標題: nikon d3000 玩唔玩得過?? [打印本頁]

作者: lhmbnvqb    時間: 6-10-2009 23:41     標題: nikon d3000 玩唔玩得過??

想買來玩
玩唔玩得過
作者: 亞龍    時間: 7-10-2009 00:07

引用:
原帖由 lhmbnvqb 於 6-10-2009 23:41 發表
想買來玩
玩唔玩得過
定自己的入門機係好重要的,重點唔係nikon d3000 玩唔玩得過 ,係Canon / Nikon 定其它.....
作者: L    時間: 7-10-2009 00:32

作者: 亞龍    時間: 7-10-2009 00:50

牌子係好重要的,正所為(一入單反深似海),如果唔覺意玩落去,是很難換牌子的
作者: Kuznetsov    時間: 7-10-2009 07:14

樓主之前有冇用單返經驗
作者: CrazyBoy    時間: 7-10-2009 08:50

比我簡的話..我會簡D5000
作者: L    時間: 7-10-2009 10:00

作者: mike-mike    時間: 7-10-2009 11:36

引用:
原帖由 lhmbnvqb 於 6-10-2009 23:41 發表
想買來玩
玩唔玩得過
其實都係睇預算啦, 多d的話米買好d lor~
同埋有冇想買來影乜? 旅行? 影model? 影大自然(風景, 蟲蟲, 雀烏?)
原裝的kit鏡唔係太夠長, 有時會唔方便, 有多少少筆直的話, 可以考慮AF-S 18-105 VR, 腳架, 再黎係買支定焦大光圈, 咁樣已經有排玩
閃燈其實可以遲D, 睇下你想玩到咩程度....
作者: 路比    時間: 7-10-2009 12:12

引用:
原帖由 於 7-10-2009 10:00 發表
上次我見過d3000 有人影過張相..用kit鏡影....座101大樓...係彎的.....
係枝kit雞ja,同部機冇咩關係,

不過入N入門機會好多舊款平鏡冇左AF....
作者: mike-mike    時間: 7-10-2009 12:47

引用:
原帖由 於 7-10-2009 10:00 發表
上次我見過d3000 有人影過張相..用kit鏡影....座101大樓...係彎的.....
呢D平鏡頭的變型控制係咁上, 咁價錢可以咁SHARP已屬難得.
但我近來都已經少用18-55了~影景通常用支AI-S 24 F2.8, 貪佢冇乜變型, 色水又好, 其實影景...手動都唔難用, 用係低檔機度係冇測光, 但慣咗後都冇乜野.
作者: lhmbnvqb    時間: 7-10-2009 18:32

Canon / Nikon 呢2個牌子我都like
影大自然野多

有咩型號介紹??
budget~$5000
作者: CrazyBoy    時間: 7-10-2009 20:26

引用:
原帖由 lhmbnvqb 於 7-10-2009 18:32 發表
影大自然野多

有咩型號介紹??
比多千幾...D5000 kit
作者: 亞龍    時間: 7-10-2009 20:30

引用:
原帖由 lhmbnvqb 於 7-10-2009 18:32 發表
影大自然野多

有咩型號介紹??
2 手的Canon 40D
作者: ++朗++    時間: 7-10-2009 23:48

引用:
原帖由 路比 於 7-10-2009 12:12 發表

係枝kit雞ja,同部機冇咩關係,

不過入N入門機會好多舊款平鏡冇左AF....
N記鏡質素點就唔知啦
不過佢D鏡GA殼真係好過C記好多
至少平價鏡都唔會話似玩具
實淨好啦
唔似C記KIT咁咁多虛位
不過就係因為舊鏡冇馬達
就令我揀左C記啦
作者: seal    時間: 8-10-2009 00:55

作者: EF66-1192    時間: 8-10-2009 21:49

引用:
原帖由 亞龍 於 2009-10-7 08:30 PM 發表
2 手的Canon 40D
x2 me is useing too , very good!!!
作者: RYODLi    時間: 8-10-2009 22:19

引用:
原帖由 ++朗++ 於 7-10-2009 23:48 發表

N記鏡質素點就唔知啦
不過佢D鏡GA殼真係好過C記好多
至少平價鏡都唔會話似玩具
實淨好啦
唔似C記KIT咁咁多虛位
不過就係因為舊鏡冇馬達
就令我揀左C記啦
想請教舊鏡有同冇馬達有咩分別?功能又有D咩唔同?
作者: L    時間: 9-10-2009 00:20

作者: loki    時間: 9-10-2009 08:36

引用:
原帖由 於 9-10-2009 00:20 發表

馬達係可以自動對焦??如果部機冇馬達..就要鏡有..唔係就冇得自動波??
如果鏡冇馬達..就要機身有..唔係又係冇自動波??
如果鏡同BODY都有馬達.好似要關左機身個個架啊?!

不過N記好似入門機都係冇馬達.除左D90外
機身馬達唔係咁重要(個人見解)
作者: loki    時間: 9-10-2009 08:37

引用:
原帖由 CrazyBoy 於 7-10-2009 20:26 發表

比多千幾...D5000 kit
D5000 KIT X2
一係入會C記啦!
不過我覺得N記D色係SHARP D!
但都係睇身邊朋友玩C記定N記多姐!

我都係因為丫SIR都係玩C記 我先有機會玩下支L鏡
作者: McDull    時間: 9-10-2009 08:47

每個人對相機既要求唔同。

我最起碼要5D2先會用。
作者: mike-mike    時間: 9-10-2009 12:04

引用:
原帖由 loki 於 9-10-2009 08:36 發表

如果鏡同BODY都有馬達.好似要關左機身個個架啊?!

不過N記好似入門機都係冇馬達.除左D90外
機身馬達唔係咁重要(個人見解)
唔駛關, 如果係AF-S鏡(有鏡身摩打)的話, 部機會自動用鏡個摩打(所以的N記數碼單反都係)
但如果支AF-S的摩打壞咗, 都唔會轉得返做機身摩打, 唔整返支鏡就要焗著手動對焦了.
機身摩打的重要性有兩樣:
1. 有D焦距重未有AF-S版, 如14MM,24MM, 85MM, 180, 200MICRO...
2. 就算有AF-S版, 如50MM的F1.4有AF-S, 但價錢又偏貴, 選擇會少咗

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0