標題: [others] 大陸GBB手柄(少少分享) [打印本頁]

作者: McDull    時間: 7-9-2009 13:48     標題: 大陸GBB手柄(少少分享)

有個FD唔聽我講,叫住佢唔好係HK同人買呢隻大陸柄。

佢買左之後拎黎同我講話插唔入

第1張相係踱支槍個柄位
第2張相係真既PTS手柄
第3張相係踱PTS手柄既內寬
第4張相係踱大陸COPY手柄既內寬

圖片附件: grip-01.jpg (7-9-2009 13:48, 71.33 KB) / 該附件被下載次數 168

圖片附件: grip-02.jpg (7-9-2009 13:48, 58.91 KB) / 該附件被下載次數 161

圖片附件: grip-03.jpg (7-9-2009 13:48, 74.49 KB) / 該附件被下載次數 182

圖片附件: grip-05.jpg (7-9-2009 13:48, 97.85 KB) / 該附件被下載次數 174

作者: Kane    時間: 7-9-2009 13:55

插唔入,汁兩下,好難乎?
請問又汁多小C?
作者: McDull    時間: 7-9-2009 13:58

引用:
原帖由 Kane 於 7-9-2009 13:55 發表
請問又汁多小C?
有埋錶俾你睇,你都問要執幾多C。

你到底知唔知D單位係點計架。

你要知道有好多人係以為買件野返黎,就咁可以直隊上去。
作者: Kane    時間: 7-9-2009 14:09

引用:
原帖由 McDull 於 7-9-2009 13:58 發表

有埋錶俾你睇,你都問要執幾多C。

你到底知唔知D單位係點計架。

你要知道有好多人係以為買件野返黎,就咁可以直隊上去。
禺生唔識幾多C
只知君講過條DD 骨差一C,成條DD 骨斜晒?
請君教下CGF 禺生們
禺生加分比你好嗎?
作者: Vindicator    時間: 7-9-2009 14:27

唔計要執幾多C
D位都唔同曬
作者: McDull    時間: 7-9-2009 14:56

引用:
原帖由 Kane 於 7-9-2009 14:09 發表

禺生唔識幾多C
請君教下CGF 禺生們
禺生加分比你好嗎?
我就唔得閒去返個REPLY,你得閒既可以搵黎俾我睇下。

如果我無記錯,我應該係講個條大陸仔LITE RAIL 9.0,係佢個軸心開歪左少少,大概1個C左右,問題係佢唔一定係垂直咁歪。

須知道一個關於角度既誤差,係一樣有伸延既物體上面,個誤差係可以放大。

如果你有讀過中學,應該知道咩叫SIN同COS,唔知既自己走去搵本中1或中2既MATHS書睇下。

如果起一棟60層高既樓,平均每層高2.5M,只要佢地既測量器擺歪左DD(例如1 MINUTE),乘開150M之後去到地面就會有43.6MM既誤差。

當然會有人認為,起棟咁高既樓,爭43MM好少事姐。咁當然,我估佢地應該都唔會知咩叫負重,咩叫壓力同拉力。
作者: McDull    時間: 7-9-2009 15:13

引用:
原帖由 Kane 於 7-9-2009 14:09 發表

禺生唔識幾多C
請君教下CGF 禺生
禺生加分比你好嗎?
仲有,如果你自稱奪命書生,又要玩文言文或古文。

咁你應該要知道,自己係同輩面前謙稱既正字係愚生,唔係禺生。

你咁既中文係明代(你其中一個頭象既年代)要過鄉試做一榜解元都可能有D難度,想進軍會試就更加唔洗講。

你如果想上京赴考,參加殿試,就真係勸君還須努力。

最後晚生贈你一句:莫等閒白了少年頭,空悲切

註:晚生係晚輩對前輩既謙稱,師兄係呢度註冊比小弟早,當然係師兄啦。同埋我都知咩叫快手打錯字,同埋CTRL+V既。

作者: thomas08    時間: 7-9-2009 15:14

引用:
原帖由 Kane 於 7-9-2009 13:55 發表
請問又汁多小C?
1. "完掃" 出過幾款手柄其中有 hk416 款(我買左) , 唔洗 "執" 唔洗用ky 就 "插入" 左!
2. 唔係個個人有時間有架生o既 , 好多人都要好辛苦咁去搵食 , 所以都好珍惜賺到o既一分一亳 , 有平o既就係當然選擇 , 返到屋企又要教仔又或者俾另一半剝削埋大量o既私人時間 , 邊有時間搞 d 咁o野 , 百忙之中都仲可以揪到時間出o黎打 game 已經好難得 (尤其年過三十) , 我知執位可以係樂趣 , 但我諗大部分o既人係想有更多o既時間去 "玩" 而唔係 "執" , 亦都唔係咁多人會有貴師兄o既技術水平 , 買一件o野返當然唔希望要 "執", 可能貴師兄好幸福 , 有份好工 , d 錢好容易就賺到返o黎 , 又有好多餘o既時間 , 但唔係位位師兄都可以好似你咁! 幸好小弟家中早年添置左好多垃圾級o既工具(唔用o個時就係垃圾,非常阻定) , 都有磨機有鑽床有....依 d 問題其實都唔會難到我 , 但係咁o既品質....我唔會買o羅!
作者: noveske    時間: 7-9-2009 15:57

Magpul PTS 都要 copy... aiy....真可惜

我都係支持正版..一係就唔好玩, 玩就玩好D!
作者: kfko    時間: 7-9-2009 16:54     標題: 回覆 4# 的帖子

C係D機器佬同打磨佬用C卡度野(百份卡)遺留落既術語
1C = 0.01mm = 10uM(micrometer)
正統係咁:

1米 = 1000毫米 = 10x-3 (millimeter) (mm)

1毫米 = 1000微米 = 10x-6 (micrometer) (uM)

1微米 = 1000納米 = 10x-9 (nanometer) (nM)
作者: Kane    時間: 7-9-2009 17:08

引用:
原帖由 McDull 於 7-9-2009 15:13 發表

仲有,如果你自稱奪命書生,又要玩文言文或古文。

咁你應該要知道,自己係同輩面前謙稱既正字係愚生,唔係禺生。

你咁既中文係明代(你其中一個頭象既年代)要過鄉試做一榜解元都可能有D難度,想進軍會試就 ...
愚生好有口齒,加左分比師傅你
條骨1C誤差用高樓比喻,妙極

作者: hermanht    時間: 7-9-2009 18:45

天冇眼~ 咩連CGF都搞成咁~

唉~ 教人我又唔願, 野又冇得我學, E+D分又可以比D人亂咁加加減減, D無謂分我又唔在乎, 只係唔鐘意係呢種環境下出post. 我都係上少D CGF啦~

P.S. 唔係講樓主.

已撤銷評分 - gtoray
作者: Amber    時間: 7-9-2009 21:52

引用:
原帖由 McDull 於 7-9-2009 13:48 發表
有個FD唔聽我講,叫住佢唔好係HK同人買呢隻大陸柄。

佢買左之後拎黎同我講話插唔入

第1張相係踱支槍個柄位
第2張相係真既PTS手柄
第3張相係踱PTS手柄既內寬
第4張相係踱大陸COPY手柄既內寬
你個FD信你唔過
作者: Amber    時間: 7-9-2009 21:56

引用:
原帖由 hermanht 於 7-9-2009 18:45 發表
天冇眼~ 咩連CGF都搞成咁~

唉~ 教人我又唔願, 野又冇得我學, E+D分又可以比D人亂咁加加減減, D無謂分我又唔在乎, 只係唔鐘意係呢種環境下出post. 我都係上少D CGF啦~

P.S. 唔係講樓主.
本人十分懷念WGC年代
作者: golliwog19    時間: 7-9-2009 22:58

我覺大家志在分享下, 有咩好嘈??

至於話舊事有幾好幾好.......不如諗下宜家點先可以做好D?!
作者: gtoray    時間: 8-9-2009 00:16

評分功能並唔係比資深會員要嚟單打ge
有o野就直講
唔好單單打打
搞風搞雨

唔該!

唔好話 cgf 咁咁咁, 呢樣那樣
大家都係呢度一份子
係衰ge, 你同我, 大家都有份搞衰

帶住咁ge心態, 去到邊都一樣!
作者: Kane    時間: 8-9-2009 00:21

引用:
原帖由 gtoray 於 8-9-2009 00:16 發表
評分功能並唔係比資深會員要嚟單打ge
有o野就直講
唔好單單打打
搞風搞雨

唔該!
加分又話單打
文不對題減分又唔許
即係如何?

作者: Zielfernrohr    時間: 8-9-2009 00:27

引用:
原帖由 Amber 於 7-9-2009 21:52 發表

你個FD信你唔過
衰D講句
有D人係要「綵」左屎先明
甚至係「死硬派」
作者: Zielfernrohr    時間: 8-9-2009 00:29

引用:
原帖由 Kane 於 8-9-2009 00:21 發表

加分又話單打
文不對題減分又唔許
即係如何?
點解ED 5比電腦做?
因為人會識得判斷更多野
而阿公既判斷相信會更中肯
作者: Amber    時間: 8-9-2009 00:57

引用:
原帖由 Zielfernrohr 於 8-9-2009 00:27 發表

衰D講句
有D人係要「綵」左屎先明
甚至係「死硬派」
其實用銼銼銼下就裝到
我反而有興趣樓主把電子卡尺買左幾$
作者: Zielfernrohr    時間: 8-9-2009 02:22

引用:
原帖由 Amber 於 8-9-2009 00:57 發表

其實用銼銼銼下就裝到
我反而有興趣樓主把電子卡尺買左幾$
果D由幾百都過千都有
作者: thomas08    時間: 8-9-2009 02:23     標題: 回覆 20# 的帖子

其實我都唔識 d 乜"C" 物 "C" , 只知家中小孩讀小二時就話 1CM "唔係好多o者" , 讀小三時就話 1mm "都唔係好多o者", 真係唔知佢有冇機會讀到上大學仲要係工程系又或者步小弟後塵玩埋搖控車 ,  我諗佢o個一刻先會領略到原來0.01mm 都可以差好遠!
作者: gtoray    時間: 8-9-2009 02:29

引用:
原帖由 Kane 於 8-9-2009 00:21 發表

加分又話單打
文不對題減分又唔許
即係如何?
加1分跟住又減1分絕對係一個唔尋常ge做法

21.如發現有違規情況,請勿私下解決,會員可使用帖子之右下角"報告"功能,以便版主跟進。如有任何疑問可向該版之版主查詢。
作者: Kane    時間: 8-9-2009 03:19

引用:
原帖由 thomas08 於 8-9-2009 02:23 發表
其實我都唔識 d 乜"C" 物 "C" , 只知家中小孩讀小二時就話 1CM "唔係好多o者" , 讀小三時就話 1mm "都唔係好多o者", 真係唔知佢有冇機會讀到上大學仲要係工程系又或者步小弟後塵玩埋搖控車 ,  我諗佢o個一刻先會領略 ...
咁條9" 骨差一C 又點成條斜晒法?
小弟領略唔到伸延差1MM 叫成條斜晒 定差1CM 叫成條斜晒?
求教
作者: McDull    時間: 8-9-2009 08:07

引用:
原帖由 Amber 於 7-9-2009 21:52 發表

你個FD信你唔過
佢自己心急,又唔聽我講,有咩辦法
作者: Zielfernrohr    時間: 8-9-2009 10:47

引用:
原帖由 McDull 於 8-9-2009 08:07 發表

可能
佢心諗
衰左都有人幫手
作者: McDull    時間: 8-9-2009 11:44

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: thomas08    時間: 8-9-2009 11:45

引用:
原帖由 Kane 於 8-9-2009 03:19 發表

咁條9" 骨差一C 又點成條斜晒法?
小弟領略唔到伸延差1MM 叫成條斜晒 定差1CM 叫成條斜晒?
求教
小弟知識有限 , 教唔到閣下 , 不過有機會o既話師兄遇到咁o既情況就會知唔係外觀影響咁簡單!
作者: McDull    時間: 8-9-2009 14:47

引用:
原帖由 thomas08 於 8-9-2009 11:45 發表

小弟知識有限 , 教唔到閣下 , 不過有機會o既話師兄遇到咁o既情況就會知唔係外觀影響咁簡單!
條骨歪左,咁裝係上面個D野,咪全部指歪晒囉。

咁當然,上面個D咩LASER呀,準星呀都可以教過晒。
作者: thomas08    時間: 8-9-2009 15:19

引用:
原帖由 McDull 於 8-9-2009 14:47 發表

條骨歪左,咁裝係上面個D野,咪全部指歪晒囉。

咁當然,上面個D咩LASER呀,準星呀都可以教過晒。
唔只咁少!
作者: Amber    時間: 9-9-2009 01:15

引用:
原帖由 Zielfernrohr 於 8-9-2009 02:22 發表

果D由幾百都過千都有
我都有把國貨一舊水....好少用
作者: Amber    時間: 9-9-2009 01:19

引用:
原帖由 McDull 於 8-9-2009 08:07 發表

執一執就裝到,唔難搞喎
作者: Amber    時間: 9-9-2009 01:19

引用:
原帖由 Zielfernrohr 於 8-9-2009 10:47 發表

可能
佢心諗
衰左都有人幫手
朋友
作者: McDull    時間: 9-9-2009 13:38

引用:
原帖由 Amber 於 9-9-2009 01:19 發表

執一執就裝到,唔難搞喎
檔你屋企連銼都無把個陣,你可以點搞
作者: sailun412    時間: 9-9-2009 14:06

無銼....但又有條長6角匙拆grip.....
作者: kwl    時間: 9-9-2009 15:42

但係買一件產品果陣,冇理由要預左自己執位先用得到都好正常唓
就算易執都係咁話
作者: 里安    時間: 9-9-2009 16:00

引用:
原帖由 kwl 於 9-9-2009 15:42 發表
但係買一件產品果陣,冇理由要預左自己執位先用得到都好正常唓
就算易執都係咁話
最慘係而家好多野都要執過先用到......
作者: McDull    時間: 9-9-2009 16:21

引用:
原帖由 sailun412 於 9-9-2009 14:06 發表
無銼....但又有條長6角匙拆grip.....
玩得槍,6角匙係一定要有,你拆SIGHT拆QD MOUNT都要用啦。

但係銼就。。。。。

好難講。。。。。。
作者: thomas08    時間: 9-9-2009 16:25

引用:
原帖由 McDull 於 9-9-2009 16:21 發表

玩得槍,6角匙係一定要有,你拆SIGHT拆QD MOUNT都要用啦。

但係銼就。。。。。

好難講。。。。。。
銼都仲要唔同 size 呢!
作者: thomas08    時間: 9-9-2009 16:34

引用:
原帖由 McDull 於 9-9-2009 16:21 發表

但係銼就。。。。。

好難講。。。。。。
仲有呀 , o個種膠唔用機磨有排搞!
作者: Amber    時間: 9-9-2009 17:39

引用:
原帖由 McDull 於 9-9-2009 13:38 發表

檔你屋企連銼都無把個陣,你可以點搞
冇咪去五金鋪買返幾把
作者: peterbee    時間: 9-9-2009 21:55

引用:
原帖由 Amber 於 9-9-2009 17:39 發表

冇咪去五金鋪買返幾把
為左整個幾十蚊o既柄就去五金鋪買工具?! 今次整個柄下...下次整個....又去五金鋪買工具 , 買下買下就好似小弟咁通屋都係一 d 十年都唔用一次o既工具! 例如磨機 , 鑽床 , 好彩冇買車床咋! 而家搬屋直頭係 9999.9 千足純 "甘".......
作者: sumandy    時間: 10-9-2009 21:57

邊道要執呀..MOE同MAID都係真上
作者: sailun412    時間: 10-9-2009 23:23

引用:
原帖由 peterbee 於 9-9-2009 21:55 發表

為左整個幾十蚊o既柄就去五金鋪買工具?! 今次整個柄下...下次整個....又去五金鋪買工具 , 買下買下就好似小弟咁通屋都係一 d 十年都唔用一次o既工具! 例如磨機 , 鑽床 , 好彩冇買車床咋! 而家搬屋直頭係 9999.9  ...
唔好覺得工具係為玩一樣野而買, 就講把銼唔係凈係用來執隻MOE咁簡單嘛?
作者: sailun412    時間: 10-9-2009 23:29

引用:

但係銼就。。。。。

好難講。。。。。。
點解玩槍就可以一定有6角匙,但又唔可以有銼....????

作者: sailun412    時間: 10-9-2009 23:30

引用:
原帖由 里安 於 9-9-2009 16:00 發表

最慘係而家好多野都要執過先用到......
同意! 就算幾K野買套prime都一樣要執....
作者: 里安    時間: 10-9-2009 23:33

引用:
原帖由 sailun412 於 10-9-2009 23:30 發表

同意! 就算幾K野買套prime都一樣要執....
我都想買野返黎一裝就得
作者: Kane    時間: 10-9-2009 23:36

引用:
原帖由 peterbee 於 9-9-2009 21:55 發表

為左整個幾十蚊o既柄就去五金鋪買工具?! 今次整個柄下...下次整個....又去五金鋪買工具 , 買下買下就好似小弟咁通屋都係一 d 十年都唔用一次o既工具! 例如磨機 , 鑽床 , 好彩冇買車床咋! 而家搬屋直頭係 9999.9  ...
吾生成個貨櫃皆是整玩具之工具,
磨機,砂輛,鑽床,電焊機,瓦斯焊機,風煤,噴槍,風炮皆有
獨欠車床,師兄有好介紹嗎?
作者: sumandy    時間: 11-9-2009 00:03

引用:
原帖由 sailun412 於 10-9-2009 23:29 發表

點解玩槍就可以一定有6角匙,但又唔可以有銼....????
同意. 一個玩槍既人. 又會自已改槍既. 點會無工具
作者: sumandy    時間: 11-9-2009 00:03

引用:
原帖由 Kane 於 10-9-2009 23:36 發表

吾生成個貨櫃皆是整玩具之工具,
磨機,砂輛,鑽床,電焊機,瓦斯焊機,風煤,噴槍,風炮皆有
獨欠車床,師兄有好介紹嗎?
有冇迷你車床
作者: sumandy    時間: 11-9-2009 00:04

m記個tg夠話for GBB啦! 咪又要執
作者: Kane    時間: 11-9-2009 00:06

引用:
原帖由 sumandy 於 11-9-2009 00:03 發表

同意. 一個玩槍既人. 又會自已改槍既. 點會無工具
未來的玩家可能換個手柄都找GUNSMITH
作者: Kane    時間: 11-9-2009 00:09

引用:
原帖由 sumandy 於 11-9-2009 00:03 發表
有冇迷你車床
想買,怕唔夠力車鋼
之前山寨出了迷你數控深刻花機
我都想買
作者: sumandy    時間: 11-9-2009 00:41

引用:
原帖由 Kane 於 11-9-2009 00:09 發表

想買,怕唔夠力車鋼
之前山寨出了迷你數控深刻花機
我都想買
師兄.. 幾大個同大約幾多錢呢? 依家成日用Jamo機鑼野都幾煩
作者: Kane    時間: 11-9-2009 01:06

引用:
原帖由 sumandy 於 11-9-2009 00:41 發表

師兄.. 幾大個同大約幾多錢呢? 依家成日用Jamo機鑼野都幾煩
依家臺灣出了很迷你車鑽銑床
只是HKD$10000 左右
作者: sumandy    時間: 11-9-2009 01:23

引用:
原帖由 Kane 於 11-9-2009 01:06 發表

依家臺灣出了很迷你車鑽銑床
只是HKD$10000 左右
成皮野
作者: sailun412    時間: 11-9-2009 02:27

都係果句...唔好覺得工具係為玩一樣野而買, 我d工具係十幾年前玩車時候開始買既...當年要買靚工具只有出輯記之類舖頭, 成舊水把"拎梗"幾舊水把"勒勒駁"...但耐用咁多年整咁多野乜都低返晒...近幾年我國富強, 一套有牌子靚工具百幾件都唔使一千蚊....真係買返來擺都低...有時唔係淨識去一德路
作者: Kane    時間: 11-9-2009 04:41

引用:
原帖由 sumandy 於 11-9-2009 00:04 發表
依個POST,知既笑死,唔知既嚇死,小小事講到貓咁很大件事
大家記住銼都無把唔好學人DIY
作者: sailun412    時間: 11-9-2009 08:49

引用:
原帖由 sumandy 於 11-9-2009 00:04 發表
個件野簡直係笑話....有手足為左裝呢件正廠垃圾爆左兩個下身trigger guard耳仔....但山寨個件又居然唔使突登落五金舖買多件工具(因為改槍得條6角匙)..可以直上喎...不過一有鑊氣件野可能又係"licensed product, Not manufacture by Magpul PTS"囉...唯有又正面d"希望MAGPUL PTS加強品質, 又或者要求政府介入要求中銀更換或回水"咁囉....阿門!!

作者: sumandy    時間: 11-9-2009 10:38

引用:
原帖由 sailun412 於 11-9-2009 02:27 發表
都係果句...唔好覺得工具係為玩一樣野而買, 我d工具係十幾年前玩車時候開始買既...當年要買靚工具只有出輯記之類舖頭, 成舊水把"拎梗"幾舊水把"勒勒駁"...但耐用咁多年整咁多野乜都低返晒...近幾年我國富強, 一套有牌 ...
同意...起碼基本野一定要有

玩車
玩槍
玩模型
無一樣唔中!!
作者: sumandy    時間: 11-9-2009 10:39

引用:
原帖由 sailun412 於 11-9-2009 08:49 發表

個件野簡直係笑話....有手足為左裝呢件正廠垃圾爆左兩個下身trigger guard耳仔....但山寨個件又居然唔使突登落五金舖買多件工具(因為改槍得條6角匙)..可以直上喎...不過一有鑊氣件野可能又係"licensed product,  ...
呢件正廠垃圾爆左兩個下身trigger guard耳仔.. 我支WE都賴左野
作者: sailun412    時間: 11-9-2009 18:14

引用:
原帖由 sumandy 於 11-9-2009 10:39 發表

呢件正廠垃圾爆左兩個下身trigger guard耳仔.. 我支WE都賴左野
你隻耳仔係咩"spec"先...咁易爆...
作者: IPSCGM    時間: 12-9-2009 23:41

其實又咁講呀,比得錢買件嘢番嚟,點解要買件有問題既哩.

如果只有佢一家出就無計喇,如果唔係...WHY?????

有架爛車,賣好平,只係一架好平凡既車仔,咁大家會唔會買番去慢慢整呢????
作者: 里安    時間: 12-9-2009 23:50

引用:
原帖由 IPSCGM 於 12-9-2009 23:41 發表
其實又咁講呀,比得錢買件嘢番嚟,點解要買件有問題既哩.

如果只有佢一家出就無計喇,如果唔係...WHY?????

有架爛車,賣好平,只係一架好平凡既車仔,咁大家會唔會買番去慢慢整呢????
咁好多時買果陣都唔知要執既......
作者: IPSCGM    時間: 14-9-2009 23:27

咁又係.....
作者: skynet    時間: 15-9-2009 02:41

老實講,買得國產山寨野,我係一早已經預左要執,如果返到去係唔駛執直上的話,我會食返支煙當拜神
作者: msi    時間: 15-9-2009 05:16

引用:
原帖由 sailun412 於 11-9-2009 08:49 發表

個件野簡直係笑話....有手足為左裝呢件正廠垃圾爆左兩個下身trigger guard耳仔....但山寨個件又居然唔使突登落五金舖買多件工具(因為改槍得條6角匙)..可以直上喎...不過一有鑊氣件野可能又係"licensed product,  ...
閣下應該未睇過張Instruction Card。
作者: 舞雲    時間: 15-9-2009 13:16

我都買左呢個
唔係電動用嫁咩???

我初頭入唔到以為電動
作者: Lakuro    時間: 21-9-2009 16:08

呢件正版野攪到我真係要落五金舗買支尖銼番黎改窿
老翻反而唔洗執
作者: sailun412    時間: 22-9-2009 02:59

引用:
原帖由 Lakuro 於 21-9-2009 16:08 發表
呢件正版野攪到我真係要落五金舗買支尖銼番黎改窿
老翻反而唔洗執
嘻嘻....因為你有睇Instruction Card....

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0