標題: 終於出了...Samsung NX10 [打印本頁]

作者: 路比    時間: 5-1-2010 14:05     標題: 終於出了...Samsung NX10

http://dcfever.com/news/readnews.php?id=3642

•使用 1510 萬像 APS-C 尺寸 CMOS 影像感應器,有效像素為 1460 萬,鏡頭接環為全新的 NX 規格
•採用 DRIMe II Pro 處理器。
•支援 1280 x 720 @ 30 fps 的 H.264 影片拍攝。
•設有超聲波防塵功能。
•感光度為 ISO 100 - 6400。
•Full Time Live View 實時取景,提供 15 區自動對焦(微距為 35 區)。
•支援人面對焦功能。
•內置 92 萬像 EVF 電子觀景器。
•配備 3.0" 614,000 OLED 顯示。
•最高 3fps 連拍速度,一次最多拍攝 3 張 Raw 或 10 張 Jpeg。
•設有 HDMI 輸出。
•採用專用鋰電。
•尺寸︰123 × 87 × 39.8 mm、重量︰353g

作者: louisli    時間: 5-1-2010 18:43

三叔又玩?
我睇佢都係本地market share大d...
三叔真係乜鬼product都出,仲勁過 panasonic
作者: HunterX    時間: 5-1-2010 20:22

引用:
原帖由 louisli 於 5-1-2010 18:43 發表
三叔又玩?
我睇佢都係本地market share大d...
三叔真係乜鬼product都出,仲勁過 panasonic
其實三叔真係差唔多講得出既野, 都有造...
作者: cato    時間: 5-1-2010 20:33

請問d鏡係佢收購廠出??定自己開發??
作者: 路比    時間: 6-1-2010 18:06

引用:
原帖由 cato 於 5-1-2010 20:33 發表
請問d鏡係佢收購廠出??定自己開發??
係DC上,三叔一向有同Schneider 合作開架
作者: adrianyahk    時間: 6-1-2010 18:11

其實三叔同Pentax都叫friend底....分分鐘Pentax都會參一腳...
作者: 路比    時間: 6-1-2010 18:16

引用:
原帖由 adrianyahk 於 6-1-2010 18:11 發表
其實三叔同Pentax都叫friend底....分分鐘Pentax都會參一腳...
好似會出埋電子接環用返PK鏡

如果出返部外形似返D舊菲林機,加埋D餅仔應該都唔錯
作者: adrianyahk    時間: 6-1-2010 18:17

引用:
原帖由 路比 於 6-1-2010 18:16 發表

好似會出埋電子接環用返PK鏡

如果出返部外形似返D舊菲林機,加埋D餅仔應該都唔錯
如果插舊鏡又乖1.幾,我死都唔買...
作者: 路比    時間: 6-1-2010 18:20

引用:
原帖由 adrianyahk 於 6-1-2010 18:17 發表

如果插舊鏡又乖1.幾,我死都唔買...
X1.5呢個就冇得變架啦,鬼叫佢粒CCD細咩

咁PK餅仔選擇多,X1.5之後都仲OK o既

Pentax DA 21mm F3.2 AL Limited

smc PENTAX-DA 15mmF4ED AL Limited

Pentax DA 40mm F2.8

Pentax FA43mmF1.9 Limited

Pentax FA77mmF1.8 Limited

Pentax DA 70mm F2.4 Limited

作者: adrianyahk    時間: 6-1-2010 20:09

引用:
原帖由 路比 於 6-1-2010 18:20 發表

X1.5呢個就冇得變架啦,鬼叫佢粒CCD細咩

咁PK餅仔選擇多,X1.5之後都仲OK o既

Pentax DA 21mm F3.2 AL Limited

http://www.d ...
35 macro...
作者: CrazyBoy    時間: 9-1-2010 11:53

無反光板...
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 9-1-2010 16:41

引用:
原帖由 HunterX 於 5-1-2010 20:22 發表

其實三叔真係差唔多講得出既野, 都有造...
民族工業
作者: ZaMaR    時間: 9-1-2010 16:48

APS-C版M43....
(如果DP系列可以換鏡就好囉! )
作者: adrianyahk    時間: 9-1-2010 19:45

引用:
原帖由 ZaMaR 於 9-1-2010 16:48 發表
APS-C版M43....
(如果DP系列可以換鏡就好囉! )
SD....
作者: ZaMaR    時間: 9-1-2010 21:02

引用:
原帖由 adrianyahk 於 9-1-2010 19:45 發表

SD....
走反光鏡plz~
最好RF
作者: adrianyahk    時間: 9-1-2010 21:25

引用:
原帖由 ZaMaR 於 9-1-2010 21:02 發表

走反光鏡plz~
最好RF
....叫周公整部俾你...

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0