標題: 請飲都要咁high-tech...... [打印本頁]

作者: kimkileo    時間: 8-12-2009 09:59     標題: 請飲都要咁high-tech......

個人試過真係用bar-code去飲...一scan就話你知坐邊檯邊個位.....
但要黎捉白撞就真係...

喜宴電子簽到器 防渾水摸魚
內地婚宴喜慶,大排筵席招呼親友是平常事,但很多時都會有些不請自來「神秘嘉賓」到場,部份更是專門騙吃騙喝的人,也有是專門混入會場犯案的小偷。遼寧大連市婚慶協會近日推廣電子簽到器,可以即時核實賓客是否獲邀,防止「白撞」。電子簽到器如同一部有輕觸屏幕的電腦,工作人員將賓客的姓名輸入後,系統即時拍下賓客照片,顯示應坐的位置,為了防偽,賓客的簽名也可以預先輸入電腦,作為核對之用。整個過程除可在接待處看到,也可接上大屏幕、播出入場者姓名,讓在場人士都知道。

條碼請柬識別身份
使用電子簽到器每次收費約 1,000元人民幣,除可防止閒雜人等混入外,也可在婚宴期間用作抽獎,還能將來賓簽名、賀辭和照片整理成電子相冊紀念。這種服務深受 80後出生的新人歡迎。研發電子簽到器的廠商則稱,現在只是初步應用,日後可以讓新人發出有條碼的請柬,只要掃描條碼便可以識別賓客身份及顯示座位等訊息,將來甚至可能加入刷卡機,讓賓客可以在場刷卡付人情,讓參加婚宴的賓客更方便。陝西《華商報》

作者: mujiadam    時間: 8-12-2009 10:03

下...我去親果D......食完條魚D人已經坐到亂晒
作者: Boniface    時間: 8-12-2009 10:10     標題: 回覆 2# 的帖子

最終玩死自己
作者: boni    時間: 8-12-2009 10:22

barcode 都幾方便喎 hahaa

講起去飲... 最唔鍾意食食下個新郎唱歌, 又或者要新人玩d唔知咩...
食緊飯ga... 唱得好聽就話姐.......
唉... 仲要搞到夜一夜....
作者: L    時間: 8-12-2009 10:23

作者: boni    時間: 8-12-2009 10:37

引用:
原帖由 於 8-12-2009 10:23 發表

而家好似都唔伙幾興玩新郎...最多都係講下D咩野多謝阿爸阿媽..果D
就連打麻雀的人都少左好多..都無左以前果種熱鬧...
都係食餐飯je, 俾d親戚眾下頭...
搞咁多做乜....
多謝阿爸阿媽係孝之表現 (不論真心定敷衍...) 要ge要ge...
作者: kimkileo    時間: 8-12-2009 10:37

引用:
原帖由 boni 於 8-12-2009 10:22 發表
barcode 都幾方便喎 hahaa

講起去飲... 最唔鍾意食食下個新郎唱歌, 又或者要新人玩d唔知咩...
食緊飯ga... 唱得好聽就話姐.......
唉... 仲要搞到夜一夜....
我同另一半其實都唔想擺酒就係怕左呢的野...求其lunch party算,但四老都唔鍾意....煩......
作者: kimkileo    時間: 8-12-2009 10:39

引用:
原帖由 boni 於 8-12-2009 10:37 發表

都係食餐飯je, 俾d親戚眾下頭...
搞咁多做乜....
多謝阿爸阿媽係孝之表現 (不論真心定敷衍...) 要ge要ge...
多謝阿爸阿媽一定要既....冇佢地冇你....冇人地阿爸阿媽就冇你另一半 ....
作者: boni    時間: 8-12-2009 10:43

引用:
原帖由 kimkileo 於 8-12-2009 10:37 發表

我同另一半其實都唔想擺酒就係怕左呢的野...求其lunch party算,但四老都唔鍾意....煩......
唔好請咁多圍都okay ge
其實好睇你地想點搞ga je~~
作者: 冥亞帝.劍    時間: 8-12-2009 10:49

引用:
原帖由 boni 於 8-12-2009 10:43 發表

比我揀,圍內既兄弟姐妹加常見親友算D三唔識七一年都唔知見唔見到一次果D咪搞我
不過我阿媽果面D老人家一定唔比一定要我有咁大搞咁大

作者: Boniface    時間: 8-12-2009 10:53

原來連俾幾多錢人情都知,因為係即場電子轉賬
作者: 冥亞帝.劍    時間: 8-12-2009 10:58

引用:
原帖由 Boniface 於 8-12-2009 10:53 發表
等D賤人冇得塞報紙xDD
作者: kimkileo    時間: 8-12-2009 11:04

引用:
原帖由 Boniface 於 8-12-2009 10:53 發表
即時公佈....
陳大文.......人情500....
王小虎一家四口人情500.....
作者: 冥亞帝.劍    時間: 8-12-2009 11:06

引用:
原帖由 kimkileo 於 8-12-2009 11:04 發表

即時公佈....
跟住D三姑六婆又多咀"一家四口比$500人情ja......................."
作者: kimkileo    時間: 8-12-2009 11:09

引用:
原帖由 boni 於 8-12-2009 10:43 發表

我地兩邊父母都係半打兄弟姊妹果隻....可以點少搞呢....
作者: kimkileo    時間: 8-12-2009 11:11

引用:
原帖由 冥亞帝.劍 於 8-12-2009 11:06 發表

跟住D三姑六婆又多咀"一家四口比$500人情ja......................."
"嘩....三姑....500乍...添的啦"..."銀包.銀包.銀包.銀包"
作者: 冥亞帝.劍    時間: 8-12-2009 11:13

引用:
原帖由 kimkileo 於 8-12-2009 11:11 發表

"嘩....三姑....500乍...添的啦"..."銀包.銀包.銀包.銀包"
最憎呢D三姑六婆
作者: boni    時間: 8-12-2009 11:14

引用:
原帖由 kimkileo 於 8-12-2009 11:09 發表

我地兩邊父母都係半打兄弟姊妹果隻....可以點少搞呢....
咁就.... 旅行結婚吧~
:p
作者: L    時間: 8-12-2009 11:17

作者: boni    時間: 8-12-2009 11:20

引用:
原帖由 於 8-12-2009 11:17 發表

我女皇果邊又何嘗唔係.....我一早都話旅行結婚....
其實搞咁多野都係做場戲比人睇我地有幾幸福姐..自己知咪得LO..唔洗打羅打鼓..話比人知..
父母唔係咁諗呢...
作者: L    時間: 8-12-2009 11:24

作者: boni    時間: 8-12-2009 11:55

引用:
原帖由 於 8-12-2009 11:24 發表

係嘍..要做比人睇自己個女嫁得幾好..所以要大搞..由其是佢地咁傳統既人...  無返三幾十萬都搞唔掂個婚禮..
咁你加油啦 wkakakkaaa
作者: kimkileo    時間: 8-12-2009 12:14

引用:
原帖由 boni 於 8-12-2009 11:14 發表

咁就.... 旅行結婚吧~
:p
講真...我同佢有咁諗過架....
作者: kimkileo    時間: 8-12-2009 12:15

引用:
原帖由 於 8-12-2009 11:17 發表

我女皇果邊又何嘗唔係.....我一早都話旅行結婚....
其實搞咁多野都係做場戲比人睇我地有幾幸福姐..自己知咪得LO..唔洗打羅打鼓..話比人知..
x2.....
作者: kimkileo    時間: 8-12-2009 12:17

引用:
原帖由 於 8-12-2009 11:24 發表

係嘍..要做比人睇自己個女嫁得幾好..所以要大搞..由其是佢地咁傳統既人...  無返三幾十萬都搞唔掂個婚禮..
一半都夠俾首期買層樓....
作者: denniscty    時間: 8-12-2009 12:28

引用:
原帖由 kimkileo 於 8-12-2009 11:04 發表

即時公佈....
加條roller喺個live image下面
即刻變咗歡樂滿東華
作者: L    時間: 8-12-2009 12:31

作者: L    時間: 8-12-2009 12:31

作者: L    時間: 8-12-2009 12:32

作者: louisli    時間: 8-12-2009 12:32

引用:
原帖由 kimkileo 於 8-12-2009 12:15 發表

x2.....
x3...

作者: louisli    時間: 8-12-2009 12:33

最多都係每人影張instax mini簽個名咋
作者: boni    時間: 8-12-2009 14:30

引用:
原帖由 於 8-12-2009 12:32 發表

希望可以響2012前搞掂啦..
如果bday shown on ur profile係真既... 咁早?!?!?!?!?
作者: L    時間: 8-12-2009 14:41

作者: boni    時間: 8-12-2009 14:45

引用:
原帖由 於 8-12-2009 14:41 發表

個日子係真的...女皇比我大
shu.... 唔好俾佢發現!!
作者: kimkileo    時間: 8-12-2009 14:52

引用:
原帖由 於 8-12-2009 12:32 發表

希望可以響2012前搞掂啦..
我同另一半都有plan最遲都應該係2012....
作者: L    時間: 8-12-2009 14:53

作者: L    時間: 8-12-2009 14:53

作者: boni    時間: 8-12-2009 14:54

引用:
原帖由 於 8-12-2009 14:53 發表

佢知我細過佢..有咩唔可以比佢知
唔好俾佢知你話俾人知呀................
作者: L    時間: 8-12-2009 14:55

作者: boni    時間: 8-12-2009 15:05

引用:
原帖由 於 8-12-2009 14:55 發表

唔通年齡真係女人的秘密
唔係話秘唔秘密ge, 不過冇乜必要囉. hahaaaa
作者: L    時間: 8-12-2009 15:08

作者: boni    時間: 8-12-2009 15:09

引用:
原帖由 於 8-12-2009 15:08 發表

不過個個都話佢個樣..比我仲細...
到你檢討下啦.
作者: kimkileo    時間: 8-12-2009 15:11

引用:
原帖由 於 8-12-2009 15:08 發表

不過個個都話佢個樣..比我仲細...
我就掉轉,我同佢同年佢細過我....但係人人都話我大佢幾年.....
作者: kimkileo    時間: 8-12-2009 15:12

引用:
原帖由 於 8-12-2009 14:55 發表

唔通年齡真係女人的秘密
試下問boni妹,月巴人肯唔肯講佢地幾多歲
作者: boni    時間: 8-12-2009 15:16

引用:
原帖由 kimkileo 於 8-12-2009 15:12 發表

試下問boni妹,月巴人肯唔肯講佢地幾多歲
要知唔難je...........................
作者: L    時間: 8-12-2009 15:16

作者: 車厘子    時間: 8-12-2009 19:47

我去親果d 我都多數都係西圍走xdd

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0