標題: 反恐後勤隊 [打印本頁]

作者: Paul    時間: 19-12-2009 21:00     標題: 反恐後勤隊

WIKI
http://zh.wikipedia.org/wiki/%E5 ... C%E5%8B%A4%E9%9A%8A

警 訊
http://www.rthk.org.hk/rthk/tv/police_magazine/20091218.html
作者: Paul    時間: 19-12-2009 21:01

引用:
原帖由 Paul 於 19-12-2009 21:00 發表
WIKI
http://zh.wikipedia.org/wiki/%E5 ... C%E5%8B%A4%E9%9A%8A

警 訊
http://www.rthk.org.hk/rthk/tv/police_magazine/20091218.html
FROM APPLE   

作者: macross1911    時間: 19-12-2009 22:41

軍裝大隻男主角咁似訓練營個伙記?...做臨記?

其實這一隊新 team, 和sdu任務雷同,

唔通又係D高層想出來的.....,
作者: Boniface    時間: 19-12-2009 23:23     標題: 回覆 3# 的帖子

佢地又唔同wor,佢地好似會行咇bor
作者: derek_lok    時間: 20-12-2009 00:09

其實職責上會唔會重覆左??
作者: derek    時間: 20-12-2009 01:07     標題: 回覆 5# 的帖子

我地覺得未必
佢地會出嚟行必, 可能都係想比較主動咁打擊罪惡
有咩都可以好快咁REACT
SDU , 都係等有事先出嚟
職責上唔好唔小都有小小重覆左
不過我又覺得有CTRU係壞事
作者: 冥亞帝.劍    時間: 20-12-2009 01:15

引用:
原帖由 macross1911 於 19-12-2009 22:41 發表

同SDU近似姐,SDU唔行咇架~CTRU係一隊有反恐能力既QRF,而警隊一般既QRF(如EU,PTU)係冇高反恐能力架

作者: Boniface    時間: 20-12-2009 02:45

有好有壞既,好既係增加到警察既應變能力,壞既係因為警察火力上提升,賊人武器既殺傷力都可能會因應地提升左...
作者: 冥亞帝.劍    時間: 20-12-2009 02:53

引用:
原帖由 Boniface 於 20-12-2009 02:45 發表
有好有壞既,好既係增加到警察既應變能力,壞既係因為警察火力上提升,賊人武器既殺傷力都可能會因應地提升左...
呢個又係既,希望以後唔會搞到好似US某個City咁,D警察拎M4出更
作者: hermanht    時間: 20-12-2009 07:21

反恐後勤隊~ 係唔係指係大後方幫手食下午茶果D呀?

唔知強水果幾單mass attack 算唔算恐怖襲擊呢?

定係一哥話廢事班蟻民聽到CTRU個名會驚到震, D投資者又走曬, 所以要佢地繼續食下午茶?
作者: loki    時間: 20-12-2009 08:21

多一個部門唔係壞事丫....
作者: foxs0074    時間: 20-12-2009 11:30

作者: ranger_hk    時間: 20-12-2009 12:53

我反而覺得佢哋似 ASU ,不過佢哋唔係守機場噤姐
作者: Boniface    時間: 20-12-2009 13:03     標題: 回覆 12# 的帖子

英國都有類似既部隊
佢地有佢地既作用,火力同應變能力上會有所提升既
作者: ka911007    時間: 20-12-2009 14:02

引用:
原帖由 macross1911 於 19-12-2009 22:41 發表

似係D大sir睇好久之前電影飛虎雄心
放D SDU係街等D大賊出來做野!
作者: 22nd_SAS    時間: 20-12-2009 15:56

BOPE...
作者: Chairman    時間: 20-12-2009 18:14

作者: Boniface    時間: 20-12-2009 21:38     標題: 回覆 17# 的帖子

d data出左事嘛
請睇公告
作者: hklovers    時間: 20-12-2009 23:12

有冇youtube link.......
or 有冇ching 可以教我點樣o係rthk 睇........
我入左個website........唔知click 邊到
作者: B20_hk    時間: 20-12-2009 23:34

引用:
原帖由 foxs0074 於 20-12-2009 11:30 發表
會否演變如 USA以前那樣, 一有order 就多個軍種的SF 增野做,

話說 SDU 由90's已開始曾派人於市區(低姿態)做野,

STRU如像電影(G4特攻)上半集內容做既野,可觀性可能大D,

但就警訊內所說的隊務情況,有點4不象 ...
90's年代主力係打擊省港旗兵...
作者: starfox    時間: 22-12-2009 14:00

其實係一支邪門部隊, 利用風水命理克制對手, 好似片中的恐怖份子咁, 俾佢地邪到JAM 彈, 慘死!
作者: foxs0074    時間: 22-12-2009 16:48

作者: hk53    時間: 22-12-2009 22:28

good la
作者: B20_hk    時間: 22-12-2009 22:40

蘋果話Glock 17 係警方最先進手槍
作者: hk53    時間: 22-12-2009 22:44

引用:
原帖由 B20_hk 於 22-12-2009 22:40 發表
蘋果話Glock 17 係警方最先進手槍
算吧啦...師兄..唔係咩叫做生果曰報...
作者: 4jai    時間: 22-12-2009 23:19

蘋果話跟sdu訓練果條片....係PTU訓練學校開放日既片囉.....
片入面既SDU化灰我都認得佢地
作者: yfw2000    時間: 24-12-2009 12:02

呢套制服浪費
作者: B20_hk    時間: 24-12-2009 13:09

.[quote]原帖由 yfw2000 於 24-12-2009 12:02 發表
呢套制服浪費
作者: coke    時間: 24-12-2009 13:43

人地美國最肥最無用企係到食doughnut都有Glock 17, 札彈夾啦

香港真係落後
作者: B20_hk    時間: 25-12-2009 12:18

引用:
原帖由 coke 於 24-12-2009 13:43 發表
人地美國最肥最無用企係到食doughnut都有Glock 17, 札彈夾啦

香港真係落後
其實,你知不知為何香港警察要陀槍?
你又知不知為何英國曰本警察不用陀槍?

唔係落後問題,係是否需要...
作者: seals    時間: 25-12-2009 12:24

引用:
原帖由 coke 於 24-12-2009 13:43 發表

香港真係落後
香港太平好多!
作者: nishi    時間: 25-12-2009 12:26

引用:

香港真係落後
加陣把左輪除左好似話越黎越少後備件之外, 我真係諗唔到有咩原因要換左佢...倒是無啦啦換左呢d係香港好多人覺得係"特警用""軍用"既武器,會有機會令市民不安...

美國? 你唔好理人地最肥最無用, 香港d犯十居其九頂盡拎把老牛...美國? 個個都拎住把槍同你射, 所以唔用把火力強d既手槍點得...
作者: B20_hk    時間: 25-12-2009 12:31

引用:
原帖由 seals 於 25-12-2009 12:24 發表

香港太平好多!
Seals兄,

香港警槍只是一種權力像徵
要從大頭綠衣年代講起...
作者: B20_hk    時間: 25-12-2009 12:36

引用:
原帖由 nishi 於 25-12-2009 12:26 發表

加陣把左輪除左好似話越黎越少後備件之外, 我真係諗唔到有咩原因要換左佢...倒是無啦啦換左呢d係香港好多人覺得係"特警用""軍用"既武器,會有機會令市民不安...

美國? 你唔好理人地最肥最無用, 香港d犯十居其九 ...
Glock17澳門警察已用了多年
香港只有特別工友才用Glock 17 如SDU, ASU,G4...因法証問題,
Glock17並沒有給予非特別工友
相反造就CID用貴貨P225
作者: nishi    時間: 25-12-2009 12:39

引用:
原帖由 B20_hk 於 25-12-2009 12:36 發表

香港只有特別工友才用Glock 17 如SDU, ASU,G4...因法証問題,
總覺得如果香港警察換晒所有配槍
會被各界批評浪廢公帑...

cid少少,少少咁換,唔多覺眼
作者: coke    時間: 25-12-2009 13:00

引用:
原帖由 B20_hk 於 25-12-2009 12:18 發表

其實,你知不知為何香港警察要陀槍?
你又知不知為何英國曰本警察不用陀槍?

唔係落後問題,係是否需要...
今時今日, 點會無需要?
作者: nishi    時間: 25-12-2009 13:27

引用:
原帖由 coke 於 25-12-2009 13:00 發表

今時今日, 點會無需要?
你倒說說有什麼需要, 特別在現在香港的社會
作者: coke    時間: 25-12-2009 13:30

引用:
原帖由 nishi 於 25-12-2009 13:27 發表

你倒說說有什麼需要, 特別在現在香港的社會
香港越來越有機會成為target 換左佢又可以統一 方便維修 訓練時間就可以短D
作者: Boniface    時間: 25-12-2009 13:39     標題: 回覆 30# 的帖子

英國警察用mp5,mp7了現在...
作者: B20_hk    時間: 25-12-2009 13:45

引用:
原帖由 Boniface 於 25-12-2009 13:39 發表
英國警察用mp5,mp7了現在...
Armed Police CO19 定所有警察先...
作者: coke    時間: 25-12-2009 14:02

引用:
原帖由 B20_hk 於 25-12-2009 13:45 發表

CO19 用G36, G3SAS 平時果D都有mp5/mp7
作者: 冥亞帝.劍    時間: 25-12-2009 14:40

引用:
原帖由 nishi 於 25-12-2009 12:26 發表

美國? 你唔好理人地最肥最無用, 香港d犯十居其九 ...
呢個咪最大既原因囉
作者: 冥亞帝.劍    時間: 25-12-2009 14:41

引用:
原帖由 B20_hk 於 25-12-2009 12:36 發表

係P250DCc 呀師兄

作者: nishi    時間: 25-12-2009 15:45

引用:
原帖由 coke 於 25-12-2009 14:02 發表

CO19 用G36, G3SAS 平時果D都有mp5/mp7
沒有G3SAS這槍的...

而且就算是恐怖襲擊, 也不是一般警員會去應付, 香港的sdu配備已經很先進, 已不再是一把mp5打天下了, 現在有g36,m4,sr25呢d更大火力既槍...

加上, 就算是現在的.38, 打中人也不是說笑的(除左著晒防彈衣啦), 我倒覺得沒有什麼"落後"wor...
引用:
原帖由 冥亞帝.劍 於 25-12-2009 14:40 發表

呢個咪最大既原因囉
咁急換既話咁依加D零件存貨點算? 我相信警隊會係適當既時間換架啦~放心wor

作者: coke    時間: 25-12-2009 16:01

引用:
原帖由 nishi 於 25-12-2009 15:45 發表

沒有G3SAS這槍的...

而且就算是恐怖襲擊, 也不是一般警員會去應付, 香港的sdu配備已經很先進, 已不再是一把mp5打天下了, 現在有g36,m4,sr25呢d更大火力既槍...

加上, 就算是現在的.38, 打中人也不是說笑的 ...
但係我見過D(相) CO19 用支好短既G3...
作者: B20_hk    時間: 25-12-2009 17:27

作者: B20_hk    時間: 25-12-2009 17:30

UK Police armed with MP5 smgs. Note the low capacity (15 round) magazines and surefire torches. Unlike MP5s used by UKSF, Police MP5s are single-fire only.
作者: nishi    時間: 25-12-2009 17:30

引用:
原帖由 coke 於 25-12-2009 16:01 發表

沒記錯那好像叫mc51之類的東東(不太清楚...)
g3sas好像就是馬記based on呢支槍而製成的

見到上面有taser, 睇time warp真係睇呢兩把野睇到o晒咀

作者: Winters    時間: 25-12-2009 19:10

作者: B20_hk    時間: 26-12-2009 00:18

引用:
原帖由 coke 於 25-12-2009 16:01 發表

如果有支好短既G3打7.62?
你估個Shooter會點?

定HK53?
作者: gd1893    時間: 26-12-2009 01:24

MC51無記錯係英國既FR ORDNANCE生產既, 並非H&K廠正式產品.
據講UKSF有採用, 如果話CO19等警察單位有用, 都唔見得係奇怪既事.

至於CO19常用既短G3...  如果無睇錯的話, 應該係G3KA4

x x x

CTRU, 就我所知, 佢地既成立, 主要係做果D "唔需要用到SDU, 但EU又做唔黎"既case,
同CO19...有相似既地方啦, 不過個人認為, CO19會比較似EU.

至於係唔係 "一個公營機構既不斷膨脹"...
well, 依家係內部招募隊員, 唔係外面請人, 我又真係睇唔到有幾膨脹.
不妨睇睇警察年報, 過去呢幾年, 警隊總人數有咩變化?

x x x

CQC槍袋... 人地唔止有用段片入面見到既Mid-ride款添,
唔同情況有唔同造型同裝備嘛.
作者: Paul    時間: 26-12-2009 01:42

私人改槍公司產品

http://www.securityarms.com/20010315/galleryfiles/1700/1750.htm

http://www.eliteukforces.info/special-boat-service/weapons/mc51/

资料
[ 转自铁血军事 http://mil.tiexue.net/ ]

MC51 冲锋枪,别名G3冲锋枪(G3 SMG),该枪并不是不是HK公司的原产品,但却是得到公认的G3/MP5变形枪,因此有时也被人误称为HK51。MC51是在1980年代初期和中期由英国一家名为FR军工(FR ORDNANCE)的小公司生产,该公司的枪匠比尔·弗莱明(Bill Fleming)把G3步枪的枪管缩短到接近MP5的大小,并安装上MP5的护木。该设计是为英国SAS和SBS提供一种尺寸紧凑但威力强大的近战武器。虽然该枪发射全威力的7.62mm北约标准步枪弹,但用途却是冲锋枪,类似于HK53。虽然MC51与HK53都采用了MP5的护木,加上弹匣都比MP5 的大,所以外形看起来有点相同,但只要留意一下弹匣的外形就很容易将MC51和HK53区分开来,而且MC51的护木安装位置比HK53靠前。

由于MC51是G3的小型化,口径相同,与其它发射手枪弹的冲锋枪相比,自然就成为世界上威力最强的冲锋枪。但实际上7.62NATO弹的威力实在是太大了,在短枪管的冲锋枪上连发时实在是不好操作,而且由于枪管太短,发射药不能在枪管内充分燃烧,导致枪口焰过大,所以作为军用枪并不实用。SAS确实曾经极少量地使用过一段很短的时间,但实际使用中发现MC51不仅后坐力大,而且枪管内很容易积炭,因此也极少在实际行动中使用MC51。没几年英国特种部队就改用HK53而把MC51淘汰掉了。现在在美国的民间市场能找到MC51,是由美国俄克拉何马州的弗莱明枪厂(Fleming gun works,看名字似乎与FR军工有关)。据说弗莱明枪厂也尝试向美国特种作战司令部推销这种武器,但没有被接受。

作者: 衰人    時間: 26-12-2009 01:47

引用:

澳門唔係GLOCK 19咩
作者: hk53    時間: 26-12-2009 02:47

引用:
原帖由 一等兵 於 26-12-2009 01:47 發表

澳門唔係GLOCK 19咩
似我理解及所見係GLOCK 17
作者: B20_hk    時間: 26-12-2009 09:11

引用:
原帖由 gd1893 於 26-12-2009 01:24 發表
MC51無記錯係英國既FR ORDNANCE生產既, 並非H&K廠正式產品.
據講UKSF有採用, 如果話CO19等警察單位有用, 都唔見得係奇怪既事.

至於CO19常用既短G3...  如果無睇錯的話, 應該係G3KA4

x x x

CTRU, 就我所知 ...
Thank you for your professional sharing
作者: Chairman    時間: 26-12-2009 22:31

作者: B20_hk    時間: 26-12-2009 23:07

隊員fit過大sir好多!!
好似話有啲係ASU, SDU啲舊工友
又好似話有"某CGF會員"收過邀請入隊

作者: MS    時間: 27-12-2009 00:12

除衭放屁!多此一舉
作者: B20_hk    時間: 27-12-2009 00:15

引用:
原帖由 MS 於 27-12-2009 00:12 發表
除衭放屁!多此一舉
除衭放屁,
都要嚇倒吓人。
加多些"明樁"對付任何犯罪行為,也不失為良策。
至少給人知道港府有决心對付恐怖份子,
也令各國領事機構放心。
好過紙牌差人

P.S. Jungle Book只有VCD版

作者: Winters    時間: 27-12-2009 14:42     標題: 回覆 51# 的帖子

作者: Boniface    時間: 27-12-2009 17:52     標題: 回覆 57# 的帖子

警司仲有多少胃腩...
作者: nishi    時間: 27-12-2009 19:36

引用:
原帖由 Boniface 於 27-12-2009 17:52 發表
警司仲有多少胃腩...
中年危機之一(!?)
作者: 雙狙翔    時間: 27-12-2009 22:31

引用:
原帖由 B20_hk 於 25-12-2009 13:45 發表

前排睇BBC 有隊警察跟押款車 係用G36C
作者: mkmonkey    時間: 28-12-2009 00:28

我覺得叫佢做重裝警察似乎好 d,個名搞到香港好係好多恐怖份子咁。
作者: BOY~    時間: 29-12-2009 00:11

重裝警察
http://www.u333.com/films/hit_team/main.html
作者: Hkpolice-Psu    時間: 29-12-2009 10:45

引用:

美國? 你唔好理人地最肥最無用, 香港d犯十居其九頂盡拎把老牛...美國? 個個都拎住把槍同你射, 所以唔用把火力強d既手槍點得...
佢地本身已經係一件BA
引用:
原帖由 Chairman 於 26-12-2009 22:31 發表
佢呢條咩花尼GA....
作者: foxs0074    時間: 29-12-2009 12:11

作者: Chairman    時間: 29-12-2009 14:17

作者: JASON1988    時間: 29-12-2009 15:05

e,著highmark既?
作者: foxs0074    時間: 29-12-2009 15:11

作者: jwlchan    時間: 29-12-2009 21:07

引用:
原帖由 Chairman 於 29-12-2009 06:17 發表
From Off Beat反恐特勤隊
體現警隊最新反恐行動策略儘管香港面對恐怖襲擊威脅的級別仍維持於「中度」水平,香港仍不能排除受到恐怖襲擊的可能。因此,警隊必須以謹慎態度,確保適當、積極和有效的保安措施能貫徹執行 ...
真好野! 反恐特勤隊真利害, 單手燒Glock, 重要咁近個伙記!
如果係我.......就一定中......個自己友!

圖片附件: n06e.jpg (29-12-2009 21:07, 43.8 KB) / 該附件被下載次數 90

作者: JASON1988    時間: 30-12-2009 13:59

引用:
原帖由 jwlchan 於 29-12-2009 21:07 發表

真好野! 反恐特勤隊真利害, 單手燒Glock, 重要咁近個伙記!
你都識講...你丫嘛
作者: gtoray    時間: 30-12-2009 16:17

引用:
原帖由 jwlchan 於 29-12-2009 21:07 發表

我個人認為拎防彈盾唔會重有雙手拎槍....
近? 唔通指向天咩 ?
作者: jwlchan    時間: 31-12-2009 03:49

問題就係, 點解咁樣拎防彈盾, 又試下好似佢咁開槍, 睇下有乜後果?
你估個支係BB Gun?
純討論, 唔好話又有火藥到!
作者: JASON1988    時間: 31-12-2009 15:08

引用:
原帖由 jwlchan 於 31-12-2009 03:49 發表
問題就係, 點解咁樣拎防彈盾, 又試下好似佢咁開槍, 睇下有乜後果?
你做唔到唔等於佢地做唔到,係咪?
作者: 張y    時間: 31-12-2009 16:30

引用:
原帖由 jwlchan 於 31-12-2009 03:49 發表
咁你影張相上黎教下班警察叔叔啦
話唔定叫埋你入去做教頭反恐呢
作者: gd1893    時間: 31-12-2009 17:08

[OFF TOPIC Mode]

有人一向都 聲稱 曾經教過香港警察, 話有好多警察朋友, 而且好尊重警察, 仲講野無火藥無抽水添!

講咋嘛.

x x x

[此段已刪,不作其他評論]

[/OFF TOPIC Mode]
引用:
原帖由 張y 於 31-12-2009 16:30 發表

咁你影張相上黎教下班警察叔叔啦
話唔定叫埋你入去做教頭反恐呢
作者: gtoray    時間: 31-12-2009 23:48

引用:

high risk arrest,槍口就梗係指住 suspect
呢個 position係一個威嚇性動作
而唔係一個警員"禁"住比另一個近距離槍斃
一旦疑犯反抗都未必即時開槍
正如你講"你估個支係BB Gun"
唔通你估佢地係流警察?

btw. 我想請教個防彈盾應該點拎?
作者: B20_hk    時間: 1-1-2010 01:26

引用:
原帖由 gtoray 於 31-12-2009 23:48 發表

high risk arrest,槍口就梗係指住 suspect
呢個 position係一個威嚇性動作
而唔係一個警員"禁"住比另一個近距離槍斃
一旦疑犯反抗 ...
英軍做Section Battle Drill
最後都好似有這一個類似動作
一個槍口就指住敵人
一個坐近踢佢"春袋"
再番佢身搜查有無爆炸品
"Clear"後才搜身
作者: mkmonkey    時間: 1-1-2010 05:08

其實一直唔明,點解唔比香港既警察用新o個隻 Taser Stun Gun ?
作者: Boniface    時間: 1-1-2010 15:19     標題: 回覆 80# 的帖子

我反對用taser gun,殺傷力比手槍等武器還要大
兩年前單野,我仍然記得段video
taser gun,出產前只係豬隻身上做過實驗!
你知唔知一年間幾多人死係taser weapon手上?仲多過手槍!(警察執法時使用)
作者: JASON1988    時間: 1-1-2010 16:56

引用:
原帖由 Boniface 於 1-1-2010 15:19 發表
我反對用taser gun,殺傷力比手槍等武器還要大
兩年前單野,我仍然記得段video
taser gun,出產前只係豬隻身上做過實驗!
你知唔知一年間幾多人死係taser weapon手上?仲多過手槍!(警察執法時使用)
一樣有可能致命既武器被定為"非致命"既結果
作者: jwlchan    時間: 1-1-2010 21:02

引用:
原帖由 B20_hk 於 31-12-2009 17:26 發表

英軍做Section Battle Drill
最後都好似有這一個類似動作
一個槍口就指住敵人
一個坐近踢佢"春袋"
再番佢身搜查有無爆炸品
"Clear"後才搜身
大哥銘,
拿槍手冇力, Standing Ready position 不倫不類, 個犯己經disarmed, 重拿個防彈昏保自己? 做乜? 放底去雙手拿槍正確用力指住個犯好過!
有人又想Post War, 我無謂再更多討論!
己經report此人, 睇下又會點先!
作者: 4jai    時間: 1-1-2010 21:09

引用:
原帖由 jwlchan 於 1-1-2010 21:02 發表

大哥銘,
拿槍手冇力, Standing Ready position 不倫不類, 個犯己經disarmed, 重拿個防彈昏保自己? 做乜? 放底去雙手拿槍正確用力指住個犯好過!
己經report此人, 睇下又 ...
但係忽然間放低個盾,唔洗擔心比一d唔應該既人接觸到咩?
雖則個盾唔似槍咁大攻擊力
作者: gd1893    時間: 1-1-2010 21:33

剩係得一個犯的話, 陳兄你既做法可能無錯.
但, 實戰情況下, 又邊個可以擔保得一個犯先?
做野唔同演習, 要避免Exercise Syndrome.

x x x

Post War, well 先撩者賤啦.
無人亂抽水亂小的話, 我相信無人咁得閒去鬧人.

要威 要認叻 係人之常情,
前輩經驗豐富博學多材, 要企出黎做第一就更加係名正言順.

所謂有麝自然香,
真係有料既, 唔需要抽人水, 踩住別人抬高自己.

但, 如果有人一邊話自己係警察之友, 又話自己幾尊重警察呢樣果樣,
不過就死要借位抽水的話,
就唔好怪我唔客氣.

你亂小亂抽水一次, 我就一定小你一次.

同樣, 網主版主網友們,
如果認為我係小錯人的話, 亦請按版規處理.

立此為記.
引用:
原帖由 jwlchan 於 1-1-2010 21:02 發表

大哥銘,
己經report此人, 睇下又 ...

作者: gtoray    時間: 2-1-2010 01:26

引用:
原帖由 gd1893 於 1-1-2010 21:33 發表

x x x

無人亂抽水亂小的話, 我相信無人咁得閒去 ...
我認同你部分言論
不過依然要提醒你
2.請各版友客觀及冷靜討論
4.基於觀點與角度問題,請各版友尊重他人言論
作者: B20_hk    時間: 2-1-2010 01:39

大家冷靜討論

若用軍人角度去看警察的行為
一定口同鼻拗
雖然大家都是揸槍餬口
但性質各方面完全不同

大家其實放低自己舊有一套,
去重新看新事物,不是更好?

題外話:
若SDU對付唔到恐怖份子
會否找解放軍幫手???
作者: 飛哥仔    時間: 2-1-2010 01:51

個人覺得, CTRU只係一個強化版同比較長期執勤既PTU (印象中 , 好似話當夠左一定時間後又會回歸自己原先既隊伍?), 萬一有事出來時, CTRU咪係比SDU早一步了解並處理現場情況咁解囉.
引用:
原帖由 B20_hk 於 2-1-2010 01:39 發表
題外話:
會否找解放軍幫手???
[OFF-TOPIC]
真係.....肯德基叔叔找麥當奴叔叔幫手做炸雞
[/OFF-TOPIC]
作者: gtoray    時間: 2-1-2010 01:55

引用:
原帖由 B20_hk 於 2-1-2010 01:39 發表

題外話:
會 ...
我諗以香港ge特殊情況
除非係比大舉入侵, 否則唔會比老解出手
作者: MS    時間: 2-1-2010 03:11

各位大佬,請容ms搭咀,在靶塲才可以比高低......無謂拗到面紅耳熱喇,可惜不在英國否則ms出槍book range.....
作者: jwlchan    時間: 2-1-2010 03:38

本人收到版主回覆如下:

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
您有1 條新短消息

原始短消息: [系統消息] jwlchan 向您報告一篇帖子
引用:

jwlchan 向您報告以下的帖子,詳細內容請訪問:
    http://www.civiliangunner.com/cg ... mp;page=6#pid565325

他/她的報告理由是: 我對這個帖子有異議,特向您報告 本版規則
    1.軍事版以討論軍事為主,請避免討論政治
    2.請各版友客觀及冷靜討論
    3.過度主觀及過激言論將會刪除
    4.基於觀點與角度問題,請各版友尊重他人言論
    5.請勿貼出任何血腥及令人不安之圖片,影片或鏈結
    6.軍事版內有任何不滿可向管理人員報告

gd1893 言論可能令你不快
不過 j 兄言論亦不見得令人舒服
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

我只是討論相片中之holding及處理但被人用粗言叫"小".
但版主返話本人"言論亦不見得令人舒服", 咁大細超再講亦係多餘!
不知所謂!
作者: 冥亞帝.劍    時間: 2-1-2010 03:49

引用:
原帖由 jwlchan 於 2-1-2010 03:38 發表
本人收到版主回覆如下:

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
您有1 條新短消息

原始短消息: [系統消息] jwlchan 向 ...
唔中意咪走囉,又冇人迫你留係度
作者: jwlchan    時間: 2-1-2010 03:56

引用:
原帖由 gtoray 於 1-1-2010 17:55 發表

我諗以香港ge特殊情況
除非係比大舉入侵, 否則唔會比老解出手
又錯!

华人民共和国主席令第二十六号

《中华人民共和国香港特别行政区基本法》,包括附件一:《香港特别行政区行政长官的产生办法》,附件二:《香港特别行政区立法会的产生办法和表决程序》,附件三:《在香港特别行政区实施的全国性法律》,以及香港特别行政区区旗、区徽图案,已由中华人民共和国第七届全国人民代表大会第三次会议于1990年4月4日通过,现予公布,自1997年7月1日起实施。
                   中华人民共和国主席 杨尚昆
                     1990年4月4日

第二章 中央和香港特别行政区的关系
 第十四条 中央人民政府负责管理香港特别行政区的防务。
  香港特别行政区政府负责维持香港特别行政区的社会治安。
  中央人民政府派驻香港特别行政区负责防务的军队不干预香港特别行政区的地方事务。香港特别行政区政府在必要时,可向中央人民政府请求驻军协助维持社会治安和救助灾害。

驻军人员除须遵守全国性的法律外,还须遵守香港特别行政区的法律。

驻军费用由中央人民政府负担
作者: jwlchan    時間: 2-1-2010 03:58

引用:
原帖由 冥亞帝.劍 於 1-1-2010 19:49 發表

唔中意咪走囉,又冇人迫你留係度
你對, 咁請取消本人戶口!
你地一家親!
作者: gtoray    時間: 2-1-2010 04:03

引用:
原帖由 jwlchan 於 2-1-2010 03:38 發表
本人收到版主回覆如下:

您有1 條新短消息

原始短消息: [系統消息] jwlchan 向 ...
你認為自己只係討論相片中之holding及處理
但我唔覺得你提出左咩論據, 難免比人覺得係"抽水"
唔該你自己反省下點解有人無仇無怨要同你開火
唔好撩完火頭比人插就向我投訴,
佢言論有過激, 但你都唔係無辜
唔幫你就係大細超?
幫你, 另一邊都係覺得大細超
作者: gtoray    時間: 2-1-2010 04:06

引用:
原帖由 jwlchan 於 2-1-2010 03:56 發表

又錯!

中华人民共和国主席令第二十六号  《中华人民共和国香港特别行政区基本法》,包括附件一:《香港特别行政区行政长官的产生Ó ...
何解係"又"錯呢?
而且我無話過老解"唔可以"出手
只係政治問題, 冇乜可能會叫佢地幫手
作者: gtoray    時間: 2-1-2010 04:15

引用:
原帖由 jwlchan 於 2-1-2010 03:58 發表

你對, 咁請取消本人戶口!
你地一家親!
大佬 J
你手術之後脾氣甚差, 我理解
但總唔能夠無限量去遷就你的
你有兩位好友都好言相勸, 希望息事寧人
你又何需為此等小事大動肝火呢?
作者: jwlchan    時間: 2-1-2010 06:22

引用:
原帖由 gtoray 於 1-1-2010 20:06 發表

何解係"又"錯呢?
只係政治問題, 冇乜可能會叫佢地幫手
你問:

何解係""錯呢?
只係政治問題,冇乜可能會叫佢地幫手

因你之前講:

我諗以香港ge特殊情況
除非係比大舉入侵,否則唔會比老解出手

而基本法講:

第十四条 中央人民政府负责管理香港特别行政区的防务。
  香港特别行政区政府负责维持香港特别行政区的社会治安。
  中央人民政府派驻香港特别行政区负责防务的军队不干预香港特别行政区的地方事务。香港特别行政区政府在必要时,可向中央人民政府请求驻军协助维持社会治安和救助灾害。

Question: 如果真有SDU對付唔到恐怖份子
會否找解放軍幫手???

Answer: 到時唔洗香港请求, 解放軍必即到.
作者: jwlchan    時間: 2-1-2010 06:23

引用:
原帖由 gtoray 於 1-1-2010 20:03 發表

唔 ...
你話:

唔幫你就係大細超?
幫你, 另一邊都係覺得大細超

我所講既:

點解要用粗口話要, 我有邊道抽水”, “撩火頭”?

Reference:
通用版規:

1.希望大家可以盡量互相忍讓、尊重,各位之言論及發表請勿過於激烈以免影響其他人。

2.嚴禁出現粗口,包括用字戶名字及簽名(諧音及圖片亦不可)或其他帶侮辱/挑釁性字句。

3.請勿對其他會員作出不敬行為、或刻意擾亂論壇秩序。

4.請勿於POST WAR 中小事化大、火上加油或無事生有。

請明示重係唔係大細超?

作者: jwlchan    時間: 2-1-2010 06:33

引用:
原帖由 gtoray 於 1-1-2010 20:15 發表

大佬 J
你手術之後脾氣甚差, 我理解
但總唔能夠無限量去遷就你的
你有兩位好友都好言相勸, 希望息事寧人
你又何需為此等小事大動肝火呢?
有人話:

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

x x x

無人亂抽水亂小的話, 我相信無人咁得閒去鬧人.

要威 要認叻 係人之常情,
前輩經驗豐富博學多材, 要企出黎做第一就更加係名正言順.

所謂有麝自然香,
真係有料既, 唔需要抽人水, 踩住別人抬高自己.

但, 如果有人一邊話自己係警察之友, 又話自己幾尊重警察呢樣果樣,
不過就死要借位抽水的話,
就唔好怪我唔客氣.

你亂小亂抽水一次, 我就一定小你一次.

同樣, 網主版主網友們,
如果認為我係小錯人的話, 亦請按版規處理.

立此為記.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

係呀! 我手術之後脾氣甚差, 但此事無關我脾氣, 而係我想找回公道!
講粗口"小"人就對, 我只係討論就話"撩火頭". 即係只可以講你想既野, 其他唔講得!

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0