標題: 昔日的同學 今日的路人 [打印本頁]

作者: 匿名    時間: 17-11-2009 22:10     標題: 昔日的同學 今日的路人

話說今日約左d朋友(舊校)
又要返舊校拎會考證書
於是就就佢係佢放學時間拎

過去途中,真係見到種種估唔到既事情
我都係第一次感受到比自己認識多年既人睇唔起既滋味
平時比老師,同學全部公認為品學兼優既學生
撞到我,即刻係我面前加速走人,扮唔識我
連say hi都唔好意思講出口
一個係咁,第二個都係咁...
直至撞到d比較相熟既人
主動過黎同我閒聊幾句
係佢身邊既人 都問下我最近點
但係正正就係識左佢地咁耐,先覺得佢地呢刻既行為好虛偽

天氣幾凍都好 都唔夠佢地既人心咁凍
作者: 6MM    時間: 18-11-2009 00:06

我在外國時行街...好多對口對面行過來的鬼頭,是會自然向住你笑一笑...
我次次都唔知點反應....
可能我真係冇乜禮儀...
或者是鬼老習慣禮儀.....
作者: adrianyahk    時間: 18-11-2009 00:12

我覺得人地唔係睇唔起你, 而係你睇唔起你自己, 覺得人地都係睇唔起你je..
人地同唔你講野打招呼,好多時係唔知點開口,自己有得留低你又冇,講既話題又冇左啦...
你以為人地虛偽, 其實好多時係你自卑....

個人見解...
作者: HunterX    時間: 18-11-2009 01:13

引用:
原帖由 Anonymous 於 17-11-2009 22:10 發表
話說今日約左d朋友(舊校)
又要返舊校拎會考證書
於是就就佢係佢放學時間拎

過去途中,真係見到種種估唔到既事情
我都係第一次感受到比自己認識多年既人睇唔起既滋味
平時比老師,同學全部公認為品學兼優既學生
...
聽你既語氣, 佢地扮唔識你, 好似係有原因咁喎...
作者: 阿芝    時間: 18-11-2009 02:22

嗯...?

樓主好似...
同學仔避開你 你又覺得人地睇唔起你唔開心
同學仔主動搵你 你又覺得人地行為虛偽你唔開心
咁...
好難攪架播....?
作者: kimkileo    時間: 18-11-2009 08:51

引用:
原帖由 6MM 於 18-11-2009 00:06 發表
我在外國時行街...好多對口對面行過來的鬼頭,是會自然向住你笑一笑...
都唔洗去到外國...星期六日去郊外行山撞到的老外或者日本人都會同你say hi,依家慣左隨時會停低爹兩句...
作者: kimkileo    時間: 18-11-2009 08:54

引用:
原帖由 阿芝 於 18-11-2009 02:22 發表
嗯...?

樓主好似...
同學仔避開你 你又覺得人地睇唔起你唔開心
同學仔主動搵你 你又覺得人地行為虛偽你唔開心
咁...
好難攪架播....?
好似芝芝講....我講白的樓主係疑神疑鬼....
作者: 匿名    時間: 18-11-2009 10:26     標題: 回覆 7# 的帖子

咁又唔係完全係既
有d fd d既同學都係好自然,好似之前咁對我(無咁fd 但係同過班既都有)
但係始終都有d人
由小學識到中學
宜家都即刻變哂臉....o個刻真係幾難受
作者: louisli    時間: 18-11-2009 11:27

冰封三尺,非一日之寒
睇來事出必有因喎
介唔介意分享下呢?
作者: denniscty    時間: 18-11-2009 11:33

師兄唔好介意
通常一離開就扮唔識
睇怕離開既一方都唔係好光彩咁離開喎
作者: 匿名    時間: 18-11-2009 11:54

只係會考後 入唔番原校....
作者: louisli    時間: 18-11-2009 16:59

引用:
原帖由 Anonymous 於 18-11-2009 11:54 發表
咁應該唔會因為咁樣而有呢個反應喎
會唔會係你諗得太多呀?
又或者有其他原因?

我記得中六時我地學校有個插班生係由隔離街間學校轉過來的
基本上大家對佢都無咩野
但係佢就好想埋我地堆,好極力地向我地呢個group的人刷鞋
無人睬佢仲跟出跟入等等...
於是我地呢group人就好排斥佢,唔chum佢玩之餘,100米外見到佢都會掉頭走
但佢都始終無改善...
作者: 1392    時間: 20-11-2009 23:04

引用:
原帖由 6MM 於 18-11-2009 00:06 發表
其實你微笑一 or 點點頭就可以!
笑多D啦香港人!!!
作者: ea4101    時間: 28-11-2009 02:10

引用:
原帖由 Anonymous 於 18-11-2009 11:54 發表
我都係一樣
返到舊校找的只是相熟的老師
同學?        .......叫佢死都唔好見到我
所以大家的圈子唔同左,對的方法都會唔同.話題自然小左
作者: 車厘子    時間: 8-12-2009 20:09

我想問樓主年紀幾大?
做咩諗野咁悲觀?
見你個情況......你應該好奈冇搵過你d 同學....
冇接觸.....邊有咁多野講.....
講真你d同學咁樣...都好過d係唔係都扮晒fd 下下識左冇奈就兄弟前後果d
係好係壞睇你對自己好唔好同點睇.....only

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0