標題: 我苦盡但甘沒有來 [打印本頁]

作者: 匿名    時間: 1-1-2010 22:49     標題: 我苦盡但甘沒有來

成績不及別人這樣好
學琴又不及別人這樣好
自問自己沒有沉迷打機(電腦被父母上了鎖,得批准才可用)
又沒有psp,nds,itouch,
又沒有拍拖,
別人平日打機時我就去x代上英文,
別人星期6上街拍拖我就上maths,
自己對自己問心無愧,
努力係付出了,
但回報等於0,
別人說苦盡甘來,
但我苦盡但甘沒有來

為什麼.................
好好好好好好好好好好好好好好好好好好好好好好好好好好好好好好好好好好好好好好好好好灰

作者: coke    時間: 1-1-2010 22:57

唔好咁! 我都同你差唔多!

不過, 記住, "life is tough!"
作者: 匿名    時間: 1-1-2010 22:58

時辰未到
作者: 匿名    時間: 1-1-2010 23:02

我係樓主

我都想這樣想
但我父母日日不停"提"(大家明我意思)我:"你成績不及別人好"
我爸爸仲衰同我講"你沒資格同我講野"

作者: C_Windsor    時間: 1-1-2010 23:07

問心無愧就得la
作者: 匿名    時間: 1-1-2010 23:09

李X誠讀書咁X少, 點解佢賺多我咁X多錢?

全香港讀得書最多果個都係問梗同一問題 : 點解?
作者: Andy    時間: 1-1-2010 23:09

In all honesty, We can't change our parents ,but we can change ourselves ,dry to endure them

it's sad but it's true
作者: RX7    時間: 1-1-2010 23:12

呢個世界係唔公平,接受佢啦.
作者: derek_lok    時間: 1-1-2010 23:55

哩個世界大把人慘過你啦~

1命2運3風水4積陰德5讀書

就算你成績唔好, 好過有人無書讀;
就算你無沉迷打機, 好過有人連電腦都無

你已經比好多人好架啦
作者: 匿名    時間: 2-1-2010 00:17

引用:
原帖由 Anonymous 於 1-1-2010 23:02 發表
我係樓主

我都想這樣想
但我父母日日不停"提"(大家明我意思)我:"你成績不及別人好"
既然你老豆講野咁過份既咪唔好同佢講野囉,他朝有一日你成功左,係有錢佬果陣咪比番呢句野佢嘆下,最_討厭D人咁講野
作者: 衰人    時間: 2-1-2010 00:19

算啦~~~~我咪一樣
作者: sam524    時間: 2-1-2010 00:23

引用:
原帖由 一等兵 於 2-1-2010 00:19 發表
算啦~~~~我咪一樣
x2...
作者: mujiadam    時間: 2-1-2010 00:27

一個人既思緒咁差既時間,我唔係想插你,只想點醒你,你試下個思想方式

成績不及別人這樣好咁唔係最差果10個就得啦,成績唔代表一個人的成功或失敗
學琴又不及別人這樣好這是令你發憤的原動力
自問自己沒有沉迷打機(電腦被父母上了鎖,得批准才可用)
又沒有psp,nds,itouch,
又沒有拍拖,證明你有一個健康人生,你所講的都係身外物,有又點,而家拍拖未必係好,99.9%唔會到老,即係總有痛的一日
別人平日打機時我就去x代上英文,好!!!乖仔
別人星期6上街拍拖我就上maths,有得拍未必好,有煩你唔知,冇時想要,有時想甩
自己對自己問心無愧,
努力係付出了,
但回報等於0,
別人說苦盡甘來,
但我苦盡但甘沒有來乜你死啦咩??冇60歲你叫苦盡??唔講出面呢樹有幾多朋友比你苦又知唔知
作者: mujiadam    時間: 2-1-2010 00:29

引用:
原帖由 Anonymous 於 1-1-2010 23:02 發表
我係樓主

我都想這樣想
講者冇心聽者有意,可能佢講完知自己失言呢,有時父母搵錢返黎,見唔到成果(人就係咁,睇成果多過過程),佢地就會燥,最緊要自己問心無愧
作者: ++朗++    時間: 4-1-2010 21:02

我覺得你已經值得屋企人自豪
你雖然讀書唔叻
但至少你肯讀
好過好多人書都唔去讀
日日冇所事事
比心機啦
作者: Lolanto    時間: 4-1-2010 22:28

引用:
原帖由 derek_lok 於 1-1-2010 23:55 發表
哩個世界大把人慘過你啦~

1命2運3風水4積陰德5讀書

就算你成績唔好, 好過有人無書讀;
就算你無沉迷打機, 好過有人連電腦都無

你已經比好多人好架啦
睇完呢句我好灰呀
作者: mujiadam    時間: 5-1-2010 01:06

引用:
原帖由 ++朗++ 於 4-1-2010 21:02 發表
我覺得你已經值得屋企人自豪
你雖然讀書唔叻
但至少你肯讀
好過好多人書都唔去讀
日日冇所事事
比心機啦
冇錯
作者: nishi    時間: 5-1-2010 01:35

只要努力的話, 也許有一天會得到回報
不過, 最後就算得不到什麼東西, 你也不是努力過了嗎?
既然努力過了就沒有後悔吧?

後悔, 只是因為當初沒盡力罷了, 盡了力, 還有什麼可說?

老實說, 家人的支持, 是十分重要的,
這樣跟別人的孩子比較, 又或跟你說這些說話,
我倒覺得很可惜耶, 他們已經有個很努力的孩子了...
作者: derek_lok    時間: 5-1-2010 03:20

引用:
原帖由 hkncnc 於 4-1-2010 22:28 發表

睇完呢句我好灰呀
唔好灰啦~同學

歌仔有得唱: 命裡有時終需有,,命裡無冒莫強求

又唔係叫你放棄爭取, 而係無論你再加倍努力, 雞蛋都無可能挑出骨頭
作者: mujiadam    時間: 5-1-2010 10:09

迎接新一年吧!
作者: FaiFaiHK    時間: 14-1-2010 02:11

呢個世界唔係樣樣野都等價交換,你明白之後就唔會再咁諗
作者: 匿名    時間: 14-1-2010 22:49

我係樓主

多謝各位師兄
我會努力!
作者: deathmaster    時間: 20-1-2010 11:29     標題: 回覆 4# 的帖子

你的文字中有些 Missing Point...

1) 你提到了到努力補習, 但沒有提及學業成績如何, 上中下?
2) 你想要的苦盡甘來是什麽? 是父母的讚許嗎?

但如果自問付出努力也沒有合比例回報, 係咪...

1) 本身資質實在低?
2) 努力在錯的地方?

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0