標題: 空姐wor....."轟空姐態度惡劣" [打印本頁]

作者: Hkpolice-Psu    時間: 28-12-2009 13:11     標題: 空姐wor....."轟空姐態度惡劣"

國泰機延誤 乘客「焗坐」6小時
國泰一班前日傍晚由日本    北海道札幌返港的航班,因風雪延遲起飛,加上機組人員在台北換班,結果延遲6小時才抵本港。

有乘客指飛機在跑道等候起飛期間關掉空調,有乘客感不適,又批評機艙服務員態度惡劣,未交代情况。國泰對此表示歉意,表示會檢討及改善服務。

轟空姐態度惡劣 未交代情况

國泰發言人表示,涉事的是編號CX2581航班,機上有301人,原訂前日在日本札幌當地時間下午5時10分起飛,結果於5時50分出發,當飛機滑出跑道,發現跑道被大雪覆蓋,預計要數小時融雪。由於飛機已滑出跑道,後面有其他飛機等候出發,若貿然折返,延誤時間會更長,因此決定等候融雪,其間飛機亦要清理積雪,必須關掉引擎,因此機艙內沒有空調。

發言人續說,飛機於日本當地時間晚上9時55分出發,機師計算過風向及其他因素後,預計如直飛香港,機組人員的飛行時數會超出民航處規定,因此決定轉飛台北,用了約15分鐘換班,至昨早凌晨1時46分離開台北,3時50分到達本港,國泰在赤鱲角機場準備了旅遊巴士,接載乘客到附近乘搭通宵巴士。

國泰﹕清除積雪需關冷氣

對於有乘客投訴在等候起飛期間飛機沒有空調,一度引起鼓譟,批評機艙服務員態度惡劣,沒有交代情况,發言人強調,清理飛機上的積雪時,若不關掉引擎,對工人會構成危險
作者: crazy_herman    時間: 28-12-2009 13:17

點惡劣法先
作者: B20_hk    時間: 28-12-2009 13:21

I don't really believe CX's service is bad.
作者: 1233    時間: 28-12-2009 13:25

照禁睇..國泰又無咩錯喎.........
如果飛機係有雪,當然要禁做啦!
不過係咪事實,佢地先知啦
作者: denniscty    時間: 28-12-2009 13:29

Cx service 係差
但係班客都係極品囉
作者: b.jam    時間: 28-12-2009 14:09

港客,可能係世界上最x既客人。
作者: coke    時間: 28-12-2009 14:13

CX算好囉...

BA果D... 仲差過C-130推你落去個flight crew
作者: boni    時間: 28-12-2009 14:13

"空姐d service差" 都係機上d客講, 可信度唔高喎...
作者: L    時間: 28-12-2009 14:21

作者: Zap    時間: 28-12-2009 14:37

如果captain返轉頭比乘客落機,....之後溶雪,....再叫返乘客上機,.....然後再排隊等control通知起飛...... ................
作者: boni    時間: 28-12-2009 14:39

引用:
原帖由 Zap 於 28-12-2009 14:37 發表
如果captain返轉頭比乘客落機,....之後溶雪,....再叫返乘客上機,.....然後再排隊等control通知起飛...... ................
仲耐過o係隻機度等, 咪又係俾人嘈...
作者: m4devastator    時間: 28-12-2009 14:39

不過最慘係無冷氣, 好焗架

如果空姐能提供某些服務就好了
作者: Zap    時間: 28-12-2009 14:57

引用:
原帖由 boni 於 28-12-2009 14:39 發表

仲耐過o係隻機度等, 咪又係俾人嘈...
返到泥米好彩law.....好多乘客唔同captain,一定未遇見過札幌機場因大風雪而關閉.....
作者: 1233    時間: 28-12-2009 14:58

引用:
原帖由 m4devastator 於 28-12-2009 14:39 發表

禁做會重熱喎
作者: L    時間: 28-12-2009 14:59

作者: gtoray    時間: 28-12-2009 15:02

GE 然要關引擎溶而雪
應該安排乘客落機
要咁多人一齊焗, 唯一理由係airline唔想洗錢
作者: Zap    時間: 28-12-2009 15:09

引用:
原帖由 gtoray 於 28-12-2009 15:02 發表
GE 然要關引擎溶而雪
應該安排乘客落機
要咁多人一齊焗, 唯一理由係airline唔想洗錢
有可能....但我覺得應該係機長唔想錯失快d起飛既機會.....因機上有transit乘客..... i think..

作者: derek    時間: 28-12-2009 15:42     標題: 回覆 16# 的帖子

梗係啦, 由你插囉,
過一排有邊個記得 ?

客人插完,下次咪又死去搭魚翅航空 ........
作者: 0o0p    時間: 28-12-2009 17:12

如果係跑道接返班客出黎有似乎危險左d
有陣時係取寫既問題 好多問題都無絕對完美既解決方法
作為顧客有時侯係咩應該諗下呢個已經係最好既結果呢
咁多時間同資源上既問題應該思考下 服務員就算去遂一解釋也無改事實
只會令機上乘客更煩躁
作者: 餅    時間: 28-12-2009 17:28

做服務業既朋友都知道 , 唔係職員服務差 , 而係D 客麻 X 煩

世界已經唔興奴隸制
作者: Alex_山    時間: 28-12-2009 18:57

引用:
原帖由 m4devastator 於 28-12-2009 14:39 發表

好焗呀....透唔到氣.....
空姐人工呼吸
作者: m4devastator    時間: 28-12-2009 20:04

引用:
原帖由 Alex_山 於 28-12-2009 18:57 發表

空姐人工呼吸
呢個moment
好enjoy ar
作者: Kuznetsov    時間: 29-12-2009 00:38

引用:
原帖由 Alex_山 於 28-12-2009 18:57 發表

空姐人工呼吸
空姐人工呼吸
here!!!!!!!!!!!!
作者: Boniface    時間: 29-12-2009 02:00

香港人,咩都可以投訴一餐,打橫黎講
成日好似俾左錢就大q哂咁

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0