標題: [認真] 一群小孩瘋狂毀壞鯉魚門休閒公園植物 (With Photos) [打印本頁]

作者: deathmaster    時間: 30-11-2009 22:59     標題: 一群小孩瘋狂毀壞鯉魚門休閒公園植物 (With Photos)

Date: 29 Nov, 2009

Time: 17:10

Location: Side of the basket court, at the tip of Lei Yue Mun (See attached Map)

What's happened: They kept pullling out the whole plants and throw it everywhere, even into the sea next to the park.

圖片附件: 2009_11_29_0811.JPG (30-11-2009 22:59, 129.49 KB) / 該附件被下載次數 106

圖片附件: 2009_11_29_0812.JPG (30-11-2009 22:59, 147.47 KB) / 該附件被下載次數 114

圖片附件: 2009_11_29_0813.JPG (30-11-2009 22:59, 142.85 KB) / 該附件被下載次數 99

圖片附件: 2009_11_29_0815.JPG (30-11-2009 22:59, 120.25 KB) / 該附件被下載次數 103

圖片附件: 2009_11_29_0816.JPG (30-11-2009 22:59, 146.08 KB) / 該附件被下載次數 98

圖片附件: 2009_11_29_0817.JPG (30-11-2009 22:59, 151.32 KB) / 該附件被下載次數 116

圖片附件: 2009_11_29_0818.JPG (30-11-2009 22:59, 142.68 KB) / 該附件被下載次數 111

圖片附件: 2009_11_29_0820.JPG (30-11-2009 22:59, 67.86 KB) / 該附件被下載次數 114

圖片附件: map.jpg (30-11-2009 22:59, 111.33 KB) / 該附件被下載次數 102

作者: ~~方~~    時間: 30-11-2009 23:06

無知既細路....
作者: 蕉皮    時間: 30-11-2009 23:09

拔草又真係太過份既
作者: 衰人    時間: 30-11-2009 23:14

引用:
原帖由 ~~方~~ 於 30-11-2009 23:06 發表
無知既細路....
只係貪玩啫..............
作者: deathmaster    時間: 30-11-2009 23:17

They removed the whole plant that worker just planted.

Approx. they have removed around 30-50 pcs, this is no playing.
作者: 冥亞帝.劍    時間: 30-11-2009 23:20

引用:
原帖由 一等兵 於 30-11-2009 23:14 發表

只係貪玩啫..............
引用:
原帖由 ~~方~~ 於 30-11-2009 23:06 發表
無知既細路....
係佢地冇家教,老豆老母冇叉教佢地囉

作者: CrazyBoy    時間: 30-11-2009 23:24

引用:
原帖由 冥亞帝.劍 於 30-11-2009 23:20 發表

係佢地冇家教,老豆老母冇叉家教佢地囉
咁各下既言論又............
作者: ~~方~~    時間: 30-11-2009 23:27

引用:
原帖由 冥亞帝.劍 於 30-11-2009 23:20 發表

係佢地冇家教,老豆老母冇叉家教佢地囉
引用:
原帖由 CrazyBoy 於 30-11-2009 23:24 發表

事實上果位師兄又講得冇錯....父母的確係冇好好管教佢地....

但係,都有好多係教左都唔聽既

我屋企個細佬就係好例子
作者: 冥亞帝.劍    時間: 30-11-2009 23:32

引用:
原帖由 CrazyBoy 於 30-11-2009 23:24 發表

破壞公物都未算冇家教
作者: deathmaster    時間: 30-11-2009 23:45

It's more than 公物 ar... Plant has life too.
作者: 媽屎    時間: 30-11-2009 23:46

冇管理員架咩??
作者: 蛇    時間: 30-11-2009 23:50

咁又唔報警叫差人叔叔帶佢地d 父母去警署接細路返屋企...
入返條疏忽照顧兒童都好丫.
作者: 飛哥仔    時間: 1-12-2009 00:14

引用:
原帖由 deathmaster 於 30-11-2009 23:17 發表
They removed the whole plant that worker just planted.

Approx. they have removed around 30-50 pcs, this is no playing.
會唔會係比d nursery既人收買? 種完之後阿sir收左貨之後比d細佬破壞無人覺既話.......
作者: Lolanto    時間: 1-12-2009 00:23

引用:
原帖由 於 30-11-2009 23:50 發表
咁又唔報警叫差人叔叔帶佢地d 父母去警署接細路返屋企...
入返條疏忽照顧兒童都好丫.
作者: derek_lok    時間: 1-12-2009 01:02

睇錯鯉魚門公園
作者: hermanht    時間: 1-12-2009 01:10

下世做樹~
作者: RMP    時間: 1-12-2009 02:18

一斑野仔,冇家教?睇落都冇屋企人理佢,何家教之有......

題外話:樓主點解唔叫停佢哋或叫管理員或報警? 掛住影相.....有乜意思.....花死不能復生

作者: deathmaster    時間: 1-12-2009 09:47

引用:
原帖由 RMP 於 1-12-2009 02:18 發表
一斑野仔,冇家教?睇落都冇屋企人理佢,何家教之有......

題外話:樓主點解唔叫停佢哋或叫管理員或報警? 掛住影相.....有乜意思.....花死不能復生
人生路不熟, 你見連啲
作者: sidney    時間: 1-12-2009 10:15

引用:
原帖由 RMP 於 1-12-2009 02:18 發表

也許…
樓主親自前往勸導這群小朋友會好一點吧。
(個人意見)
作者: Hkpolice-Psu    時間: 1-12-2009 10:16

其實我覺得你實在應該叫實q做野
作者: littlecreamy    時間: 1-12-2009 10:22

報警是一個方法,但往往D大人會為呢D細路用無知做理由放過他們,其實正因為細路無知所以做大人就要好好管教他們,有錯就要指正及處罰,現今D家長們偏偏將管教子女的天職交比菲傭及推比學校,很有趣的是每當政府出錯,一眾大人就會問政府的責,但當自己子女出錯也會問政府的責,難道父母官真的是所有細路的親生父母?
作者: xhirt    時間: 1-12-2009 10:44

一班小朋友, 拔走公共花草, 的確百厭, 無家教

但係如果我同樣有家教的話, 我目睹呢 d 事發生的話
我會首先 : 勸阻, 嘗試教導呢班小朋友, 起碼, 唔會俾件事繼續發生, 惡化
如果對方惡言相向, 我會通知管理會, 甚至報警, 等社會法規去教佢
十來歲的小朋友, 天真無邪, 你我如是, 作為一個大哥哥, 幫到就幫

目睹並任由事件繼續發生, 也不見得是一個好公民, 對成件事亦唔會有任何進展
作者: RMP    時間: 1-12-2009 13:49     標題: 回覆 22# 的帖子

Right
作者: deathmaster    時間: 1-12-2009 14:04

引用:
原帖由 xhirt 於 1-12-2009 10:44 發表
一班小朋友, 拔走公共花草, 的確百厭, 無家教

但係如果我同樣有家教的話, 我目睹呢 d 事發生的話
我會首先 : 勸阻, 嘗試教導呢班小朋友, 起碼, 唔會俾件事繼續發生, 惡化
如果對方惡言相向, 我會通知管理會, 甚 ...
Same reply >> 人生路不熟, 我驚無命走出鯉魚門.
作者: xhirt    時間: 1-12-2009 14:37

引用:
原帖由 deathmaster 於 1-12-2009 14:04 發表

Same reply >> 人生路不熟, 我驚無命走出鯉魚門.
師兄, 教小朋友, 唔一定要惡型惡相既, 喊打喊殺先有效果既
循循善誘, 心存善念, 耐心講解, 何故會"出唔到鯉魚門" 呢 ?
作者: Tyiji    時間: 1-12-2009 14:57

生少個好過
作者: HunterX    時間: 1-12-2009 16:54

講真, 我睇落又唔覺得佢地係故意志破壞D植物, 睇落佢地似係想移走D植物去第二度種。
作者: 19900221    時間: 1-12-2009 18:46

OMG,死o靚仔
作者: yauwahon    時間: 1-12-2009 19:08

各位師兄親眼見過一個爸爸叫一個佢在國内生的兒子唔好亂走出馬路,點知比個仔話返〝關你乜事呀〞未呢?小弟有幸見到!真係想一脚伸佢出馬路比車撞瓜佢算了!

作者: Gabriel2342    時間: 1-12-2009 19:35

引用:
原帖由 littlecreamy 於 1-12-2009 10:22 發表
報警是一個方法,但往往D大人會為呢D細路用無知做理由放過他們,其實正因為細路無知所以做大人就要好好管教他們,有錯就要指正及處罰,現今D家長們偏偏將管教子女的天職交比菲傭及推比學校,很有趣的是每當政府出錯, ...
又唔使報警既~叫食蕉咪得囉 唔係既話警察咪好唔得閒?
作者: 蛇    時間: 1-12-2009 19:58

引用:
原帖由 surefire0828 於 1-12-2009 19:35 發表

又唔使報警既~叫食蕉咪得囉 唔係既話警察咪好唔得閒?
細路仔無大人睇住好易出意外架喎...
作者: ea4101    時間: 1-12-2009 20:10

但係有時公園的食Q係唔太會理你的..........
D細路其實係需要大人的監管
作者: Gabriel2342    時間: 1-12-2009 20:14

引用:
原帖由 於 1-12-2009 19:58 發表

細路仔無大人睇住好易出意外架喎...
食蕉都係大人姐~
作者: 蛇    時間: 1-12-2009 20:15

引用:
原帖由 surefire0828 於 1-12-2009 20:14 發表

食蕉都係大人姐~
食蕉唔係請黎幫睇細路架喎...
作者: 冥亞帝.劍    時間: 1-12-2009 20:17

引用:
原帖由 surefire0828 於 1-12-2009 20:14 發表

食蕉都係大人姐~
唔好搞gag la 佢地指既"大人"梗係D死小孩既屋企人la
作者: Gabriel2342    時間: 1-12-2009 20:32

引用:
原帖由 於 1-12-2009 20:15 發表

食蕉唔係請黎幫睇細路架喎...
其實我個point係回應緊topic...咩轉咗話題既?

我係覺得周街都係細路 有啲細路頑皮啲就999就有啲...

你都岩既 如果係咁既 樓主影左相就走咪...
作者: 蛇    時間: 1-12-2009 20:55

引用:
原帖由 surefire0828 於 1-12-2009 20:32 發表

其實我個point係回應緊topic...咩轉咗話題既?

我係覺得周街都係細路 有啲細路頑皮啲就999就有啲...

你都岩既 如果係咁既 樓主影左相就走咪...
呢個唔係話d 細路既問題... 而係d 細路既父母無睇住d 細路既問題...
無理由丟左個細路起公園. 就要由個公園食蕉去幫佢睇細路. 丟左個細路起商場. 就要商場既人睇住架...
http://hk.news.yahoo.com/article/091201/4/fff7.html 好似呢單咁. 真係唔知邊個錯...
細路無人理. 好明顯係父母問題. 細路有人睇住都做d 咁既野. 更加係父母既問題...
作者: sam524    時間: 1-12-2009 21:01

X!有無家教嫁...
作者: Gabriel2342    時間: 1-12-2009 21:07

引用:
原帖由 於 1-12-2009 20:55 發表

呢個唔係話d 細路既問題... 而係d 細路既父母無睇住d 細路既問題...
無理由丟左個細路起公園. 就要由個公園食蕉去幫佢睇細路. 丟左個細路起商場. 就要商場既人睇住架...
http://hk.news.yahoo.com/article/091 ...
我着重係"毀壞"上面 又冇諗到依樣野添
岩既~啲父母賴低啲細路 跟住又要麻煩警察...一切都係因為父母
作者: deathmaster    時間: 2-12-2009 12:08

回吓先...

1) 完全無實Q

2) 我驚細路啲老豆老母鄉里會唔知喺邊道閃出嚟, 話我搗佢啲衰仔. 你知鯉魚門入面圍村咁款, 佢拖馬圍我就真係無命走. 人地地頭, 我就無咁勇.

作者: xhirt    時間: 2-12-2009 15:00

引用:
原帖由 yauwahon 於 1-12-2009 19:08 發表
各位師兄親眼見過一個爸爸叫一個佢在國内生的兒子唔好亂走出馬路,點知比個仔話返〝關你乜事呀〞未呢?小弟有幸見到!真係想一脚伸佢出馬路比車撞瓜佢算了!
阿肥仔喊到幾淒涼   >
http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.php?iss_id=20091202&sec_id=4104&art_id=13480693&av_id=13480934
作者: 蛇    時間: 2-12-2009 15:04

引用:
原帖由 xhirt 於 2-12-2009 15:00 發表

阿肥仔喊到幾淒涼   >
http://hk.apple.nextmedia.com/te ... &av_id=13480934
真係累街坊...

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0