標題: 閃光燈的決擇... [打印本頁]

作者: L    時間: 30-9-2009 23:32     標題: 閃光燈的決擇...

作者: mike-mike    時間: 30-9-2009 23:40

我係用緊SB800的,真係唔錯,  二手價約二千前後.
SB800支援快速周步(要配合指定機種, D90 OK的), 以後影人像時會更有用!!
作者: L    時間: 1-10-2009 00:02

作者: 路比    時間: 1-10-2009 00:25

Nissin Di866
$2K左右
http://www.dcfever.com/news/readnews.php?id=2868
作者: adrianyahk    時間: 1-10-2009 02:24

引用:
原帖由 路比 於 1-10-2009 00:25 發表
Nissin Di866
$2K左右
http://www.dcfever.com/news/readnews.php?id=2868
唔洗兩K,天祥網上價都係千九!
我support呢個!
作者: 路比    時間: 1-10-2009 02:38

引用:
原帖由 adrianyahk 於 1-10-2009 02:24 發表

唔洗兩K,天祥網上價都係千九!
我support呢個!
買埋差機差電,比多幾舊

咁我講2K左右,到佢見到1.9K咪會覺得好低即買LOR

作者: adrianyahk    時間: 1-10-2009 02:42

引用:
原帖由 路比 於 1-10-2009 02:38 發表

買埋差機差電,比多幾舊

咁我講2K左右,到佢見到1.9K咪會覺得好低即買LOR
用Nikon唔用上900既話,係呢支ga la...
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 1-10-2009 03:28

入到的緊係sb800 la,可以光引閃,原set野又有埋色溫紙比你去jam現場光
作者: sniper    時間: 1-10-2009 05:24

推薦 SB-800 加 SD-8
任何場合都可以回電快,方便捉緊每一個鏡頭
作者: mike-mike    時間: 1-10-2009 08:43

引用:
原帖由 於 1-10-2009 00:02 發表

但係睇其他師兄講 係唔係冇一手嫁啦已經?要等人割愛嗎?_?
冇錯, 基本上你搵唔到一手架喇, 我支都係朋友讓的~

如果又唔捨得上sb900, 又唔想買2手sb800...唯有係買副廠啦~
作者: T-800    時間: 1-10-2009 13:12

有冇考慮唔用I-TTL,只用AUTO 燈,有嘅話買支ニ手SB26用 A MODE / M MODE十分好用,火力跟SB-800差不多,唔要玩咁多花臣嘢,要大火力、要可靠、要平、日後轉用任何牌子DC、DSLR也合用,不過用AUTO燈要學吓先(攝影本來是要學的............)

ps:ニ手SB26 HK$900至HK$1000就有支

美斯60CT-4
SB-26
SB-800
SB-400
以上均是軍醫至愛,而SB-26反而用得最多..............SB-900就多謝夾盛惠咯......
PS:某情况下,軍醫愛用AUTO多過TTL........
HAPPY SHOOTING!

作者: L    時間: 1-10-2009 23:57

作者: T-800    時間: 2-10-2009 00:06

引用:
原帖由 於 1-10-2009 23:57 發表
多謝咁多位提出的意見...
今日響肥花個網見到有人讓sb800..二話不說pm..發現冇回覆-0-似做馬post多d...
今日又行過星際....發現其實真係唔多選擇的...
軍醫叔叔的建議我睇已經唔多明講咩=0=..支燈我要月中前要入到 ...
唔多明.....?邊度唔明呢.......?您用緊乜嘢機呢..........?

圖中乃SB-26閃光燈也...........

圖片附件: sb26.jpg (2-10-2009 00:06, 53.38 KB) / 該附件被下載次數 105

作者: L    時間: 2-10-2009 10:23

作者: xhirt    時間: 2-10-2009 11:38

其實 nikon 既閃光燈已經出名好用

如果 canon 機, 我就強烈建議用 Metz
作者: 亞龍    時間: 2-10-2009 14:00

呢樣我同意... nikon 既自家閃光燈,有買貴,冇買錯...............
作者: xhirt    時間: 2-10-2009 14:45

引用:
原帖由 亞龍 於 2-10-2009 14:00 發表
呢樣我同意... nikon 既自家閃光燈,有買貴,冇買錯...............
我自己用 canon 都係咁話
Nikon 既閃光燈真係出晒名"準"

除非你真係想玩多 d 野, 如子母燈...etc
否則, 唔需要入 Metz !!
我 canon 人衷心讚美(拜服) Nikon 閃光燈
canon 呢兩年, 真係唔爭氣, 呢件係真事
作者: 亞龍    時間: 2-10-2009 14:53

引用:
原帖由 xhirt 於 2-10-2009 14:45 發表

但最近的7D...都唔錯
作者: L    時間: 2-10-2009 15:03

作者: xhirt    時間: 2-10-2009 15:11

引用:
原帖由 亞龍 於 2-10-2009 14:53 發表

但最近的7D...都唔錯
用開 FF 的, 好難轉用 非 FF 了...
不過, 40D 或下面既朋友, 的確係一個唔錯既 升級 鼓勵
如果我用緊 350D/30D(差不多心思思果班), 諗都唔諗, 一定升級

作者: L    時間: 2-10-2009 21:56

作者: 莊家-犯罪無間    時間: 2-10-2009 22:15

引用:
原帖由 xhirt 於 2-10-2009 15:11 發表

用開 FF 的, 好難轉用 非 FF 了...
不過, 40D 或下面既朋友, 的確係一個唔錯既 升級 鼓勵
如果我用緊 350D/30D(差不多心思思果班), 諗都唔諗, 一定升級

隔一個新型號轉機就差唔多
作者: 亞龍    時間: 2-10-2009 22:17

引用:
原帖由 於 2-10-2009 21:56 發表

唔係唔想買二手..係買唔到..
http://www.dcfever.com/trading/view.php?itemID=410538
作者: L    時間: 2-10-2009 22:38

作者: T-800    時間: 3-10-2009 00:16

引用:
原帖由 xhirt 於 2-10-2009 14:45 發表

所以大把老行家買支ニ手Nikon舊款閃光燈比canon機用(只用AUTO MODE........)又平又準....
ps:好多Nikon舊款閃光燈(非I-TTL)用於canon機之上(當然只能用AUTO MODE) 準到您唔信,如SB26、SB28、SB80DX,夠火又平...........
唔信您試吓.........

作者: L    時間: 3-10-2009 00:46

作者: 莊家-犯罪無間    時間: 3-10-2009 01:42

引用:
原帖由 於 3-10-2009 00:46 發表
我上nikon個網=0= 係搵唔到sb26的資料..我見到有人賣二手...800蚊sb26.........
如果我用黎影結婚果日用....夠唔夠用呢..800蚊...好鬼吸引.....淨出黎的畢直....仲可以入多支50 1.8的鏡...
有方法的,最好有d 色溫紙jam現場光
作者: T-800    時間: 3-10-2009 02:17

引用:
原帖由 於 3-10-2009 00:46 發表
我上nikon個網=0= 係搵唔到sb26的資料..我見到有人賣二手...800蚊sb26.........
如果我用黎影結婚果日用....夠唔夠用呢..800蚊...好鬼吸引.....淨出黎的畢直....仲可以入多支50 1.8的鏡...
影結婚閃光燈首重:準確、火力及回電快,sb-26一定足夠用(GN-56),問題是您知否甚麽是:電眼AUTO、甚麽是:TTL、甚麽是:I-TTL呢?SB-26用於D-90只能用電眼AUTO及全手動,不能用I-TTL,而您知否怎樣用/怎樣SET電眼AUTO燈呢?
TTL、D-TTL、E-TTL、I-TTL燈是很容易用,几乎不用調較,集傻瓜、多功能與智能於一身,電眼AUTO燈則功能較少、十分實用、平、故障率少,但要識SET光圈快門、手按ZOOM HEAD、預先SET好ISO等,一點也不傻瓜,但用慣了,您會很喜歡它,這是軍醫愛用SB26還多於SB800的原因(雖然SB800也有電眼AUTO mode,但不及SB26的電眼AUTO mode準..........)

ps:軍醫愚見:現在的TTL實在太方便、但有時還是電眼AUTO有FEEL些..........
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 3-10-2009 02:21

軍醫兄,想問一問在室內光,好似一般酒樓o個類,如果唔用TTL o個d,用番M mode的,閃燈Power應該點set?? 1/??
作者: T-800    時間: 3-10-2009 02:26

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 3-10-2009 02:21 發表
軍醫兄,想問一問在室內光,好似一般酒樓o個類,如果唔用TTL o個d,用番M mode的,閃燈Power應該點set?? 1/??
用閃燈的M mode要自已測距,難度很高,一般支燈還是用AUTO(A MODE)較多...........
ps:但部相機要用:M MODE

happy shooting!

作者: 莊家-犯罪無間    時間: 3-10-2009 02:29

引用:
原帖由 T-800 於 3-10-2009 02:26 發表

用閃燈的M mode要自已測距,難度很高,一般支燈還是用AUTO(A MODE)較多...........
ps:但部相機要用:M MODE

我而家用m mode set 機多,不過唔知支閃m mode點set好,因為慣左e-ttl o個d
作者: T-800    時間: 3-10-2009 02:37

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 3-10-2009 02:29 發表

我而家用m mode set 機多,不過唔知支閃m mode點set好,因為慣左e-ttl o個d
why 唔用 AUTO MODE呢....?
ps:canon e-ttl 灯好似無AUTO MODE........
ps;支閃m mode軍醫通常只有(1)超遠距離1:1打,(2)set少火力 1/16、1/32日間補背光(3)影樓內固定補光.......才用
ps:一千幾百買支ニ手NIKON燈玩AUTO MODE  la...... canon DSLR 用NIKON燈真係好好玩架........

作者: 亞龍    時間: 3-10-2009 11:40

canon 燈一樣有A MODE
作者: T-800    時間: 3-10-2009 12:18

引用:
原帖由 亞龍 於 3-10-2009 11:40 發表
canon 燈一樣有A MODE
當真......?電眼自動 MODE 喎...新model.......?

作者: 亞龍    時間: 3-10-2009 12:24

引用:
原帖由 T-800 於 3-10-2009 12:18 發表

當真......?電眼自動 MODE wor...新model.......?

我只有最新的 580 EX II ,佢係有A mode 的,其它我就唔多清楚了
作者: T-800    時間: 3-10-2009 12:29

引用:
原帖由 亞龍 於 3-10-2009 12:24 發表

我只有最新的 580 EX II ,佢係有A mode 的,其它我就唔多清楚了
咁就真係有進步咯 ,因CANON 以前 D TTL燈一向無電眼,電眼自動A MODE有時重好用過 TTL.....
PS:有電眼A MODE就乜牌子機都可以用了........
PS:證明軍醫D資料唔鉤UPDATE...

THX!

作者: 亞龍    時間: 3-10-2009 12:49

引用:
原帖由 T-800 於 3-10-2009 12:29 發表

咁就真係有進步咯 ,因CANON 以前 D TTL燈一向無電眼,電眼自動A MODE有時重好用過 TTL.....
PS:有電眼A MODE就乜牌子機都可以用了........
PS:證明軍醫D資料唔鉤UPDATE...

THX!
佢只係多左個電眼自動A MODE,但係ETTL 以去到 II 了,但一樣唔多掂
作者: T-800    時間: 3-10-2009 13:22

引用:
原帖由 亞龍 於 3-10-2009 12:49 發表

佢只係多左個電眼自動A MODE,但係ETTL 以去到 II 了,但一樣唔多掂
咁佢個電眼自動A MODE又準唔準呢........?有幾多級自動光圈呢......?

作者: L    時間: 3-10-2009 18:00

作者: xhirt    時間: 5-10-2009 10:52

鏡頭 / 腳架 / ..etc 買二手我覺得還可以接受
但係, 閃光燈我唔建議買二手, 因為個"閃"係損耗性既物品
你唔清楚上手閃左幾多次先至賣俾你, 可能賣家真係好錫閃, 亦有可以係記者
又有可能係初哥咩都閃一餐
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 5-10-2009 15:08

提起二手or d 燈舊,如果一支閃出o黎wb 唔準的閃,加一張色溫紙上去jam的,會唔會都係正常左??
作者: L    時間: 5-10-2009 22:04

作者: 莊家-犯罪無間    時間: 5-10-2009 22:52

引用:
原帖由 於 5-10-2009 22:04 發表
如果支燈好似樓上師兄話頭..真係壞左...咁點算...拎去cs整..?
閃個wb唔準,唔係壞

作者: L    時間: 5-10-2009 23:22

作者: 莊家-犯罪無間    時間: 5-10-2009 23:48

引用:
原帖由 於 5-10-2009 23:22 發表

拎去cs check?_?
正常的衰耗
作者: 車厘子    時間: 6-10-2009 00:33

各c兄 對美斯有冇d咩評價?

作者: T-800    時間: 6-10-2009 01:35

引用:
原帖由 車厘子 於 6-10-2009 00:33 發表
各c兄 對美斯有冇d咩評價?
以前美斯出電眼auto燈、子母燈、手柄大火燈一流,以前D記者、老叔父必備至愛,出電眼auto超準!(老實講:nikon燈電眼auto mode已經好唔錯,但要夾機,唔係每支燈嘅電眼配部部機都咁準.........),但美斯出D電眼auto燈真係超準................
ps:美斯燈有個别型號有所謂:琥珀色,燈頭微黃,輸出色温較暖,影人面色一流!直打都絕無面青青..........曾經有某攝影網謂版主:美斯燈頭好差!變黃!正垃圾......................真係唔識比佢嚇死,識嘅笑X死 也!

但而家的美斯 I-TTL燈重貴過nikon原廠SB800,功能未必比nikon原廠好,除非貪一燈多用(要換TTL腳轉 system)或要超大火力:如60CTA、76MZ等............否則真係唔太底買 ,但幾舊水一支嘅ニ手美斯電眼auto 燈就真係唔怕買,小弟未用nikon燈時已經用好多美斯電眼auto 燈,用到好多支nikon燈打咗柴 D美斯電眼燈重未壞,吹漲也..........

軍醫總结:要用 I-TTL只選 NIKON牌,要用電眼auto 燈:只選美斯、或 NIKON( 個别型號 ),十分穩陣,其他system: 如canon等......小弟較少用,不敢講.............
ps:小弟以前都有用過吓canon DSLR,配430EX E-TTL 燈仔,用過馬上用番舊美斯電眼auto 燈好過...........
ps:用賓仔DSLR時又是用:美斯電眼auto 燈 ,或 nikon電眼auto .........

作者: L    時間: 6-10-2009 01:42

作者: T-800    時間: 6-10-2009 01:45

引用:
原帖由 於 6-10-2009 01:42 發表

軍醫叔叔..我入左一支二手sb800 而家玩緊...多謝你一直給的意見
弓起、弓起!SB800及 SB400均係一時無兩嘅好燈........

ps:日後若轉system,支SB800都可以留番用 auto mode.......任何牌子dslr、dc均合用

作者: 莊家-犯罪無間    時間: 6-10-2009 01:46

引用:
原帖由 於 6-10-2009 01:42 發表

軍醫叔叔..我入左一支二手sb800 而家玩緊...多謝你一直給的意見
有無check齊有無色溫紙??
作者: L    時間: 6-10-2009 10:52

作者: CrazyBoy    時間: 6-10-2009 13:09

引用:
原帖由 於 6-10-2009 10:52 發表

係唔係有個硬盒 裡面有張好似啡啡地色的紙?_?
透明膠片
作者: L    時間: 6-10-2009 16:50

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0