標題: 港人僱傭兵在伊拉克陣亡! [打印本頁]

作者: 退役兵    時間: 5-1-2010 05:05     標題: 港人僱傭兵在伊拉克陣亡!

上月八號伊拉克炸彈襲擊政府大樓.百多人死亡.五百多人傷.當中有一名港人僱傭兵被當場
炸死!現時約有二十多名港人以合約形式在當地服役.多為前華兵,義勇軍或退役特警.希望各
位於太平時代的年青人員要好好珍惜生命!有人在戰火中千方百計求生.但時下年青人可以
為小小事自殺.亦希望各位睇到本文既師兄們專重死者.請勿惡言回復.多謝各位師兄!
作者: HKVC    時間: 5-1-2010 05:30

rest in peace...
作者: COOL    時間: 5-1-2010 07:11

R.I.P
作者: ranger_hk    時間: 5-1-2010 07:29

RIP
作者: seals    時間: 5-1-2010 07:50

RIP
作者: 媽屎    時間: 5-1-2010 08:04

r.i.p.
作者: sunny2014    時間: 5-1-2010 08:19

RIP
時下D細路成日以為打仗好好玩,真係應該比佢地體驗下…
作者: herrick-chang    時間: 5-1-2010 08:23

R.I.P
作者: chimawoo    時間: 5-1-2010 09:16

RIP
作者: deathmaster    時間: 5-1-2010 09:43

可惜可惜...

但又唔好講到 Merc 好似義工咁, 收得人五六佰蚊美金一日就預左有呢一日.
作者: pz6666    時間: 5-1-2010 09:57

雖然咁樣死亳無價值,不過都希望佢rip........
作者: deathmaster    時間: 5-1-2010 10:09

引用:
原帖由 pz6666 於 5-1-2010 09:57 發表
雖然咁樣死亳無價值,不過都希望佢rip........
早死又係死, 遲死又係死, 你又會死, 我又會死. 人點死都係無價值.
作者: LewisSky    時間: 5-1-2010 10:42

引用:
原帖由 deathmaster 於 5-1-2010 10:09 發表

早死又係死, 遲死又係死, 你又會死, 我又會死. 人點死都係無價值.
人的"價值", 只有當時人先至行量到.

佢吔係成年人, 我諗佢吔會知道個風險
作者: hermanht    時間: 5-1-2010 10:47

引用:
原帖由 deathmaster 於 5-1-2010 10:09 發表

根據你ge講法, 點都會死, 所以『點死』, 又或者『點活』就成為了你的價值...

-------------------------

but食得咸魚抵得渴, 唔係政府用愛國手段迫佢打仗, 都唔係當地軍閥捉佢全家為佢賣命. 而係人地比錢佢自願去, 其實沒什麼好講的.

作者: deathmaster    時間: 5-1-2010 10:50

引用:
原帖由 hermanht 於 5-1-2010 10:47 發表

根據你ge講法, 點都會死, 所以『點死』, 又或者『點活』就成為了你的價值...
也許點活是價值吧, 死了人間什麽也不關你事了.
作者: siman2003    時間: 5-1-2010 11:01

RIP
作者: B20_hk    時間: 5-1-2010 11:05

看來樓主認識此君
作者: MG-42    時間: 5-1-2010 16:06

作者: MS    時間: 5-1-2010 17:31

食得咸魚抵得渴!  

作者: sam524    時間: 5-1-2010 17:40

我想問...
香港人點先可以做到PMC呢?
作者: 衰人    時間: 5-1-2010 17:43

R.I.P
作者: golliwog19    時間: 5-1-2010 17:59

rip~
作者: 1233    時間: 5-1-2010 18:02

r.i.p
作者: kennard    時間: 5-1-2010 18:04

rip
作者: Gabriel2342    時間: 5-1-2010 18:50

RIP

原來前特警都做得僱傭兵?
作者: Gabriel2342    時間: 5-1-2010 18:51

引用:

我覺得值唔值亦唔係我地可以為死者決定

而且價值係會隨時代和地方改變 例如處於戰爭、處於現代社會, 係唔同的

如果我做得僱傭兵 一定預左會有呢一日...
作者: withp90    時間: 5-1-2010 20:58

呢個係...佢預期左既代價...
作者: 主人    時間: 6-1-2010 23:47

就算預期左會死....
但係...都係rip la
作者: 老兵    時間: 6-1-2010 23:48

RIP
人為財死,鳥為食亡,任何生物都會用佢認為自已最專長既方式去揾食,唔好話係動亂之地當兵,就講返香港2010年都只係過咗6曰味已經有两單工業意外走咗兩個, 好多時當事人未必有得簡。
作者: B20_hk    時間: 6-1-2010 23:50

引用:
原帖由 老兵 於 6-1-2010 23:48 發表
RIP
人為財死,鳥為食亡,任何生物都會用佢認為自已最專長既方式去揾食,唔好話係動亂之地當兵,就講返香港2010年都只係過咗6曰味已經有两單工業意外走咗兩個, 好多時當事人未必有得 ...
兩單空中飛人
載Safety Belt嗰啲就易出事
無載就好多都無事

好多事未必有得選擇
作者: hk53    時間: 7-1-2010 00:07

R.I.P
作者: 老兵    時間: 7-1-2010 00:10

引用:
原帖由 B20_hk 於 6-1-2010 23:50 發表

兩單空中飛人
無載就好多都無事

好多事未必有得選擇
戰場=避彈衣,工地=安全帶,出起事嚟未必救到你(當然有好過無)但選擇只有做、同唔做,要生活,無得簡。
作者: TROY    時間: 7-1-2010 00:37

R.I.P
作者: derek_lok    時間: 7-1-2010 00:39

RIP
作者: WESTER    時間: 7-1-2010 00:40

RIP
作者: jeffreywo    時間: 7-1-2010 01:41

引用:
原帖由 sam524 於 5-1-2010 05:40 PM 發表
我想問...
香港人點先可以做到PMC呢?
我都想知!有冇軍警以外可入行..
作者: 退役兵    時間: 7-1-2010 04:22

引用:
原帖由 B20_hk 於 5-1-2010 11:05 發表
看來樓主認識此君
咁就請師兄唔好公開小弟身份.師兄可以pm我.
作者: 退役兵    時間: 7-1-2010 05:12     標題: 多謝各位師兄.

多謝大家關心.小弟會將此訊息轉告死者家人.
本來小弟一向好小上論壇.就算上都係睇.今次算係小弟第一次响公眾論壇發表言論.只係希望
比多啲人知道呢件事.同埋生存有無意義唔係睇眼前呢刻被某事所困.而係另自己生命活得更
有意義!雖然生有時,死有命.但小弟既格言係做人最緊要活得精彩,死得痛快!無論係响伊拉克
既僱傭兵或香港既兩位工人.佢地响事發前都唔知自己既下場.所以我地先要活好每一天!意外,
疾病......可能我地控制唔到.但為目前既困景自尋短見就絕對不智!好多時人以為自己走到入
絕路.但三年五年十年後記返前塵往事可能只係笑話一場.而家既年青人既心態小弟唔敢講.但我地小時候响學校做錯事罰見家長就覺得好似天崩地裂咁大件事.但而家睇返轉頭咪係笑話
一個囉?!
.
作者: 退役兵    時間: 7-1-2010 06:43

引用:
原帖由 MG-42 於 5-1-2010 16:06 發表
僱傭兵是一種特殊的兵種,是一班為了個人利益而參加一場武裝衝突的人。僱傭兵參戰的目的只是為了金錢獎勵,只要對方出價夠高,他可以受僱於任何人。僱傭兵參戰並非為了意識形態或政治信仰、愛國主義或是道德原則。 。 ...
MG42師兄對僱傭兵既講講法可謂一矢中的!小弟非常同意師兄既講法.絕大部份僱傭兵都係為錢而打唔關事既仗.但亦有小數例外.其實响97回
歸前當過兵既人而家佢地做緊乜呢?以我所知.如果當時年紀許可既話有好多都轉做警察或其它紀律部隊.但年紀唔許可呢?我地呢班人多年學
既野响香港呢個商業社會有咩可以做呢?當年亦無咩再倍訓.唔係唔肯做.但一時之間係唔識點做.試諗吓一日之內有成千上萬既人失業要搵工
會係點?當然當過兵既人心態唔會咁被動.一定搵到出路.可能各位師兄會話:車!當兵條路係佢自己選
作者: 退役兵    時間: 7-1-2010 07:47

架嘛!但响七,八十年代到九十年代初.如果讀書唔成又無一技徬身.去勞工處搵工.只要無殘缺
或者唔係太瘦弱.好多時都會叫你去當兵.好多人就係咁"儍吓儍吓"當咗兵.解決當時既生活問
題.我相信好多人會覺得自己"懷才不遇"你而家份工真係你既理想?興趣?事業?响香港當過兵
既人可能會多一種"英雄無用武之地"既感覺.其他人小弟唔敢評論.但我地幾個舊伙記就絕對
唔係為錢而做呢樣野.我地全部都有工作.所以我地唔須要為錢搵命搏.我地只可以做短期合約.我地幾個無學識,無專長.但又想幫吓人可以做啲乜?時也命也.有人介紹之下我地做咗呢份"散
工".我地每次收到既"工錢"都會將90%損去啲紅X會,救X軍,東華X院或者教會等等.而家資訊
咁發達.各位要知真定假一啲都唔難.我地每次都會用"儍兵"既名義捐款.淨低10%都唔夠儍兵
們買裝備.我相信好多人都唔認同我地既做法.但响儍兵們既心態一黎可以"學以至用"二黎可
以完咗自己既夢.又可以幫吓人.因為我地只有呢小小"技能"其它乜都唔識.好似打呢扁文都用
咗幾個鐘頭.又唔知點解會斷開咗?電腦都唔識用!你話我呢個老野有咩用?儍兵們以後都會保
持低調.各位打Wargame既師兄外人叫你地做"假日戰士"我地呢幾個儍兵都係假日戰士希望
睇在大家都係"假日戰士"份上唔好見怪.特別係MG42師兄請多多見諒!小弟只係借師兄既版
位講吓心底話.Sorry!Sorry!!
作者: sam524    時間: 7-1-2010 08:43

引用:
原帖由 jeffreywo 於 7-1-2010 01:41 發表

我都想知!有冇軍警以外可入行..
好似冇...
仲要唔只軍警咁簡單...
個人FILE一定唔可以花...
而且從軍時O既FILE都要好好...
作者: hermanht    時間: 7-1-2010 09:07

引用:
原帖由 老兵 於 7-1-2010 00:10 發表
戰場=避彈衣,工地=安全帶,出起事嚟未必救到你(當然有好過無)但選擇只有做、同唔做,要生活,無得簡。
引用:
原帖由 B20_hk 於 6-1-2010 23:50 發表
兩單空中飛人
無載就好多都無事
好多事未必有得選擇
開工唔用安全設備, 你死左唔單只冇保險, 令到生前保險費白供, 更加有可以累到你老闆同公司. 如果under my watch, 係, 你冇得選擇, 一係同我戴Safety Belt, 一係就過主. (但我諗軍警應該唔係咁計?)
引用:
原帖由 退役兵 於 7-1-2010 07:47 發表
架嘛!但响七,八十年代到九十年代初.如果讀書唔成又無一技徬身.去勞工處搵工.只要無殘缺
或者唔係太瘦弱.好多時都會叫你去當兵.好多人就係咁"儍吓儍吓"當咗兵.解決當時既生活問 ...
大把7,8十年代人讀書少, 但一樣有成就, 唔好用來講假日戰士ge藉口. 傻下傻下去左當兵, 責任在誰? 當兵過後唔進修, 責任在誰? 我只知一定唔係我地呢D假日戰士道, 只可以說咁你你地ge選擇, 關人差事? 又話冇咩讀書, 又話傻傻下當左兵, 又話生活難, 什麼什麼. 該不會上來要人同情吧? 7,8十年代邊個唔係咁? 分別只是當初的選擇, 要自己負責.

作者: 19900221    時間: 7-1-2010 18:06

出得黎行.....
作者: AK-47    時間: 7-1-2010 18:38

真係好可惜
作者: qm00    時間: 7-1-2010 22:52

引用:
原帖由 hermanht 於 7-1-2010 09:07 發表

開工唔用安全設備, 你死左唔單只冇保險, 令到生前保險費白供, 更加有可以累到你老闆同公司. 如果under my watch, 係, 你冇得選擇, 一係同我戴Safety Belt, 一係就過主. (但我諗軍警應該唔係咁計?)

大把 ...
Pls be respect!
作者: jwlchan    時間: 7-1-2010 23:58

引用:
引用:
原帖由 老兵 於 7-1-2010 00:10 發表  
引用:
兩單空中飛人
無載就好多都無事
好多事未必有得選擇
引用:
原帖由 退役兵 於 7-1-2010 07:47 發表  
或者唔係太瘦弱.好多時都會叫你去當兵.好多人就係咁"儍吓儍吓"當咗兵.解決當時既生活問 ...
大 把7,8十年代人讀書少, 但一樣有成就, 唔好用來講假日戰士ge藉口. 傻下傻下去左當兵, 責任在誰? 當兵過後唔進修, 責任在誰? 我只知一定唔係我地呢D假日戰士道, 只可以說咁你你地ge選擇, 關人差事? 又話冇咩讀書, 又話傻傻下當左兵, 又話生活難, 什麼什麼. 該不會上來要人同情吧? 7,8十年代邊個唔係咁? 分別只是當初的選擇, 要自己負責.
70-80年代香港生活艱苦, 當兵其實係一個好出路,,衣, 食, 住都無缺, 任何其他行業都冇咁既!

“傻下傻下去左當兵”? 當兵其實好少”傻兵”, 傻兵一定不能長期生存……能用當兵做終身事業我相信比其他行業更難…傻兵一定早就淘汱!

“當兵過後唔進修, 責任在誰?” 如果當兵冇進修, 一個合約4年都可能不能完成, 問題係所進修既係軍事科目, 出路在退役後將會好窄.

當然, 你講得好對: “分別只是當初的選擇, 要自己負責.” 但可以講一句, 我就今生無悔, 並不須要”要人同情”!

其實, 當兵亦係一種興趣, 我22年退役後都重在英國做多2年, 錢係代替唔到既, “假日戰士”? 唔止係咁, 係一種終身在你身上血液中運行既動感!

我當兵時在香港保險冇人受保, 只可在英國買!
作者: B20_hk    時間: 8-1-2010 00:09

引用:
原帖由 hermanht 於 7-1-2010 09:07 發表

大把 ...
人哋講當年生活困難
都無埋怨乜?
大把人傻吓傻吓ヌ一世...ヌ無人要你同情可憐?
你咁"火爆"把鬼?

作者: koppie    時間: 8-1-2010 08:51

為了幫伊拉克人去當PMC , 個人認為他們的應該有更好的選擇﹐ 同死得好吾抵。。。

但如果他們是為了中共在中東的權益﹐( you may not know, more than a few oil fields in Iraq are now run by Chinese firm , as they are less prone to attack by insurgents.)
那他們真的是勞苦功高﹐有資格蓋上五星紅旗﹐ 和送他一首"血染的風睬"

但也有可能﹐他們是為了偉大的 "庫爾德斯坦"的立國﹐ 那我希望库尔德人不會忘記你們幾個香港勇士﹐ 也會為你們向真主禱告
作者: 肥兵    時間: 8-1-2010 14:31

引用:
原帖由 koppie 於 8-1-2010 08:51 發表
為了幫伊拉克人去當PMC , 個人認為他們的應該有更好的選擇﹐ 同死得好吾抵。。。

但如果他們是為了中共在中東的權益﹐( you may not know, more than a few oil fields in Iraq are now run by Chinese firm , a ...
哥哥仔,你好無喱頭喎!!!!
作者: T-800    時間: 8-1-2010 15:52

引用:
原帖由 退役兵 於 5-1-2010 05:05 發表
上月八號伊拉克炸彈襲擊政府大樓.百多人死亡.五百多人傷.當中有一名港人僱傭兵被當場
炸死!現時約有二十多名港人以合約形式在當地服役.多為前華兵,義勇軍或退役特警.希望各
位於太平時代的年青人員要好好珍惜生命! ...
呀(俊哥)好耐無見喎,乜咁錯盪呀..............,得閒多d上下來嘛........
PS.我乜都唔知架,乜都無講架....... sorry!

happy shooting!

作者: McDull    時間: 8-1-2010 15:53

引用:
原帖由 koppie 於 8-1-2010 08:51 發表

但如果他們是為了中共在中東的權益﹐( you may not know, more than a few oil fields in Iraq are now run by Chinese firm , a ...
所謂既PMC,個人認為有80%係幫某政府做緊野。

所以每個PMC既犧牲,都應該由出錢既個個政府,俾返個軍人既葬禮佢地。
作者: LewisSky    時間: 8-1-2010 16:33

引用:
原帖由 McDull 於 8-1-2010 15:53 發表

所謂既PMC,個人認為有80%係幫某政府做緊野。

所以每個PMC既犧牲,都應該由出錢既個個政府,俾返個軍人既葬禮佢地。
我認為冇可能, 如果PMC為政府做野的話, 九成都係d政府唔方便出面的地下勾當.....所以佢吔的犧牲都唔d乜野補償.....
作者: McDull    時間: 8-1-2010 17:07

引用:
原帖由 LewisSky 於 8-1-2010 16:33 發表

我認為冇可能, 如果PMC為政府做野的話, 九成都係d政府唔方便出面的地下勾當.....所以佢吔的犧牲都唔d乜野補償.....
我都知
只係戥佢地唔抵姐 希望佢地搵得夠數啦
作者: 美國陸軍上校    時間: 8-1-2010 22:19

我都想去幫手
作者: 老兵    時間: 8-1-2010 22:43

引用:
原帖由 美國陸軍上校 於 8-1-2010 22:19 發表
我都想去幫手
年薪160,000美元,但可能一毫子都無得洗喎!有人只係第一個任務就.............

作者: 老兵    時間: 8-1-2010 22:52

[quote]原帖由 jwlchan 於 7-1-2010 23:58 發表

[70-80年代香港生活艱苦, 當兵其實係一個好出路,,衣, 食, 住都無缺, 任何其他行業都冇咁既!

“傻下傻下去左當兵”? 當兵其實好少”傻兵”, 傻兵一定不能長期生存……能用當兵做終身事業我相信比其他行業更難]以
講得好啱 絕對認同。
作者: h_a_n_g    時間: 9-1-2010 21:38

我睇Discovery Channel介紹PMC,

佢地真係搞命搏... 出動時每分每秒都可能有個菠蘿等緊你

而且行動有時要好高調地進行, PMC就變成獵物, 叛軍係獵人

RIP
作者: smooth_criminal    時間: 9-1-2010 22:47

R.I.P
作者: chunchun92    時間: 9-1-2010 22:56

RIP
作者: cocacola    時間: 10-1-2010 01:39

引用:

大把 ...
Think more before speak
作者: 四眼仔    時間: 10-1-2010 03:20

RIP

人生每一日都係賭博,可能今晚訓左,聽日起唔到身,邊個知?PMC收穫在乎風險,高風險自然回報大,都係賭姐,就好以你同我咁.....你今日係選擇左一個低風險賭博,但唔代表你唔會輸

想一想背後,你咁努力工作搵咁多錢為咩?有幾多係俾自己?有邊個唔係先為家庭,子女,妻子先到自己,可能你呢一刻未係,但將來我相信每一個人都係..."遇左"呢一種詞彙,其實係打從基本唔希望事情會發生,而打的最壞打算....我會用拆穿既方式黎睇PMC既人係"有了最壞情況心理準備,但不希望壞情況出現的高風險工作者" 難道呢D人不幸過身,不值得半點同情?再反觀返佢地為左D咩......相信最大部份既,一定唔係為佢地自己

值得學習既係,過去既人用人身去證明可能佢地未選擇到一個最好的人生路向,佢地用生命去指出錯誤既路,提醒你我不要再錯,就如螞蟻一樣會用生命去指引同伴不要重走一條死亡之路,回顧一下自己想法,佢地都有我值得尊敬既地方
作者: 退役兵    時間: 10-1-2010 05:19

引用:
原帖由 T-800 於 8-1-2010 15:52 發表

呀(俊哥)好耐無見喎,乜咁錯盪呀..............,得閒多d上下來嘛........
PS.我乜都唔知架,乜都無講架....... sorry!

happy shooting!
你係咪想我滅你口?你知我啲槍法幾爛架啦!到時打到你身邊既"親朋好友"就唔好啦!哈哈!衰佬講笑喳!
你一定要健健康康呀!如果你呢排行街PK啲人都入我數呀!
作者: 退役兵    時間: 10-1-2010 05:49

引用:

大把 ...
麻煩人師兄.你都有你既道理.但係"儍吓儍吓"當咗兵只係小弟既謙虛講法.如果真係儍吓儍吓?响戰地存活一日都有難度.
我地當兵學既野絕對唔少得過一個大學教授或者講師.只係大家學既野唔同.至於責任問題唔使閣下担心.我地自己會負.
亦唔需要任何人同情.只係希望師兄尊重死者.大家用平靜心態去發言.唔需要過激言辭吖?多謝師兄!

作者: 退役兵    時間: 10-1-2010 06:09

引用:
原帖由 jwlchan 於 7-1-2010 23:58 發表

70-80年代香港生活艱苦, 當兵其實係一個好出路,,衣, 食, 住都無缺, 任何其他行業都冇咁既!

“傻下傻下去左當兵”? 當兵其實好少”傻兵”, 傻兵一定不能長期生存……能用當兵做終身事業我相信比其他行業更難… ...
jwlchan師兄.當過兵既理解力真係唔同.一睇啲言辭就知.因為雲雲回復者當中就只有師兄一位明白小弟既"儍吓儍吓"係咩意思.
年代唔同.而家啲年青人未必明白我地果代.正如我地都未必明白而家既一代.多謝jwlchan師兄明白.
作者: 退役兵    時間: 10-1-2010 06:23

引用:
原帖由 四眼仔 於 10-1-2010 03:20 發表
RIP

人生每一日都係賭博,可能今晚訓左,聽日起唔到身,邊個知?PMC收穫在乎風險,高風險自然回報大,都係賭姐,就好以你同我咁.....你今日係選擇左一個低風險賭博,但唔代表你唔會輸

想一想背後,你咁努力工作搵咁多錢 ...
四眼仔師兄.多謝你既明白.師兄既言辭都好似一個當過兵既"男子漢"死者家屬睇到師兄既回復對佢地係好大既鼓勵!多謝!
作者: jwlchan    時間: 10-1-2010 09:03

引用:
原帖由 退役兵 於 9-1-2010 22:09 發表

jwlchan師兄.當過兵既理解力真係唔同.一睇啲言辭就知.因為雲雲回復者當中就只有師兄一位明白小弟既"儍吓儍吓"係咩意思.
年代唔同.而家啲年青人未必明白我地果代.正如我地都未 ...
退役兵老哥, 不知 大佬是杏舊同事,
我個人認為其實言論自由, 如有我地不同意或不喜歡既言論,都係用”平常心” 去表示比較好,軍人既心態, 平民係無法完全可以了觧…

我在軍隊中其中一個花名-----就叫傻兵, 但只有與我同渡新兵生活既才這樣叫我!
作者: momo    時間: 11-1-2010 01:44

RIP
作者: T-800    時間: 11-1-2010 11:43

引用:
原帖由 退役兵 於 10-1-2010 05:19 發表

你係咪想我滅你口?你知我啲槍法幾爛架啦!到時打到你身邊既"親朋好友"就唔好啦!哈哈!衰佬講笑喳!
你一定要健健康康呀!如果你呢排行街PK啲人都入我數呀!
唔怕..........軍醫好健康架..........話畤話,軍醫好耐無同您PK (VS) 過,畤再打下,最近點........?肥定瘦?HIGH唔HIGH............

HAPPY SHOOTING!
作者: Carvenchow    時間: 11-1-2010 17:40

RIP!
作者: kit1cc    時間: 15-1-2010 12:37

R.I.P

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0