標題: 歐洲自家制長程運輸雞 ---- A400M [打印本頁]

作者: kimkileo    時間: 13-12-2009 13:46     標題: 歐洲自家制長程運輸雞 ---- A400M

歐洲終於有自己大型長距離運輸機,12月11日在西班牙試飛的空中巴士A400M,計劃初始於1982年並正式於2003年執行,除原有的歐洲七國(德國,英國,法國,西班牙,比利時,盧森堡,土耳其)外,更在2004年加入南非,2005年加入智利及馬來西亞,預計產量約為195架,暫定單價為一億歐羅一架。

A400M機長約45.1米,翼展約42.4米,高約14.7米,空載機重約154000磅,最大起飛重量約為310852磅,內置燃油約為50.5噸
引擎為4台Europrop TP400-D6[40]渦輪螺旋槳,每台最大推力約為11060匹(hp)(8250kW),螺旋槳為八葉,直徑約為5.3米
有效負載約為82000磅或116名全副武裝士兵或傘兵,66副擔架及25名救護人員,機組人員為3~4人(兩人為機師)
A400M巡航速度為780km,巡航高度為9000米,最大升限為12000米,最大負載時最大航程為約3300公里,20噸負載時約為8700公里
短程起飛時跑道為980米,降落為770米

http://www.youtube.com/watch/v/oX-kIUYRyDk
http://www.youtube.com/v/9MT2HjJcdYY

作者: derek    時間: 13-12-2009 14:01

wht a huge stuff .........
作者: zeta    時間: 13-12-2009 14:07

長過c-130成15米
但翼展反而差唔多

8葉螺旋槳好似好少見....
作者: COOL    時間: 13-12-2009 14:21

冇法啦...空中巴士研A380虧左咁多錢....
梗係用返佢個"大份"既設計嫁...

我反而想問...
點解佢冇收到個起落架...
咁飛咪好大DRAG?

不過起飛距離算OK啦...
咁重仲要用FAN都唔洗一KM就飛得起~

佢整到個CG咁後...方便升降個設計都幾好~~~
作者: m82a1m40a1    時間: 13-12-2009 16:12

第一次試飛為安全計一般都唔收起落架...........
作者: COOL    時間: 13-12-2009 16:32

但係以我所知係要收..
可能係唔同地方唔同做法....
作者: herrick-chang    時間: 13-12-2009 16:47

有無可能改成空中炮艇?
作者: m82a1m40a1    時間: 13-12-2009 17:35

引用:
原帖由 COOL 於 13-12-2009 16:32 發表
但係以我所知係要收..
http://www.youtube.com/watch?v=9MT2HjJcdYY&feature=related

sor,其實上面都有,重複左

a380 first test都係起飛15分鐘後先收
可能airbus對a400m冇信心

作者: COOL    時間: 13-12-2009 18:00     標題: 回覆 8# 的帖子

係咯...""
算啦...可能計劃上係咁...
我地又冇佢地既通話...唔知呢...
作者: Parachuter    時間: 13-12-2009 19:04

引用:
原帖由 herrick-chang 於 13-12-2009 16:47 發表
有無可能改成空中炮艇?
有得諗......
作者: sunny2014    時間: 13-12-2009 19:09

引用:
原帖由 herrick-chang 於 13-12-2009 16:47 發表
有無可能改成空中炮艇?
武裝比照AC130,D炮換晒做歐洲野
萊因金屬 L52 155mm加榴炮
H&K GMG 40mm榴彈機炮
毛瑟 BK27機炮

作者: CWHS    時間: 13-12-2009 19:11

引用:
原帖由 COOL 於 13-12-2009 16:32 發表
但係以我所知係要收..
唔知你講既地方係邊, 以我所知Boeing, Airbus, ICAO, IATA唔會比Test Flight Retract Landing Gear.
作者: kimkileo    時間: 13-12-2009 21:34

引用:
有無可能改成空中炮艇?
C130改到佢應該冇問題.....
作者: kimkileo    時間: 13-12-2009 21:35

引用:
原帖由 sunny2014 於 13-12-2009 19:09 發表

武裝比照AC130,D炮換晒做歐洲野
萊因金屬 L52 155mm加榴炮
H&K GMG 40mm榴彈機炮
毛瑟 BK27機炮
先生....熟路喎....打番個8折過你呀
作者: adrianyahk    時間: 13-12-2009 23:04

引用:
原帖由 kimkileo 於 13-12-2009 21:35 發表

先生....熟路喎....打番個8折過你呀
你害佢咩...裝155mm榴炮!?
作者: sunny2014    時間: 13-12-2009 23:06

引用:
原帖由 adrianyahk 於 13-12-2009 23:04 發表

你害佢咩...裝155mm榴炮!?
咁又係…點睇架野都受唔著
作者: Boniface    時間: 14-12-2009 00:10     標題: 回覆 13# 的帖子

佢咁大架,有潛質再加多幾支
作者: CWHS    時間: 14-12-2009 00:52

引用:
原帖由 Boniface 於 14-12-2009 00:10 發表
佢咁大架,有潛質再加多幾支
首先咁大架要黎做gunship無作為, 成本價亦過高.
再者, A400M同C-130 Airflame設計唔同.
A400M突出既Landing Gear Compartment係為左承受114 tons的重量, 就此已經唔可以改作gunship.
就算改, 成個airflame都要改.
都最後都係果句 - 無作為.
作者: Boniface    時間: 14-12-2009 01:21     標題: 回覆 18# 的帖子

我覺得有可能改到,佢負重力比c-130優勝
landing gear既問題,其實設計上作出更改就得吧
我覺得歐洲各國近年都想係軍事上追上美國,佢地點都會想係制空權上做d野
作者: CWHS    時間: 14-12-2009 02:54

引用:
原帖由 Boniface 於 14-12-2009 01:21 發表
我覺得有可能改到,佢負重力比c-130優勝
landing gear既問題,其實設計上作出更改就得吧
我覺得歐洲各國近年都想係軍事上追上美國,佢地點都會想係制空權上做d野
負重能力優勝唔係D咩advatage, AC-130都用唔哂自己既Payload Capacity.
而C-130係用conventional straight wing, 而A400M係用Swept wing, design重點係減小wave drag, 造就A400M Huge Payload, Fast Deployment, 飛得係快, 但Stall Speed亦更快.
首先呢個Landing Gear Compartment係為左承受A400M Maximum landing 114 tons的重量, 采用一定有佢原因.
就此要改airframe, wing, landing gear frame, 呢部已經唔係A400M, 成部機要由頭design過.
都係講番果句- 無作為.
作者: Boniface    時間: 14-12-2009 03:30     標題: 回覆 20# 的帖子

明白
作者: hermanht    時間: 14-12-2009 11:06

引用:
原帖由 CWHS 於 14-12-2009 02:54 發表

負重能力優勝唔係D咩advatage, AC-130都用唔哂自己既Payload Capacity.
而C-130係用conventional straight wing, 而A400M係用Swept wing, design重點係減小wave drag, 造就A400M Huge Payload, Fast Deployment,  ...
Bomber得啦呱?
作者: CWHS    時間: 14-12-2009 13:37

引用:
原帖由 hermanht 於 14-12-2009 11:06 發表

Bomber得啦呱?
要做Bomber先天做唔到大既Bomb Bay Door, Wing無位做Wing Mount.
唯一可做係, 學美國咁用黎做Air Launch Missile既Platform.
作者: Paul    時間: 14-12-2009 13:56

引用:
原帖由 CWHS 於 14-12-2009 13:37 發表

要做Bomber先天做唔到大既Bomb Bay Door, Wing無位做Wing Mount.
唯一可做係, 學美國咁用黎做Air Launch Missile既Platform.
UAV mother ship
作者: hermanht    時間: 14-12-2009 19:37

引用:
原帖由 Paul 於 14-12-2009 13:56 發表

UAV mother ship
果隻飛天屎忽?
作者: pz6666    時間: 16-12-2009 10:23

個螺旋槳好似血滴子.........

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0