標題: [認真] display card風扇問題 [打印本頁]

作者: Davis    時間: 24-12-2009 00:45     標題: display card風扇問題

話說上次張display card有出花點既問題
拎左去代理度換(好彩未過保養)
以為無問題啦,點知一用software check下溫度
竟然夠膽死15分鐘內由59℃升到73℃,同舊果張比真係差9億幾條街(舊果張同新呢張一樣係XFX 8800GT)
實在頂唔q順佢把爛鬼風扇
小弟依家打算換左把風扇佢,請問有邊隻係ok既呢?(希望風扇既效能拍得上舊果隻,下面有圖)
(依家新呢張係一入game過2,3分鐘就會hang game,懷疑係過熱導致呢個情況)
新果張display card:

舊果張display card:

先在此唔該晒各位師兄!

作者: FaiFaiHK    時間: 24-12-2009 00:52

zalman的不錯,去腦場睇下,選擇應該唔多

p.s 你係full load定待機73度?

作者: Davis    時間: 24-12-2009 00:56

引用:
原帖由 FaiFaiHK 於 24-12-2009 00:52 發表
zalman的不錯,去腦場睇下,選擇應該唔多

p.s 你係full load定待機73度?
一開機59,15分鐘後73,只要唔開太多程式就73-77,濟用software mon著就73-75
如果開3ds max再加幾度

作者: Northwood    時間: 24-12-2009 21:01

引用:
原帖由 Davis 於 24-12-2009 00:45 發表
話說上次張display card有出花點既問題
拎左去代理度換(好彩未過保養)
以為無問題啦,點知一用software check下溫度
竟然夠膽死15分鐘內由59℃升到73℃,同舊果張比真係差9億幾條街(舊果張同新呢張一樣係XFX 8 ...
你檢查下張新卡有冇句野"Remove before use"既警告(有D XFX既卡要搣走果層膜先可以正常散熱)
有既就搣走果層膜
作者: zeta    時間: 24-12-2009 21:27

手上有個多嘅hr-03 gt.....

超涼同時超貴=.=
作者: Davis    時間: 24-12-2009 21:59

引用:
原帖由 Northwood 於 24-12-2009 21:01 發表

你檢查下張新卡有冇句野"Remove before use"既警告(有D XFX既卡要搣走果層膜先可以正常散熱)
有既就搣走果層膜
無呀
引用:
原帖由 zeta 於 24-12-2009 21:27 發表
手上有個多嘅hr-03 gt.....

超涼同時超貴=.=
師兄你自己DIY?

小弟實在頂唔順張虧爆display card,上網check下有咩卡,睇中左下面呢張:

點知出到黃金大部份鋪頭都賣緊A記卡,N記卡近乎絕跡咁濟
依家唯有挨著先
作者: zeta    時間: 24-12-2009 22:06

引用:
原帖由 Davis 於 24-12-2009 21:59 發表

無呀

師兄你自己DIY?

小弟實在頂唔順張虧爆display card,上網check下有咩卡,睇中左下面呢張:

點知出到黃金大部份鋪頭都賣緊A記 ...
唔係
另外買嘅散熱器黎

ati e家強勢呀
directX11頭水比ati 5xx0系列搶左, 仲要中階至高階有齊, 得295響總效能上贏少少
nvidia個gtx 2xx系列又話EOL, 貨尾賣埋就冇, gtx 3xx系列又遲遲未見
買卡等gtx 3xx出左先呀, 到時ati 5xx0系列一定插水, 到時買就抵
作者: Davis    時間: 24-12-2009 23:16

引用:
原帖由 zeta 於 24-12-2009 22:06 發表

唔係
另外買嘅散熱器黎

ati e家強勢呀
directX11頭水比ati 5xx0系列搶左, 仲要中階至高階有齊, 得295響總效能上贏少少
nvidia個gtx 2xx系列又話EOL, 貨尾賣埋就冇, gtx 3xx系列又遲遲未見
買卡等gt ...
我驚既係A卡係game support上差過N卡
依家都幾多玩家投訴A卡係玩game上出問題既機會大過N卡
作者: zeta    時間: 24-12-2009 23:25

引用:
原帖由 Davis 於 24-12-2009 23:16 發表

我驚既係A卡係game support上差過N卡
依家都幾多玩家投訴A卡係玩game上出問題既機會大過N卡
ati E家個driver還叫可以, ok穩定
問題係n卡e家係張卡自己唔爭氣....買黎都徙鬼氣....
作者: 亞爾多    時間: 24-12-2009 23:28

想買卡,都係等下年先啦
作者: deathmaster    時間: 28-12-2009 10:56

8800GT 公版設計唔係出曬名熱嗎?
作者: zeta    時間: 28-12-2009 11:24

引用:
原帖由 deathmaster 於 28-12-2009 10:56 發表
8800GT 公版設計唔係出曬名熱嗎?
其實係g92核心熱
公唔公版都冇分別, 不過系公版慳錢第一係偷散熱器, 最底成本過到heat chamber唔燒就算
作者: deathmaster    時間: 28-12-2009 11:40

G92 很熱心
作者: zeta    時間: 28-12-2009 11:46

引用:
原帖由 deathmaster 於 28-12-2009 11:40 發表
G92 很熱心
8800gt果個g92核心tdp有成105w, 超埋就更熱
n卡又蠢蠢地唔會自動調頻控制耗能, 仲偷cooler擺明找死.....
作者: deathmaster    時間: 28-12-2009 13:59

引用:
原帖由 zeta 於 28-12-2009 11:46 發表

8800gt果個g92核心tdp有成105w, 超埋就更熱
n卡又蠢蠢地唔會自動調頻控制耗能, 仲偷cooler擺明找死.....
此卡我曾有兩大張行 SLI.

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0