標題: d scope咁貴既,連金弓都要$400= =" [打印本頁]

作者: carltam    時間: 13-1-2010 14:10     標題: d scope咁貴既,連金弓都要$400= ="

我新手想買狙玩
見金弓把$500的bar 10唔錯
但無scope送
睇下.......嘩scope要400,買到第2把槍

請ching指教邊到有平d既scope?唔洗太勁,中中地ok嫁啦,新手試玩

作者: thomas08    時間: 13-1-2010 14:20

引用:
原帖由 carltam 於 13-1-2010 14:10 發表
我新手想買j玩
但無scope送

請ching指教邊到有平d既scope?唔洗太勁,中中地ok嫁啦,新手試玩
唔好係唐九買咪平o羅!
作者: Pvt.King    時間: 13-1-2010 14:31

引用:
原帖由 carltam 於 13-1-2010 14:10 發表
我新手想買j玩
但無scope送

乜依家d新手連J都要自己買咁陰功架
仲有, J唔係拎來玩架
作者: carltam    時間: 13-1-2010 14:31

請指教係邊到買國狗好?
作者: zeta    時間: 13-1-2010 16:48

我一直都講冇錢唔好玩狙擊槍 (已經淨係話支槍only, 未計你其他野)
400蚊一支倍數鏡咪叫平, 靚d嘅都4位甚至5位數字
作者: carltam    時間: 13-1-2010 16:52

買槍都ok
但枝鏡就.......4-5位數就
我覺得1000果d已經好好
調教得好,個狙擊手勁就ok啦
作者: Hkpolice-Psu    時間: 13-1-2010 16:58

引用:
原帖由 carltam 於 13-1-2010 14:31 發表
請指教係邊到買國狗好?
除左唐九同佢對面, 間間都問下囉

其實我一D都唔明, 點解個個新手, 一開始連槍係咩都未知就要一野跳級去到玩狙擊?

槍又可能未知點渣, 未學行先學走係做所有事ge大忌
作者: carltam    時間: 13-1-2010 17:01

唔係,我想買返來言9下
咁我只係同fd玩,唔去d收費場咁有呀sir教
唔明就要係到問啦
我覺得咁樣會平d咁學
唔該ching
作者: carltam    時間: 13-1-2010 17:02

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 13-1-2010 16:58 發表

其實我一D都唔明, 點解個個新手, 一開始連槍係咩都未知就要一野跳級去到玩狙擊?

我住天水圍,無理由為左睇槍,去MK白行
車錢行下行下都買到好多野lo
作者: ZaMaR    時間: 13-1-2010 17:07

玩cs玩狙囉,唔洗錢
作者: queen    時間: 13-1-2010 17:14

收費場咁有呀sir教??!!!???!!!!????!!!

Don't think too much la....who will teach u in 收費場.......
作者: Eddiem249    時間: 13-1-2010 17:16

引用:
原帖由 carltam 於 13-1-2010 17:02 發表

去槍街行街買野都唔想,你會失去好多樂趣,如果你窮到連車錢都覺得貴,不如唔好玩sniper rifle啦,因為係燒錢野。
作者: Kane    時間: 13-1-2010 17:17

引用:
原帖由 carltam 於 13-1-2010 17:01 發表
唔係,我想買返來言9下
咁我只係同fd玩,唔去d收費場咁有呀sir教
唔明就要係到問啦
我覺得咁樣會平d咁學
唔該ching
年中唔知幾多新話玩SINPER POST
但落場比人打到9采
作者: zeta    時間: 13-1-2010 17:17

引用:
原帖由 carltam 於 13-1-2010 17:02 發表

我住馬鞍山都自己出mk/ssp自己格價
幾年前連internet都未有槍友們又咪係"MK白行"
引用:
原帖由 queen 於 13-1-2010 17:14 發表
收費場咁有呀sir教??!!!???!!!!????!!!

Don't think too much la....who will teach u in 收費場.......
除非班新手真係做得好on nine
收費場d亞sir頂多叫你除匣開safety帶眼罩吹雞就收工
作者: carltam    時間: 13-1-2010 17:19

又唔係比唔起,一個月都去5-6次MK
但就係去fd home 同玩
作者: Kane    時間: 13-1-2010 17:22

好多新手都喜歡標奇立異落埸
有3種人:
1係新手用狙擊槍
2係新手用SHOTGUN
3係新手用好大支手槍

依3種人最後都無好下場
作者: Kane    時間: 13-1-2010 17:24

引用:
原帖由 carltam 於 13-1-2010 17:19 發表
又唔係比唔起,一個月都去5-6次MK
但就係去fd home 同玩
你前言不對後語
不如組織下你想講D乜野先出POST
作者: carltam    時間: 13-1-2010 17:25

唔通一開波就玩m4呀果d好d?
作者: 餅    時間: 13-1-2010 17:27

引用:
原帖由 carltam 於 13-1-2010 17:25 發表
咁你講唔講得出有咩唔好 ?
作者: queen    時間: 13-1-2010 17:29

引用:
原帖由 carltam 於 13-1-2010 17:25 發表
I can answer you...Yes x 10000000000000000000000000000000000000000

or all other AEG is better than a Bolt action sniper rifle...
作者: carltam    時間: 13-1-2010 17:30

無既,不過我like後緩
不過又係最後死果個
作者: 餅    時間: 13-1-2010 17:32

引用:
原帖由 carltam 於 13-1-2010 17:30 發表
不過又係最後死果個
衝多D 先會進步快D , 玩得開心D
作者: carltam    時間: 13-1-2010 17:34

引用:
原帖由 於 13-1-2010 17:32 發表

你原地唔郁 , 唔代表對家唔可會後兜

玩都怕、懶 , 咁好難玩得投入有進步
講左咁耐,你都係話我玩狙唔會進步姐
但我其實係想買scope來裝係步槍到,不過狙的好似勁d
咁我咪玩狙lo
我都會買狙,不過係放係home到
平呀嘛(marui的l96),又型
作者: Eddiem249    時間: 13-1-2010 17:37

引用:
原帖由 carltam 於 13-1-2010 17:30 發表
不過又係最後死果個
你估一支sinper rifle玩具真係會射得遠過m4好多?後援,唔係後緩。
新手能買支電動步槍,學下點走位,先知什麼先係好位,做sinper,你以為支槍射得遠過人就得?
作者: Kane    時間: 13-1-2010 17:38

引用:
原帖由 carltam 於 13-1-2010 17:34 發表

咁我咪玩狙lo
狙擊槍3個好難打嗎?
作者: Hkpolice-Psu    時間: 13-1-2010 17:43

引用:

呢個世界無free lunch, 要有收穫就要有付出, 唔同不勞而穫真係香港教育重點?
引用:
不過又係最後死果個
wargame唔同真槍, 唔同槍款唔同子彈可以有非常唔同效果同射程, 但係玩具槍唔係囉, 大家都係under2j大家都係6mm, 我睇唔出射程變化可以有超過50m出入
引用:
原帖由 carltam 於 13-1-2010 17:34 發表

咁我咪玩狙lo
無可否認, 係

我話你知丫, 我15年前買左我人生第一支馬記mp5, 知唔知第2支係咩?1-2年後買多左支馬記psg1, 你知唔知我用psg-1打過幾多場?我可以答你一隻手數得晒

之後仲買左支m24, 打左1場之後就賣返出去, 到左今時今日, 我有超過70支長槍, 但係得2支係手拉ge sniper rifle, 仲要完全未落過場, 點解?因為玩狙擊, 並唔係好似你同我想像咁簡單

要玩wargame呢樣運動, 就要用一樣野去幫你嬴, 而唔係幫你型, 你諗清楚咩叫「未學行先學走」先再洗錢都未遲啦
作者: carltam    時間: 13-1-2010 17:53

我最後1句話係放係home既如果買狙
我都覺得唔係真係打仗,狙的作用唔大
so我只係想買m4加狙既鏡
但又想問,狙既鏡係咪真係睇遠d?有分X 40......
但步槍的鏡無講,so我唔太清楚
請ching指教
作者: Kane    時間: 13-1-2010 17:55

引用:
原帖由 carltam 於 13-1-2010 17:53 發表
請ching指教
就算你唔玩Assault Rifle
玩Sniper Rifle 用鏡咁又點?
知唔知乜叫睇到打唔到?
作者: coke    時間: 13-1-2010 17:56

引用:
原帖由 carltam 於 13-1-2010 17:53 發表
請ching指教
你話邊種鏡先? 有好多種架波

唔計型號 就咁數都有EOTech, ACOG, Aimpoint 等等
作者: carltam    時間: 13-1-2010 17:57

唔係,我只係想找個放大到,又ok好,耐用既
不係要貴野
so買國產
你地而家應該會明d
作者: coke    時間: 13-1-2010 18:03

引用:
原帖由 carltam 於 13-1-2010 17:57 發表
唔係,我只係想找個放大到,又ok好,耐用既
不係要貴野
so買國產
你地而家應該會明d
... 你要放幾大先? 我覺得一般game場 aimpoint, EOTech呢D以經好夠
作者: carltam    時間: 13-1-2010 18:05

or.....
我想問放係步槍既放大鏡可唔可以放係狙到
作者: zeta    時間: 13-1-2010 18:10

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 13-1-2010 17:43 發表

呢個世界無free lunch, 要有收穫就要有付出, 唔同不勞而穫真係香港教育重點?

wargame唔同真槍, 唔同槍款唔同子彈可以有非常唔同效果同射程, 但係玩具槍唔係囉, 大家都係under2j大家都係6mm, 我睇唔出射程 ...
真人真事 sniper 苦水 :

某日打game有人全套蟲衣sniper, 槍法亦神準
但佢話 "熱到死, 開波10分鐘內無人埋黎我自己叫死, 唔係熱死伏屍都冇人知"
作者: coke    時間: 13-1-2010 18:10

引用:
原帖由 carltam 於 13-1-2010 18:05 發表
or.....
我想問放係步槍既放大鏡可唔可以放係狙到
有橋就得架
作者: tinyau1134    時間: 13-1-2010 18:18

百五蚊個倍數鏡放落支m14度
set 好都可以好準
作者: coke    時間: 13-1-2010 18:25

引用:
原帖由 zeta 於 13-1-2010 18:10 發表

真人真事 sniper 苦水 :

某日打game有人全套蟲衣sniper, 槍法亦神準
但佢話 "熱到死, 開波10分鐘內無人埋黎我自己叫死, 唔係熱死伏屍都冇人知"
我果次著住套ACU+OTV都係咁! 熱到想死!
作者: carltam    時間: 13-1-2010 18:33

d人成日著長3
我就0婉著短既,去到加件迷彩3係面(都係短既)
咪算lor
作者: zeta    時間: 13-1-2010 18:37

引用:
原帖由 carltam 於 13-1-2010 18:33 發表
d人成日著長3
咪算lor
我又有真人真事啦
某人正因為太熱除左套gear, 只著件t-shirt就入叢林開game
3個字完game之後佢裸露嘅手臂比蚊針到開天花咁
作者: carltam    時間: 13-1-2010 18:38

引用:
原帖由 zeta 於 13-1-2010 18:37 發表

我又有真人真事啦
某人正因為太熱除左套gear, 只著件t-shirt就入叢林開game
著又唔得,唔著又唔得
有一個方法最好:死
作者: Kane    時間: 13-1-2010 18:40

算LA
舉一反三
由佢撞下板LA
作者: coke    時間: 13-1-2010 19:13

引用:
原帖由 zeta 於 13-1-2010 18:37 發表

我又有真人真事啦
我果次都yap左隻就上去... 不過 都係因為太多蚊整返落黎 熱到我...
作者: carltam    時間: 13-1-2010 19:22

用蚊怕貼.......驅蚊水果d
作者: 啊強    時間: 13-1-2010 19:35

唔賴下野點知師兄們既苦心呢
作者: 蛇    時間: 13-1-2010 23:08

引用:
原帖由 carltam 於 2010-1-13 18:38 發表

著又唔得,唔著又唔得
有一個方法最好:死
又呢樣, 又果樣, 唔好打啦. 唔好買慳返d 錢好過啦.
作者: Pvt.King    時間: 14-1-2010 09:33

引用:
原帖由 carltam 於 13-1-2010 18:33 發表
d人成日著長3
咪算lor
點為止長衫? 你見人著住見馬掛來打?
作者: McDull    時間: 14-1-2010 10:28

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 13-1-2010 16:58 發表

咪多X謝D港產片同埋CS
作者: hermanht    時間: 14-1-2010 13:36

你用M4打半年~一年單發, 打得掂先諗bolt action同半自動的狙擊槍.

大前提對家要用full auto, 打慣左其實冇咩野點. 而且玩bolt action, 什至半自動狙擊槍都要有番支手槍好.

最好有番咁上下用手槍打full auto AEG的經驗. 咁你拿sniper rifle先唔會累己累人.

而且場game打兩面, 你兩面力, 對方都係兩面. 你一秒打一發. 人地一秒最少都出到15發. 而且講準講遠都唔會有好多優勢.

兩面game比你打底中, 咁係人地抵得諗, 但唔係奉旨的.(我都唔洗人讓)

GBB同sniper rifle都係用來自high的, 如果冇番咁上下經驗, 就會累己累人.
作者: daniel999    時間: 14-1-2010 14:36

引用:
原帖由 hermanht 於 14-1-2010 13:36 發表
你用M4打半年~一年單發, 打得掂先諗bolt action同半自動的狙擊槍.

大前提對家要用full auto, 打慣左其實冇咩野點. 而且玩bolt action, 什至半自動狙擊槍都要有番支手槍好.

最好有番咁上下用手槍打full auto AE ...
師兄講得對!!
我有d朋友,打1日game都用成萬粒子彈!!!!!
你拉1打1,點同人打?
就算軍隊的狙擊手,都要由最基本的步兵開始!!
作者: 蕉皮    時間: 14-1-2010 14:39

引用:
原帖由 carltam 於 13-1-2010 19:22 發表
你認為有用咩?
作者: 癲佬    時間: 14-1-2010 15:24

買支M14, 做support又得, 做Sniper亦得
點解咁堅決要買手拉? 仲要係國產......
買支APS2三千蚊, 仲要改五六千落去先叫做打得下渣.....
玩手拉Sniper Rilfe 並唔係你地想像中的簡單!
鏡....老實講我用無倍數紅點鏡仲好過乜乜狙擊鏡....
還實用....
香港打Sniper......同D AEG鬥遠真係未必有勝算
遇著馬仔M14一樣收得你皮
作者: zeta    時間: 14-1-2010 17:20

引用:
原帖由 蕉皮 於 14-1-2010 14:39 發表

你認為有用咩?
我每次打game都起碼噴3次蚊怕水
但每次梗有多過3個蚊眼.........
作者: fire23wong    時間: 14-1-2010 17:58

引用:
原帖由 蕉皮 於 14-1-2010 14:39 發表

你認為有用咩?
用3M果隻
作者: sunny2014    時間: 16-1-2010 20:01

引用:
原帖由 carltam 於 13-1-2010 19:22 發表
有用就好啦
次次打game都針到豬頭咁
作者: sunny2014    時間: 16-1-2010 20:04

引用:
d人成日著長3
咪算lor
短袖衫?咪玩啦
一來兩條肉色長物凸晒出黎,無晒隱藏性
二來我怕你春夏秋是但一日去打都會針到你貧血
更加唔好講game場唔只有敵人同蚊兩樣會攻擊你
作者: herrick-chang    時間: 16-1-2010 20:17

引用:
原帖由 sunny2014 於 16-1-2010 20:04 發表

短袖衫?咪玩啦
一來兩條肉色長物凸晒出黎,無晒隱藏性
二來我怕你春夏秋是但一日去打都會針到你貧血
更加唔好講game場唔只有敵人同蚊兩樣會攻擊你
,仲有D草 利D一碰.... 就多了一道疤
作者: carltam    時間: 16-1-2010 21:30

唔係呀,著多件長既外套(唔洗買軍3+唔洗咁多錢既方法)
要多少少錢咪+多件軍上衣
作者: coke    時間: 16-1-2010 21:34

求其整件copy BDU米算囉...
作者: sunny2014    時間: 16-1-2010 21:36

引用:
原帖由 carltam 於 16-1-2010 21:30 發表
你估下著一件運動jacket打game既結果?
作者: d@2007    時間: 16-1-2010 23:09

要倍數鏡, 可以去鴨寮街買, 二百幾應該可以搞掂. 不過要sure 裝得落支槍度囉~ 例如支槍要有rail 囉~

呢度d 師兄叫你唔好玩sniper都係唔想你買左又玩得唔開心, 搞到要再買多支電槍, 洗多左錢而已~
作者: coke    時間: 17-1-2010 19:20

想玩sniping...都唔一定要著毛毛衣... 手拉..... 整返個Marksman裝, 輕D, 快D, 火力勁D
作者: CHIUYIN    時間: 23-1-2010 23:53

引用:

咁我咪玩狙lo
你講緊乜?
作者: CHIUYIN    時間: 23-1-2010 23:54

引用:
原帖由 carltam 於 16-1-2010 21:30 發表
冇錢買gear 仲要冇咁多錢買枝靚槍 彈錢呢? 入場錢呢? 車錢呢? 仲有大把野要計 冇錢真係唔好打game

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0