標題: 內衣少女 [打印本頁]

作者: 亞龍    時間: 6-4-2010 01:54     標題: 內衣少女

第一次自己帶影樓燈上深圳用,第一次拍內衣,第一次出到咁多相

不過原來內衣很難影得好,.點影都好像太色情..................

先貼幾張先......大家如有興趣想睇落去,就用行動回post話我知la..

作者: zea1984    時間: 6-4-2010 02:07

1,3,5唔錯,
2,4有d海水味
試下model第高手,對鏡頭裝可愛,我相信唔錯...
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 6-4-2010 02:10

引用:
原帖由 亞龍 於 6-4-2010 01:54 發表

不過原來內衣很難影得好,.點影都好像太色情..................

同另一d 道具去化淡,可以影佢穿內衣去化妝,睇書之類之類,或者當影fashion處理
作者: ?老虎仔?    時間: 6-4-2010 02:16

都唔怪得龍哥..........只能怪model身材太好.............
作者: nelsonkwok00    時間: 6-4-2010 02:20

如果多d可愛動作,應該會降低海水味

不過...實在太正LA個Model.....

但係從我呢d 90後泥睇....點都係色情嫁

事後有冇去食飯先

作者: 亞龍    時間: 6-4-2010 02:32

貼兩張自己喜歡的

作者: ATM    時間: 6-4-2010 12:21

下次影Dcasual 屋企 feel D 嘅
作者: 亞龍    時間: 6-4-2010 12:27

引用:
原帖由 ATM 於 6-4-2010 12:21 發表
下次影Dcasual 屋企 feel D 嘅
下次係咪4月18??
作者: ATM    時間: 6-4-2010 14:47

引用:
原帖由 亞龍 於 6-4-2010 12:27 發表

下次係咪4月18??
聽講包sir唔去
作者: 亞龍    時間: 6-4-2010 17:07

引用:
原帖由 ATM 於 6-4-2010 14:47 發表

聽講包sir唔去
包sir唔去,我地都去得架......唔係一早約左表妹咩??

作者: 飛哥仔    時間: 6-4-2010 18:01

引用:
原帖由 nelsonkwok00 於 6-4-2010 02:20 發表
如果多d可愛動作,應該會降低海水味

不過...實在太正LA個Model.....

但係從我呢d 90後泥睇....點都係色情嫁

事後有冇去食飯先
我唔覺喎 , 其實相對地已經好保守, 我個人覺得ok唔過火囉. (o岩o岩睇晒成個相薄.....除非你有d更sexy既未放上去另計)

其實我都好想試下影人像.....

作者: pursuer    時間: 6-4-2010 19:42

色情呢d野,係在乎個人點去睇
就算model著成點,係某d人腦海之中咪又係一件不留!

p.s:如果係加道具去淡化,個人建議用情景,如做面膜,試衫等

作者: queen    時間: 6-4-2010 23:36

遲D.....我仲大考驗....係要影nude唔海水......
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 7-4-2010 00:32

引用:
原帖由 queen 於 6-4-2010 23:36 發表
遲D.....我仲大考驗....係要影nude唔海水......
你的心態係點,都反映o係張相,你唔咁諗的d相自然唔會咁
作者: queen    時間: 7-4-2010 00:40

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 7-4-2010 00:32 發表

你的心態係點,都反映o係張相,你唔咁諗的d相自然唔會咁
呢樣真係要考吓自己.......我哋呢D百佳, 睇得太多日本嘅參考書........好多post/構圖入晒腦....呢次就係要睇吓自己得唔得.....
作者: ranger_hk    時間: 7-4-2010 01:05

正!好有自然美!
作者: 亞龍    時間: 7-4-2010 02:29

引用:
原帖由 飛哥仔 於 6-4-2010 18:01 發表

我唔覺喎 , 其實相對地已經好保守, 我個人覺得ok唔過火囉. (o岩o岩睇晒成個相薄.....除非你有d更sexy既未放上去另計)

其實我都好想試下影人像.....
冇la............下次以經約左同一個Model........我都好想影多次佢最靚的一面............但着左衫的........

作者: queen    時間: 7-4-2010 22:45

引用:
原帖由 亞龍 於 7-4-2010 02:29 發表

冇la............下次以經約左同一個Model........我都好想影多次佢最靚的一面............但着左衫的........
每個女仔最靚嗰面都唔同.....唔一定少布先好嘅....
作者: nelsonkwok00    時間: 8-4-2010 01:22     標題: 回覆 11# 的帖子

C兄果然係正人君子 XP

其實...我都想影人

影泥影去都係花花草草~

等5月!女朋友放假,我就出手嫁LA
作者: gtoray    時間: 8-4-2010 01:37

引用:
原帖由 queen 於 7-4-2010 00:40 發表

呢樣真係要考吓自己.......我哋呢D百佳, 睇得太多日本嘅參考書........好多post/構圖入晒腦....呢次就係要睇吓自己得唔得.....
邊方面⋯?
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 8-4-2010 01:41

引用:
原帖由 queen 於 7-4-2010 00:40 發表

乜野得定唔得先(明玩野mode)
作者: 飛哥仔    時間: 8-4-2010 01:43

引用:
原帖由 nelsonkwok00 於 8-4-2010 01:22 發表
C兄果然係正人君子 XP

其實...我都想影人

影泥影去都係花花草草~

等5月!女朋友放假,我就出手嫁LA
有考慮過join人地d影model團唔影jai睇人地點影點準備希望可以從中偷師 , 小弟都有試過找朋友既朋友來試影, 不過都唔係好滿意, 成日係d雜誌 (digi哥d...)見到d人影到d女咁靚 , 真係好希望有日可以有返幾成功力就好lu...

p.s.: 就係因為太正人君子.....所以我個頭仲係青青地.....
作者: queen    時間: 8-4-2010 01:56

引用:
原帖由 飛哥仔 於 8-4-2010 01:43 發表

有考慮過join人地d影model團唔影jai睇人地點影點準備希望可以從中偷師 , 小弟都有試過找朋友既朋友來試影, 不過都唔係好滿意, 成日係d雜誌 (digi哥d...)見到d人影到d女咁靚 , 真係好希望有日可以有返幾成功力就好 ...
我..有團喎.......
作者: queen    時間: 8-4-2010 01:57

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 8-4-2010 01:41 發表

乜野得定唔得先(明玩野mode)
你話呢....
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 8-4-2010 02:05

引用:
原帖由 飛哥仔 於 8-4-2010 01:43 發表

有考慮過join人地d影model團唔影jai睇人地點影點準備希望可以從中偷師 , 小弟都有試過找朋友既朋友來試影, 不過都唔係好滿意, 成日係d雜誌 (digi哥d...)見到d人影到d女咁靚 , 真係好希望有日可以有返幾成功力就好 ...
雜誌影相的師兄多數都係讀過攝影,公司/自己有足夠的架生,
有時攝影環境差,張相爭d,佢地都有強大的art team團隊support,
有前期又有後製,先令d model上鏡靚過真人
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 8-4-2010 02:05

引用:
原帖由 queen 於 8-4-2010 01:57 發表

你話呢....
god know
作者: 飛哥仔    時間: 8-4-2010 02:10

引用:
原帖由 queen 於 8-4-2010 01:56 發表

我..有團喎.......
你講4月25日哥團?
引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 8-4-2010 02:05 發表

雜誌影相的師兄多數都係讀過攝影,公司/自己有足夠的架生,
有時攝影環境差,張相爭d,佢地都有強大的art team團隊support,
有前期又有後製,先令d model上鏡靚過真人
所以咪話想試下睇下D專業既 或者D 業餘高手點影相點準備來識多D野囉, 我知道自己係新手同專家比真係自己囉來笨, 不過各人都有夢想同目標既~ (真係遠)

P.S.: 考慮緊讀唔讀攝影COURSE好...不過又唔知邊間好....D COURSE真係有D好平有D好鬼貴...
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 8-4-2010 02:11

引用:
原帖由 queen 於 7-4-2010 22:45 發表

每個女仔最靚嗰面都唔同.....唔一定少布先好嘅....
你get錯meaning鳥
作者: 飛哥仔    時間: 8-4-2010 02:13

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 8-4-2010 02:11 發表

不過...哥句...經唔同類型既人有唔同既MEANING喎 (咸甜皆宜....)
作者: queen    時間: 8-4-2010 02:15

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 8-4-2010 02:11 發表

我都有睇龍哥未edit玆delete咗嗰句....
但get錯咩???
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 8-4-2010 02:16

引用:
原帖由 飛哥仔 於 8-4-2010 02:10 發表

你講4月25日哥團?

所以咪話想試下睇下D專業既 或者D 業餘高手點影相點準備來識多D野囉, 我知道自己係新手同專家比真係自己囉來笨, 不過各人都有夢想同目標既~ (真係遠)

P.S.: 考慮緊 ...
真正的高手講的說話可以好殘酷,因為真正的攝影太可怕,淨係聽某師兄講個理論都要有好大悟性,要實踐重更加
作者: queen    時間: 8-4-2010 02:17

引用:
原帖由 飛哥仔 於 8-4-2010 02:10 發表

你講4月25日哥團?

P.S.: 考慮緊 ...
月25日哥團<---yes...以後仲有.....
作者: queen    時間: 8-4-2010 02:22

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 8-4-2010 02:16 發表

真正的高手講的說話可以好殘酷,因為真正的攝影太可怕,淨係聽某師兄講個理論都要有好大悟性,要實踐重更加
理論.....咪又係光圈快門同點放燈.......

個人認為比起呢D.....構圖同準確嘅時間捕捉更重要.....
作者: 飛哥仔    時間: 8-4-2010 02:24

引用:
原帖由 queen 於 8-4-2010 02:17 發表

月25日哥團 <---yes...以後仲有.....
我或者遲多個體拜睇下有無時間先REPLY...上次既無時間所以去唔到...
引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 8-4-2010 02:16 發表

我都好明白....或者我仲有好多野未識, 有時候睇D雜誌既相機評價既圖, 有時候他可以講出分別既野, 在我眼中好似差唔多咁...原全唔知咩事...(不過睇多左開始GET到小小小小咁囉)

以我既年機可能太遲先中毒, 不過既然中毒緊係想中得好小小麻
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 8-4-2010 03:04

引用:
原帖由 queen 於 8-4-2010 02:22 發表

理論.....咪又係光圈快門同點放燈.......

個人認為比起呢D.....構圖同準確嘅時間捕捉更重要.....
光圈快門o個d 已經係最後o個步

由我聽某師兄開始講攝影的野,已經有一大堆詞彙

3.14(圓周率)
2的開方根
平方反比定律
光軸
空間軸
對色論
曝光比例
色溫比例
二迴三迴反射
物件吸收反射顏色轉變
不同鏡頭使用距離範圍
製造光源
頻譜反應
加減法

單係要拆番每一件工具製造原因去正確使用,同要搞清個效果同副作用,已經聽同答錯錯到暈 (當然因為個師兄係做商業攝影出身,務求穩定同可以重做一次)

作者: 車厘子    時間: 8-4-2010 07:32

對於影人 我覺得model 係其次
攝影c catch 果下先係緊要
作者: queen    時間: 8-4-2010 08:51

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 8-4-2010 03:04 發表

光圈快門o個d 已經係最後o個步

由我聽某師兄開始講攝影的野,已經有一大堆詞彙
光軸
空間軸
對色論
曝光比例
色溫比例
二迴三迴反射
物件吸收反射顏色轉變
不同鏡頭使用距離範圍
製造光源
頻譜反應
加減法
I know what are these "詞彙"(know only....)

3.14(圓周率)
2的開方根
平方反比定律
But.....what is the relationship between..3.1416, 1.414 and photo taking???
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 8-4-2010 13:39

引用:
原帖由 queen 於 8-4-2010 08:51 發表

3.14(圓周率)
2的開方根
平方反比定律
But.....what is the relationship between..3.1416, 1.414 and photo taking???
3.14係計算入光量,因為同一個光圈在唔同鏡度直徑都係唔同
2的開方根其實就係1.4xxx 呢個係光圈值的由來
平方反比定律同光衰減有關

因為攝影其實係一門數學,理解佢要用物理學(光),實踐就用化學(對物料處理)
人像攝影重要加埋心理學

某師兄係可以實踐上述的野

作者: louisli    時間: 8-4-2010 22:37

我特別加多左10分比你架啦
作者: queen    時間: 8-4-2010 22:37

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 8-4-2010 13:39 發表

3.14係計算入光量,因為同一個光圈在唔同鏡度直徑都係唔同
2的開方根其實就係1.4xxx 呢個係光圈值的由來
平方反比定律同光衰減有關

因為攝影其實係一門數學,理解佢要用物理學(光),實踐就用化學(對物料處理)
人 ...
個係....真係每次影一張相前都要計咁多嘢......悶死人咩......
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 8-4-2010 23:23

引用:
原帖由 queen 於 8-4-2010 22:37 發表

個係....真係每次影一張相前都要計咁多嘢......悶死人咩......
經驗可以減少好多運算
有師兄識佢的時候佢重係做廣告,菲林時代佢真係揸計數機同測光錶去睇位
佢都有講過攝影,係好悶的野,因為係不斷重複唔同佈陣,唔會有新野
基本上係得fine art先會唔跟攝影理論
作者: sumandy    時間: 8-4-2010 23:58

感覺唔錯.

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0