標題: ms一早講咗,香港無漒水洗唔洗死! [打印本頁]

作者: MS    時間: 14-12-2009 03:13     標題: ms一早講咗,香港無漒水洗唔洗死!

旺角擲鏹一周年前夕
街頭成煉獄 腐蝕彈襲銅鑼灣

銅鑼灣崇光百貨後門的行人專用區昨晚有一樽腐蝕液懷疑從高處擲下,6人遭濺傷送院,傷者倒地痛苦呻吟,尖叫及呼救聲此起彼落,近百名途人爭相走避,現場頓成煉獄....

英國無人用漒水洗厠所
作者: Kane    時間: 14-12-2009 03:14

香港無MS唔洗死!

作者: B20_hk    時間: 14-12-2009 07:18

引用:
原帖由 Kane 於 14-12-2009 03:14 發表
香港無MS唔洗死!
CGF無你都唔洗死
作者: mujiadam    時間: 14-12-2009 09:37

MS爺爺,漒水係通厠所,唔係洗厠所~~
作者: denniscty    時間: 14-12-2009 09:56

忽然諗
如果個犯唔係用手掟
係用投石機飛
豈不是可以超視距攻擊?
作者: 路比    時間: 14-12-2009 10:03

我覺得唔係同一個人做
作者: zachary    時間: 14-12-2009 10:46     標題: 回覆 6# 的帖子

如果係ge話....咁都好得人驚....
點解今次冇人鬧警察辨事不力?
雖然我知唔係鼓勵大家去鬧佢....
我feel到警方仲未查到應該有d內幕....
作者: kimkileo    時間: 14-12-2009 11:09

引用:
原帖由 zachary 於 14-12-2009 10:46 發表
都話左陰謀黎羅.....全城CCTV.....
作者: Boniface    時間: 14-12-2009 12:50     標題: 回覆 8# 的帖子

係囉....扒下文
作者: 蛇    時間: 14-12-2009 13:30

無漒水, 咪掟第二d ... 掟下菜刀,  掟下單車, 掟下雪櫃都得...  掟乜根本無關係...
作者: louisli    時間: 14-12-2009 13:35

遲d 可能掟罐電油,再掟個火機
作者: -l-    時間: 14-12-2009 13:39

引用:
原帖由 kimkileo 於 14-12-2009 11:09 發表

都話左陰謀黎羅.....全城CCTV.....
big brother is watching you
作者: kimkileo    時間: 14-12-2009 14:01

引用:
原帖由 -l- 於 14-12-2009 13:39 發表

big brother is watching you
長毛岩岩落樓去左買木方......大舊入左去五金舖....
作者: sam524    時間: 14-12-2009 14:12

再遲d可能有支m4係你頭頂飛過...
作者: kimkileo    時間: 14-12-2009 14:31

引用:
原帖由 sam524 於 14-12-2009 14:12 發表
再遲d可能有支m4係你頭頂飛過...
呢個我就真係唔信喎...
作者: odaan    時間: 14-12-2009 14:32

引用:
原帖由 zachary 於 14-12-2009 10:46 發表
其實我又覺得
警察都係人 , 唔係神 , 香港甘大 , 人口密集 , 下下同你玩遊擊
查唔到一 D 都唔奇

要加快 , 真係要 "全民皆兵"

人地話上樓鋪用 CCTV 管制
一個口罩 , 一副墨鏡 , 一頂帽
佢係外星人扮市民我都睇唔到
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 14-12-2009 14:35

引用:
原帖由 denniscty 於 14-12-2009 09:56 發表
忽然諗
如果個犯唔係用手掟
係用投石機飛
豈不是可以超視距攻擊?
我都有諗過類似的野,例如時間裝置,咁個犯根本就唔需要喺現場,反正d警察都係查附近幾幢
作者: Kane    時間: 14-12-2009 14:40

引用:
原帖由 B20_hk 於 14-12-2009 07:18 發表

CGF無你都唔洗死
你做乜諗野
作者: zachary    時間: 14-12-2009 16:06

腐彈狂徒「曝光」 梯間遺指模紙袋
2009年12月14日 星期一 05:30
(綜合報道)

(報道)泯滅人性「腐液彈」狂徒,在旺角    首擲彈一周年前夕,再在銅鑼灣    駱克道行人專區投彈傷人,警方獲重要線索,在場檢獲狂徒遺下的一個載有腐液膠樽及紙袋,已送鑑證科套取指模。另外,據目擊者提供資料,掌握狂徒形狀,正趕製拼圖緝兇,不排除狂徒與旺角案為同一人,警方考慮成立專案組或將案交由「O記    」統籌調查。昨日警方調派逾百探員重返現場蒐證及問卷調查,特首曾蔭權    亦到現場視察,並對狂徒加以譴責。

記者:陶法德

銅鑼灣行人專區投擲腐液彈案,警方檢獲狂徒遺在梯間的一樽強力通渠水及紙袋,希望從中套取到指模。消息稱,重案組探員昨在現場問卷調查,有目擊者提供重要線索,前晚事發不到半分鐘,見一名男子慌張從駱克道五四三號(即現場唐樓)衝出,由於當時情況非常混亂,可疑男子迅捷竄入人群逃去。

目擊者形容疑人年約五十至五十五歲,五呎三至五呎六吋高,瘦身    材,犯案時身穿黑衫黑褲,並揹有一個斜孭袋。警方正根據資料趕製狂徒身形及容貌拼圖以便緝兇。

疑二樓擲彈 遺另一腐液樽

警方調查發現狂徒前晚約十時,手持一個皮具公司黑色紙袋,進入現場六層高的唐樓,沿樓梯走至二樓轉角處,將載有兩膠樽通渠水的紙袋放在地上,取出其中一通渠水在梯間牆身疏氣罅隙投擲出街外,「腐液彈」先撞及掛在一樓外的招牌    ,彈向地下玩具店大門頂部招牌,令招牌濺中液體,繼而跌下先擊中一名男途人頭部再墮落地,腐液濺起傷及五人。

警方不排除狂徒擬取另一樽通渠水投擲,卻見街上途人留意到其所處位置,即轉身落樓逃走,結果在梯間遺下載腐液彈紙袋及另一樽通渠水,留下重要線索,警方已將相關資料輸入「超級電腦」分析追查。

據悉,旺角接連發生三宗擲腐液彈案後,警方安裝「天眼」,及派警員在通菜街一帶監視巡邏,令狂徒沒機會在該處落手犯案,經警方分析,相信兇徒在通菜街再犯案機會極低,不排除狂徒轉移到其他區域犯案,月前警方高層已通令各環頭警區留意及提高警覺,作出巡邏及監視部署安排。

目擊者供線索 警拼圖緝兇

消息稱,東亞運動會舉行,多個警區抽調大批人手進行保安工作,原被派監視工作人手減少,結果令兇徒在旺角擲彈一周年前夕有機會犯案。

警方根據銅鑼灣狂徒犯案手法,與旺角通菜街三宗擲腐液彈案有頗多共同點,相信是同一人所為,正擬成立專案小組或交由「O記」統籌調查緝兇。

另外,調查案件的港島總區重案組多名探員,昨中午重返回駱克道現場調查,部分探員手持與狂徒遺下一模一樣的皮具店紙袋,進入附近一帶店鋪,向職員查問有否見過可疑人進過店內,又要求安裝有閉路電視的店鋪,提供案發前後的閉路電視錄影。

探員亦分成多個小隊,逐一往附近一帶店鋪及民居,進行問卷調查,及檢走閉路電視所拍到錄影碟,亦有探員到銅鑼灣港鐵站控制室,翻查港鐵出口安裝閉路電視的錄影影像。

警方亦安排警車停在駱克道行人專區,並貼出呼籲市民舉報腐液彈資料,並在大廈高層加派警員監視路面情況,至於案中六名傷者,其中留醫一男一女情況已趨穩定。

警方稱,案件已列為「意圖造成身體嚴重傷害而淋潑腐蝕性液體」案處理,希望市民提供與案有關資料,任可人提供資料可致電六六四    三七○六八,與港島總區重案組聯絡。

係就好囉~!! .
作者: deathmaster    時間: 14-12-2009 16:08

引用:
原帖由 MS 於 14-12-2009 03:13 發表
旺角擲鏹一周年前夕
街頭成煉獄 腐蝕彈襲銅鑼灣

銅鑼灣崇光百貨後門的行人專用區昨晚有一樽腐蝕液懷疑從高處擲下,6人遭濺傷送院,傷者倒地痛苦呻吟,尖叫及呼救聲此起彼落,近百名途人爭相走避,現場頓成煉獄.. ...
銅鑼灣崇光百貨後門咁大,六條人濺傷痛苦呻吟,尖叫便成煉獄?? 啲報紙佬咁, 很絝張呢~

咁諾曼第嗰時係乜??
作者: 冥亞帝.劍    時間: 14-12-2009 16:11

引用:
原帖由 deathmaster 於 14-12-2009 16:08 發表

銅鑼灣崇光百貨後門咁大,六條人濺傷痛苦呻吟,尖叫便成煉獄?? 啲報紙佬咁, 很絝張呢~

咁諾曼第嗰時係乜??
第一日睇香港報紙咩D死人報紙佬係咁架la
作者: denniscty    時間: 14-12-2009 17:31

引用:
原帖由 冥亞帝.劍 於 14-12-2009 16:11 發表

第一日睇香港報紙咩D死人報紙佬係咁架la
啲報紙佬可能左眼睇住BHD,右眼睇住個Keyboard打呢篇報道
作者: louisli    時間: 14-12-2009 17:32

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 14-12-2009 14:35 發表

我都有諗過類似的野,例如時間裝置,咁個犯根本就唔需要喺現場,反正d警察都係查附近幾幢
一條線,一支香,計時裝置完成~
作者: MS    時間: 14-12-2009 17:37

引用:
原帖由 mujiadam 於 14-12-2009 09:37 發表
MS爺爺,漒水係通厠所,唔係洗厠所~~
你疴乜呀
作者: MS    時間: 14-12-2009 17:46

其實全香港禁漒水,以後通廁所揾通廁佬 在英國有保險......乜都有得保
作者: deathmaster    時間: 14-12-2009 17:46     標題: 回覆 24# 的帖子

疴鋼屎~!!
作者: 衰人    時間: 14-12-2009 17:55

係d人捉到打3搥先講啦
作者: louisli    時間: 14-12-2009 17:57

引用:
原帖由 MS 於 14-12-2009 17:46 發表
其實全香港禁漒水,以後通廁所揾通廁佬 在英國有保險......乜都有得保
都不失為一個好方法既,不過中國人習慣,好難改
作者: MS    時間: 14-12-2009 18:26

香港地小人多,貧富懸殊.....富者越富貧者越貧...民間怨氣重......加上羊群效應.......應該重有.........
作者: gtoray    時間: 14-12-2009 18:29

引用:
原帖由 MS 於 14-12-2009 18:26 發表
香港地小人多,貧富懸殊.....富者越富貧者越貧...民間怨氣重......加上羊群效應.......應該重有.........
除左羊群效應
我唔認為同其他因素有關
作者: odaan    時間: 14-12-2009 18:31

引用:
原帖由 louisli 於 14-12-2009 17:32 發表
一條線,一支香,計時裝置完成~
德寶雪粒 , 固定舊雪再放野

有 D 有樣學樣 , 諗住走得甩 , 點知就係 "周" 中佢
前幾鑊入埋佢數 , 十碌八碌都無乜點走雞
作者: Boniface    時間: 14-12-2009 19:47

其實會唔會同黑幫有關呢?
幾次都係警察掃完場就做野
作者: gtoray    時間: 14-12-2009 19:50

引用:
原帖由 Boniface 於 14-12-2009 19:47 發表
其實會唔會同黑幫有關呢?
幾次都係警察掃完場就做野
唔會啦, 如果係ge話
一定有風聲
作者: zerohost    時間: 14-12-2009 19:54

引用:
原帖由 deathmaster 於 14-12-2009 16:08 發表

咁諾曼第嗰時係乜??
如果比人淋個個係你阿爸阿媽,睇下你又有幾好脾氣?
作者: derek_lok    時間: 14-12-2009 19:54

引用:
原帖由 MS 於 14-12-2009 18:26 發表
潛伏性精神病患者,,個市一跌理智都跌埋,,今年幾多傻佬通街斬人
作者: CrazyBoy    時間: 14-12-2009 20:01

引用:
原帖由 zerohost 於 14-12-2009 19:54 發表

如果比人淋個個係你阿爸阿媽,睇下你又有幾好脾氣?
報紙佬的確寫得好誇張
6個人傷係度嗌..叫煉獄
上次反巴士叫咩好?
作者: gtoray    時間: 14-12-2009 20:04

引用:
原帖由 CrazyBoy 於 14-12-2009 20:01 發表

報紙佬的確寫得好誇張
6個人傷係度嗌..叫煉獄
上次反巴士叫咩好?
地獄快車....
作者: kimkileo    時間: 14-12-2009 20:18

引用:
原帖由 gtoray 於 14-12-2009 20:04 發表

地獄快車....
下班快車既時間係......

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0