標題: 乂電機點用~ [打印本頁]

作者: hobbyhk86    時間: 14-2-2010 14:18     標題: 乂電機點用~

我有個TLP TL15 架乂電機 但係佢上面有 0.5A - 5.5A 係咩野意思?
同埋 我乂電 用快乂, 佢乂完變番慢乂,我覺得D 電都係好似 冇電
作者: T-800    時間: 14-2-2010 15:08

引用:
原帖由 hobbyhk86 於 14-2-2010 14:18 發表
我有個TLP TL15 架乂電機 但係佢上面有 0.5A - 5.5A 係咩野意思?
同埋 我乂電 用快乂, 佢乂完變番慢乂,我覺得D 電都係好似 冇電
0.5A - 5.5A 係咩野意思?= 一般用2A(小電)至3A(大電)快乂
用快乂, 佢乂完變番慢乂,=正常
,我覺得D 電都係好似 冇電=咁舊電有無發熱........?
PS:您舊咩電........?

HAPPY SHOOTING!

作者: kingdgo1994    時間: 14-2-2010 15:12

0.5A-5.5A係指電壓
要睇下你個舊咩電,用返幾大嘅電壓
佢轉慢叉,D電應該滿
叉完D電應該暖暖地架
D電你要叉一次,放一次,再叉一次...咁D電可以玩得耐D
玩之前再快叉一次,咁你啲電就會滿
平時叉用慢叉,快叉好難叉滿電
作者: T-800    時間: 14-2-2010 15:20

引用:
原帖由 kingdgo1994 於 14-2-2010 15:12 發表
0.5A-5.5A係指電壓
要睇下你個舊咩電,用返幾大嘅電壓
佢轉慢叉,D電應該滿
叉完D電應該暖暖地架
D電你要叉一次,放一次,再叉一次...咁D電可以玩得耐D
玩之前再快叉一次,咁你啲電就會滿
平時叉用慢叉 ...
SORRY......0.5A-5.5A唔係指電壓 ,而係指充電電流; 7.2V,8.4V,9.6V.........等等才是電壓...........

作者: kingdgo1994    時間: 14-2-2010 15:23

記錯了XP,
THX 軍醫
作者: T-800    時間: 14-2-2010 15:26

引用:
原帖由 kingdgo1994 於 14-2-2010 15:23 發表
記錯了XP,
THX 軍醫
別客氣...........

作者: tinyau1134    時間: 14-2-2010 22:39

引用:
原帖由 T-800 於 14-2-2010 15:20 發表

SORRY......0.5A-5.5A唔係指電壓 ,而係指充電電流; 7.2V,8.4V,9.6V.........等等才是電壓...........

A係電阻...保險絲都係用呢個單位
作者: T-800    時間: 15-2-2010 00:31

引用:
原帖由 tinyau1134 於 14-2-2010 22:39 發表

下.....! A 係電阻......... ? 真係第一次聽...............

A 中文叫安培(英文ampere,俗稱/簡稱AMP.) 係電流單位,電阻單位係R(歐姆), 有歐姆定律算式:V(電壓)= I(電流) X R(電阻)是所有電學之基礎也!(此式中的 I  是電流的代表名稱,單位仍是A ) http://people.usd.edu/~schieber/psyc770/resistors/ohms4beginner.html

保險絲都係用呢個單位(A)=無錯!意思是指條保險絲最大只可以通過標示電流(A),過左就會燒斷咁解.......
例如:每一個香港標準家用220V三腳插頭裡面都有一條:13A的保險絲,當通過電流大於13A就會燒斷,行內人稱13A (AMP)插.....

PS:1A=1000MA(毫安培), 如電池9.6V 3300MA 即=3.3A, 1600MA=1.6A,如此類推.......千其米攪錯.........

作者: Kane    時間: 15-2-2010 00:41

引用:
原帖由 tinyau1134 於 14-2-2010 22:39 發表

嘩,好大陣燶味傳入我的鼻
作者: hobbyhk86    時間: 15-2-2010 13:23

今如果我3300 15.6 同 1600 8.4 應該 set去幾多a?
同埋佢一開始乂個陣會有個叫capacity架野慢慢+個一個係..?
作者: tinyau1134    時間: 15-2-2010 13:26

引用:
原帖由 T-800 於 15-2-2010 00:31 發表

下.....! A 係電阻......... ? 真係第一次聽...............

A 中文叫安培(英文ampere,俗稱/簡稱AMP.) 係電流單位,電阻單位係R(歐姆), 有歐姆定律算式:V(電壓)= I(電流) X R(電阻)是所 ...
對唔住係我錯
作者: leo2633ai    時間: 15-2-2010 17:50

中學都有教啦
作者: 飛哥仔    時間: 15-2-2010 18:29

引用:
原帖由 hobbyhk86 於 15-2-2010 13:23 發表
今如果我3300 15.6 同 1600 8.4 應該 set去幾多a?
同埋佢一開始乂個陣會有個叫capacity架野慢慢+個一個係..?
如果簡單D講, 你就當係入左幾多電入左排電池咁囉

以前都有D師兄問過你相同問題, 你可以SEARCH下, 要SET幾多AMP來差電好在付你叉既係咩電 , 你舊電有幾多粒 , 你想快差定係慢差, 你想夠電CUM用D定係快快差完唔理壽命....... 不過某D電唔可以用太大AMP來叉 , 會有危險的.

我試下睇下找唔找到個表比你....我個叉機有連...不過唔知飛左去邊.....(或者你SEARCH下個FORUM D資料先

比D電既基本知識你先:
http://www.civiliangunner.com/newbie/battery.htm
引用:
原帖由 Kane 於 15-2-2010 00:41 發表

嘩,好大陣燶味傳入我的鼻
又真係幾燶既 , 不過你咁講好hurt人喎

作者: T-800    時間: 15-2-2010 18:34

引用:
原帖由 tinyau1134 於 15-2-2010 13:26 發表

對唔住係我錯
別客氣........... sorry.........
happy new year of  tiger to you!  

作者: 飛哥仔    時間: 15-2-2010 18:37

引用:
原帖由 T-800 於 15-2-2010 18:34 發表

happy new year of  tiger to you!  

一齊今晚打老虎~
作者: T-800    時間: 15-2-2010 18:40

引用:
原帖由 hobbyhk86 於 15-2-2010 13:23 發表
15.6v.......?定9.6v.....
年車仔店班大佬教落:NI-MH1600mah set 2A叉, NI-MH 3300MAH set 3A叉,其他兄弟有否其他好心德分享下呢.......?

作者: T-800    時間: 15-2-2010 18:43

引用:
原帖由 飛哥仔 於 15-2-2010 18:37 發表

一齊今晚打老虎~
WHERE...........

作者: 飛哥仔    時間: 15-2-2010 18:44

引用:
原帖由 T-800 於 15-2-2010 18:40 發表

15.6v.......?定9.6v.....
當年車仔店班大佬教落:NI-MH1600mah set 2A叉, NI-MH 3300MAH set 3A叉,其他兄弟有否其他好心德分享下呢.......?

我舊大大舊NI-MH電都係用3AMP來叉

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0