標題: 大數冇人追, 細數追餐死 [打印本頁]

作者: Paul    時間: 10-12-2009 17:09     標題: 大數冇人追, 細數追餐死

原來呢個社會真係今様

今日有兩個收數業內人士上我頂樓間“空中花園" 追D唔係好關我事既细數,  D细數得果鷄水今多重要上門追,

我馬上CALL POLICE 上來, 果兩個人見我打電話即走, 我反追D收數業內人士下去到樓下, 追到收數業內人士自己要打的士

, 之後POLICE先到場記綠, D廸拜大數走左, 又唔見人地HSBC叫人追上油王“皇宮"

作者: gtoray    時間: 10-12-2009 17:12

我試過比收數公司電話追我百幾蚊
講曬粗口恐嚇咁
又話知我住邊
幾驚呀~
作者: gtoray    時間: 10-12-2009 17:13

頂樓間“空中花園" ?
作者: kimkileo    時間: 10-12-2009 17:15

引用:
原帖由 gtoray 於 10-12-2009 17:12 發表
講曬粗口恐嚇咁
又話知我住邊
幾驚呀~
我試過俾香港政府出信..............追我兩蚊.....
作者: boni    時間: 10-12-2009 17:16

引用:
原帖由 kimkileo 於 10-12-2009 17:15 發表

我試過俾香港政府出信..............追我兩蚊.....
圖書館?
作者: Paul    時間: 10-12-2009 17:16

引用:
原帖由 gtoray 於 10-12-2009 17:13 發表
頂樓間“空中花園" ?
小弟的寒舍
作者: kimkileo    時間: 10-12-2009 17:16

引用:
原帖由 gtoray 於 10-12-2009 17:12 發表
講曬粗口恐嚇咁
又話知我住邊
幾驚呀~
電話公司.........肉金就肉金啦..姑爺仔..
作者: L    時間: 10-12-2009 17:18

作者: kimkileo    時間: 10-12-2009 17:20

引用:
原帖由 boni 於 10-12-2009 17:16 發表

圖書館?
稅務局......尾數俾漏兩蚊....
作者: Paul    時間: 10-12-2009 17:23

政府做D野好不好!!!

明明有D野全港市民覺得道德上不容, 但成日講追數現時法例上不一定犯法, 今咪立法會再立法囉!!!
作者: FNP90xvhk    時間: 10-12-2009 18:10

引用:
原帖由 Paul 於 10-12-2009 17:23 發表
政府做D野好不好!!!

明明有D野全港市民覺得道德上不容, 但成日講追數現時法例上不一定犯法, 今咪立法會再立法囉!!!
咁d真係借錢唔還既人咪好舒服??重要立例保護借錢唔還既人????
作者: Paul    時間: 10-12-2009 18:14

引用:
原帖由 FNP90xvhk 於 10-12-2009 18:10 發表

咁d真係借錢唔還既人咪好舒服??重要立例保護借錢唔還既人????
我偏向只是立例正當追數公司注冊
作者: gtoray    時間: 10-12-2009 18:16

引用:
原帖由 Paul 於 10-12-2009 18:14 發表

我偏向只是立例正當追數公司注冊
已經有....
咁唔合法果d, 你立咩例都冇用ga啦
作者: HunterX    時間: 10-12-2009 18:57

我個fd試過俾Smartone寄信追佢6個仙......

我同佢講: 一放走去門巿擺低一毫子跟住叫佢找錢!!!
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 10-12-2009 19:02

引用:
原帖由 gtoray 於 10-12-2009 17:13 發表
頂樓間“空中花園" ?
搵次去paul哥屋企你就知咩事
作者: Paul    時間: 10-12-2009 19:06

頭先個追數阿頭打電話上來, 同講東講西幾好玩

之後我直接打電話比佢兩次又唔接人電話
作者: Paul    時間: 10-12-2009 19:27

其實收數佬都算高危行業, 今你話係咪需要法定立例
                           一D正常勞工保都要掛

債仔殺收數佬輕判囚五年
(星島)2009年5月25日 星期一 16:02
債仔殺收數佬案,報稱任職物流公司職員四十歲被告,被陪審團上週五裁定誤殺罪成,因其良好品格,僅輕判五年監禁。卅六歲男死死者的母親於庭外哭泣,指判囚太輕。

法官判刑時指出,接受被告受死者長時間激怒,但被告亦有對死者使用武力,形容案件對被告及死者家人均為悲劇,

債仔收數佬互劈瞓同一病房
多次遭上門追數

【本報訊】借五百還四萬元。遭「大耳窿」吸血男子,對追數佬多次上門追數忍無可忍,昨清晨在香港仔住所,涉取刀怒斬追數佬,對方頭部中刀仍能奪刀還擊,兩人均告受傷,被警員拘捕後送院留醫。
追債男子頭部受傷送院。

多次遭上門追數
欠債男子姓林(五十五歲),與妻子住鴨脷洲利東邨東興樓一單位。現場消息稱,林早前向「大耳窿」借款五百元,因無依時還款,經一段時間後,連本帶利欠款達四萬元,他一直無力償還,多次遭追數佬上門追數。

昨晨五時許,姓吳(二十九歲)紋身收數佬登門討債,林在睡夢中被拍門聲吵醒,聲言無錢還債,並與收數佬激烈爭執。林涉衝入廁所,取來利刀向吳追斬,吳後腦中刀,負傷搶刀反擊,經一番混戰後,林的頭、手、肩及胸口亦中刀受傷,其妻大驚報警。警員趕抵控制場面,兩人一同拘捕,由救護員送院,情況穩定。院方安排兩人在同一間病房留醫,警員需在旁監視,以免再起衝突。

作者: Boniface    時間: 11-12-2009 00:00

成本都蝕哂
作者: mujiadam    時間: 11-12-2009 01:58

引用:
講曬粗口恐嚇咁
又話知我住邊
幾驚呀~
車,上到門咪有個兇神惡殺既人叫你還,但又唔敢做D咩...
作者: levistone    時間: 11-12-2009 10:46

睇下條數大唔大喇.
通常合法既收數公司接到單job, 如果收唔到數, 係冇錢收冇錢賺白做的, 但如果收到數就可以分到條數既某一個百分比.

有D難收既爛數, 收數公司可以分到條數既80% -90%都有, 所以有時收數佬真係會"咩都做得出".

咁點解銀行要俾收數公司賺咁多都唔從法律途徑去追呢 ? 因為銀行如果告上法庭, 銀行未必嬴架, 仲要係法庭公開D利息既計法, 銀行好怕咁做, 因為有部份利息既計法, 可能唔合法或者係灰色地帶, 大眾知道左會影響銀行形象。

仲有既係, 某D貸款例如汽車這一類, 就算銀行嬴左, 都係收返架車, 到時架車可能已經撞到爛哂, 收返都唔值錢.

以前做銀行, 有單case 係條友買車, 只供左幾期就冇供, 之後搵拖車公司鈎車, 拖車公司搵到架車, 但拖唔到返黎, 因為條友背景好勁, 拖車公司都無能唯力, 最後呢條數銀行當壞帳處理, 沒有從法律途徑追究.
作者: Hkpolice-Psu    時間: 11-12-2009 14:59

引用:
原帖由 levistone 於 11-12-2009 10:46 發表
以前做銀行, 有單case 係條友買車, 只供左幾期就冇供, 之後搵拖車公司鈎車, 拖車公司搵到架車, 但拖唔到返黎, 因為條友背景好勁, 拖車公司都無能唯力, 最後呢條數銀行當壞帳處理, 沒有從法律途徑追究
重點應該係之後ge事
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 11-12-2009 15:08

人地大到咁,班馬追數都要d時間ga

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0