標題: 商業攝影的過程 [打印本頁]

作者: 高!高!高!    時間: 20-9-2009 02:04     標題: 商業攝影的過程

http://www.youtube.com/watch?v=r ... ayer_embedded#t=198
佢地做的東西,你又睇得明幾多??
作者: adrianyahk    時間: 20-9-2009 02:10

一張封面相都試咁多個setting,重要影完只係佔左好少部分...執真係屈機..
我真係唔知自己明唔明...但佢做咩我知道dd掛...

作者: 莊家-犯罪無間    時間: 20-9-2009 02:44

影樓o個part 唔算太難,去到商業lv 呢d 係基本野

反而去到尾改地o個part 就唔知點,佢地art team o個d 係試個地夾唔夾product or ??
作者: 路比    時間: 20-9-2009 03:02

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 20-9-2009 02:44 發表
影樓o個part 唔算太難,去到商業lv 呢d 係基本野

反而去到尾改地o個part 就唔知點,佢地art team o個d 係試個地夾唔夾product or ??
我係排版設計o既角度去睇,
應該係要試下點先比較特出到個主題,同埋要係報灘入面咁多本雜誌中吸引人注意
作者: 高!高!高!    時間: 21-9-2009 00:03

在in-door好易曝得到個營幕的光,理應比後製加上去更方便容易,
為什麼還要後製呢~??
作者: Kuznetsov    時間: 21-9-2009 00:05

回想起係 ive 做助手的時刻
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 21-9-2009 00:05

引用:
原帖由 高!高!高! 於 21-9-2009 00:03 發表
在in-door好易曝得到個營幕的光,理應比後製加上去更方便容易,
為什麼還要後製呢~??
我見mobile team o個邊都係key sceen 上去,(我地有時d sceen都係key上去)
作者: Kuznetsov    時間: 21-9-2009 00:08

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 21-9-2009 00:05 發表

我見mobile team o個邊都係key sceen 上去,(我地有時d sceen都係key上去)
我估有d 位要後期製作拉光佢
作者: adrianyahk    時間: 21-9-2009 00:08

引用:
原帖由 高!高!高! 於 21-9-2009 00:03 發表
為什麼還要後製呢~??
我諗到既都係d好低B既原因.........長開個mon會冇電,又會變左做要un-lock? 定係因為易有反光,後製又可以控制個screen出咩?
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 21-9-2009 00:27

引用:
原帖由 adrianyahk 於 21-9-2009 00:08 發表

我諗到既都係d好低B既原因.........長開個mon會冇電,又會變左做要un-lock? 定係因為易有反光,後製又可以控制個screen出咩?
以我影product,前面o個個原因唔多影響

吸mon的光可能要2秒快門,之後再閃flash,不過要咁做要熄曬所有燈,而且係唔可以好肯定個效果

key mon係為左方便多
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 21-9-2009 00:30

引用:
原帖由 Kuznetsov 於 21-9-2009 00:08 發表
我估有d 位要後期製作拉光佢
用電腦cap sceen key上去個mon的光暗一定準
作者: 高!高!高!    時間: 21-9-2009 00:33

引用:
原帖由 adrianyahk 於 21-9-2009 00:08 發表

好接近.....但先唔講答案~

唔計screen和背景,機身在'拍攝'和'後製'之間,有何分別~??
用白板反來反去,試左好多次,試咩~??
另外可留意一下個影樓環境,大隻窗+大塊簾係一個好典型嘅影樓(香港好難...),但有咩用~??
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 21-9-2009 00:36

引用:
原帖由 高!高!高! 於 21-9-2009 00:33 發表

唔計screen和背景,機身在'拍攝'和'後製'之間,有何分別~??
另外可留意一下個影樓環境,大隻窗+大塊簾係一個好典型嘅影樓(香港好難...),但有 ...
試反iphone鏡面的位
作者: adrianyahk    時間: 21-9-2009 00:43

引用:
原帖由 高!高!高! 於 21-9-2009 00:33 發表

另外可留意一下個影樓環境,大隻窗+大塊簾係一個好典型嘅影樓(香港好難...),但有 ...
有大window係for自然光,拉埋又可以控制做室內光?
拍攝個目的係盡量減少執既份量,試係試部機個反光位? 後製去左哂d 塵,清哂d影到既"下痴"?
作者: Kuznetsov    時間: 21-9-2009 00:54

引用:
原帖由 adrianyahk 於 21-9-2009 00:43 發表

有大window係for自然光,拉埋又可以控制做室內光?
拍攝個目的係盡量減少執既份量,試係試部機個反光位? 後製去左哂d 塵,清哂d影到既"下痴"?
比王子答晒
作者: adrianyahk    時間: 21-9-2009 01:03

但其實重有d野既...佢執相係加深左個制既色,d角位邊位又做左野....手指模冇左啦...
但其實佢重要執到印書果時出到d 線,夠利...之類?
作者: Kuznetsov    時間: 21-9-2009 01:05

印書果時出到d 線,夠利...之類?<<
lee個係印前做的
作者: adrianyahk    時間: 21-9-2009 01:07

引用:
原帖由 Kuznetsov 於 21-9-2009 01:05 發表
印書果時出到d 線,夠利...之類?
都要配合下ga嗎..?
作者: Kuznetsov    時間: 21-9-2009 01:10

引用:
原帖由 adrianyahk 於 21-9-2009 01:07 發表

都要配合下ga嗎..?
um...只上你唔影到唔鬆郁蒙.....
執好D 色~~
~ d file唔好亂set....
就ok la
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 21-9-2009 01:14

引用:
原帖由 adrianyahk 於 21-9-2009 01:03 發表
但其實重有d野既...佢執相係加深左個制既色,d角位邊位又做左野....手指模冇左啦...
但其實佢重要執到印書果時出到d 線,夠利...之類?
佢係拉光左個掣的光,角位拉暗少少,手指模o個d,正常o係放機的時候應該要清左佢先(點解要後製搞??)
作者: adrianyahk    時間: 21-9-2009 01:17

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 21-9-2009 01:14 發表

佢係拉光左個掣的光,角位拉暗少少,手指模o個d,正常o係放機的時候應該要清左佢先(點解要後製搞??)
但我見佢佢有手指模被清走..?
作者: 高!高!高!    時間: 21-9-2009 01:18

引用:
原帖由 Kuznetsov 於 21-9-2009 01:10 發表

um...只上你唔影到唔鬆郁蒙.....
執好D 色~~
~ d file唔好亂set....
就ok la
真係咁簡單~??

作者: 莊家-犯罪無間    時間: 21-9-2009 01:21

引用:
原帖由 adrianyahk 於 21-9-2009 01:17 發表

就係呢d 野可以前期清好先,唔洗後製做多步
作者: Kuznetsov    時間: 21-9-2009 01:23

引用:
原帖由 高!高!高! 於 21-9-2009 01:18 發表

真係咁簡單~??
咁又唔只....
仲有好多野...
好似set 用乜色域....
save相個dpi夠唔夠300以上
你點轉  由RGB去CYMY....
請師兄指點補漏
作者: Kuznetsov    時間: 21-9-2009 01:24

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 21-9-2009 01:21 發表

就係呢d 野可以前期清好先,唔洗後製做多步
同意~~盡量係set 野時做足功夫sin~
作者: 高!高!高!    時間: 21-9-2009 01:29

引用:
原帖由 adrianyahk 於 21-9-2009 01:17 發表

其實我睇唔到,第幾秒~??
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 21-9-2009 01:32

引用:
原帖由 高!高!高! 於 21-9-2009 01:29 發表

其實我睇唔到,第幾秒~??
o個d 係影完之後的事,其實唔只執手指模,重有執塵
作者: Kuznetsov    時間: 21-9-2009 01:33

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 21-9-2009 01:32 發表

o個d 係影完之後的事,其實唔只執手指模,重有執塵
1:10-1:20
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 21-9-2009 01:33

引用:
原帖由 Kuznetsov 於 21-9-2009 01:24 發表

同意~~盡量係set 野時做足功夫sin~
如果係我公司,對稿o個下,見有手指模一定比人小,好在塵o個d 都可以接受
作者: Kuznetsov    時間: 21-9-2009 01:36

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 21-9-2009 01:33 發表

如果係我公司,對稿o個下,見有手指模一定比人小,好在塵o個d 都可以接受
指模~~我係school偷師個時~丫sir話一定相前盡力執走哂..或你用手套set
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 21-9-2009 01:38

引用:
原帖由 Kuznetsov 於 21-9-2009 01:36 發表

指模~~我係school偷師個時~丫sir話一定相前盡力執走哂..或你用手套set
我就移一次機都會抹一抹要影的位
作者: Kuznetsov    時間: 21-9-2009 01:40

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 21-9-2009 01:38 發表

我就移一次機都會抹一抹要影的位
好彩我個次影凍啤洒..冇咁現
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 21-9-2009 01:43

引用:
原帖由 Kuznetsov 於 21-9-2009 01:40 發表

好彩我個次影凍啤洒..冇咁現
始終都係有d 唔同的
作者: 高!高!高!    時間: 21-9-2009 01:45

好似討論得唔錯~~~~

出現一個問題.....
如你係影i-phone個攝影師,set好晒,到最後按失打時,先印到/發現有指模,
你會清左佢  還是  後製ko~??
作者: adrianyahk    時間: 21-9-2009 01:46

引用:
原帖由 高!高!高! 於 21-9-2009 01:45 發表
好似討論得唔錯~~~~

出現一個問題.....
如你係影i-phone個攝影師,set好晒,到最後按失打時,先印到/發現有指模,
後製?又移過咪又要set過哂?
作者: Kuznetsov    時間: 21-9-2009 01:47

引用:
原帖由 高!高!高! 於 21-9-2009 01:45 發表
好似討論得唔錯~~~~

出現一個問題.....
我會清左佢 ~~

作者: 莊家-犯罪無間    時間: 21-9-2009 01:53

引用:
好似討論得唔錯~~~~

出現一個問題.....
前期打光試相,第一張影的時候都可以發現到la

況且,睇番片,由佢放上台o個下無帶手套又無抹過機,連第一下都唔去注意靠後製,唔多得lor

有時d 指模位,未必係可以好快執走,執左有時會影響左個佈光,後製都要d 時間
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 21-9-2009 01:53

引用:
原帖由 adrianyahk 於 21-9-2009 01:46 發表

呢個係第一步放機的時候就要做的基本野
作者: 高!高!高!    時間: 21-9-2009 01:55

引用:
原帖由 Kuznetsov 於 21-9-2009 01:47 發表

我會清左佢 ~~
已影片中的燈光組為例,
清左佢=從頭set過o架wo~??
咁你會從頭set過 或是 後製KO~??
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 21-9-2009 01:56

引用:
原帖由 高!高!高! 於 21-9-2009 01:55 發表

已影片中的燈光組為例,
只係因為第一步無做好
作者: Kuznetsov    時間: 21-9-2009 02:00

引用:
原帖由 高!高!高! 於 21-9-2009 01:55 發表

已影片中的燈光組為例,
(駁故咀model) 如果比我set..會fix好位不怕郁散個景...( .唔好打我)
set過 光速逃
作者: 高!高!高!    時間: 21-9-2009 02:00

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 21-9-2009 01:53 發表

前期打光試相,第一張影的時候都可以發現到la

況且,睇番片,由佢放上台o個下無帶手套又無抹過機,連第一下都唔去注意靠後製,唔多得lor

有時d 指模位,未必係可以好快執走,執左有時會影響左個佈光,後製都要d 時間
前期功夫當然要做足,但我想問嘅係,
萬一真係戴左手套都唔知邊到整左D指模,會點做~??
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 21-9-2009 02:06

引用:
原帖由 高!高!高! 於 21-9-2009 02:00 發表

前期功夫當然要做足,但我想問嘅係,
萬一真係戴左手套都唔知邊到整左D指模,會點做~??
後製要執係商業攝影一定要做的野,

手指模呢d,唔洗影完,係d一放上台睇都睇到有無指模的事,

第一步都唔去減少出現呢d野,就會影響工效

作者: adrianyahk    時間: 21-9-2009 02:09

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 21-9-2009 02:06 發表

後製要執係商業攝影一定要做的野,

手指模呢d,唔洗影完,係d一放上台睇都睇到有無指模的事,

第一步都唔去減少出現呢d野,就會影響工效
咁如果check完都有呢?
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 21-9-2009 02:12

引用:
原帖由 adrianyahk 於 21-9-2009 02:09 發表

咁如果check完都有呢?
執係無可避免,但係o係片入面,放左上台無人去清過部機就影,要靠後製

抹可能係1分鐘內就可以完成的事,但係後製就係要幾分鐘的時間去執走佢,多一個step就係多一個step
作者: adrianyahk    時間: 21-9-2009 02:13

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 21-9-2009 02:12 發表

執係無可避免,但係o係片入面,放左上台無人去清過部機就影,要靠後製

抹可能係1分鐘內就可以完全的事,但係後製就係要幾分鐘的時間去執走佢,多一個step就係多一個step
但係d燈呀各樣野搬來搬去,一定會有塵ga wor~
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 21-9-2009 02:20

引用:
原帖由 adrianyahk 於 21-9-2009 02:13 發表

但係d燈呀各樣野搬來搬去,一定會有塵ga wor~
又唔係第一日影相,塵呢d一定有ga la

後製執一個影響佈光範圍細的野,易過執一個大範圍

數碼年代有後製係可以為前製減少左環境影響,但唔係因為咁而令前製可以唔嚴謹處事
作者: 高!高!高!    時間: 21-9-2009 02:22

引用:
原帖由 Kuznetsov 於 21-9-2009 02:00 發表

(駁故咀model) 如果比我set..會fix好位不怕郁散個景...( .唔好打我)
set過 光速逃
先回駁故咀model,佢個燈光一定會走位,唔會fix到,你一郁部機就一定要影過.
set過---答案正確~!!有時間,唔怕再影過,有d位好難執到完美可能仲花得多時間(簡單例:光暗漸變位).
引用:
原帖由 adrianyahk 於 21-9-2009 01:46 發表

後製---答案正確~!!如果有d更復雜嘅燈光,可能之前set左9個鐘,而你又明知後製兩三下手腳就可以執到完美,點解唔執~??

當然盡可能前期準備好,不過我想講,要活用各個方法,要"執生",
兩個答案都可以係正確,清楚兩個方法背後的優/缺點,就平衡到利害,
原則就係要張相完美,最後完美就得,set過還是後製都冇關係~

作者: Kuznetsov    時間: 21-9-2009 02:27

引用:
原帖由 高!高!高! 於 21-9-2009 02:22 發表

先回駁故咀model,佢個燈光一定會走位,唔會fix到,你一郁部機就一定要影過.
set過---答案正確~!!有時間,唔怕再影過,有d位好難執到完美可能仲花得多時間(簡單例:光暗漸變位).

後製---答案正確~!!如果有d更復雜& ...
受教
作者: adrianyahk    時間: 21-9-2009 02:28

其實我都係有好多野唔明...諗多陣先..
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 21-9-2009 02:33

前製同後製各自都有一個責任,前製嚴謹的可以減少後製的時間或者預留多d 時間比後製去做更好的後期加工的創意,後製的要recheck一次前製的漏網,各施其職

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0