標題: 模型油一問 [打印本頁]

作者: matinhang    時間: 31-8-2009 18:42     標題: 模型油一問

我想幫個模型上油.."
但好想問手上漆洗唔洗lo埋其他野先可以油上去?
作者: zeta    時間: 31-8-2009 19:15

引用:
原帖由 matinhang 於 31-8-2009 18:42 發表
我想幫個模型上油.."
先答我3個問題

第1, 你果個係咩模型
第2, 你用咩模型油
第3, 你手夠唔夠定
如果乜都冇, 就要答埋第四 : 幾多budget
作者: allen.W    時間: 1-9-2009 09:25

引用:
原帖由 zeta 於 31-8-2009 19:15 發表

先答我3個問題

第1, 你果個係咩模型
第2, 你用咩模型油
第3, 你手夠唔夠定
如果乜都冇, 就要答埋第四 : 幾多budget
你唔通想…噴筆…推佢入坑?
作者: Hkpolice-Psu    時間: 1-9-2009 10:37

手掃真係會非常唔均衡...
作者: zeta    時間: 1-9-2009 15:57

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 1-9-2009 10:37 發表
手掃真係會非常唔均衡...
未必嘅
不過手掃比噴更加講求你油嘅濃度配合同埋油油嘅基本功
做得靚係唔錯嘅

下面幅係我之前砌雷神ver2022時影嘅
白底手上mr. color character red, 同噴上去差唔多, 不過我覺得厚左少少

作者: VEC    時間: 1-9-2009 22:36

引用:
原帖由 matinhang 於 31-8-2009 06:42 PM 發表
我想幫個模型上油.."
聽樓主口吻似第一次油模型
油模型至少要溝(稀釋)相應既溶劑, 例如郡氏油性 - 邵氏油性溶劑
作者: sunny2014    時間: 1-9-2009 22:40

引用:
原帖由 zeta 於 1-9-2009 15:57 發表

未必嘅
不過手掃比噴更加講求你油嘅濃度配合同埋油油嘅基本功
做得靚係唔錯嘅

下面幅係我之前砌雷神ver2022時影嘅
白底手上mr. color character red, 同噴上去差唔多, 不過我 ...
唔係呀,好好喎
我上次玩手掃掃到好似迷彩咁…
作者: zeta    時間: 1-9-2009 22:50

引用:
原帖由 VEC 於 1-9-2009 22:36 發表

聽樓主口吻似第一次油模型
油模型至少要溝(稀釋)相應既溶劑, 例如郡氏油性 - 邵氏油性溶劑
邵氏, 係造電影嘅
作者: VEC    時間: 2-9-2009 23:02

引用:
原帖由 zeta 於 1-9-2009 10:50 PM 發表

邵氏, 係造電影嘅
orz
作者: gf13vergil    時間: 3-9-2009 11:18

我岩岩 油緊把野都系甘 =.=.....

油個時 向同一個方向就 ok架啦
溝幾多 稀釋劑 都有影響

重有我想問 雙星 系咪一定要用 返雙星既 thinner ???

圖片附件: IMG_3530.JPG (3-9-2009 11:18, 15.99 KB) / 該附件被下載次數 74

作者: zeta    時間: 3-9-2009 17:58

引用:
原帖由 gf13vergil 於 3-9-2009 11:18 發表
我岩岩 油緊把野都系甘 =.=.....

油個時 向同一個方向就 ok架啦
溝幾多 稀釋劑 都有影響

重有我想問 雙星 系咪一定要用 返雙星既 thinner ???
唔係
TAMIYA嘅壓克力油 (即雙星圓樽油/雙星水性油)嘅溶劑好似係酒精
應該可以用酒精代替, 水就可免則免啦
雙星圓樽油係手塗嘅好幫手, 因為佢乾得慢, 唔容易出筆跡, 發色亦相當靚
不過用專用THINNER已經乾得夠慢 (要1日左右), 用水會慢到你想死....所以我通常用水做洗筆用....

TAMIYA琺瑯油(雙星方樽油/雙星油性油)嘅溶劑就真係唔好用, 好容易爆膠
可以用白電油/油畫溶劑代替, 不過用白電油時會有些小沉澱物, 唔影響上層溶左嘅使用

順帶一提買TAMIYA油THINNER大支裝時要特別小心
因為琺瑯油同壓克力油嘅溶劑包裝一樣但不可共用
買嘅時候特別睇清楚編號, X-20係比琺瑯油用, X-20A係比壓克力油用嘅
作者: gf13vergil    時間: 3-9-2009 18:24

但系我 個d 水性油 乾得好快 =.=......幾分鐘

我唔知系咪 用錯野..

圖片附件: IMG_3537.JPG (3-9-2009 18:24, 30.11 KB) / 該附件被下載次數 77

作者: zeta    時間: 3-9-2009 18:45

引用:
原帖由 gf13vergil 於 3-9-2009 18:24 發表
但系我 個d 水性油 乾得好快 =.=......幾分鐘

我唔知系咪 用錯野..

不過幾分鐘果時實質係未乾透
因為顏料響乾時會改變結構唔再溶
呢段時間係耐好多嘅
我見過嘅例外就係郡氏隻mr. color
因為佢無論等幾耐都係可以再溶
呢個特性亦令mr. color唔適合筆塗, 因為佢有可能會再刮起底油
所以用mr. color筆塗要特別,特別小心
作者: gf13vergil    時間: 3-9-2009 18:57

引用:
原帖由 zeta 於 3-9-2009 18:45 發表

不過幾分鐘果時實質係未乾透
因為顏料響乾時會改變結構唔再溶
呢段時間係耐好多嘅
我見過嘅例外就係郡氏隻mr. color
因為佢無論等幾耐都係可以再溶
呢個特性亦令mr. color唔適合筆塗, 因為佢 ...
多謝指教...重以為用錯野.....
作者: zeta    時間: 3-9-2009 22:45

引用:
原帖由 alien 於 1-9-2009 09:25 發表

你唔通想…噴筆…推佢入坑?
又唔係推坑嘅
不過呢排日yen勁
d油漲價30~70%都有
何況畫筆/ thinner又係錢
睇佢budget幾多黎定佢用咩級數嘅油同thinner囉
作者: rico97845366    時間: 17-9-2009 02:33

其實話手油均勻最好既係油性油(雙星方型樽果隻)因為乾得慢D油有多D時間順住張力去延展
但用黎開油既X20好似好容易會la爛膠-,-

近來我整真魔神Z係咁用筆掃晒D紋出黎當舊化*v*

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0