標題: 瘋狂概念研究所09年第一彈:H-250 handfree [打印本頁]

作者: denniscty    時間: 22-11-2009 20:20     標題: 瘋狂概念研究所09年第一彈:H-250 handfree

唔知擺乜區好,擺翻落吹水區先

對上一post

小弟喺對上一個post同各位師兄研究過可唔可以將H-250插落iphone當handfree用
今日實驗結束,係時候向各位匯報成果

1. 今次實驗用嘅係iphone 3G。iphone 3G嘅handfree係冇音量大細掣,所以3GS嘅師兄...呢個post未必啱你哋22.

2. iphone 3G嘅handfree 係用上圖中間嗰種4 contact Tip-Ring-Ring-Sleeve 3.5 mm connector
Tip係指最尖嗰忽,ring就係中間,sleeve就係最尾嗰格
iphone嘅駁法係:
Tip: 左聲道
1 Ring: 右聲道
2 Ring: 負極
Sleeve: 咪
3. iphone 3G handfree有個掣,㩒一下聽電話卅收線卅播歌卅暫停...,㩒兩下飛下首,㩒三下飛上首
原理係㩒一下掣,佢就會將駁去咪嗰個circuit short咗,iphone就會detect到呢個變化。
圖解

4. iphone headset上面嗰粒㩒掣,其實係一粒close when pressed嘅彈弓掣。當見嘅地方係電腦reset掣、mouse嘅左右掣等等...對講機上嘅PTT掣其實都係,下面會有講。
5. 我買咗呢種頭嘅H-250 headset

就咁睇好似普通3.5 mm插,但係佢其實係2.5 mm粗。但係又唔同普通2.5 mm插,佢個sleeve係長過人哋1 mm (方便mo記坤水?)
佢嘅駁法係:
Tip: Speaker
Ring: Mic
Sleeve: 負極
6. 綜合3, 4, 5,我design咗一個咁嘅converter

由呢個圖見到,H-250會將左右聲道mix埋做一個聲道。如果有師兄用bowman headset,可以試下分開駁,原理一樣。
7. 開工:

聽電話卅聽歌掣同2.5 mm socket駁法(close when pressed掣:拆自舊電腦reset掣,此刻無價;2.5 mm stereo socket: 鴨記華X有售:$7.2)

4 contact 3.5 mm jack (鴨記華X:$16)

初步完成圖
包埋熱縮通,搞掂
8. PTT問題
radio headset其中一個唔可以做電話handfree嘅原因係有個PTT掣,可能要㩒實先講到嘢
其實PTT掣都係一個close when pressed嘅掣,㩒實就會有電去個咪度

初步拆開H-250嘅PTT掣,你就會見到一個鴨記幾蚊粒有得賣嘅close when pressed嘅掣
如果去買料,記住小心,因為有另外一種一模一樣但係係open when pressed嘅掣

由於我想保留呢個H-250做radio headset,所以我冇大改個headset。理論上我可以rewire過成個headset,用PTT做通話掣,但係咁做好煩,而且個headset變成只可以用作handfree用途,所以我選擇左另外砌一個converter。

加一粒4mm左右高嘅硬膠,將PTT掣頂死喺on嘅位置,就解決咗唔㩒掣收唔到音問題。

上實,搞掂
9. 2.5mm jack問題
上文講到,mo記2.5mm頭長過一般普通2.5 mm頭1 mm
解決方法:

將早兩日買返嚟,諗住用嚟整AGM匣嘅1 x 3mm O-ring,黏落2.5 mm socket頂用嚟做spacer,搞掂!

完成圖

多謝欣賞
作者: ranger_hk    時間: 22-11-2009 20:45

作者: Lolanto    時間: 22-11-2009 20:47

仲大過部機喎
作者: denniscty    時間: 22-11-2009 21:09

引用:
原帖由 hkncnc 於 22-11-2009 20:47 發表
仲大過部機喎
原本想買細嗰啲透明耳機喉style headset
但係想試下發慍拎住個電話一路同女朋友講電話打game
作者: 1233    時間: 22-11-2009 21:24

CGF真係好多人才.......
好強呀
作者: 蕉皮    時間: 22-11-2009 21:46

又多一個痴線既神人
作者: sam524    時間: 22-11-2009 21:53

強人
作者: tony2005443    時間: 22-11-2009 22:15

有心機
作者: Hkpolice-Psu    時間: 22-11-2009 22:25

唔...利害~
作者: Kuznetsov    時間: 22-11-2009 22:33

高手~~
作者: denniscty    時間: 22-11-2009 22:40

各位師兄過獎喇
其實我都未係好滿意
因為個converter應該要整得實淨啲先可以應付到日常嘅拉拉扯扯

呢樣嘢都重要研究一下

啱啱搵咗女友做白老鼠試通話質量
女友話呢X素呢舊國產嘢收音重好過原裝handfree
直情同檯頭電話有得fight
重解決咗iphone一直偏細聲嘅問題

聽歌睇片就一早試咗
立體聲當然冇咗啦,但係音色都算可以接受(given that you see it as a headset but not earphone)
㩒新整嘅通話掣一樣可以pause play fast forward
呢個project都算合格

作者: Kane    時間: 23-11-2009 01:43

幾時整太陽能電筒?
作者: learngod86    時間: 23-11-2009 01:50

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 22-11-2009 22:25 發表
唔...利害~
你都有個"hiphop耳筒"喎 ....
show
作者: alan512    時間: 23-11-2009 20:24

應該用comtac II整丫MA
又有得傾電話又有得收出面o既音
作者: derek_lok    時間: 23-11-2009 20:43

正呀!!!係街用一定威盡
作者: zachary    時間: 23-11-2009 23:17

嘩...好潮~!!!會否考慮量產
作者: Hkpolice-Psu    時間: 23-11-2009 23:21

引用:
原帖由 denniscty 於 22-11-2009 22:40 發表
各位師兄過獎喇
其實我都未係好滿意
因為個converter應該要整得實淨啲先可以應付到日常嘅拉拉扯扯

呢樣嘢都重要研究一下

啱啱搵咗女友做白老鼠試通話質量
女友話 ...
對我尼講, 講到電話已經好好, 反而我想整到COMTAC可以聽到電話同歌就會HIGH D
作者: denniscty    時間: 23-11-2009 23:29

引用:
原帖由 zachary 於 23-11-2009 23:17 發表
嘩...好潮~!!!會否考慮量產
衰在唔係好襟拉扯呢

再要整改良版的話
目標係縮細而家個converter嘅體積
同埋搵一隻比較軟身嘅高流量線
如果搵到人做廠啤線的話都可以諗下小批量...
引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 23-11-2009 23:21 發表

對我尼講, 講到電話已經好好, 反而我想整到COMTAC可以聽到電話同歌就會HIGH D
comtac 2造型唔錯 (其實女友之前都建議過)
各位師兄可否介紹下邊樹有賣
(上次買H250嗰陣唔多見)
THX

作者: Hkpolice-Psu    時間: 24-11-2009 13:05

引用:
原帖由 denniscty 於 23-11-2009 23:29 發表

衰在唔係好襟拉扯呢

再要整改良版的話
目標係縮細而家個converter嘅體積
同埋搵一隻比較軟身嘅高流量線
如果搵到人做廠啤線的話都可以諗下小批量...

comtac 2造型唔錯 (其實女友之前 ...
我COMTAC1 同2都有真野, 但對返尼睇, 山塞COMTAC1好過2, 上貓兵買啦, 好似佢都幾多貨
作者: denniscty    時間: 11-12-2009 00:50

Update on 10.12.2009

today I went to in's point and bought this at the price of $60

I didn't do anything to the PTT feature so I have to press the PTT whenever I want to speak. This feature maybe somehow useful as a mean of "manual noise cancelling"

everything looks gd after a 15 mins trial conversation. No problem with iPod and YouTube as well.
作者: 冥亞帝.劍    時間: 11-12-2009 01:07

引用:
原帖由 denniscty 於 22-11-2009 20:20 發表
唔知擺乜區好,擺翻落吹水區先

對上一post

小弟喺對上一個post同各位師兄研究過可唔可以將H-250插落iphone當handfree用
今日實驗結束, ...
師兄你太神了
作者: denniscty    時間: 11-12-2009 01:16

引用:
原帖由 冥亞帝.劍 於 11-12-2009 01:07 發表

師兄你太神了
神是有代價的
早輪部電話好多雜音
重以為係俾我做實驗整壞...
作者: Boniface    時間: 11-12-2009 02:38     標題: 回覆 20# 的帖子

呢個型呀
唔知仲以為你係差人做緊野
作者: louisli    時間: 11-12-2009 11:00

引用:
原帖由 Boniface 於 11-12-2009 02:38 發表
呢個型呀
唔知仲以為你係差人做緊野
行入信和,好多鋪都即刻收檔

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0