標題: 轉貼,<<溝通篇>> [打印本頁]

作者: Castlevania    時間: 26-12-2009 19:55     標題: 轉貼,<<溝通篇>>

重點討論:
次次一諗起打比心上人傾電話  個腦就實哂  點算好!!
同女仔傾計個時有咩技巧呢?
有冷埸出現點算好呢?
次次剩係好似得我講,佢剩係[嗯,哦,喔,係咩?],點攪呀!!

好啦,而家就等小弟分享下小技巧.

1.)唉,都唔知點解打比佢就淆哂底...

我相信呢樣野係全部男士都會有既問題,(當然,有經驗既例外)
一諗起打比心上人,就會不其然地緊張,
而且緊張既重點係在於:[打去唔知講乜好]/[個腦完全空哂]/[總之淆底啦!]
小弟我都明白呢個情況,因為我都係受害者之一.
但係有一日,我睇左本書,
入面就教我地點樣可以對第一次約會既對像減低緊張感,
就係我要分享既第一個小技巧.

呢個技巧叫做<老友>,咩係<老友>?
打比佢之前,你不斷催眠自己,你只係打比自己老友,
將你同老友傾計個種放鬆同埋唔緊張既感覺套落自己到,
係咁幻想只係打比老友傾計,或者係好難同埋無稽,
但係小弟我試過,對第一次約會對像既緊張感都有下降,
希望兄弟們都可以試下,畢竟係有幫助.

第二個小技巧係:死就死啦,怕咩!
頭先講左小弟都係會淆底,所以成日抱住打死罷就既心態去結識女仔,
但係當你係放膽去做之後,你就會發現打比心上人傾電話/出街/約會等等,
都唔係你想像中咁難,只因為我地成日驚埋d未知數既野,
先會令我地產生恐懼;
所以,放膽去做啦!你今日既勇敢,會換黎聽日佢對你既好感!(我覺得幾岩)~

如果真係仲係淆底,試下聽d激情既音樂黎感染自己,
唔係講笑,小弟真係試過,聽完之後唔知點解夠彊打比個女仔;
所以,唔好覺得白痴同埋廢就唔去做,肯踏出勇氣既一步,
你既追女仔大計就會成功左一半.

2.)同女仔傾計個時有咩技巧呢?

好啦,終於夠彊打比佢,相信大家等佢聽電話個時,個心已經跳得好勁,
呢個時候記住:我打比老友姐,自然d,自然d,自然d......

一開始接觸既時候,當然唔好砰砰聲就問佢對自己有無好感,
否則你只會聽到佢收線既聲音.
由大家既基本認識開始,先講小小自己既背景,
但係唔好全部講哂,否則只會失去<神秘感>.(想知神秘感有咩用,請看<了解篇>

要用一個歡樂既態度打比佢,用一種開朗既聲線同佢溝通,
雖然佢唔會見到你個開心樣,但係女人對聲線係好敏感,
你只要懷住開心既聲線同佢傾計,佢一樣感受到你既歡樂.

唔好淆淆底底咁係咁lag機,好似[係..咩..哈哈..呀..係啦..]
呢d lag機說話,比佢既感覺你係唔識溝通,令到佢想同你溝通既意欲都減低.

說話要爽快,明朗,有重點,切忌含糊無重點;
佢地唔鍾意聽廢話,但唔係叫你一句:你鍾唔鍾意我!
要係說話加上修飾,比佢感受到你既來意,
但係又唔會太明顯,咁就最好啦!

3.)有冷埸出現點好呢?

傾完基本背景資料,就係時候入戲肉,點可以傾得深入d呢?
而兄弟們通常唔知點開口好,而佢更加唔會主動同你主動深入,
(當然有例外),咁就會有冷埸出現,
好多時大家都比冷埸嚇到,跟住就收線,
收線之後就懷住想跳樓既心情後悔緊點解頭先唔傾多d計.

所以,避免有呢個情況出現,
我鼓勵大家放膽打比女仔之前,試下睇下報紙,
睇下一d攪笑既趣聞,諗定你既校園/公司趣事,
同埋搵定/作定1-2件你既悲情心事,
咁樣,你就會有足夠既材料去同女仔開始溝通,
畢竟要萬事準備充足,先可以得心應手.

傾完背景資料,你就要合時切入第二個話題,
呢d話題就係小弟頭先叫大家搵既資料,
可以係趣聞,心事,乜都得,只要你搵到出黎講就得.

彼此既關係係要透過溝通增進,而溝通係需要話題去維持,
只要你搵到好既話題,就可以令溝通加深,關係自然亦都會前進一大步.

但記住,唔好搵d廢既話題,好似:樓下個師奶死左呀!
佢只會無言以對,因為呢樣實在勾唔起佢既興趣,
所以,一個好既話題,就已經係令你地關係成功增進既一個重要點.

而兄弟們分享話題個時,不彷將事情誇大化,
eg:[我今日個同學賴屎]變成[今日我食完飯,聞到陣臭味,原來係我同學賴屎,我差d噴番d飯出黎呀.]
係唔係成個句子好笑左?但係又不失個含意,所以合適既誇大化係可以令事情有趣化,
個女仔既回應度都會得到提高,對你既好感亦會上升.

記住:
即使有幾好既話題,即使係幾好既老友,
都會有冷埸出現,所以唔好比冷埸嚇到;
冷埸個時諗下仲有無野想講,有既咪講落去,
無既就收線,咁樣會比個女仔覺得你唔係一個煩人,
係一個值得交既朋友,咁樣你得手既機會又會增加.

4.)次次剩係好似得我講,佢剩係[嗯,哦,喔,係咩?],點攪呀!!

呢樣又係一大難題,而家d女仔好似成日講以上幾個發音,
令我地唔知點算好,但係唔洗驚,小弟分享一個技巧比你地.

呢個技巧就係做一個<分享者>,
佢唔出聲都無問題,你咪同佢講要佢做一個聆聽者既角色,
你就開始分享你既心事,最好直情係將件心事講到有幾慘有幾慘,
女人對慘情既事特別敏感,(因為佢地有母愛),
自然就會回應番你/比意見你,到時你咪可以令到佢同你之間有溝通,

所以,當你發現到佢剩係識發幾個音個時,你即刻用分享者既角色黎同佢溝通,
可能都係無咩改善,但係你起碼比佢知道你想講乜,
你打比佢係因為你想佢聽你既心事,你想佢明白佢係你心目中既位置,
講完咪收線lor,反正你已經達成<<目的>>---打比佢傾電話.

而一個好既打電話時機都係重要,打之前諗下對方而家得唔得閒,
如果唔確定既,咪即管打去試下,對方係忙既自然會搵籍口推卻你,
到時你咪再搵第二個時間打lor,都係無傷大雅.

總結:一字記之曰<勇>

夠膽打比心上人,你已經係成功既一半,
只因為你夠膽嘗試,心上人就一定離你不遠.

打之前記住做足功課,否則盲目打電話,換黎既只會係無情既收線同埋後悔既心情.

最後預祝大家平安夜快樂

作者: 蕉皮    時間: 26-12-2009 19:59

本書叫咩名
作者: Castlevania    時間: 26-12-2009 20:02

引用:
原帖由 蕉皮 於 26-12-2009 19:59 發表
本書叫咩名
冇啊~我只係上網睇到的,我睇睇下發覺佢講D情景有D似我所以睇左落去,好似講得唔錯`
仲有了解篇,一陣POST埋出黎.
作者: ~~方~~    時間: 26-12-2009 20:12

我驚佢只會當我係好朋友
唔當我係男朋友
作者: 118048    時間: 26-12-2009 23:31

其實,你講個電話都咁麻煩,點解唔直接約佢出黎呢?
作者: 主人    時間: 26-12-2009 23:34

引用:
原帖由 ~~方~~ 於 26-12-2009 20:12 發表
我驚佢只會當我係好朋友
唔當我係男朋友
睇你做化姐
作者: 主人    時間: 26-12-2009 23:36

引用:
原帖由 118048 於 26-12-2009 23:31 發表
其實,你講個電話都咁麻煩,點解唔直接約佢出黎呢?
電話有個最好既優點:大家見唔到大家
作者: ~~方~~    時間: 27-12-2009 00:29

引用:
原帖由 主人 於 26-12-2009 23:36 發表

咁個距離就會拉遠左
作者: 118048    時間: 27-12-2009 00:29

引用:
原帖由 主人 於 26-12-2009 23:36 發表

實在啲好

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0