標題: 究竟地球先生佢玩咩野? [打印本頁]

作者: Hkpolice-Psu    時間: 13-1-2010 15:36     標題: 究竟地球先生佢玩咩野?

專家﹕迷你冰河期開始 以海水溫度循環 解釋北半球暴風雪
(明報)2010年1月12日 星期二 05:05
【明報專訊】地球在變冷?有科學家根據太平洋與大西洋水溫自然循環做出分析,認為近日全球各地異常的暴風雪現象,其實是一段或將持續20至30年的「迷你冰河期」的開端。一些持這觀點的科學家並不否定溫室效應,但他們相信,人類活動的影響不及地球自然變化,其他專家質疑這一說法,認為暴風雪是由「北極震盪」現象造成。

測量海底900米海水溫度

聯合國政府間氣候變化專門委員會(IPCC)的氣候專家拉提夫(Mojib Latif),是「迷你冰河期」主要提倡者之一。他發明了測量海面以下900米海水溫度(海水的冷暖周期從這個深度的海水開始)的新方法,預測海水正進入新的冷周期。

歐洲、亞洲和北美洲大部分地區近期出現幾十年來最低溫,科學家普遍歸因於「北極震盪」(Arctic Oscillation)。

拉提夫認同這一解釋,但認為它與更長期的氣候改變現象,即太平洋和大西洋的「數十年震盪」(multi-decadal oscillations,MDOs)有關。以歐洲為例,造成當前低溫的關鍵因素是,北大西洋中部的海水溫度,比地球還在暖化時的平均溫度要低上幾度。

目前主流觀念認為,氣候暖化令北極冰層融化,有專家更警告,到2013年,北極圈夏季將完全無冰。但美國國家冰雪資料中心數據顯示,北極夏季海冰面積從2007年起增加了近106萬平方公里,增幅高達26%。

海水冷周期 料維持20年

拉提夫說,全球1980到2000年的暖化,「可能有多達五成」是受海水暖周期影響,「 現在海水進入冷周期,因此像今年冬天這麼冷的天氣,往後會更常出現,夏天也可能涼爽些,這樣的氣候可能維持20年以上。」

威斯康辛大學大氣科學組負責人措尼斯(Anastasios Tsonis)相信,MDOs不僅局限於北半球,而是在全球範圍內皆有。他回顧了20世紀的氣溫變化,指出1915至1940年間是強「溫暖期」,氣溫顯著上升;1940年代到1970年代末,儘管溫室氣體排放量在上升,但全球氣溫卻在下降;1980年以後再轉為溫暖期,氣候暖化,「我們現在又迎來了變化,可以預期得到,接下來20至30年將出現寒冷天氣。」

「氣候暖化會被自然規律平衡」

措尼斯與拉提夫均非「溫室效應否定者」,但他們的理論卻對「人類活動造成氣候暖化」的主流觀念帶來挑戰。

措尼斯說﹕「我不相信災難論,人類活動造成的氣候暖化會被自然循環規律所平衡……人們指摘我想要摧毁氣候,但我只對追求真相有興趣。」他斷言,MDOs現象在來來將繼續左右全球氣候變化。

每日郵報
=============================================================================================================================
究竟地球會變熱定凍?
同埋之前BBC好似有個節目係講地球暖化只係科學家同聯合國誇張同誤導出尼ge, 唔通係真ge?
作者: deathmaster    時間: 13-1-2010 15:37

大家不如做定準備哪...
作者: lamwk00    時間: 13-1-2010 15:47

The Day After Tomorrow.......................

作者: louisli    時間: 13-1-2010 15:49

同我之前post果個差唔多
作者: Boniface    時間: 13-1-2010 16:03

人算不如天算
我地仲可以點....其實...
作者: h.t.f    時間: 13-1-2010 16:05

會唔會係地球自救作出既行動?
作者: Boniface    時間: 13-1-2010 16:07     標題: 回覆 6# 的帖子

未必,因為地球係有週期性既活動
所以人類真係有必要去改正自己既生活習慣呢
作者: h.t.f    時間: 13-1-2010 16:12     標題: 回覆 7# 的帖子

我成日都諗,而家全球都發展得咁迅速,其實仲有無機會改變?
行得快就會忽略一d過程,但係我地究竟忽略左幾多呢?
作者: kimkileo    時間: 13-1-2010 16:14

引用:
原帖由 Boniface 於 13-1-2010 16:07 發表
未必,因為地球係有週期性既活動
所以人類真係有必要去改正自己既生活習慣呢
大自然既奧妙...點都模擬唔到...
我冇記錯根據南極冰心芯既資料,我地係應該進入下個冰河期
作者: L    時間: 13-1-2010 16:15

作者: kimkileo    時間: 13-1-2010 16:15

引用:
原帖由 Boniface 於 13-1-2010 16:03 發表
人算不如天算
我地仲可以點....其實...
你想火辣辣可以黎我樹架.....
作者: Boniface    時間: 13-1-2010 16:17     標題: 回覆 9# 的帖子

好似係
但好似因為人類近百年黎既活動做成左一個對抗性既效果
中和左地球活動帶黎既影響...
當然呢個係其中一派既科學家既論據
作者: h.t.f    時間: 13-1-2010 16:31

咁點算??
我好怕凍...
作者: kimkileo    時間: 13-1-2010 16:40

引用:
原帖由 於 13-1-2010 16:15 發表

會唔會有長毛象
長毛就有個....
作者: L    時間: 13-1-2010 16:52

作者: 天煞孤狼    時間: 13-1-2010 16:58

但係同一時間...澳洲熱到high high...
作者: Paul    時間: 13-1-2010 17:12

引用:
原帖由 Boniface 於 13-1-2010 16:17 發表
好似係
但好似因為人類近百年黎既活動做成左一個對抗性既效果
中和左地球活動帶黎既影響...
當然呢個係其中一派既科學家既論據
好似阿凡達今, 星球本身有生命
作者: 蕉皮    時間: 13-1-2010 17:17

假如張之前既"2012進入新紀元"同呢個連埋一齊睇............地球既生物都有可能全部滅絕
作者: kimkileo    時間: 13-1-2010 17:19

引用:
原帖由 天煞孤狼 於 13-1-2010 16:58 發表
但係同一時間...澳洲熱到high high...
相對既...有地方水浸就有地方旱災.....
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 13-1-2010 20:03

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 13-1-2010 15:36 發表
究竟地球會變熱定凍?
同埋之前BBC好似有個節目係講地球暖化只係科學家同聯合國誇張同誤導出尼ge, 唔通係真ge?
其實係升定跌根本係估唔到,因為大氣環流係一個好複雜的系統,
之前建構的模型都只係用""有指標性地區""的資料去做,
真正有系統地記錄的全球數據都只係近呢百年的事,
你覺得呢d 數可以推到幾十億年的大氣規律??

作者: 四眼仔    時間: 13-1-2010 22:00

其實早係8年前已經出左警告,大海中海洋對流因為人類過份開發破壞而斷開左,地球除左氣流調溫外,仲有一個就係水流調溫(由太平洋到兩極的暗流,帶有全球調溫作用),果時仲有係國家地理習雜誌係明珠台有播,著手去研究既人更早係十多年前已經發現問題,不過都而家都未有國家去正視,祝大家有福啦,希望地球仲有30年命~起碼可以俾我盡力半生......去玩
作者: CrazyBoy    時間: 13-1-2010 22:06

等我仲諗住捱到2012就捱完
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 13-1-2010 22:12

引用:
原帖由 CrazyBoy 於 13-1-2010 22:06 發表
等我仲諗住捱到2012就捱完
邊有咁易捱完ar
作者: lhlui    時間: 13-1-2010 22:14

引用:
原帖由 於 13-1-2010 16:15 發表

會唔會有長毛象
上個冰河期有"長毛"象, 今個冰河期有"長毛"人.
作者: zachary    時間: 13-1-2010 22:18

引用:
呢樣我信...
因為環保產品利潤大好多!!!
作者: match_man    時間: 13-1-2010 22:35

2012, 定2142(BF 2142個background)都好...

花生同爆谷都係50蚊包。
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 13-1-2010 22:40

引用:
原帖由 zachary 於 13-1-2010 22:18 發表

呢樣我信...
因為環保產品利潤大好多!!!

你信邊範
作者: 亞mac    時間: 14-1-2010 01:03

好野比我講中左!!!地球無得救了
作者: 蕉皮    時間: 14-1-2010 01:05

香港空氣差係事實喎,你同我都有眼睇嫁
作者: mujiadam    時間: 14-1-2010 02:06

請先唔好怪小弟"憤世"

我覺得果班所謂科學家係唔係要走出黎道個歉,我自出娘胎,就日日聽到,睇到地球氣侯只會暖化,溫度只會上升,唔會下降,d冰會溶晒,d水位會上升,到時人類會點點點....

好,唔好講廿年前既預測,在09年10月上下,新聞仲講緊天氣有幾咁熱,地球點極唔掂,氣候係唔會有得返轉頭,d水越來越高,你地d人類熱下吧,仲有d電波死orange上晒馬雅毒又2012又2036,又2046..............

一年唔夠,咁既天氣又冇啦啦出個MINI版既冰河世紀,頂,有咩事就走出黎講幾句,你不如同我講我老母係女人,山係石頭,海係水,天氣凍又話天氣凍,澳洲44度呀,即係點呀,不如話南極漂左去北極啦笨...

我只係知唔好用人去測度大自然,而家講幾多,一陣一變又走幾個人出黎講幾句....即係點....
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 14-1-2010 02:53

引用:
原帖由 蕉皮 於 14-1-2010 01:05 發表
香港空氣差係事實喎,你同我都有眼睇嫁
係吹北風o個下差d
作者: ZaMaR    時間: 14-1-2010 03:19

引用:
原帖由 mujiadam 於 14-1-2010 02:06 發表
請先唔好怪小弟"憤世"

我覺得果班所謂科學家係唔係要走出黎道個歉,我自出娘胎,就日日聽到,睇到地球氣侯只會暖化,溫度只會上升,唔會下降,d冰會溶晒,d水位會上升,到時人類會點點點....

好,唔好講廿年前既預測,在 ...
果班科學家好似全部都玩匿名...

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0