi4的,佢唔會係d 平機lor,起碼唔似係先la
作者: adrianyahk    時間: 29-8-2009 02:55

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 29-8-2009 02:54 發表

皮半啦~
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 29-8-2009 02:57

引用:
原帖由 路比 於 29-8-2009 02:52 發表

圖中的鏡頭係EF-S 喎
好難講的
作者: 路比    時間: 29-8-2009 02:58

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 29-8-2009 02:54 發表

1仔APS-C版 對一班唔想上FF,而又對50D個9點對焦不滿o既人,大有人在

N家都有部繼承大部份D3功能o既APS-C D300啦

作者: 莊家-犯罪無間    時間: 29-8-2009 03:00

引用:
原帖由 adrianyahk 於 29-8-2009 02:55 發表

皮半啦~
100% vf,19點,6400 iso,呢堆野點都唔似係比半片機,如果係咁的好多人(特別係玩機o個班)會掟曬d 5d2(雖然街都缺左好一排貨)
作者: adrianyahk    時間: 29-8-2009 03:01

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 29-8-2009 02:57 發表

好難講的
一定係apsc...
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 29-8-2009 03:02

引用:
原帖由 路比 於 29-8-2009 02:58 發表

1仔APS-C版 對一班唔想上FF,而又對50D個9點對焦不滿o既人,大有人在

N家都有部繼承大部份D3功能o既APS-C D300啦
但係咁出得的,估的都係1d的低階,半片得o黎又係同5d2同一個售價
作者: 路比    時間: 29-8-2009 03:03

引用:
原帖由 adrianyahk 於 29-8-2009 03:01 發表

一定係apsc...
雖然聽過網上有人話係APS-H,不過EF-S鏡個成像圈好似唔夠大出x1.3
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 29-8-2009 03:04

引用:
原帖由 路比 於 29-8-2009 03:03 發表

雖然聽過網上有人話係APS-H,不過EF-S鏡個成像圈好似唔夠大出x1.3
整16:9的相
作者: 路比    時間: 29-8-2009 03:05

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 29-8-2009 03:02 發表

但係咁出得的,估的都係1d的低階,半片得o黎又係同5d2同一個售價
我覺得有市場架,不過CANON要出返多D似樣o既EF-S鏡先得啦
作者: 路比    時間: 29-8-2009 03:06

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 29-8-2009 03:04 發表

整16:9的相
冇關係架喎,唔夠大就係唔夠人架啦
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 29-8-2009 03:07

引用:
原帖由 路比 於 29-8-2009 03:06 發表

冇關係架喎,唔夠大就係唔夠人架啦
用支改左momnt的10-22影完之後,在電腦crop,變16:9
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 29-8-2009 03:08

引用:
原帖由 路比 於 29-8-2009 03:05 發表

我覺得有市場架,不過CANON要出返多D似樣o既EF-S鏡先得啦
ef-s係有好野,不過個價貴到比多幾k有支紅圈
作者: 路比    時間: 29-8-2009 03:27

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 29-8-2009 03:08 發表

ef-s係有好野,不過個價貴到比多幾k有支紅圈
呢個都唔係大問題,問題係比左咁多錢買枝高質鏡,都唔比返個防水防塵你先死丫嗎
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 29-8-2009 03:40

引用:
原帖由 路比 於 29-8-2009 03:27 發表

呢個都唔係大問題,問題係比左咁多錢買枝高質鏡,都唔比返個防水防塵你先死丫嗎
不過ef紅圈用落半片機效果都唔係太好
作者: 路比    時間: 29-8-2009 04:38

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 29-8-2009 03:40 發表

不過ef紅圈用落半片機效果都唔係太好
就係果幾枝好o既EF-S成象都好過L,不過又唔係全天候,咁又點可以放心粗用呢
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 29-8-2009 14:15

引用:
原帖由 路比 於 29-8-2009 04:38 發表

就係果幾枝好o既EF-S成象都好過L,不過又唔係全天候,咁又點可以放心粗用呢
有幾可要全天候咁用ar
作者: 路比    時間: 29-8-2009 17:38

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 29-8-2009 14:15 發表

有幾可要全天候咁用ar
對我黎講都幾重要=.,="
入CAMP,行山,去沙灘,落雨,都可以放心用,開心好多架
作者: m4devastator    時間: 29-8-2009 17:50

7D乃係傳聞姐
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 29-8-2009 17:59

傳多兩傳就係真ga la
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 29-8-2009 18:08

引用:
原帖由 路比 於 29-8-2009 17:38 發表
對我黎講都幾重要=.,="
入CAMP,行山,去沙灘,落雨,都可以放心用,開心好多架
有幾多人好似你咁用,如果係咁的你要用的機都要係咁先得
作者: 路比    時間: 29-8-2009 22:06

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 29-8-2009 18:08 發表

有幾多人好似你咁用,如果係咁的你要用的機都要係咁先得
依家2枝鏡都係防水防塵,係欠部機身=.,="
作者: ++朗++    時間: 30-8-2009 01:57

引用:
原帖由 路比 於 29-8-2009 22:06 發表

依家2枝鏡都係防水防塵,係欠部機身=.,="
入部5D2啦
作者: 路比    時間: 30-8-2009 02:26

引用:
原帖由 ++朗++ 於 30-8-2009 01:57 發表

入部5D2啦
傻豬豬,我用OLYMPUS架,等緊E-3後繼機

我對一部FF版o既500D冇興趣
返而APS-C版1仔(7D)就真係吸引啦,不過EF-S冇全天候鏡,想我轉會都幾難

作者: 莊家-犯罪無間    時間: 30-8-2009 04:55

http://chinese.engadget.com/2009 ... ses-turn-up-online/

15-85,18-135
作者: m4devastator    時間: 30-8-2009 13:31

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 30-8-2009 04:55 發表
http://chinese.engadget.com/2009 ... ses-turn-up-online/

15-85,18-135
個樣
作者: 天煞孤狼    時間: 30-8-2009 14:03

仲有 100mm macro L IS ...
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 30-8-2009 16:23

引用:
原帖由 m4devastator 於 30-8-2009 13:31 發表

個樣
支鏡係攞嚟用,唔係用嚟睇

個range ok好用,係光圈差d d
作者: ++朗++    時間: 31-8-2009 03:19

引用:
原帖由 路比 於 30-8-2009 02:26 發表

傻豬豬,我用OLYMPUS架,等緊E-3後繼機

我對一部FF版o既500D冇興趣
返而APS-C版1仔(7D)就真係吸引啦,不過EF-S冇全天候鏡,想我轉會都幾難
絕對唔係FF版o既500D咁簡單
用過之後...中哂毒
作者: mike-mike    時間: 31-8-2009 09:03

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 30-8-2009 16:23 發表

支鏡係攞嚟用,唔係用嚟睇

個range ok好用,係光圈差d d
有人真係用黎睇的...好似n記d灰鏡咁, 大把師兄爭著買, 但係街又唔多見人拎出黎用wor~(識有人話用殘咗賣唔出, 所以買多支黑鏡用黎出街影)
作者: 路比    時間: 31-8-2009 09:50

引用:
原帖由 ++朗++ 於 31-8-2009 03:19 發表

絕對唔係FF版o既500D咁簡單
用過之後...中哂毒
我屋企有,拎過上手想掉落垃圾筒
作者: 101653    時間: 31-8-2009 19:35

柒D?
1.6X 冇興趣

對 CANON
除左 APSH 1.3X 外
FF / APSC 懶理
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 1-9-2009 03:55

http://hk.myblog.yahoo.com/jw!lR ... 1PD/article?mid=249

綜合多月流傳,等多陣就知佢想點
作者: 路比    時間: 1-9-2009 09:27

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 1-9-2009 03:55 發表
http://hk.myblog.yahoo.com/jw!lR ... 1PD/article?mid=249

綜合多月流傳,等多陣就知佢想點
枝百微好長,唔係光圈絕大呢
作者: 路比    時間: 1-9-2009 12:24

堅出了
http://www.dpreview.com/news/0909/09090105canoneos7d.asp

As anticipated Canon has today announced the EOS 7D digital SLR. It boasts a new 18MP CMOS sensor, Dual DIGIC 4 processors, ISO range expandable to 12800, continuous shooting at 8 fps and full HD video recording. It also incorporates a new viewfinder with 1.0x magnification and 100% coverage and a 3 inch LCD with 920k dot resolution

The Canon EOS 7D is packed with new features:
18 MP APS–C CMOS Sensor
Designed and manufactured by Canon, the sensor produces an outstanding image and offers fantastic performance at high and low conditions, thanks to a new photodiode and microlens construction.
8 fps image capture
Enabled by the Dual “DIGIC 4” processors and improved electrical system, photographers can capture images at 8fps, without the need for additional accessories and in all file types.
ISO Range
The EOS 7D enables photographers to capture subjects in their natural light.  The ISO range (100 – 6,400) is expandable to 12,800.
EOS Movie
With improved operation, making it easy to switch directly to movie mode, it is now even simpler to shoot Full HD video.  Users can set exposure and frame rate – with options for 24 fps to create that cinematic feel.
Dual “DIGIC 4” processors
By utilising Dual “DIGIC 4” processors, users of the EOS 7D never have to compromise between shooting speed, image quality and ISO performance.
Impressive Design
Canon has listened to photographer feedback when designing the body, as well as the internal technologies.  A magnesium alloy body offers environmental protection – the tough, lightweight construction is designed to defend against moisture, and dust – equivalent to the legendary EOS–1N.

作者: mike-mike    時間: 1-9-2009 12:40

原來aps-c都重有得加象素...都想睇下佢係高iso下的表現~
作者: 亞龍    時間: 1-9-2009 13:08

機身要成$13xxx
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 1-9-2009 13:15

引用:
原帖由 亞龍 於 1-9-2009 13:08 發表
機身要成$13xxx ;scar e
呢堆spec差唔多la
作者: 101653    時間: 1-9-2009 13:20

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 1-9-2009 13:15 發表

呢堆spec差唔多la
X街喇
扯其tim....

19點唔X早D出
片唔X早D拍

妖!
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 1-9-2009 13:29

引用:
原帖由 mike-mike 於 1-9-2009 12:40 發表
原來aps-c都重有得加象素...都想睇下佢係高iso下的表現~
納米技術的幫助之下,可能重可以再推高
作者: mike-mike    時間: 1-9-2009 13:32

呢個價位的話, 畀n記的d300s要吸引少少 (有人係象素洗決).
但iso唔得就再高都冇用.
至於s記的a850, 差唔多價, 唔知d人會點揀?
作者: 101653    時間: 1-9-2009 13:34

引用:
原帖由 mike-mike 於 1-9-2009 13:32 發表
呢個價位的話, 畀n記的d300s要吸引少少 (有人係象素洗決).
SONY機ISO最高可用度:

400開始暗位有粒粒(好輕微,但我唔鍾意)
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 1-9-2009 13:40

引用:
原帖由 101653 於 1-9-2009 13:34 發表

SONY機ISO最高可用度:

400開始暗位有粒粒(好輕微,但我唔鍾意)
iso400的菲林都有粒粒,算唔算係還原菲林的效果
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 1-9-2009 13:42

引用:
原帖由 mike-mike 於 1-9-2009 13:32 發表
canon d noise控制向來都唔曳

作者: 101653    時間: 1-9-2009 13:44

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 1-9-2009 13:40 發表

iso400的菲林都有粒粒,算唔算係還原菲林的效果
睇你想要絕對平滑還是菲林效果啦
但衰在佢光位去到1600都冇乜Noise
但暗位會慢慢現慢慢現囉 (比其他廠特別出眾)

我自己想要多D粒粒果時
6400ISO再熄埋NR都唔係幾夠
應該話粒粒唔夠粗

作者: CrazyBoy    時間: 1-9-2009 13:47

引用:
原帖由 101653 於 1-9-2009 13:44 發表

睇你想要絕對平滑還是菲林效果啦
但衰在佢光位去到1600都冇乜Noise
但暗位會慢慢現慢慢現囉 (比其他廠特別出眾)

我自己想要多D粒粒果時
6400ISO再熄埋NR都唔係幾夠
應該話粒粒唔夠粗
想要粒粒可以後期加上去

但無人會想D粒粒係影果時被強行加上去...
作者: 101653    時間: 1-9-2009 13:49

引用:
原帖由 CrazyBoy 於 1-9-2009 13:47 發表

想要粒粒可以後期加上去

咁買部機番去會試架ma
我係玩相機架

咩都試下
同一個角度都影十幾張

作者: 路比    時間: 1-9-2009 13:51

引用:
原帖由 101653 於 1-9-2009 13:20 發表

X街喇
扯其tim....

19點唔X早D出
片唔X早D拍

妖!
唔係對手殺到埋身,佢又點會拎返d本事出黎拉返班客丫
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 1-9-2009 13:52

引用:
原帖由 CrazyBoy 於 1-9-2009 13:47 發表

想要粒粒可以後期加上去

佢似乎想一次就ko到,少d後製
作者: 101653    時間: 1-9-2009 13:55

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 1-9-2009 13:52 發表

佢似乎想一次就ko到,少d後製
noise勁丫ma
咪試囉
得鬼閒張張同你ps咩

but
真係冇可能做到菲林果隻粗粒
sony既noise係幼
但紅橙黃綠青藍紫出齊

圖片附件: DSC02172.JPG (1-9-2009 14:25, 148.72 KB) / 該附件被下載次數 47

作者: 路比    時間: 1-9-2009 13:58

http://cweb.canon.jp/camera/eosd/7dsp/index.html
http://cweb.canon.jp/newsrelease/2009-09/pr-eos7d.html
http://cweb.canon.jp/camera/eosd/7d/index.html

約1800万画素CMOSセンサーの高画質と約8コマ/秒の高速連写を両立
プロ機に迫る高画質・高性能のデジタル一眼レフカメラ“キヤノン EOS 7D”

キヤノンは、プロ機に匹敵する機能や性能に加え、多様な使い方を実現したハイアマチュア向けのデジタル一眼レフカメラ“キヤノン EOS 7D”を10月上旬に発売します。

EOS 7D(EF-S15-85mm F3.5-5.6 IS USM装着時)
EOS 7D(背面)
ワイヤレスファイルトランスミッター WFT-E5B

キヤノン EOS 7D ボディオープン価格 (発売日:2009年10月上旬)
キヤノン EOS 7D EF-S15-85 IS U レンズキットオープン価格 (発売日:2009年10月上旬)
キヤノン EOS 7D EF-S18-200 IS レンズキットオープン価格 (発売日:2009年10月上旬)
キヤノン ワイヤレスファイルトランスミッター WFT-E5B価格(税別)9万5,000円 (発売日:2009年11月上旬)

快d公布價錢啦

作者: 路比    時間: 1-9-2009 14:23

usd $1699.99
http://www.amazon.com/Digital-Ca ... ywords=Canon+EOS+7D
出左previews添啦
http://www.dpreview.com/previews/canoneos7d/

作者: 莊家-犯罪無間    時間: 1-9-2009 15:28

乘番萬三左右有得諗,而且有好多1n/1d的技術下放
作者: 路比    時間: 1-9-2009 15:31

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 1-9-2009 15:28 發表
乘番萬三左右有得諗,而且有好多1n/1d的技術下放
升級啦~ 升級啦~ 升級啦~ 升級啦~
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 1-9-2009 15:33

引用:
原帖由 路比 於 1-9-2009 15:31 發表

升級啦~ 升級啦~ 升級啦~ 升級啦~
預左入,因為我要一部8fps的機重要過ff

(當然FF都好需要入for d細press的時候做野)
作者: 路比    時間: 1-9-2009 15:42

今次canon真係小有地有誠意,用開c記真係值得升
我覺得好過5d2好多
不過都係果句,未有對應鏡頭吸引
作者: 路比    時間: 1-9-2009 17:04

canon 香港新聞稿都出了
http://www.canon.com.hk/Download ... 374&file_type=4
作者: m4devastator    時間: 1-9-2009 17:44

呢部簡真神機,講真!!!

18mp, 19 AF point, 8fps, dual DIGIC IV,100% viewfinder,

already killed me

作者: jimjimjimjim099    時間: 1-9-2009 17:45

電子水平...

跟pentax 出??

pentax k7 有11點對焦, 77點測光, 5.2fps, 100% , 電子水平 .
又唔見冇人話係神機.

作者: m4devastator    時間: 1-9-2009 17:46

引用:
原帖由 jimjimjimjim099 於 1-9-2009 17:45 發表
電子水平...

跟pentax 出??
nikon 一早都有了
作者: jimjimjimjim099    時間: 1-9-2009 17:53

引用:
原帖由 m4devastator 於 1-9-2009 17:46 發表

nikon 一早都有了
啊,
好似係d700?

pentax的電子水平,一個係機頂mon,一個係viewfinder.
好實用.

如果canon要出,早就出左啦, 咁岩k7出無耐, 又有電子水平果d,真係令人想到係對抗pentax.

講真,我支持笨柒ga
作者: 亞龍    時間: 1-9-2009 18:58

講真.........今次Canon的7D係幾有誠意
但都唔會關我事......我只係想像到,7D都勁到咁.....到1D4 or 1Ds4時..........會勁到去咩地步呢????
1仔啊1仔........快D出la...........想死我la...
作者: HunterX    時間: 1-9-2009 19:09

引用:
原帖由 亞龍 於 1-9-2009 18:58 發表
講真.........今次Canon的7D係幾有誠意
但都唔會關我事......我只係想像到,7D都勁到咁.....到1D4 or 1Ds4時..........會勁到去咩地步呢????
1仔啊1仔........快D出la...........想死我la...
如果Canon要做, 幾勁都做得出。
但係o係1仔依然有銷量無對手既情況下, 龍哥你有排等喎......
作者: 101653    時間: 1-9-2009 21:51

引用:
原帖由 m4devastator 於 1-9-2009 17:44 發表
呢部簡真神機,講真!!!

18mp, 19 AF point, 8fps, dual DIGIC IV,100% viewfinder,

already killed me

...
我好憎canon
但佢出部咁既野
有d性衝動tim....
作者: adrianyahk    時間: 1-9-2009 21:52

引用:
原帖由 101653 於 1-9-2009 21:51 發表

我好憎canon
但佢出部咁既野
你咁血氣方剛...
作者: 101653    時間: 1-9-2009 21:55

引用:
原帖由 adrianyahk 於 1-9-2009 21:52 發表

你咁血氣方剛...
扑爆支鏡頭囉黎做飛機杯
作者: m4devastator    時間: 1-9-2009 21:56

canon

你今次做得好絕呀 !!
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 1-9-2009 22:33

引用:
原帖由 101653 於 1-9-2009 21:51 發表

我好憎canon
但佢出部咁既野
有性衝動,大力d x佢
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 1-9-2009 22:34

引用:
原帖由 m4devastator 於 1-9-2009 21:56 發表
canon

你今次做得好絕呀 !!
佢d 對焦點可以分開幾組咁用
作者: 路比    時間: 2-9-2009 00:00

引用:
原帖由 101653 於 1-9-2009 21:55 發表

扑爆支鏡頭囉黎做飛機杯
go~一定好high
作者: 路比    時間: 11-9-2009 14:41

HK$10800?!!
係就死得人多啦
http://www.price.com.hk/product.php?p=113437
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 11-9-2009 16:28

引用:
原帖由 路比 於 11-9-2009 14:41 發表
HK$10800?!!
係就死得人多啦
http://www.price.com.hk/product.php?p=113437
呢個價咁計,行機可能係12k多少少
作者: m4devastator    時間: 11-9-2009 16:45

the world has changed.

so attractive ar

i may sell 40D and get this
作者: 路比    時間: 11-9-2009 17:04

引用:
原帖由 m4devastator 於 11-9-2009 16:45 發表
the world has changed.

so attractive ar

i may sell 40D and get this
40d,2k同你收左佢
作者: mike-mike    時間: 11-9-2009 17:46

呢個價真係好吸引wor, 一邊係sorry的平價ff, 一邊係超高解像的apsc連拍王..., nikon死得...
作者: adrianyahk    時間: 11-9-2009 17:58

引用:
原帖由 mike-mike 於 11-9-2009 17:46 發表
呢個價真係好吸引wor, 一邊係sorry的平價ff, 一邊係超高解像的apsc連拍王..., nikon死得...
幾時生過..?
作者: mike-mike    時間: 11-9-2009 18:26

引用:
原帖由 adrianyahk 於 11-9-2009 17:58 發表

幾時生過..?
我認為係d300時期, nikon叫做攞返好多票了~~~
作者: 101653    時間: 11-9-2009 20:46

引用:
原帖由 路比 於 11-9-2009 14:41 發表
HK$10800?!!
係就死得人多啦
買左50D果班可以考慮跳樓死.......
作者: m4devastator    時間: 11-9-2009 20:55

呢個價錢真係對粉絲黎講絕對震撼!!

人都din
作者: adrianyahk    時間: 12-9-2009 00:36

引用:
原帖由 mike-mike 於 11-9-2009 18:26 發表

我認為係d300時期, nikon叫做攞返好多票了~~~
而家睇番...最好既機型都係D80... 重有D40/40x...
D3同D300真係回春藥來ge...不過之後就....
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 12-9-2009 00:45

引用:
原帖由 m4devastator 於 11-9-2009 20:55 發表
呢個價錢真係對粉絲黎講絕對震撼!!

人都din
水價je,建議零售價貴2k,街價貴水價1k多少少

點都有得諗
作者: m4devastator    時間: 12-9-2009 01:07

就好似蘋果啲ipod咁

電子野永遠出新既都係"大件夾抵食"

呢個價錢, 今日有呢個質素呢個功能

呢個價錢, 出年已經又再想換機...

我都係乖乖用好40D算

睇睇下, 7D都唔係好吸引姐
作者: adrianyahk    時間: 12-9-2009 01:28

引用:
原帖由 m4devastator 於 12-9-2009 01:07 發表
就好似蘋果啲ipod咁

我都係乖乖用好40D算

睇睇下, 7D都唔係好吸引姐; ...
呃自己..
作者: 亞龍    時間: 12-9-2009 01:31

咪係...........................
作者: adrianyahk    時間: 12-9-2009 01:32

引用:
原帖由 亞龍 於 12-9-2009 01:31 發表
咪係...........................
襯部7D未出,快手放左部40D,袋番少少都好嘛~
作者: 路比    時間: 12-9-2009 01:34

不過用緊40D or 50D又真係唔洗咁急升級喎,用到部機打柴先lor
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 12-9-2009 01:40

引用:
原帖由 m4devastator 於 12-9-2009 01:07 發表
就好似蘋果啲ipod咁

我都係乖乖用好40D算

睇睇下, 7D都唔係好吸引姐; ...
當入多部機,40d係備用
作者: mike-mike    時間: 12-9-2009 08:15

引用:
原帖由 adrianyahk 於 12-9-2009 00:36 發表

而家睇番...最好既機型都係D80... 重有D40/40x...
D3同D300真係回春藥來ge...不過之後就....
d80真係好野黎, 好balance的一部機, 但當初就係因為個二千蚊, 買咗d60...
d60我個人都覺得好好, 粗用唔肉赤, shutter count都已經就到頂...係時候....
作者: westdog    時間: 12-9-2009 10:17

400D放都唔值錢,都係留返做後備~當買多部機~~~
作者: adrianyahk    時間: 12-9-2009 11:41

引用:
原帖由 mike-mike 於 12-9-2009 08:15 發表

d80真係好野黎, 好balance的一部機, 但當初就係因為個二千蚊, 買咗d60...
d60我個人都覺得好好, 粗用唔肉赤, shutter count都已經就到頂...係時候....
我真係唔知可以換咩機啦而家Nikon..
作者: westdog    時間: 12-9-2009 13:31

希生用5Dm2~
http://www.youtube.com/watch?v=HZp9WMy4ihg&feature=related

Canon EOS 7D Sample Video
http://www.youtube.com/watch?v=ChkcX9qdgl8&feature=fvw
http://www.youtube.com/watch?v=YjH6bQ8N3Y4&feature=related

Canon 7D at 8 frames per second
http://www.youtube.com/watch?v=rKYt64GpPLM&feature=related

作者: mike-mike    時間: 12-9-2009 13:57

引用:
原帖由 adrianyahk 於 12-9-2009 11:41 發表

我真係唔知可以換咩機啦而家Nikon..
追機係永無止境~D300/D300S已經滿足到我了~
作者: adrianyahk    時間: 12-9-2009 14:29

引用:
原帖由 mike-mike 於 12-9-2009 13:57 發表

追機係永無止境~D300/D300S已經滿足到我了~
我覺得D300好過300S tim..
作者: mike-mike    時間: 12-9-2009 14:50

引用:
原帖由 adrianyahk 於 12-9-2009 14:29 發表

我覺得D300好過300S tim..
何解?
影相方面SPEC上基本上係一樣, 唔覺得邊部會好d wor...
傳聞個q mode同d5000個一樣, 不外如是, 不過自己一日未試都唔知啦.
連拍方面, 我唔鍾意crack機, 亦唔一定會用直度, 所以300s的7fps都係著數d啦.
況且電子野嘛, 我都遵從有新買新呢個定律嘅.

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0