標題: GUNDAM UC 第一話 [打印本頁]

作者: NuWL    時間: 21-2-2010 23:45     標題: GUNDAM UC 第一話

字幕版已有人放出,有人看了嗎?一開始的強襲積根可以與殺帝利糾纏這麼久證明機司能力不錯,可惜對手是........同樣結尾時也看到殺帝利的出力和RX-0也差很遠.......
作者: Paul    時間: 21-2-2010 23:57

下載中......
作者: fire23wong    時間: 22-2-2010 01:38

光速download 完睇緊
一睇到個post 就去搵
作者: carl    時間: 22-2-2010 02:36

剛剛睇完.
有感:
1) 主角機好肉酸...反而d量產機幾正.
2) 人物感覺有d生硬.
3) 又係學生哥主角誤打誤撞, 坐上父/母開發既高達....呢條橋都唔知打算用到幾時......
作者: ZaMaR    時間: 22-2-2010 03:42

睇完熟肉
都係唔太明....

部殺帝利好似無限牛油砲咁,出極都有,不過都係好靚仔
另外,戰鬥畫面一半以上都係預告到睇左.....
作者: HunterX    時間: 22-2-2010 03:57

獨角唔變身好型, 變左身就......
第一集睇落唔錯, 唔知幾時有第二集呢??
作者: ZaMaR    時間: 22-2-2010 04:03

引用:
原帖由 HunterX 於 22-2-2010 03:57 發表
查理變唔變都唔靚仔...
殺帝利才是王道
作者: fire23wong    時間: 22-2-2010 04:24

引用:
原帖由 HunterX 於 22-2-2010 03:57 發表
睇我download 果道話基本上係拍半年刊...
共6話,一話1hour
作者: fire23wong    時間: 22-2-2010 05:02

我反而最想知重有冇機會見到亞寶

P.S. 馬沙之再來會唔會根本就係馬沙?因為聲優都係池田秀一

作者: fire23wong    時間: 22-2-2010 09:29

引用:
原帖由 ZaMaR 於 22-2-2010 04:03 發表

查理變唔變都唔靚仔...
殺帝利才是王道
白紅色唔啱睇不如試下換一換色既2號機

作者: 積夫    時間: 22-2-2010 20:42     標題: 回覆 9# 的帖子

我諗都幾難了,小說版入面已經好明確咁講o左,阿寶已經死o左......
作者: ZaMaR    時間: 22-2-2010 21:25

引用:
原帖由 fire23wong 於 22-2-2010 09:29 發表

泰坦斯版?
好少少囉,我都係中意自護果邊d機既綫條
作者: zeta    時間: 22-2-2010 21:57

引用:
原帖由 ZaMaR 於 22-2-2010 03:42 發表
睇完熟肉
都係唔太明....

部殺帝利好似無限牛油砲咁,出極都有,不過都係好靚仔
另外,戰鬥畫面一半以上都係預告到睇左.....
設定上殺帝利係有成24粒funnel
每塊"花瓣"有6粒
作者: 搖光    時間: 22-2-2010 22:20

引用:
原帖由 fire23wong 於 22-2-2010 05:02 發表
我反而最想知重有冇機會見到亞寶

P.S. 馬沙之再來會唔會根本就係馬沙?因為聲優都係池田秀一
小說版講左伏朗托(馬沙再來)係用馬沙DNA COP出黎GE複製人.COP個人出黎目的係號召殘黨們.
所以...唔駛諗了
作者: fire23wong    時間: 22-2-2010 22:27

引用:
原帖由 搖光 於 22-2-2010 22:20 發表

小說版講左伏朗托(馬沙再來)係用馬沙DNA COP出黎GE複製人.COP個人出黎目的係號召殘黨們.
所以...唔駛諗了
你地講哂出黎...好多人唔洗睇lol
作者: m82a1m40a1    時間: 22-2-2010 22:29

引用:
原帖由 fire23wong 於 22-2-2010 09:29 發表

其實我都覺得報喪女妖好睇d
作者: 5210    時間: 22-2-2010 23:30

各位師兄,邊度有得下載??
作者: Avenger    時間: 22-2-2010 23:36

引用:
原帖由 5210 於 22-2-2010 23:30 發表
如果線上就
http://www.aeok.com/
作者: ZaMaR    時間: 23-2-2010 00:10

引用:
原帖由 5210 於 22-2-2010 23:30 發表
老地方,花園
作者: sunny2014    時間: 23-2-2010 00:13

引用:
原帖由 積夫 於 22-2-2010 20:42 發表
我諗都幾難了,小說版入面已經好明確咁講o左,阿寶已經死o左......
真係死左啦?
作者: 伯言    時間: 23-2-2010 00:41

部ReZEL真係...

作者: king-fa    時間: 23-2-2010 01:58

次次開機都係比人炸果陣....有冇d新意呀!

睇泥我又多一套可以追喇~
作者: 積夫    時間: 23-2-2010 02:57

引用:
原帖由 搖光 於 22-2-2010 22:20 發表

所以...唔駛諗了
o下?師兄你睇小說版第幾集講呀?我睇晒8集,都冇睇到你講o既情節o既?
作者: ZaMaR    時間: 23-2-2010 05:37

圖片附件: 1266849895176.jpg (23-2-2010 05:37, 62.69 KB) / 該附件被下載次數 428

作者: fire23wong    時間: 23-2-2010 07:15

引用:
原帖由 積夫 於 22-2-2010 20:42 發表
呢本Unicorn 講佢死左?
係唔係佢入邊個地球聯邦軍公佈既先?如果係可能只係佢地當佢死左,阿寶只係唔知去左邊
因為我信,我信...呢一點光

作者: Paul    時間: 23-2-2010 08:52

引用:
原帖由 積夫 於 23-2-2010 02:57 發表

o下?師兄你睇小說版第幾集講呀?我睇晒8集,都冇睇到你講o既情節o既?
果本好似係第二本小說,不是GUNDAM UC
作者: 搖光    時間: 23-2-2010 11:30

引用:
原帖由 fire23wong 於 22-2-2010 22:27 發表

你地講哂出黎...好多人唔洗睇lol
咁你又問=O=
引用:
原帖由 積夫 於 23-2-2010 02:57 發表

官方設定OVA版馬沙係失蹤,而小說版(所指係馬沙反擊)係死亡
至於我話伏朗托是馬沙COP人出處FORM小說是錯了,先說句對不起~^^
小說版UC係無講到馬沙控(伏朗托)係複製人,但上網係可以搵到不少他是植入馬沙負面人格的消息~
(印象中消息我是看了不知名日本網得來的~)
作者: 積夫    時間: 23-2-2010 14:54

引用:
原帖由 fire23wong 於 23-2-2010 07:15 發表

呢本Unicorn 講佢死左?
係唔係佢入邊個地球聯邦軍公佈既先?如果係可能只係佢地當佢死左,阿寶只係唔知去左邊
因為我信,我信...呢一點光
UM...你呢種浪漫主義的確很令人著迷,我曾幾何時都有相信過呢一套,話佢未死只係失蹤,亦看過很多不同的高達同好有很多演譯,甚至有人講過,係馬沙之反擊結尾o個段個BB出世,就係阿寶轉生添....

可惜係小說版第6期入面,已經明確出現了「阿姆羅.雷」的遺照,軍階已經係中校;而第7期入面,布拉度同阿寶o既戀人貝積嘉o既一段對話亦都提到「阿姆羅.雷」因為戰死而追昇兩級,由0093時的上尉變成獨角獸小說版入面的中校軍階。從以上可以說明,係0096年的時候,聯邦軍已經對阿寶做出了戰死認定。

既然呢套GUNDAM UC已經係Bandai Channel同埋Sunrise認定的官方系列,睇怕我地都要無奈地接受,阿寶已經永遠離開o左了....至少,在官方系列入面,阿寶應該唔會再有新作出場了....
作者: HunterX    時間: 23-2-2010 15:30

我想問下, 一開頭學生參觀果部, 腰部被直插一刀既渣古,

係咪0080男主角果部......
作者: ZaMaR    時間: 23-2-2010 18:25

引用:
原帖由 積夫 於 23-2-2010 14:54 發表

UM...你呢種浪漫主義的確很令人著迷,我曾幾何時都有相信過呢一套,話佢未死只係失蹤,亦看過很多不同的高達同好有很多演譯,甚至有人講過,係馬沙之反擊結尾o個段個BB出世,就係阿寶轉生添....

可惜係小說版 ...
MIA太耐都會當係戰死既
不過比我都唔會講明佢生定死,後返D想像空間嘛
作者: Paul    時間: 23-2-2010 18:42

引用:
原帖由 HunterX 於 23-2-2010 15:30 發表

NO
作者: theloggoo    時間: 23-2-2010 19:47

引用:
原帖由 積夫 於 23-2-2010 14:54 發表

可惜係小說版 ...
我睇小說版0079一年戰爭時, 阿寶中左馬沙計, 焗揸未整備好嘅RX-78 G3 GUNDAM 出戰, 比馬沙打爆死左喇, 0079 TV版 結局阿寶都唔使死喇, 偉大嘅 GUNDAM世界, 有咩唔可能, 受歡迎就唔使死, 死左又可以番生, 一句"復製人"可解釋晒...同埋小說同TV可以係唔同世界...

作者: fire23wong    時間: 23-2-2010 21:37

引用:
原帖由 theloggoo 於 23-2-2010 19:47 發表

我睇小說版0079一年戰爭時, 阿寶中左馬沙計, 焗揸未整備好嘅RX-78 G3 GUNDAM 出戰, 比馬沙打爆死左喇, 0079 TV版 結局阿寶都唔使死喇, 偉大嘅 GUNDAM世界, 有咩唔可能, 受歡迎就唔使死, 死左又 ...
Gundam 有好多平衡世界...
逆襲的夏亞∼佩托琪卡的子嗣又係第二個故事
作者: MK~    時間: 23-2-2010 21:47

其實…我想問有道有條友渣ReZEL撞開左件爆炸物體,救左三個角色果個人,係咪一年戰爭祕錄(3D果套呢),自護果條線果個男主角?
作者: ZaMaR    時間: 23-2-2010 21:54

引用:
原帖由 MKL04438 於 23-2-2010 21:47 發表
其實…我想問有道有條友渣ReZEL撞開左件爆炸物體,救左三個角色果個人,係咪一年戰爭祕錄(3D果套呢),自護果條線果個男主角?
個白痴技術中尉?唔係
作者: NuWL    時間: 23-2-2010 23:42

引用:
原帖由 ZaMaR 於 23-2-2010 05:37 發表
以波雷Mk-12的豐富「白兵戰」經驗,她不會如此怕醜。可能在「白兵戰」過程中還會取得主導反攻.....
不過瑪莉坦一生真的很慘,第一次新自護紛爭後,被賣去妓院,進行各種重口味「白兵戰」訓練,墮過胎。最後雖然給艦長找到,把她放回完本的用途-MS駕駛員- 但她一直是作為工具被各種人使用......雖然只是故事,但這種事現實中每日都在發生...
作者: MK~    時間: 24-2-2010 00:02

引用:
原帖由 ZaMaR 於 23-2-2010 21:54 發表

個白痴技術中尉?唔係
硬係覺得好似佢=,=
作者: peter195    時間: 24-2-2010 02:31

睇完第一集.....我反而對f91 時代一部係博物館駛出嚟......屬於聯邦支援部的類太空坦克ms 了解多咗.....原來係0096年用.........之前係唔知個部機屬於咩時代.....同點解放咗入博物館....=.="......依家終於知道咗啦~
睇嚟今次作者想係機體上加強一點時代的連續性和歷史感.......
作者: derek_lok    時間: 28-2-2010 01:34

引用:
原帖由 peter195 於 24-2-2010 02:31 發表
睇完第一集.....我反而對f91 時代一部係博物館駛出嚟......屬於聯邦支援部的類太空坦克ms 了解多咗.....原來係0096年用.........之前係唔知個部機屬於咩時代.....同點解放咗入博物館....=.="..... ...
睇左, 我感覺到UC年代返黎既感覺, 超感動

無記錯係UC 0123, 我唔知個架機係咩名, 勁有型, 又係APC, 又可以MS
仲有個架結構好似MSA-005密達斯& MSZ-008 ZetaII 中間既綠色機係咩??

但係唔知點解見到ZZ 0088的近阿珈馬, 林友德的 "倫敦鐘"艦隊不是應該用 格拉林型戰艦??

最感動係......拍得出UC既氣氛, 戰爭既灰暗, 平民既無奈
終於唔係基拉魔王變超人的一夫當關

作為一個高達迷, 10分滿分我的比8分!!
作者: m82a1m40a1    時間: 28-2-2010 02:31

引用:
原帖由 derek_lok 於 28-2-2010 01:34 發表

睇左, 我感覺到UC年代返黎既感覺, 超感動

無記錯係UC 0123, 我唔知個架機係咩名, 勁有型, 又係APC, 又可以MS
仲有個架結構好似MSA-005密達斯& MSZ-008 ZetaII 中間既綠色機係咩??

但係唔知 ...
RGZ-95 ReZEL
密達斯+積根

拉格林係旗艦
部擬亞加瑪係其中一部行動艦

作者: ACYY    時間: 28-2-2010 02:41

引用:
原帖由 theloggoo 於 23-2-2010 19:47 發表

我睇小說版0079一年戰爭時, 阿寶中左馬沙計, 焗揸未整備好嘅RX-78 G3 GUNDAM 出戰, 比馬沙打爆死左喇, 0079 TV版 結局阿寶都唔使死喇, 偉大嘅 GUNDAM世界, 有咩唔可能, 受歡迎就唔使死, 死左又 ...
小說版後期馬沙同阿寶唔係聯手推翻薩比家咩?印象中部G-3 係比馬沙既手下打爆,馬沙都阻止唔切...
作者: skynet1983    時間: 28-2-2010 02:56

引用:
原帖由 HunterX 於 23-2-2010 15:30 發表

好明顯係0079..
<高達站立在大地上>個話..
俾第一次坐上高達的丫寶....
一劍拮死個部渣古....
作者: 失蹤人口    時間: 28-2-2010 03:42

引用:
原帖由 skynet1983 於 28-2-2010 02:56 發表

好明顯係0079..
個話..
俾第一次坐上高達的丫寶....
一劍拮死個部渣古....
古董
作者: hermanht    時間: 28-2-2010 07:15

引用:
原帖由 NuWL 於 23-2-2010 23:42 發表
以波雷Mk-12的豐富「白兵戰」經驗,她不會如此怕醜。可能在「白兵戰」過程中還會取得主導反攻.....
不過瑪莉坦一生真的很慘,第一次新自護紛爭後,被賣去妓院,進行各種重口味「白兵戰」訓練,墮過胎。最後雖然給艦長找到,把她放回完本的用途-MS駕駛員- 但她一直是作為工具被各種人使用......雖然只是故事,但這種事現實中每日都在發生...
每日都有人比人賣去妓院, 仲比艦長找番做MS駕駛員?
作者: seamoncheng    時間: 28-2-2010 14:04

引用:
原帖由 hermanht 於 28-2-2010 07:15 發表

每日都有人比人賣去妓院, 仲比艦長找番做MS駕駛員?
艦長去妓院做咩呢
作者: westdog    時間: 28-2-2010 18:06

引用:
原帖由 seamoncheng 於 28-2-2010 14:04 發表

艦長去妓院做咩呢
找馬子...oh no...是找機師...
作者: hermanht    時間: 28-2-2010 19:59

比人賣去妓院, 有機會做MS駕駛員. <--- 很好的妓院宣傳...
作者: 伯言    時間: 28-2-2010 21:11

引用:
原帖由 westdog 於 28-2-2010 18:06 發表

找馬子...oh no...是找機師...
明明係聞到女人除, 又話係咩"新類型人的鼓動"
作者: 伯言    時間: 28-2-2010 21:25     標題: 回覆 39# 的帖子

UC年代既戰艦講緊係60年service life, 拉卡林型用到0153打緊邪教都仲用緊...V入面用黎自爆炸宇宙炮果架仲係0087既"阿歷山大"型艦...
作者: Alex_山    時間: 28-2-2010 21:59

引用:
原帖由 伯言 於 28-2-2010 21:11 發表

明明係聞到女人除, 又話係咩"新類型人的鼓動"
搵人做人體實驗
作者: westdog    時間: 1-3-2010 17:20

引用:
原帖由 Alex_山 於 28-2-2010 21:59 發表

搵人做人體實驗
都應該算係一個訓練,用新類型人來訓練操馬子技術...oh no...係操MS技術先o岩...
作者: peter195    時間: 2-3-2010 00:27

off topic 一吓......
大家有無聽聞過 gundam f90 同 一套叫閃光之夏沙威的作品?
unicorn 唔知同呢兩個故事有無關呢?
閃光之夏沙威好似係 u.c. 0105年講布拉度個仔夏沙威反聯邦......但gundam f90 的小弟資料就完全沒有.......請各位知情的師兄講吓~
thank you~
作者: Paul    時間: 2-3-2010 00:33

引用:
原帖由 peter195 於 2-3-2010 00:27 發表
大家有無聽聞過 gundam f90 同 一套叫閃光之夏沙威的作品?
閃光之夏沙威好似係 u.c. 0105年講布拉度個仔夏沙威反聯邦......但gundam f90 的小弟資 ...
gundam f90 

http://zh.wikipedia.org/zh-hant/ ... %E5%A3%ABGUNDAM_F90

作者: peter195    時間: 2-3-2010 01:22

引用:
原帖由 Paul 於 2-3-2010 00:33 發表

gundam f90 

http://zh.wikipedia.org/zh-hant/ ... %E5%A3%ABGUNDAM_F90
thank you....
自護真係打極都唔殘......同聯邦一樣.....
長出長有.......唔知自護同聯邦d資源係邊來的呢?
作者: HunterX    時間: 2-3-2010 01:51

引用:
原帖由 peter195 於 2-3-2010 01:22 發表

thank you....
自護真係打極都唔殘......同聯邦一樣.....
長出長有.......唔知自護同聯邦d資源係邊來的呢?
當然係來自我地............

個銀包......
作者: derek_lok    時間: 2-3-2010 02:02

引用:
原帖由 peter195 於 2-3-2010 00:27 發表
閃光之夏沙威好似係 u.c. 0105年講布拉度個仔夏沙威反聯邦......但gundam f90 的小弟資 ...
其實仲有好多side story.......
0093- 馬沙之反擊 / 貝積嘉的子嗣(小說)
0096- 獨角馬
0099- 月面危機(漫畫)
0105- 閃光之凱撒衛(小說)
0120- F90(漫畫)
0122- Formula戰記0122 (SFC遊戲, 唔太好玩, 為睇故事而玩)
0123- 影子方程式 F91(漫畫)
0123- F91(電影)
0133- CrossBone X Gundam (漫畫)
0133- CrossBone X Gundam - 骷髏之心   (漫畫, 我無睇過)
0136- CrossBone X Gundam - 鋼鐵之7人 (漫畫, 我無睇過)
0153- V Gundam
0223- G-Saviour(電影, 悶到嘔, 畫面黑, 乜都睇唔清楚)
作者: 路比    時間: 2-3-2010 20:14

引用:
原帖由 HunterX 於 2-3-2010 01:51 發表

當然係來自我地............

個銀包......
我很認同
作者: m82a1m40a1    時間: 2-3-2010 20:30

引用:
原帖由 路比 於 2-3-2010 20:14 發表

我很認同
Unicorn d機設出模型ge全部都好吸引
作者: westdog    時間: 2-3-2010 20:39

引用:
原帖由 m82a1m40a1 於 2-3-2010 20:30 發表

Unicorn d機設出模型ge全部都好吸引
d機設分開隊長機&隊員機先毒,買隊員機又覺得唔夠型,買隊長機又覺得佢好孤單,咁就只有兩隻都買~
作者: derek_lok    時間: 2-3-2010 20:47

引用:
原帖由 westdog 於 2-3-2010 20:39 發表

d機設分開隊長機&隊員機先毒,買隊員機又覺得唔夠型,買隊長機又覺得佢好孤單,咁就只有兩隻都買~
個人哩講, 我比較鍾意量產機多過主角機

積根真係好型
作者: m82a1m40a1    時間: 2-3-2010 21:25

引用:
原帖由 derek_lok 於 2-3-2010 20:47 發表

積根真係好型
剎帝利,JESTA,Delta plus,ReZEL,報喪女妖

作者: westdog    時間: 2-3-2010 23:29

引用:
原帖由 derek_lok 於 2-3-2010 20:47 發表

積根真係好型
在下都係鍾意量產機,想要積根小隊 + ReZEL小隊~~~
渣古想要大隊...
作者: derek_lok    時間: 2-3-2010 23:31

引用:
原帖由 westdog 於 2-3-2010 23:29 發表

在下都係鍾意量產機,想要積根小隊 + ReZEL小隊~~~
渣古想要大隊...
唔好呀~
儲GM或Zaku每個型號一隻都會儲到破產
作者: KB仔    時間: 7-3-2010 23:16

小人比較期待新安洲∼  

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0