標題: 廢人廢技術用廢機唔唔帶腳架挑國金機 [打印本頁]

作者: 亞延    時間: 7-9-2009 02:07     標題: 廢人廢技術用廢機唔唔帶腳架挑國金機

今日有如皇帝即興下江南一樣拎起部d60 kit就收工去左海皮影相,我連今日星期幾都唔知
去都先知仲有幾隻字就激光show,不過無腳架真係唔掂,
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 7-9-2009 02:10

[quote]原帖由 亞延 於 7-9-2009 02:07 發表
今日有如皇帝即興下江南一樣拎起部d60 kit就收工去左海皮影相,我連今日星期幾都唔知
去都先知仲有幾隻字就激光show,不過無腳架真係唔掂,
作者: 亞延    時間: 7-9-2009 02:13

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 7-9-2009 02:10 發表

無腳的,可以放定部機,set 倒數2 or10秒先影
我今日大部份可以既都用欄杆做腳架,但唔係道道都搵到位麻
而且夜境我唔係好掌握點影,所以玩傻左我
iso上800 noise已經一天都係....太低又要慢快門....但又無腳架
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 7-9-2009 02:17

引用:
原帖由 亞延 於 7-9-2009 02:13 發表

我今日大部份可以既都用欄杆做腳架,但唔係道道都搵到位麻
而且夜境我唔係好掌握點影,所以玩傻左我
iso上800 noise已經一天都係....太低又要慢快門....但又無腳架
擺地都係一個方法,無的都無辦法,攝影的野,有時唔可以強求唔到
作者: 亞延    時間: 7-9-2009 02:20

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 7-9-2009 02:17 發表

擺地都係一個方法,無的都無辦法,攝影的野,有時唔可以強求唔到
出糧買返支三隻腳玩 ,莊先生有無好介紹,$$500-1500有咩介紹
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 7-9-2009 02:24

引用:
原帖由 亞延 於 7-9-2009 02:20 發表

出糧買返支三隻腳玩 ,莊先生有無好介紹,$$500-1500有咩介紹
唔想投入咁大的,鴨記百幾o個d都夠

想入d好d的,一係man記o個d都ok,大陸野個價唔值

個人毒你的話就入支八爪魚
作者: swat852    時間: 7-9-2009 02:24

190pro 都ok既
作者: 亞延    時間: 7-9-2009 02:29

順便問埋其實波頭同雲台係嘜春春黎架 ,波頭我所知就係一個球狀關節方便機體不同角度啦,咁雲台呢?
係咪可以兩樣並存響一支架上,定係二簡一架?
作者: 亞龍    時間: 7-9-2009 02:31

我自己個人鐘意BENRO.......腳同波頭都係用佢
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 7-9-2009 02:33

引用:
原帖由 亞延 於 7-9-2009 02:29 發表
順便問埋其實波頭同雲台係嘜春春黎架 ,波頭我所知就係一個球狀關節方便機體不同角度啦,咁雲台呢?
係咪可以兩樣並存響一支架上,定係二簡一架?
雲台好似係中間o個轆竹
作者: 路比    時間: 7-9-2009 02:34

我今日都升級左枝腳Manfrotto 190XPROB + Gitzo G1178M
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 7-9-2009 02:41

引用:
原帖由 路比 於 7-9-2009 02:34 發表
我今日都升級左枝腳Manfrotto 190XPROB + Gitzo G1178M
我而家考慮緊入碳定係鋁,碳的夠輕,鋁的for我拍dv 搭架夠穩陣

唉又係錢
作者: 亞延    時間: 7-9-2009 02:44

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 7-9-2009 02:41 發表

我而家考慮緊入碳定係鋁,碳的夠輕,鋁的for我拍dv 搭架夠穩陣

唉又係錢
我都唸緊同一個問題,我而家影一次相已經好似走難咁...如果鋁架我真係會斷腰
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 7-9-2009 02:48

引用:
原帖由 亞延 於 7-9-2009 02:44 發表

我都唸緊同一個問題,我而家影一次相已經好似走難咁...如果鋁架我真係會斷腰
for 做野同玩唔同的,我出d 展,直頭係打仗

因為而家有片拍,所以要用三腳 + 八爪 + 單腳搭個高的三腳for 拍片 (電腦節拍片的media 見到都話呢招ok)

碳夠輕,但係貴同唔穩,鋁for dv仔夠,不過重左少少

圖片附件: _MG_2878 (Large).jpg (7-9-2009 02:54, 110.07 KB) / 該附件被下載次數 142

作者: L    時間: 7-9-2009 15:04

作者: loki    時間: 7-9-2009 15:32

引用:
原帖由 於 7-9-2009 15:04 發表
我都煩緊買咩腳架....有時行山又想攻頂...大風D 又驚會郁...重..又驚未上到頂就碌返落山...
其實平時出街...買邊隻腳架已經夠用...太多牌子...好混亂
我琴日去左鴨記睇.
唔知100-200蚊個D腳架影日景夠唔夠用呢..會唔會唔穩.
我想買隻腳架去影19號個屯門煙花!
作者: 路比    時間: 7-9-2009 16:10

引用:
原帖由 亞延 於 7-9-2009 02:44 發表

我買之前都係一樣
比多一千蚊,輕得400g咋喎
不如當做gim好過啦
我仲睇埋上一代炭腳,平D,不過都要貴六百,而且負重得返4kg,輕得200g

所以都係平D買枝鋁合金,玩埋橫向中軸添
作者: 路比    時間: 7-9-2009 16:12

引用:
原帖由 loki 於 7-9-2009 15:32 發表

我琴日去左鴨記睇.
唔知100-200蚊個D腳架影日景夠唔夠用呢..會唔會唔穩.
選購你的第一支腳架
http://www.fotobeginner.com/659/introduction-to-tripod/
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 7-9-2009 16:38

引用:
原帖由 loki 於 7-9-2009 15:32 發表

我琴日去左鴨記睇.
正常用三腳都會o係個架下面吊少少重野
作者: louisli    時間: 7-9-2009 19:23

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 7-9-2009 16:38 發表

正常用三腳都會o係個架下面吊少少重野
吊返個腳架袋響度啦緊係
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 7-9-2009 19:45

引用:
原帖由 louisli 於 7-9-2009 19:23 發表

吊返個腳架袋響度啦緊係
如果for我做野的兵荒馬亂環境,我會將一隻腳,涉入我d 背包耳仔度
作者: adrianyahk    時間: 7-9-2009 19:48

引用:
原帖由 路比 於 7-9-2009 02:34 發表
190xprob fans!

不過我開始嫌佢唔夠穩陣,又重....
用緊個三維頭,好鬼好用呀個804RC2...但又開始唔夠負重...
有錢真係上炭腳...

作者: 莊家-犯罪無間    時間: 7-9-2009 20:20

引用:
原帖由 adrianyahk 於 7-9-2009 19:48 發表

用緊個三維頭,好鬼好用呀個804RC2...但又開始唔夠負重...
有錢真係上炭腳...
man 記好似今年會有新腳出
作者: adrianyahk    時間: 7-9-2009 20:24

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 7-9-2009 20:20 發表

man 記好似今年會有新腳出
我之前電腦展見支055賣五百幾...我果刻真係差d失去理性買左... 明知自己唔會肯搬,但係又好正wor個負重...
作者: 路比    時間: 7-9-2009 23:13

引用:
原帖由 adrianyahk 於 7-9-2009 19:48 發表

有錢真係上炭腳...
同款計,炭腳仲唔夠穩
引用:
原帖由 adrianyahk 於 7-9-2009 20:24 發表

我之前電腦展見支055賣五百幾...我果刻真係差d失去理性買左... 明知自己唔會肯搬,但係又好正wor個負重...
早知咁平就入去買啦
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 7-9-2009 23:14

引用:
原帖由 adrianyahk 於 7-9-2009 20:24 發表

o個時其實重有一支新野ga
作者: adrianyahk    時間: 7-9-2009 23:23

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 7-9-2009 23:14 發表

o個時其實重有一支新野ga
新野?
作者: adrianyahk    時間: 7-9-2009 23:23

引用:
原帖由 路比 於 7-9-2009 23:13 發表

同款計,炭腳仲唔夠穩

早知咁平就入去買啦
055真係...搬唔郁..
而家成日揹住支190xprob配Hasselblad,真係.....
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 7-9-2009 23:27

我對Manfrotto 7302YB M-Y興趣大d
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 7-9-2009 23:28

引用:
原帖由 adrianyahk 於 7-9-2009 23:23 發表

新野?
原來唔係好新.半新

Manfrotto 7302YB M-Y
作者: 路比    時間: 7-9-2009 23:44

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 7-9-2009 23:28 發表

原來唔係好新.半新

Manfrotto 7302YB M-Y
呢枝得3.5kg負重咋喎,
我之前用過7321,覺得唔掂先買190
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 7-9-2009 23:47

引用:
原帖由 路比 於 7-9-2009 23:44 發表

呢枝得3.5kg負重咋喎,
我之前用過7321,覺得唔掂先買190
我知,不過佢個較位o個part for 我搭架用o岩
作者: 路比    時間: 7-9-2009 23:49

DEL

作者: adrianyahk    時間: 7-9-2009 23:53

引用:
原帖由 路比 於 7-9-2009 23:49 發表
DEL
佢果支成2.幾kg GA!
作者: 路比    時間: 8-9-2009 00:14

引用:
原帖由 adrianyahk 於 7-9-2009 23:53 發表

佢果支成2.幾kg GA!
比肥花個網厄左添
2.4kg 加埋個頭,重過部機
作者: adrianyahk    時間: 8-9-2009 00:39

引用:
原帖由 路比 於 8-9-2009 00:14 發表

比肥花個網厄左添
2.4kg 加埋個頭,重過部機
重要揹出揹入...
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 8-9-2009 00:42

引用:
原帖由 adrianyahk 於 8-9-2009 00:39 發表

重要揹出揹入...
一入腳又會小的無k幾,多的就會無近3k
作者: 路比    時間: 8-9-2009 07:32

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 8-9-2009 00:42 發表

一入腳又會小的無k幾,多的就會無近3k
話晒都成萭幾蚊野放上去,你敢唔敢1K買枝話自己可以負重10kg 既大陸炭腳先
我就唔敢駁啦
作者: adrianyahk    時間: 8-9-2009 11:08

引用:
原帖由 路比 於 8-9-2009 07:32 發表

話晒都成萭幾蚊野放上去,你敢唔敢1K買枝話自己可以負重10kg 既大陸炭腳先
我就唔敢駁啦
Carbon腳都唔係好信ga ja...一買就要買gitzo...
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 8-9-2009 12:15

引用:
原帖由 路比 於 8-9-2009 07:32 發表

我就唔敢駁啦
大陸腳連三腳我都唔會入,更何況係碳腳

點都係man記,不過問題係入千幾鋁腳,or 2k幾的碳腳
作者: 路比    時間: 8-9-2009 13:55

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 8-9-2009 12:15 發表

大陸腳連三腳我都唔會入,更何況係碳腳

點都係man記,不過問題係入千幾鋁腳,or 2k幾的碳腳
你搵食用,貴d都值~
不過唔知邊隻耐用d
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 8-9-2009 14:10

引用:
原帖由 路比 於 8-9-2009 13:55 發表

你搵食用,貴d都值~
不過唔知邊隻耐用d
man記個lock有同事話唔夠g嫂耐用
以個人用法傾向man記
鋁腳夠穩陣,但太重
碳腳便攜性高,不過搭架就差d
二選其一,你地又點睇 ?
作者: 路比    時間: 8-9-2009 14:43

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 8-9-2009 14:10 發表

man記個lock有同事話唔夠g嫂耐用
以個人用法傾向man記
鋁腳夠穩陣,但太重
碳腳便攜性高,不過搭架就差d
二選其一,你地又點睇 ?
g嫂個lock緊係正啦,
不過man記個lock用起上黎好似方便d,而且佢都有工具比你教
我又唔覺得要比多幾千買g嫂,你成日出外工作,用g嫂好似串左d,比人白眼偷左就傷lor
買man記算啦,至於炭定鋁......
睇你多唔多搭架啦,如果小過20%,就唔好諗咁多,炭腳~
作者: 1233    時間: 8-9-2009 19:22

我都係用住d鋁腳架炸@@好唔穩陣@@
作者: adrianyahk    時間: 8-9-2009 21:09

引用:
原帖由 路比 於 8-9-2009 14:43 發表

g嫂個lock緊係正啦,
不過man記個lock用起上黎好似方便d,而且佢都有工具比你教
我又唔覺得要比多幾千買g嫂,你成日出外工作,用g嫂好似串左d,比人白眼偷左就傷lor
買man記算啦,至於炭定鋁......
睇你多唔多搭架啦 ...
我覺得莊莊佢成日要同人搶位,同人撞下撞下,買支鋁合金既好d...炭仔始終都唔係太適合粗用...
g-lock 阿數字人話入面係一塊紙皮..我其實都有d淆底...但如果講波頭三維頭,好似兩隻牌子都唔算最好?
作者: 亞延    時間: 8-9-2009 23:43

咁大家都係覺得man記好???
聽你地咁講我都打算買鋁架了
除左果隻190pro仲有邊隻ok
作者: adrianyahk    時間: 8-9-2009 23:46

引用:
原帖由 亞延 於 8-9-2009 23:43 發表
man記個感覺hardcore d je...之前用Benro果d金屬腳,d塗層好鬼國狗質地嘛~(5百幾蚊支果d)
鋁架同炭腳,睇大大你肯唔肯揹ga je~~

如果買man仔,去尖咀天長啦~190都有好幾隻,唔一定要買pro既~
作者: 亞延    時間: 8-9-2009 23:57

引用:
原帖由 adrianyahk 於 8-9-2009 23:46 發表

man記個感覺hardcore d je...之前用Benro果d金屬腳,d塗層好鬼國狗質地嘛~(5百幾蚊支果d)
鋁架同炭腳,睇大大你肯唔肯揹ga je~~

如果買man仔,去尖咀天長啦~190都有好幾隻,唔一定要買pro既~
因為我真係菜鳥....所有可以既話有無網址或圖片俾我睇睇先,唔想去到一係俾人水,一係打返十條蕉返屋企
萬分thx~!!!!
作者: 路比    時間: 9-9-2009 00:05

引用:
因為man記係意大利做丫嗎,差唔多價o既Induro聽人講好似有大陸定台灣代工的....
而且man記多地方有得買,貨源足,格價都易D
肥花做緊190XDB + 486RC2 kit set $960

比得起咪買G嫂腳,用埋Markins波頭,玩大底都得

作者: adrianyahk    時間: 9-9-2009 00:20

引用:
原帖由 亞延 於 8-9-2009 23:57 發表

因為我真係菜鳥....所有可以既話有無網址或圖片俾我睇睇先,唔想去到一係俾人水,一係打返十條蕉返屋企
萬分thx~!!!!
http://www.manfrotto.com/Jahia/site/manfrotto/cache/bypass/lang/zh/pid/1799
Man仔個網慢到嘔...去一轉尖咀同天長個阿姐吹下水算啦~
作者: 路比    時間: 9-9-2009 00:27

引用:
原帖由 adrianyahk 於 9-9-2009 00:20 發表

http://www.manfrotto.com/Jahia/s ... ss/lang/zh/pid/1799
Man仔個網慢到嘔...去一轉尖咀同天長個阿姐吹下水算啦~
去天長個網睇仲好啦
http://www.tincheungcamera.com.hk/
作者: adrianyahk    時間: 9-9-2009 00:47

引用:
原帖由 路比 於 9-9-2009 00:27 發表

去天長個網睇仲好啦
http://www.tincheungcamera.com.hk/
見到d gitzo 4節炭腳既價錢真係...
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 9-9-2009 02:01

引用:
其實係香港興有,其他地方都係g嫂同另一個唔記得左咩名的多人用,特別係快拆
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 9-9-2009 02:03

引用:
原帖由 路比 於 9-9-2009 00:05 發表

因為man記係意大利做丫嗎,差唔多價o既Induro聽人講好似有大陸定台灣代工的....
而且man記多地方有得買,貨源足,格價都易D
肥花做緊190XDB + 486RC2 kit set $960

比得起咪買G嫂腳,用埋Markins波頭,玩大底都得; ...
486隻頭係王道,星際成日都斷貨
作者: 亞延    時間: 9-9-2009 02:13

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 9-9-2009 02:01 發表

其實係香港興有,其他地方都係g嫂同另一個唔記得左咩名的多人用,特別係快拆
g嫂貴得可憐 ....我而加既見標基本有波頭有雲台,負重2-3KG
有得掛袋,1000-1500做唔做到 .....另外想問有
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 9-9-2009 02:21

[quote]原帖由 亞延 於 9-9-2009 02:13 發表

g嫂貴得可憐 ....我而加既見標基本有波頭有雲台,負重2-3KG
有得掛袋,1000-1500做唔做到 .....另外想問有
作者: 亞延    時間: 9-9-2009 03:00

Induro
作者: 路比    時間: 9-9-2009 11:08

[quote]原帖由 亞延 於 9-9-2009 03:00 發表
Induro
作者: 亞延    時間: 9-9-2009 13:25

引用:
原帖由 路比 於 9-9-2009 11:08 發表

唔好買kit,佢話4.7kg負重只係隻腳,個波頭冇力的
唔好意思小弟有咁多問題
咁比較質料上man記好定佢好??
仲有我見有啲腳有海綿包著 man記果啲我有見無,有無得外加架?
我想問係咪有實際用途架?我見影夜境有人伸兩支腳出欄外海綿托著欄邊,
其實係咪用黎做支點響無空間三腳落地時做支點?
作者: 路比    時間: 9-9-2009 14:14

用料就都係果d,不過induro就真係唔知邊度做
海綿都係比你拎得舒服d ,同冇咁易整花隻腳lor,有得外加,不過貴lor,可以diy
至於點用,就好睇個人,
作者: T-800    時間: 9-9-2009 14:46

引用:
要穩陣梗係MAN記028B la,軍醫N年前賣咗支比人,而家忽然好掛住,有無C-HING放2手........??當年軍醫未用man記525MVB,用支028+水平器+501頭用來拍VIDEO;028+波頭用來拍PHOTO一架兩用十分好用!

PS:用MAN記028B 前面好難有人遮到您,而且好有打game feel..........  ( 認真架,028唔啱玩唔好打我........)

HAPPY SHOOTING!

作者: 路比    時間: 9-9-2009 16:02

引用:
原帖由 T-800 於 9-9-2009 14:46 發表

要穩陣梗係MAN記028B la,軍醫N年前賣咗支比人,而家忽然好掛住,有無C-HING放2手........??當年軍醫未用man記525MVB,用支028+水平器+501頭用來拍VIDEO;028+波頭用來拍PHOTO一架兩用十分好用!

PS:用MAN記028B 前面好難有人遮到您,而且好有打game feel..........  ( 認真架,028唔啱玩唔好打我........)

好似用緊m60
作者: 亞延    時間: 9-9-2009 17:22

引用:
原帖由 路比 於 9-9-2009 11:08 發表

唔好買kit,佢話4.7kg負重只係隻腳,個波頭冇力的
波頭係咪一定要跟返腳架個廠架?
如果佢kit個波頭唔得咁佢間廠啲波頭......
作者: 路比    時間: 9-9-2009 17:31

引用:
原帖由 亞延 於 9-9-2009 17:22 發表

波頭係咪一定要跟返腳架個廠架?
如果佢kit個波頭唔得咁佢間廠啲波頭......
唔一定,而且佢kit已經有晒2隻鑼絲比你網咩波頭都得
佢單賣o既波頭都ok,睇返負重啦
作者: T-800    時間: 9-9-2009 18:01

引用:
原帖由 路比 於 9-9-2009 16:02 發表

好似用緊m60
又無咁重,唔連頭4kg多D姐..........最緊要穩重丫ma...........

作者: 亞延    時間: 9-9-2009 18:08

引用:
原帖由 路比 於 9-9-2009 17:31 發表

唔一定,而且佢kit已經有晒2隻鑼絲比你網咩波頭都得
佢單賣o既波頭都ok,睇返負重啦
唔該晒路比
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 10-9-2009 00:15

引用:

有錢真係上炭腳...
今日去左飛花睇左,可以唔用搭架的方法都夠高,唯一問題係好重,同埋我睇中o個個波頭加埋都近2k
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 10-9-2009 00:16

引用:
原帖由 亞延 於 9-9-2009 18:08 發表

唔該晒路比
如果你去飛花買野,可以搵我,我同佢地都ok 熟可以平d
作者: 亞延    時間: 10-9-2009 00:19

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 10-9-2009 00:16 發表

如果你去飛花買野,可以搵我,我同佢地都ok 熟可以平d
唔洗訂既我實無問題架 講笑
唔使啦,不過我都唸著去天長睇睇
作者: 路比    時間: 10-9-2009 00:21

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 10-9-2009 00:15 發表

今日去左飛花睇左,可以唔用搭架的方法都夠高,唯一問題係好重,同埋我睇中o個個波頭加埋都近2k
睇中邊枝同咩頭?

作者: 莊家-犯罪無間    時間: 10-9-2009 00:26

引用:
原帖由 路比 於 10-9-2009 00:21 發表

睇中邊枝同咩頭?
直cop個名

Manfrotto 322RC2 Horizontal Grip Action Ball Head with RC2 Rapid Connect Plate (3157N)

Manfrotto 055XPROB Pro Tripod Legs (Black)
作者: adrianyahk    時間: 10-9-2009 00:34

其實....Induro即係Benro....只係打過個名賣去外國....昆你d錢....
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 10-9-2009 01:04

引用:
原帖由 adrianyahk 於 10-9-2009 00:34 發表
其實....Induro即係Benro....只係打過個名賣去外國....昆你d錢....
所以覺得唔值
作者: 亞延    時間: 10-9-2009 01:09

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 10-9-2009 01:04 發表

所以覺得唔值
你兩個講完咁即係都係MAN記啦
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 10-9-2009 01:27

引用:
原帖由 亞延 於 10-9-2009 01:09 發表

你兩個講完咁即係都係MAN記啦
都係睇荷包做人la
作者: 亞延    時間: 10-9-2009 01:28

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 10-9-2009 01:27 發表

都係睇荷包做人la
1500蚊內穩穩陣陣就算
作者: 路比    時間: 10-9-2009 01:37

引用:
原帖由 亞延 於 10-9-2009 01:28 發表

1500蚊內穩穩陣陣就算
夠買MAN記啦
作者: adrianyahk    時間: 10-9-2009 01:39

引用:
原帖由 路比 於 10-9-2009 01:37 發表

夠買MAN記啦
買支190,影相實穩定~
作者: L    時間: 10-9-2009 01:52

作者: 亞延    時間: 10-9-2009 01:59

引用:
原帖由 於 10-9-2009 01:52 發表
莊家大大....係唔係搵你買野會平少少啊 ..我同我朋友都想入隻腳啊...
要服侍首富女7晚先考慮平俾你喎
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 10-9-2009 01:59

引用:
原帖由 於 10-9-2009 01:52 發表
莊家大大....係唔係搵你買野會平少少啊 ..我同我朋友都想入隻腳啊...
都係幾十幾十o個d,少數野可以再平的,但都係人地比價
作者: L    時間: 10-9-2009 02:06

作者: 莊家-犯罪無間    時間: 10-9-2009 02:09

引用:
原帖由 於 10-9-2009 02:06 發表

幾十都好啊.....好窮啊近排..不過如果麻煩的話 就唔好了
都係去到睇的時候問,o岩的咪入lor

不過,建議你朋友行開去其他地方格左價先
作者: 路比    時間: 10-9-2009 02:11

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 10-9-2009 02:09 發表

都係去到睇的時候問,o岩的咪入lor

不過,建議你朋友行開去其他地方格左價先
我星期日買腳就係發現落一層平左$20
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 10-9-2009 16:16

引用:
原帖由 路比 於 10-9-2009 02:11 發表

我星期日買腳就係發現落一層平左$20
我通常都係一次過入幾樣,格起上o黎會平多幾十
作者: L    時間: 10-9-2009 22:35

作者: 莊家-犯罪無間    時間: 10-9-2009 23:59

引用:
原帖由 於 10-9-2009 22:35 發表
響肥花爬左好耐文.......但係都未有決定..如果2k 腳連波頭...最好的搭配係咩呢.....
man記的腳架配返man記波頭又好似有少少過左畢直......
唔係碳腳的應該唔會過2k
作者: adrianyahk    時間: 11-9-2009 00:12

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 10-9-2009 23:59 發表

唔係碳腳的應該唔會過2k
係碳腳既一定要2K....
作者: L    時間: 11-9-2009 00:30

作者: 路比    時間: 11-9-2009 00:35

引用:
原帖由 於 11-9-2009 00:30 發表

http://www.tincheungcamera.com.hk/product/6958
睇中呢支....不過連埋波頭..就過左2k畢直.......
你拎過上手未 你放咩器材需要12KG負重呀
作者: adrianyahk    時間: 11-9-2009 00:36

引用:
原帖由 路比 於 11-9-2009 00:35 發表

你拎過上手未 你放咩器材需要12KG負重呀
除非玩8x10...唔係我都唔會買...
作者: L    時間: 11-9-2009 00:37

作者: 莊家-犯罪無間    時間: 11-9-2009 00:37

引用:
原帖由 於 11-9-2009 00:30 發表

http://www.tincheungcamera.com.hk/product/6958
睇中呢支....不過連埋波頭..就過左2k畢直.......
for cam用
作者: 亞延    時間: 11-9-2009 00:47

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 11-9-2009 00:37 發表

for cam用
其實一般d300-d700呢
作者: adrianyahk    時間: 11-9-2009 00:50

引用:
原帖由 亞延 於 11-9-2009 00:47 發表

其實一般d300-d700呢鱓負幾重先穩陣,有鱓雲台可以吊個袋穩著支架係咪隻隻架都有咁既功能????
其實一般單反既負重(計到用小白大白果d),有支5kg已經夠有突...
買支重d既都係想穩陣d je...但係揹餐死又冇謂啦..
作者: L    時間: 11-9-2009 00:52

作者: adrianyahk    時間: 11-9-2009 00:54

引用:
原帖由 於 11-9-2009 00:52 發表
7303 y-b又得3,幾負重..好似又唔多穩陣.........
其實190 xpprob 得146cm夠唔夠用..不過我自己又唔係好高都係得168cm ...
146cm會唔會矮得濟..?定係已經夠...
高度呢家野...其實好多時支腳去到腰平高少少就好夠,
去到eye-level真係夠用有突ga la!
除非你下下影煙花,咁有180cm都唔夠啦!
作者: L    時間: 11-9-2009 00:56

作者: adrianyahk    時間: 11-9-2009 01:02

引用:
原帖由 於 11-9-2009 00:56 發表

咁拍板就佢啦.......波頭用咩好...揀波頭好似仲煩...仲多款....
我唔用波頭既....成日郁來郁去...又唔準確...除非係買gitzo果隻好穩既,如果唔係,man仔我實介紹三維頭...
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 11-9-2009 01:08

[quote]原帖由 亞延 於 11-9-2009 00:47 發表

其實一般d300-d700呢

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0